Waarom klimt mijn kat als een boom in mij?

Katten vertonen veel gedrag dat we vreemd vinden, maar je kat die op je klimt alsof je een boom bent, is niet alleen bizar, het is ook pijnlijk!

Hoewel dit ongewenste gedrag het meest wordt gezien bij kittens terwijl ze hun omgeving verkennen en een deel van hun tomeloze energie verbranden, klimmen volwassen katten soms ook op mensen.

Snel overzicht

01

Katten willen instinctief hoog zijn, zodat ze zich veilig voelen en het beste zicht op hun omgeving hebben.

02

Katten kunnen ook hun baasjes beklimmen als ze hunkeren naar aandacht, of zich vervelen en geen andere manier hebben om hun natuurlijke kliminstinct te uiten.

03

Om het gedrag te stoppen, zorg voor meer verrijking en mogelijkheden om te klimmen door een krabpaal te kopen en zorg ervoor dat je meer tijd met je kat doorbrengt.

Dit vreemde kattengedrag heeft veel mogelijke oorzaken, variërend van een instinctieve behoefte om hoog te zijn, tot aandacht zoeken of verveling. Lees verder voor meer informatie over waarom je kat misschien als een boom in je klimt en wat je kunt doen om ze te stoppen, zodat je arme benen wat respijt krijgen.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Instinct om te klimmen

Huiskatten erfden hun verlangen om hoge plaatsen te beklimmen van hun wilde voorouders.

Huiskatten (Felis catus) deel uitmaken van de Felidae familie, die 37 erkende soorten bevat waarvan allemaal wordt gedacht dat ze 10 tot 12 miljoen jaar geleden zijn geëvolueerd van een gemeenschappelijke voorouder in Azië. De Felidae familie omvat ook verschillende soorten wilde katten en grote katten zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s.

DNA-monsters van huiskatten over de hele wereld zijn bijna identiek aan de DNA van de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica), die vandaag de dag nog steeds in Azië en Noord-Afrika leeft. Ook onze huiskatten delen meer dan 95% van hun DNA met tijgers!

Hoewel niet alle soorten katten veel tijd besteden aan het klimmen in bomen, doen velen van hen dat wel, en het kunnen deze instincten zijn die zijn doorgegeven van hun voorouders van wilde katten die katten zo graag willen klimmen. Katten hebben sterke achterpoten, een goede balans en natuurlijke atletisch vermogen, waardoor ze uitstekend kunnen klimmen in dingen zoals bomen.

Hoog komen geeft katten een beter zicht op hun omgeving, wat betekent dat ze veiliger zijn voor gevaren zoals roofdieren en een beter uitkijkpunt hebben voor het spotten van prooien. Wanneer katten in sociale groepen leven, claimen dominante katten meestal de hoogste rustplaatsen.

Misschien vind je het een beetje beledigend dat je kat denkt dat je op een boom lijkt. In werkelijkheid is het niet zo dat ze denken dat je benen op een boomstam lijken of dat je armen op boomtakken lijken. Mensen zijn vaak het hoogste ding in een kamer en daarom kunnen katten op ons klimmen, handelend op hun instincten om de perfecte hoge plek te vinden.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Heeft de leeftijd van uw kat invloed op hoe waarschijnlijk het is dat ze als een boom in u zullen klimmen?

Kittens zijn geneigd om met hun klauwen op menselijke benen te klimmen, maar de meesten ontgroeien dit gedrag uiteindelijk.

Het gebruik van hun naaldscherpe klauwen om je benen op te schalen komt veel vaker voor bij kittens dan bij oudere katten. Kittens zijn nieuwsgierig, houden ervan om te spelen en hun nieuwe omgeving te verkennen, hebben veel energie en testen ook hun vaardigheden en vaardigheden.

Al deze factoren, gecombineerd met een instinct om naar hoge plaatsen te klimmen, betekenen dat je benen de ideale locatie bieden om hun vaardigheden te oefenen. Hoewel niemand betwist dat het echt pijn doet als ze je beklimmen, is het echt belangrijk om te onthouden dat ze zich dit niet realiseren en het niet kwaadwillig doen.

We zullen later in dit artikel methoden bespreken om het gedrag te ontmoedigen, maar het is belangrijk om te onthouden dat je je kat nooit moet straffen, omdat het hem alleen maar bang voor je zal maken en je speciale band zal bederven.

Gelukkig beginnen de meeste jonge katten wat grenzen te leren naarmate ze ouder worden, en vinden ze het ook moeilijker om op je te klimmen naarmate ze groter en zwaarder worden.

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Verveling en aandacht zoeken

Katten die zich verwaarloosd voelen, kunnen op je benen klimmen om wat van je aandacht te krijgen.

Als katteneigenaar weet ik zeker dat je het ermee eens bent dat het een mythe is dat katten afstandelijk zijn en geen aandacht van hun eigenaren willen. Hoewel sommige katten meer op zoek zijn naar genegenheid dan anderen, heeft een studie bewezen wat de meesten van ons al wisten: dat katten vormen sterke gehechtheden aan hun eigenaars, en reop ons liggen voor veiligheid en genegenheid.

Als je kat het gevoel heeft dat hij niet genoeg aandacht van je krijgt, kan hij op zoek gaan naar manieren om je hem te laten opmerken. Het beklimmen van de benen van hun eigenaar is misschien hun beste gok, want er is geen manier waarop iemand die naaldscherpe klauwen kan negeren en ze zullen zeker je krijgen aandacht!

Katten die lijden aan verveling kan op de benen van mensen klimmen als uitlaatklep voor hun overtollige energie. Binnenkatten zonder omgevingsverrijking om mogelijkheden te bieden voor natuurlijk gedrag zoals klimmen en het achtervolgen van prooien, kunnen zich gemakkelijk vervelen en gordijnen, muren en benen gaan beklimmen.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat mijn benen beklimt

Als uw kitten op uw benen begint te klimmen, maak hem dan los en ga door naar iets dat meer geschikt is, zoals een krabpaal.

Laten we eerlijk zijn, kattenklauwen zijn scherp en het maakt niet uit hoeveel we van ze houden, het is onmogelijk om ze aan dit gedrag over te geven. Wat is dan de oplossing? Je kat straffen is nooit aan te raden en zal hem alleen maar bang en bang voor je maken. Positieve bekrachtiging door het belonen van goed gedrag is een veel betere aanpak voor onze katachtige metgezellen.

Gelukkig lijken veel kittens uit de poten te groeien als ze volwassen worden, maar als uw kat een helpende hand nodig heeft om te stoppen, zijn hier enkele opties om te overwegen:

Zorg voor een andere uitlaatklep voor hun kliminstincten. Zorg voor hoge plaatsen in huis waar je kat naartoe kan klimmen, zoals een krabpaal. Als je niet veel ruimte in je huis hebt, kun je in plaats daarvan een aantal hoge wandplanken plaatsen waar je kat in kan klimmen.

Gebruik kattenkruid en/of Feromonen om uw kat aan te moedigen de krabpaal te gebruiken. Het is ook een goed idee om traktaties op elk niveau te plaatsen die ze kunnen vinden terwijl ze verkennen.

Lees meer over hoe u uw kat kunt aanmoedigen om een krabpaal te gebruiken in ons nuttige artikel als ze het niet meteen leuk lijken te vinden.

Als je je kat in de klassieke gehurkte houding op het punt ziet staan om op je been te springen, snel verhuizen van de weg om te voorkomen dat de situatie gebeurt, of om ze af te leiden met een speeltje.

Als je kat op je been klimt, probeer hem dan voorzichtig los te maken en leg ze op de grond.

Houd wat kattenspeelgoed bij de hand en gebruik de natuurlijke speelsheid van je kat als afleiding als ze eruit zien alsof ze van plan zijn om je benen te beklimmen. Toverstok-, vis- en verenspeelgoed werken hier vaak goed voor, maar laat je kat nooit onbeheerd achter met speelgoed dat lange slierten bevat.

Als je denkt dat je kat last heeft van verveling, ervoor zorgen dat ze voldoende milieuverrijking hebben zoals speelgoed, krabpalen en een krabpaal. Je zou ook kunnen overwegen om ze een kattenharnas en riem te geven, zodat ze veilig samen met jou het buitenleven kunnen verkennen.

Als je kat op je lijkt te klimmen omdat hij naar meer aandacht verlangt, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan het binden, spelen, verzorgen en gedoe over hen, wat hopelijk het probleem zal oplossen.

Binnenkatten kunnen hun klauwen geknipt om te voorkomen dat het zo pijnlijk wordt als ze je proberen op te klimmen. Dit kan worden gedaan door een trimmer of dierenarts, of je kunt wat tondeuses kopen en het zelf thuis doen als je je zelfverzekerd voelt. Buitenkatten mogen hun klauwen niet laten knippen, tenzij ze erg overwoekerd zijn, omdat ze ze nodig hebben voor bescherming en om aan gevaar te ontsnappen. Declawing is een verminking die nooit wordt aanbevolen.

Lees ook: Waarom declawing slecht is voor je kat & Wat je in plaats daarvan moet doen

Laatste gedachten

Het nemen van enkele eenvoudige stappen kan voorkomen dat uw kat u probeert te gebruiken als een uitkijkpost in de boomtoppen.

Je kat op je been laten klimmen alsof je een boom bent, kan een pijnlijke, onaangename ervaring zijn. Die klauwen zijn immers scherp!

Katten hebben een instinctieve drive om hoog te zijn, zodat ze zich veilig voelen en het beste uitzicht op hun omgeving hebben, dus als je toevallig het hoogste ding in een kamer bent, ben je misschien een doelwit. Het gedrag komt het meest voor bij kittens terwijl ze rondrennen en hun tomeloze energie verbranden en hun klimvaardigheden testen.

Katten kunnen ook hun baasjes beklimmen als ze hunkeren naar aandacht, of zich vervelen en geen andere manier hebben om hun natuurlijke kliminstinct te uiten. Het is belangrijk om je kat nooit te straffen voor dit gedrag, zelfs als hij je pijn doet. Kijk uit voor de tekenen dat je kat op het punt staat om op je been te springen en uit de weg te gaan of hem af te leiden met een speeltje.

Zorg voor meer milieuverrijking en mogelijkheden om te klimmen voor katten die zich misschien vervelen door een krabpaal te kopen, en als je kat naar meer aandacht lijkt te verlangen, zorg er dan voor dat je meer tijd met ze doorbrengt, en hopelijk stopt het gedrag.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat gefrustreerd is

Veelgestelde vragen

Waarom klimt mijn kitten op me alsof ik een boom ben?

Kittens zijn van nature nieuwsgierig en nieuwsgierig en besteden hun tijd aan het verkennen van hun nieuwe omgeving en het testen van hun vaardigheden en capaciteiten. Katten houden er instinctief van om hoog te zijn en veel kittens zien de benen van hun baasjes helaas als een goede route om op een toplocatie te komen. Gelukkig stoppen de meeste kittens met het beklimmen van benen en gordijnen naarmate ze ouder worden.

Waarom miauwt mijn kat naar me en klimt hij op mijn been?

Als je kat naar je miauwt en vervolgens op je been klimt, is het waarschijnlijk dat ze je aandacht proberen te trekken omdat ze iets willen. Scherpe klauwen in het been van een eigenaar zijn een gegarandeerde manier voor hen om onze aandacht te trekken.

Het kan zijn dat ze wat voedsel of water nodig hebben, of het kan zijn dat ze hunkeren naar wat extra aandacht van je – probeer een spel te spelen, ze te verzorgen of ze ophef te geven, en hopelijk zal dat hen tevreden stellen.

Waarom klimt mijn kat graag op me en gaat op mijn schouder zitten?

Huiskatten zijn zeer nauw verwant aan hun voorouders van wilde katten en delen veel van hun gedrag en instincten. Een hoog punt zoals je schouder biedt een veilige plek met een goed uitzicht op de omgeving om uit te kijken naar potentiële prooien of bedreigingen.

Dominante katten hebben ook de neiging om te proberen hogere punten te bereiken, dus het kan een teken zijn dat uw kat denkt dat hij de leiding heeft. Het kan ook gewoon zijn dat ze het leuk vinden om zo dicht mogelijk bij je te zijn!

Bronnen weergeven

Cho, Y., Hu, L., Hou, H. et al. 2013. Het tijgergenoom en vergelijkende analyse met leeuwen- en sneeuwluipaardgenomen. Nat Gemeenschap 4, 2433

Driscall, C.A., Menotti-Raymond, M. et al. (2007). De oorsprong van de domesticatie van katten in het Nabije Oosten. Wetenschap 317(5837):519-523

Vitale, K.R., Behnke, A.C., Udell, M.A.R. (2019). Hechtingsbanden tussen huiskatten en mensen. Huidige biologie, 29(18), PR864-R865. https:doi.org/10.1015/j.cub.2019.08.036