Waarom is mijn kat geobsedeerd door de gootsteen? 6 redenen waarom

Heb je ooit je kat in de gootsteen betrapt en je afgevraagd wat ze daar in hemelsnaam doen? Dan ben je niet de enige! Katten kruipen vaak in de gootsteen. Hoewel ze er daar erg gezellig en tevreden uitzien, is het moeilijk te geloven dat ze zich echt comfortabel voelen. Laten we eens kijken waarom katten dit doen.

#1 Afkoelen

Het koude harde keramiek of porselein van de gootsteen biedt uw kat wat comfort omdat het hem in staat stelt af te koelen.

Het koude harde keramiek of porselein van de gootsteen biedt uw kat wat comfort omdat het hem in staat stelt af te koelen. Als het warm weer is of als je de verwarming in huis aan hebt staan, kan de temperatuur te warm zijn voor je kat. Ze zijn immers bedekt met een dikke laag vacht. Ze zullen vaak een plek zoeken waar ze kunnen gaan liggen en afkoelen. De gootsteen is hier perfect voor, omdat het materiaal koel aanvoelt, zodat de warmte van uw kat erop kan worden overgedragen.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

#2 Perfecte vorm

Je gootsteen is meestal de perfecte vorm voor je kat om in te kruipen en knuffelig te passen.

Je gootsteen is meestal de perfecte vorm voor je kat om in te kruipen en knuffelig te passen. Als je erover nadenkt, zijn ze een vrij vergelijkbare vorm als kattenbedden. Je zou het misschien niet verwachten, maar wastafels en kattenbedden delen een paar aantrekkelijke kenmerken voor katten. Katten voelen zich graag veilig als ze gaan liggen of slapen. De gootsteen biedt hen een mooie afgeronde vorm waarin ze comfortabel kunnen liggen. Het bevat ze goed.

Lees ook: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

#3 Water uit de kraan

Een andere attractie voor uw kat is de nabijheid van de kraan.

Een andere attractie voor uw kat is de nabijheid van de kraan. Katten houden er gewoon van om uit stromend water te drinken. De meeste eigenaren zijn zich bewust van de fascinatie van katten voor stromend water. We denken dat dit komt omdat het gemakkelijker te herkennen is dan stilstaand water, zodat ze zich ertoe aangetrokken voelen. Dit is ook de reden waarom u uw kat kunt betrappen op het tikken op de bovenkant van de vloeistof in een kopje of een glas water, omdat ze willen bevestigen of er vloeistof in zit of niet.

Het rinkelende geluid van het stromende water trekt hen ook aan. Ze kunnen het ook aantrekkelijk vinden omdat de evolutie hen heeft geleerd dat stromend water als wilde dieren als veiliger en schoner wordt beschouwd dan stilstaand water. Dit komt omdat het minder snel besmet is.

Veel katten geven de voorkeur aan de smaak van stromend water. Water in hun kom kan onaantrekkelijk smaken voor een kat, omdat er resten in kunnen zitten van voedsel dat er eerder in zat, of als het niet goed is gewassen.

Zelfs als je het echt goed hebt gewassen, is je kat misschien niet enthousiast over de schoonmaakmiddelen die je hebt gebruikt. Het is het beste om de kom van uw kat regelmatig schoon te maken met een niet-geparfumeerd reinigingsproduct, zodat er geen residu achterblijft dat hem zou kunnen afschrikken.

Lees ook: Waarom houden katten van kraanwater?

#4 Uitkijkpunt

Een andere reden is dat de gootsteen een heel goede uitkijkpostpositie biedt voor uw kat!

Een andere reden is dat de gootsteen een heel goede uitkijkpostpositie biedt voor uw kat! Uw kat kan over de bovenkant van de gootsteen uitkijken terwijl hij relatief goed verborgen blijft. Katten houden de activiteit in hun omgeving graag nauwlettend in de gaten, omdat ze altijd op zoek zijn naar bedreigingen. Dit is een instinct omdat ze roofdieren of prooien in het wild kunnen zijn terwijl ze jagen en worden bejaagd.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

#5 Stille tijd

Katten hunkeren vaak naar een rustige ruimte om hun toevluchtsoord te noemen.

Katten hunkeren vaak naar een rustige ruimte om hun toevluchtsoord te noemen. Uw badkamer zal meestal een rustigere plek voor hen zijn om zich in te verstoppen, omdat het weg is van de gebruikelijke drukte van het huis. Je badkamer zal meestal maar door één persoon tegelijk worden bezet, vergeleken met ergens zoals de woonkamer of de keuken die vaak druk zal zijn met mensen en nooit stil of leeg.

Lees ook: Waarom sist mijn kat naar mijn partner?

#6 Aandacht

Sommige slimme katten realiseren zich dat in de gootsteen stappen hen niet alleen fysiek dichter bij ons brengt, maar ook dat ze veel aandacht zullen krijgen.

Sommige slimme katten realiseren zich dat in de gootsteen stappen hen niet alleen fysiek dichter bij ons brengt, maar ook dat ze veel aandacht zullen krijgen. Als je op het punt staat om je handen te wassen of je tanden te poetsen en je vindt je kat daar, zul je meer dan waarschijnlijk met hem praten en hem aaien, zelfs als je dit doet terwijl je hem uit de weg beweegt.

Uw kat zal dit beginnen te associëren met een positieve ervaring en zich aangetrokken voelen tot de gootsteen omdat ze wat quality time en positieve interacties met u willen, hun favoriete mens!

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Hoe voorkom ik dat mijn kat in de gootsteen slaapt?

Als het sluimeren van kattenzonken niets voor jou is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je kat over te halen een andere plek te kiezen.

Als het sluimeren van kattenzonken niets voor jou is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je kat over te halen een andere plek te kiezen. Het eerste zou zijn om een gesloten badkamerdeur te hebben om te voorkomen dat je kat naar binnen sluipt en opkrult. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je andere plaatsen in huis hebt waar ze naartoe kunnen gaan, omdat ze erg van streek kunnen zijn als hun speciale plek plotseling buiten de grenzen is.

Je kunt kattenbedden kopen die de vorm van je gootsteen nabootsen, wat sommige katten misschien leuk vinden als alternatief. Zorg ervoor dat u ze in een rustige kamer plaatst, weg van het gebruikelijke voetverkeer in huis. Als je denkt dat het het druipende kraan- en stromend waterelement is waar je kat zich toe aangetrokken voelt, kun je waterbakken kopen met een mini-waterfontein erin, zodat deze een beekje of riviertje nabootst.

Je kunt ook proberen positief gedrag te versterken, dus als je kat besluit om ergens anders dan de gootsteen op te kruipen, zorg er dan voor dat je ze aait en maak er ophef van en geef ze traktaties. Als ze toch naar de gootsteen blijven gaan, verwijder ze dan rustig en plaats ze voorzichtig ergens anders neer zonder aandacht of gedoe te geven. Het is het beste om je kat niet uit te schelden omdat hij in de gootsteen gaat, omdat dit hem bang kan maken.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

Moet ik me zorgen maken als mijn kat in de gootsteen hangt?

Meestal, als je kat in de gootsteen snooz, is dit gewoon een schattige (en bizarre!) gewoonte die ze hebben opgepikt.

Meestal, als je kat in de gootsteen snooz, is dit gewoon een schattige (en bizarre!) gewoonte die ze hebben opgepikt. Houd er echter rekening mee dat er een paar redenen zijn waarom ze in de buurt van de gootsteen kunnen gaan die kunnen betekenen dat er iets aan de hand is. Als uw kat rond de gootsteen hangt omdat hij constant dorst heeft, kan dit een teken zijn van zoiets als een nierziekte of diabetes.

Als je merkt dat je kat extra dorst heeft en mogelijk ook meer gebruik maakt van zijn kattenbak, dan kun je het beste een afspraak maken met je dierenarts. Zeker als dit als een plotselinge verandering is doorgekomen. Er kan een onderliggend gezondheidsprobleem zijn dat moet worden aangepakt.

Een ander probleem waar sommige eigenaren zich zorgen over maken, is hygiëneredenen. Als je kat de hele dag door vaak in je badkamer loopt, weet je op een gegeven moment dat hij net in zijn kattenbak heeft gestaan.

Als ze dan rond je gootsteen lopen waar je je gezicht wast en in de buurt van je tandenborstels, denken sommige mensen misschien dat dit onhygiënisch is en voelen ze zich ongemakkelijk. Dit is wel afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

Conclusie

Zodra je medische problemen hebt uitgesloten, kun je je kat naar hartenlust laten loungen, zolang je het maar goed vindt!

Er zijn veel redenen waarom u uw kat in de gootsteen kunt vinden. De meeste hiervan zijn gedragsverklaringen, maar er zijn een paar redenen die betekenen dat uw kat slecht is en wat hulp van uw dierenarts nodig heeft. Zodra je medische problemen hebt uitgesloten, kun je je kat naar hartenlust laten loungen, zolang je het maar goed vindt!

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat geobsedeerd door het gootsteenwater?

Er zijn een paar goede redenen waarom je kat ervoor kiest om water uit een stromende kraan te drinken over het stille spul in zijn waterbak. Het water uit de kraan smaakt misschien beter voor hen. Ze houden misschien niet van de locatie van hun waterbak (te druk, te warm, te koud, te tochtig)

Historisch gezien zouden ze stilstaand water hebben vermeden omdat het mogelijk besmet is. Stromend water wordt als veiliger beschouwd omdat het schoner en frisser is. Dus de overlevingsinstincten van je kat trekken hem naar de stromende waterbron.

Is het normaal dat katten in de gootsteen zitten?

Ja, dat is het zeker. Je kat is misschien op zoek naar een koele plek om te relaxen na een middag zonnebaden. Ze willen misschien ergens rustig wegsluipen, weg van het lawaai van een druk gezinshuis. Ze kunnen rondhangen totdat iemand de kraan opendraait, zodat ze iets kunnen drinken. De gootsteen is een vrij coole plek in de ogen van je kat!

Houden katten van zinkwater?

Dat doen ze zeker. Veel katten geven de voorkeur aan stromend water uit de kraan boven het stilstaande water in hun kom. Evolutionair gezien geven katten de voorkeur aan koel zoet water. Als het water in hun kom er al een tijdje staat, kan het warm en stoffig worden. Je kat mag het nog steeds drinken als hij super t ishirsty, maar ze zouden zeker de voorkeur geven aan het verse spul!

Hoe voorkom ik dat mijn kat de gootsteen in gaat?

Er zijn veel manieren waarop je kunt voorkomen dat je kat in de gootsteen zit. Je kunt de kamer afsluiten zodat ze er niet in kunnen. Je kunt ze ergens anders een soortgelijk bed geven om ze weg te lokken van de badkamer. Sommige eigenaren slagen er zelfs in om hun kat te clicken om de gootsteen niet te gebruiken met behulp van traktaties en een clicker. Dit is echter behoorlijk arbeidsintensief!