Waarom komt de kat niet aan, maar eet hij wel goed?

Als je een gezonde volwassen kat hebt die goed eet en niet aankomt, dan hoef je je geen zorgen te maken – het lijkt erop dat je de kleine man voldoende beweging kunt geven.

Heb je een kitten of een pas herstelde volwassen kat die moeite heeft om aan te komen, dan kunnen parasieten de schuld zijn. Kitties zullen ook niet op gewicht komen, als ze meer calorieën uitgeven dan ontvangen – lichamelijke activiteiten en stress zijn de belangrijkste calorieverbranders.

Waarom kat niet aankomt maar wel goed eet?

Als je een volwassen kat hebt die goed eet en niet aankomt, dan heb je niet echt een probleem. Zolang het katje niet afvalt, lijkt het helemaal gezond – de kat kan de calorieën kwijt met behulp van beweging en spel.

Als een kitten echter moeite heeft om aan te komen, ook al eet het heel goed, dan is is de kans groot dat de kleine man parasieten heeft.

Trouwens, als uw volwassen kat ook doet alsof hij honger heeft, goed eet, maar niet in gewicht toeneemt, dan kunnen darmparasieten weer de schuld zijn.

Lees: Waarom kat op dieet niet stopt met miauwen?

Waarom is mijn kat zo mager, ook al eet ze veel?

Als je zeker weet dat het katje genoeg eet, dan kan de reden waarom ze mager is, zijn dat de kat hyperactief is en hij gewoon meer calorieën uitgeeft dan hij binnenkrijgt.

Een ander ding dat ervoor zorgt dat het poesje veel calorieën verbrandt is stress. Tekenen van stress bij katten zijn onder andere braken, wegstoppen, veranderingen in temperament en ongelukjes in huis.

Lees: Waarom ruikt mijn kat plotseling slecht?

Waarom verliest mijn kat gewicht maar gedraagt zich nog steeds normaal?

Intestinale parasieten kunnen ervoor zorgen dat uw kat gewicht verliest. Overigens zijn andere symptomen van de aandoening niet altijd aanwezig, zodat uw kat zich normaal kan gedragen.

Nog een reden waarom uw kat kan gaan afvallen is simpelweg omdat hij niet in staat is om te eten (bijvoorbeeld door kiespijn). Niet alle baasjes merken meteen dat hun katje last heeft van zijn gebit.

Oude kat verliest gewicht maar eet goed

Er zijn twee veel voorkomende aandoeningen bij senior katten die gewichtsverlies kunnen veroorzaken, zelfs als het poesje een grote eetlust heeft.

Diabetes

De aandoening wordt veroorzaakt door een verminderd vermogen om het hormoon insuline te produceren. Als uit het bloedonderzoek is gebleken dat uw kat aan suikerziekte lijdt, dan zou u het katje moeten aanvullen met regelmatige dagelijkse injecties met insuline.

Hyperthyreoïdie

Als een kat zo’n medische aandoening heeft, dan produceert zijn lichaam te veel van het hormoon dat de stofwisseling regelt. Het goede nieuws is dat hyperthyreoïdie beheersbaar is.

Andere ziekten waardoor je kat gewicht kan verliezen zijn onder andere pancreas insufficiëntie, inflammatoire darmziekteen gastro-intestinaal lymfoom. Sommige oudere katten kunnen ook gewichtsverlies vertonen bij orgaanfalen of kanker.

Lees: Waarom gromt mijn kat als ik hem aai?

Wat kan ervoor zorgen dat een kat ondergewicht heeft?

Er zijn nogal wat dingen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat ondergewicht heeft:

 • Niet genoeg eten
 • Diabetes
 • Feline infectieuze peritonitis
 • Kanker
 • Nierziekte
 • Hyperthyreoïdie
 • Interne parasieten
 • Stress
 • Tandpijn
 • Maagdarmproblemen
 • Artritis
 • Falende reukzin
 • Medicatie
 • Leeftijd

Symptomen ondergewicht kat

Dunne katten en katten met ondergewicht hebben de volgende symptomen:

 • Dikke nek en smalle taille
 • Gemakkelijk zichtbare ribben en bekkenbeenderen
 • Afwezige flankplooien
 • Een duidelijke buikplooi of een licht geplooide buik
 • Een gemakkelijk te voelen of te zien ruggengraat

Wat kan ik mijn kat geven om haar te helpen gewicht te winnen?

U moet altijd uw dierenarts raadplegen voordat u het dieet van de kat verandert, omdat haar gewichtsproblemen veroorzaakt kunnen worden door een onderliggende gezondheidstoestand.

Zodra je het medische probleem van de kat onder controle hebt, kun je op zoek gaan naar het voer dat de kleine man zal helpen met gewichtstoename.

 1. Zoek een soort voer dat de kat lekker gaat vinden. Kitties kunnen zich aangetrokken voelen tot een specifieke smaak, soort, of zelfs textuur van voedsel.
 2. Zorg ervoor dat het gekozen voer gezond en voedzaam is..
 3. Bereken hoeveel voer de kat nodig zal hebben. U kunt gewoon 20% toevoegen aan de metabolische behoeften van de kat in rust.

Hoe Kittens te laten aankomen?

 • Gebruik kitten blikvoer – het heeft meer proteïne en vet dan hetzelfde voedsel voor volwassenen.
 • Ga voor natvoer in plaats van droogvoer, omdat het eerste meer eiwitten bevat.
 • U kunt visolie toevoegen aan het dieet van het kitten

Hoe kan ik mijn kat meer laten eten??

Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat uw katje geen stress ervaart…. Zijn eetlust zou moeten toenemen zodra hij zich ontspannen en gelukkig begint te voelen.

Als je natvoer aanbiedt aan het poesje, probeer het op te warmen – zal het voedsel aromatischer worden en de eetlust van de kat zal door de geur gestimuleerd worden.

Als niets lijkt te helpen, kunt u uw dierenarts vragen om wat eetlustopwekkend medicijn.

Lees: Waarom sist mijn kat naar me als ik haar oppak?

Hoe help je een zogende kat weer op gewicht te komen??

Hoogwaardige kittenvoeding wordt over het algemeen aanbevolen tijdens de zwangerschap van katachtigen. Idealiter zou u de schoonheid vaker kleine porties voer willen geven (4-5 keer per dag) om een adequate voedselopname te bevorderen.

Hoe lang duurt het voordat een kat aankomt?

Gewichtstoename moet een langzaam en gestaag proces zijn, dus er is zeker wat geduld voor nodig.

Het duurt meestal een poesje een paar maanden om zijn ideale gewicht te bereiken.

Waarom is mijn kat dun aan de achterkant?

Als uw kat gezond is, maar het is geen jonge pluizenbol meer, dan is gewichtsverlies aan de achterkant volkomen normaal.

Senior katten zullen van nature wat vet verliezen en hun spieren zijn misschien niet meer zo gespierd.

Moet je de ruggengraat van een kat kunnen voelen?

Je moet de ruggengraat van je kat kunnen voelen als je met je hand over de rug van de kat gaat.

Bedenk wel dat de ruggengraat niet zichtbaar en knobbelig mag zijn – er moet een laagje vet en spieren tussen de huid en de wervelkolom zitten.

Wat is het meest dikmakende kattenvoer?

Meestal is de makkelijkste uitweg om te gaan voor hoogwaardig kittenvoer omdat het altijd veel voedingsstoffen en calorieën bevat.

Hoe weet ik of mijn kat genoeg eet?

Allereerst moet u uw dierenarts vragen hoeveel voedsel de kat nodig heeft.

Daarna, gewoon de voedselinname controleren (u moet weten hoeveel u de kat geeft en hoeveel het poesje laat staan).

Lees: Waarom knabbelt mijn kat aan mijn vingers?

Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft?

 • Zachte ontlasting of diarree
 • Braken
 • Gewichtsverlies
 • Bloed in de ontlasting

Hoe krijgt een binnenkat wormen?

Een van de meest voorkomende redenen voor gewichtsverlies bij katten zijn parasieten.

Helaas kunnen zelfs strikt binnenhuiskatten wormen krijgen als het katje in contact kan komen met een vlo die het wormei draagt… (huishoudelijk ongedierte kan de eitjes ook herbergen).

Lees: Heeft mijn kat vlooien?

Wat is een huismiddeltje voor wormen bij katten?

Er zijn een paar natuurlijke ontwormingsmiddelen voor katten, maar het raadplegen van uw dierenarts is in ieder geval aan te bevelen.Wortelen, kurkuma, kokosnoot, appelciderazijn en kamille kunnen u helpen de kat thuis op natuurlijke wijze te ontwormen.

Lees: Vragen katten toestemming om te eten?