Waarom is mijn kat plotseling gestopt met eten-12 Mogelijke Redenen


Katten hebben de neiging dol te zijn op eten, dus als je kat plotseling stopt met eten, is het gemakkelijk om te voelen dat er iets vreselijks mis mee is. En er zijn gevallen waarin uw kat niet eet omdat hij zich niet goed voelt. Er zijn echter ook gevallen waarin uw kat niet eet om andere, minder ernstige redenen.

Hier zijn 12 mogelijke redenen waarom je favoriete katachtige plotseling is gestopt met eten en wat je moet doen om ze weer normaal te laten eten. Sommige van deze redenen vereisen een bezoekje aan de dierenarts, maar andere zijn relatief eenvoudig op te lossen. Lees verder en leer alles wat je moet weten over waarom je huisdier niet eet!

verdeler-kattenklauw1

De 12 mogelijke redenen waarom uw kat plotseling is gestopt met eten

1. afkeer van voedsel

kat eet niet
Image Credit: plew koonyosying, Shutterstock

Katachtigen kunnen kieskeurige eters zijn, net als mensen; plus, ze zijn gewoontedieren. Dus, als u onlangs bent overgestapt op het merk voer van uw kat of bent overgestapt van nat- naar droogvoer (of omgekeerd) en uw huisdier stopt met eten, is de kans groot dat hij het nieuwe voer niet lekker vindt. Als u denkt dat dit de reden kan zijn dat uw kat in hongerstaking is gegaan, probeer hem dan wat van zijn oude voer te geven. Als uw huisdier het eet, weet u dat het gewoon kieskeurig is.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je van kattenvoer wisselt, je een langzame vervanging moet doen. Dat betekent het oude voer mengen met het nieuwe, en dan langzaam de hoeveelheid oud voer in de mix verminderen om je kat eraan te laten wennen; dit helpt ook om maagklachten te voorkomen!

thematische onderbreking

2. bedorven voedsel

Als uw kat niet eet, kan dat komen doordat het voer dat u hem gegeven heeft bedorven of over de datum is. Als het om natvoer gaat, is het makkelijker om dat te zien. Bij droogvoer is het moeilijk om te zien dat het bedorven en ranzig is. Als u denkt dat het voer bedorven is, controleer dan de houdbaarheidsdatum en ruik of het bedorven is. Controleer ook of er bijvoorbeeld schimmel op groeit of dat er beestjes in het voer zijn gekomen. Als het voedsel bedorven is, kunt u het vervangen en uw huisdier weer aan het eten krijgen.

thematische onderbreking

3. Elders voedsel halen

kat op jacht in gras
Image Credit: SJ Duran, Shutterstock

Dit geldt eigenlijk alleen voor buitenkitties (tenzij je binnenkat een stiekeme dief is die aan eten komt wanneer dat niet mag), maar het kan zijn dat je huisdier gewoon ergens anders te eten krijgt dan thuis. Als uw huisdier graag door de buurt zwerft, kunt u bij uw buren gaan kijken of zij uw kat traktaties of voer hebben gegeven. En als dat zo is, kunt u ze vriendelijk vragen uw kat geen eten te geven, zodat hij weer thuis eet.

thematische onderbreking

4. Onveilig gevoel

Waar onze katachtige vrienden eten kan invloed hebben op hoeveel ze eten. Katten zijn kieskeurig over waar hun eten staat-bijvoorbeeld, het moet niet te dicht bij de kattenbak staan. De etensbak mag ook niet naast een muur staan, want sommige katachtigen willen niet met hun rug naar de kamer eten. Andere redenen om niet te eten omdat ze zich onveilig voelen, kunnen zijn dat de waterbak te dicht bij de etensbak staat, of dat uw kat geïntimideerd wordt door andere huisdieren in huis tijdens etenstijd. Gelukkig zijn deze problemen eenvoudig op te lossen door de voer- en waterbakjes van uw kat in een rustiger gedeelte van het huis te zetten waar ze de kamer kunnen zien terwijl ze eten en door ze zo nodig apart van andere dieren te voeren.

thematische onderbreking

5. Voedselaversie

Kat eet voedsel

Heeft uw kat, voordat hij stopte met eten, een pension of een verblijf in het ziekenhuis meegemaakt? Dan zou het probleem voedselaversie kunnen zijn. Sommige katten associëren bepaald voedsel met onplezierige ervaringen en weigeren het dan te eten. Als voedselaversie het probleem is, zult u met vallen en opstaan moeten bepalen wat uw kat nu wel wil eten.

thematische onderbreking

6. Recente Vaccinatie

Hoewel vaccins een goede zaak zijn, kunnen ze af en toe bijwerkingen hebben. Een van deze bijwerkingen kan een verlies van eetlust zijn. Dus, als je je katje meeneemt voor een routine vaccinatie en het heeft de rest van de dag geen zin meer om te eten, dan is dit niet ongewoon. Wees gerust, het niet eten is in dit geval tijdelijk en zou niet lang moeten duren. Als het langer dan een dag of zo duurt, kan er iets anders aan de hand zijn.

thematische onderbreking

7. Veranderings- & stressamp

gestresste kat
Image Credit: yvonneschmu, Pixabay

Zoals we al eerder zeiden, katachtigen zijn gewoontedieren, dus ze zijn niet enthousiast wanneer er veranderingen plaatsvinden. Als je huisdier recente veranderingen heeft meegemaakt, zoals de komst van een nieuw huisdier of een nieuw persoon in huis, werkzaamheden aan je huis, of veel rondhangende bezoekers, kunnen ze gemakkelijk gestrest raken. Deze stress kan leiden tot een verminderde eetlust, maar ook tot gedragingen als verstoppen, meer slapen, of agressie.

Als je denkt dat je kat gestrest is, kun je proberen hem te helpen om te gaan met alle veranderingen die plaatsvinden door een veilige ruimte voor hem te maken, uit de weg van alles en iedereen. Je zou ook feromoon sprays kunnen proberen om hem rustiger te houden. Als uw huisdier echter gestrest blijft, kan een bezoek aan de dierenarts nodig zijn.

thematische onderbreking

8. Tandziekten

Gebitsaandoeningen zijn waarschijnlijk de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten. Meer dan de helft van de katachtigen van drie jaar en ouder heeft een of andere gebitsaandoening. Dit kan variëren van gingivitis tot tandvleesontsteking, gebroken tanden, ontstekingen en nog veel meer. En als er sprake is van een gebitsaandoening, kan het zijn dat uw kat moeite heeft met eten vanwege pijn of ongemak. Dus als uw kat plotseling is gestopt met eten, is het controleren van zijn gebit en mond een goede plek om te beginnen met zoeken naar problemen. Als u iets vreemds ziet, breng uw kat dan meteen naar een dierenarts om het probleem te laten verhelpen.

thematische onderbreking

9. Vreemde Voorwerpen in de Mond of Lichaam

gebitsaandoening bij de kat
Image Credit: Lowell Humane Society, Flickr

Katten zijn berucht voor het eten van dingen die ze niet zouden moeten eten (touwtjes, planten, mensen voedsel, enz.), en soms komen die dingen die ze niet horen te eten vast te zitten tussen tanden of vast te zitten ergens in het maag-darmstelsel. Als er iets vastzit tussen de tanden of in de bek van uw huisdier, doet het eten waarschijnlijk pijn. En als het een obstructie in het maag-darmstelsel heeft, kan het voedsel er waarschijnlijk niet doorheen, met braken, uitdroging en gebrek aan eten tot gevolg.

Als je weet (of zelfs maar vermoedt) dat je huisdier iets heeft gegeten dat het niet had mogen eten, en dat ding zit vast in de mond of het maag-darmkanaal van je huisdier, dan wil je onmiddellijk een trip naar de dierenarts plannen.

thematische onderbreking

10. Spijsverteringsproblemen

Je favoriete kat is niet anders dan jij als het aankomt op een maagklachten of andere spijsverteringsproblemen. Jij wilt niet eten als je te maken hebt met een spijsverteringsprobleem, en poes is net zo. Katten die misselijk zijn, overgeven of last hebben van diarree zullen waarschijnlijk geen twee keer naar hun eten kijken. Gelukkig zou dit soort problemen binnen een paar dagen over moeten gaan. Als dat niet het geval is en uw kat nog steeds ziek lijkt, moet hij naar de dierenarts, want het probleem kan iets ernstigers zijn dan een maagklachten, zoals pancreatitis of een darmontsteking.

thematische onderbreking

11. Ademhalingsproblemen

zieke kat met katachtige ziekte
Beeld Krediet: Kittima05, Shutterstock

Problemen met de bovenste luchtwegen zijn niet ongewoon bij katten en kunnen ervoor zorgen dat onze huisdieren voedsel negeren. Dit komt omdat dit soort problemen vaak gepaard gaan met vermoeidheid, congestie en koorts-niets van dit alles is bevorderlijk voor het genieten van voedsel. Dus, als u ziet dat uw katachtige last heeft van oogafscheiding, niezen of een loopneus, bezoek dan uw dierenarts zodat hij/zij de ziekte kan behandelen en uw kat zich beter voelt en weer op de rails is!

thematische onderbreking

12. Ziekte

Als u denkt dat geen van de bovenstaande oorzaken de reden is waarom uw kat plotseling is gestopt met eten, kan de oorzaak een andere ziekte zijn. Er zijn verschillende ziekten die een verminderde eetlust kunnen veroorzaken, zoals nierziekten, suikerziekte, hyperthyreoïdie, en hartinsufficiëntie. Als u ziektesymptomen bij uw kat ziet, zoals lusteloosheid, ongewone toiletgewoonten, meer slapen, gewichtsverlies of zich verstoppen, naast een gebrek aan eetlust, moet u uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen, want er kan iets ernstigs aan de hand zijn.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je kat plotseling zou kunnen stoppen met eten, en deze redenen kunnen variëren van redenen die niet zo’n groot probleem zijn tot redenen die zeer ernstig zijn. Zelfs als uw huisdier niet eet omdat hij kieskeurig is over zijn voedsel, moet u hem zo snel mogelijk weer aan het eten krijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Gelukkig, in de meeste gevallen van onze katachtige vrienden afzien van voedsel, zijn er dingen die kunnen worden gedaan dat zal ze weer op de rails, met inbegrip van het veranderen van de positie van de etensbak, het helpen van uw huisdier ontstressen, of een bezoek aan de dierenarts. Houd de eetgewoonten van uw kat gewoon in de gaten, zodat u het meteen weet als er een probleem ontstaat!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Pixel-Shot, Shutterstock