Kan ik kattenbakvulling doorspoelen? Ruineert het mijn sanitair?


De kattenbakvulling van uw kat is waarschijnlijk een van de minst aangename elementen van het hebben van een katachtige metgezel. Als u in een appartement woont en de kattenbak van uw kat in uw badkamer bewaart, vraagt u zich misschien af of u de kattenbakvulling van uw maatje gewoon door het toilet kunt spoelen als het tijd is om deze te verschonen.

Het zou je leven immers een beetje makkelijker maken. Helaas is het doorspoelen van kattenbakvulling door het toilet niet aan te raden, omdat het problemen kan veroorzaken met de riolering en het sanitair van uw huis.

kattenpoot verdeler

Wat gebeurt er als ik kattenbakvulling doorspoel?

Het doorspoelen van kattenbakvulling, vooral het type dat klei bevat, leidt uiteindelijk tot verstopte riolen en geruïneerde leidingen. Kleistrooisel kan tot 15 keer zijn gewicht aan vloeistof absorberen, en het zet daarbij uit, wat resulteert in een groeiende massa die superzwaar wordt en het riool verstopt.

Verstopte riolen zijn niet alleen een probleem voor uw huishouden; ze kunnen hele straten en buurten treffen. Wanneer het doorgespoeld wordt, kan het afval ernstige problemen veroorzaken in grote riolen die ontworpen zijn om enorme hoeveelheden afval te verwerken; stel je voor wat kattenbakvulling kan doen met de leidingen in je huis.

De meeste afvalverwerkers en loodgieters suggereren dat het enige wat door het toilet gespoeld mag worden, menselijke urine, uitwerpselen en toiletpapier is.

Kan ik kattenpoep doorspoelen?

klonterende kattenbakvulling
Image Credit: Karnstocks, Shutterstock

Zeker geen goed idee. Als je een klonterende kattenbakvulling gebruikt, is het gewoon niet gepast om de uitwerpselen van je kat door het toilet te spoelen, omdat ze in klei worden opgesloten. Dat is het doel van klonterende kattenbakvulling; het is ontworpen om vocht op te nemen en de urine van uw kat op te sluiten. Die kwaliteit maakt zelfs een kleine hoeveelheid kattenbakvulling gevaarlijk voor het huishoudelijk sanitair en de riolering.

Als u daarentegen niet-klonterende kristallen gebruikt, zult u niet in staat zijn om mooie klonten urine eruit te scheppen. Met kristallen is het vrijwel onmogelijk om te zien waar uw kat geplast heeft. De meeste niet-klonterende opties zijn zeer absorberend, ook al zijn ze niet zo effectief in het absorberen van vloeistof als kattenbakvulling op basis van klei. Er is dus ook geen veilige manier om niet-klonterende kattenbakvulling door te spoelen. Als het tijd is om de kattenbakvulling te vervangen, moet u het in een zak doen en in de vuilnisbak gooien.

Als u erin geslaagd bent uw kat te trainen om het toilet te gebruiken, zal het doorspoelen van de uitwerpselen van uw katachtige de leidingen in uw huis of de plaatselijke riolering niet verstoppen, maar het kan wel schadelijke ziekteverwekkers in het afvalwater brengen. Australische waterautoriteiten keuren het doorspoelen van kattenpoep over het algemeen af, maar er zijn enkele uitzonderingen. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) stelt dat uitwerpselen van huisdieren “schadelijk kunnen zijn voor vis- en wildpopulaties, inheemse vegetatie kunnen doden, het drinkwater kunnen vervuilen en recreatiegebieden onveilig en onaangenaam kunnen maken”.

Parasieten in het kattenafval dat u door het toilet spoelt, kunnen mensen en andere dieren besmetten via de watervoorziening. Het probleem is dat de meeste waterzuiveringsinstallaties niet ingesteld zijn op de bacteriën, virussen en parasieten die vaak voorkomen in kattenpoep en -plas, waaronder Toxoplasma gondii, die wordt uitgescheiden in de uitwerpselen van katten.

De parasiet kan ernstige ziekten veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het kan ook miskramen veroorzaken bij zwangere vrouwen, en blootstelling tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van de foetus verstoren en resulteren in ernstige problemen zoals foetale hersenschade. Het kan ook de zeedieren schaden.

garenbalverdeler

Hoe zit het met doorspoelbare kattenbakvulling?

Er zijn een paar soorten kattenbakvulling die worden aangeprezen als doorspoelbaar. De meeste zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals maïs, soja, dennensnippers, papier, graszaad of tofu. Helaas is het nog steeds niet goed om de materialen door het toilet te spoelen.

Ze kunnen verstoppingen veroorzaken, vooral als je een septisch systeem hebt. Als je een waterbesparend toilet hebt, produceert het misschien niet eens genoeg water per spoeling om het afval veilig door te spoelen. U brengt nog steeds kattenuitwerpselen rechtstreeks in de watervoorziening, waardoor het een minder dan ideale optie is.

Wat is dan het nut van doorspoelbare kattenbakvulling?

Doorspoelbare kattenbakvulling is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een milieuvriendelijkere kattenbakvulling. Kattenbakvulling op basis van klei en silica wordt niet biologisch afgebroken en draagt uiteindelijk bij aan de rommel op stortplaatsen. Doorspoelbare kattenbakvulling is meestal biologisch afbreekbaar, waardoor het een veel betere keuze is voor het milieu.

Hoe moet ik kattenbakvulling verantwoord weggooien?

Een persoon die samengeklonterde kattenpoep in een afvalzak doet
Image Credit: Anciens Huang, Shutterstock

Gebruik een biologisch afbreekbare zak en gooi het afval in de vuilnisbak. Als je een biologisch afbreekbare kattenbakvulling gebruikt, is het theoretisch mogelijk om de stukjes waar niet op geplast of gepoept is te composteren. U moet er echter zeker van zijn dat er geen kattenpoep zit op de kattenbakvulling die u op de composthoop gooit, wat meer moeite kan kosten dan het waard is. Compost met kattenbakvulling kunt u niet gebruiken voor planten die u wilt consumeren, zoals kruiden en groenten.

kat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Hoewel het heerlijk zou zijn om de vuile kattenbakvulling van uw kat weg te spoelen, is het geen goed idee voor uw sanitair, het riool of de plaatselijke watervoorziening. Omdat kattenpoep bacteriën, virussen en parasieten bevat die waterzuiveringsinstallaties niet behandelen, kan het doorspoelen van kattenpoep ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw buren en wilde dieren die in contact komen met parasieten zoals Toxoplasma gondii. Wees dus goed voor uw sanitair, de gemeenschap en het milieu door het afval van uw kat op de ouderwetse manier weg te gooien – zak het in en gooi het in de vuilnisbak!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: gaikova, Shutterstock