Waarom houden katten van hun wangen gekrabd? 8 interessante redenen

Katten zijn mysterieuze wezens en hun gedrag kan vaak raadselachtig zijn voor mensen. Een merkwaardige actie waaraan katten deelnemen, is het wrijven met hun wangen over mensen en voorwerpen. Ze houden ervan om hun wangen te laten krabben en hun wangen op oppervlakken te krabben. Heb je je ooit afgevraagd waarom katten dit doen? Het antwoord ligt in de natuurlijke instincten van een kat. Hier zijn 8 redenen waarom katten hun wangen graag krabben.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 redenen waarom katten graag hun wangen krabben

1. Territoriale markering

Katten gebruiken geurklieren in hun wangen om hun territorium te markeren. Wanneer katten tegen mensen of voorwerpen wrijven, markeren ze ze met hun “geursignatuur” en claimen ze het als onderdeel van hun territorium. Katten doen dit vaak zelfs als je niet reageert door ze terug te krabben.

thematische pauze

2. Troost en genegenheid

Krabben aan de wangen van een kat is alsof je hem een knuffel geeft. De handeling van het krabben kan ongelooflijk geruststellend zijn voor katten en hen een veilig gevoel geven. Veel katten genieten ook van het ontvangen van wangkrabben van hun mensen als een teken van liefde en genegenheid. Het is ook een manier voor katten om liefde terug te tonen door hun mensen hen te laten aanraken.

de handen van een vrouw die een kat aaien
Afbeelding Credit: biubiubiu23333, Pixabay
thematische pauze

3. Het voelt goed

Katten hebben zenuwuiteinden in hun wangen die het gevoel aangenaam maken wanneer ze worden gekrabd of gewreven. Dit is de reden waarom veel katten zullen beginnen te spinnen wanneer ze wangkrabben krijgen! Het is hetzelfde als je krabt aan je rug of een massage krijgt. Veel katten vinden het gewoon leuk omdat het goed voelt.

thematische pauze

4. Menselijke binding/socialisatie

Wrijven over de wangen van een kat laat je kat zien dat je om hem geeft en een band met hem wilt opbouwen, wat vertrouwen aanmoedigt en de relatie tussen mens en kat versterkt. Wangkrabben kan ook een vorm van socialisatie zijn voor katten. Het helpt hen om te wennen aan het hanteren en aangeraakt worden door mensen, evenals andere katten. Krabben aan de wangen van je kat helpt hem vertrouwd te raken met je geur, waardoor hij zich veilig en geborgen voelt om je heen. Door je aan zijn wangen te laten krabben, laat je kat je ook zien dat hij je vertrouwt.

thematische pauze

5. Verzorging/Krabben van jeuk

We hebben al gezegd dat katten geurklieren rond hun gezicht hebben, die feromonen afgeven wanneer ze worden gekrabd of geaaid. Dit is een manier waarop katten zichzelf van nature verzorgen en waarom ze er zo van genieten! Sommige katten die ouder zijn, overgewicht hebben of mobiliteitsproblemen hebben, kunnen het echter moeilijk hebben om aan hun gezicht te krabben. Dus ze willen misschien dat je hun wangen voor je krabt als een manier om ze te verzorgen of jeuk te verlichten. Evenzo, wanneer katten hun wangen op voorwerpen wrijven, is dit deels omdat ze proberen zichzelf schoon te houden door overtollige olie en vuil af te vegen.

vrouw die een kat met de hand aait
Afbeelding Credit: zavtrak92, Pixabay
thematische pauze

6. Stress verlichting

Wanneer katten zich angstig of gestrest voelen, kunnen ze wangkrabben zoeken als een manier om te ontspannen en zich getroost te voelen. Katten kunnen zich gestrest voelen wanneer er veranderingen zijn in hun normale routine, zoals het meenemen van een nieuwe persoon of huisdier in huis of iemand die ontbreekt in het huis dat er meestal is. Sommige katten kunnen zich verstoppen, maar anderen kunnen troost zoeken bij hun mensen als een manier om stress te verminderen.

thematische pauze

7. Exploratie

Wangkrabben kan ook een vorm van verkenning zijn voor katten. Hoewel dit niet echt komt in de vorm van het krabben aan hun wangen, kunnen katten hun wangen tegen mensen of voorwerpen wrijven als een manier om meer over hen te weten te komen.

thematische pauze

8. Genieten/Blijk van Waardering

Simpel gezegd, katten genieten gewoon van het gevoel dat hun wangen worden gekrabd en gewreven! Het is een van de vele manieren waarop ze genegenheid en geluk tonen. Katten geven vaak wangkrabben aan hun mensen als een manier om waardering te tonen voor het feit dat ze worden gevoed, geaaid of geliefd!

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1Hoe u veilig aan de wangen van uw kat kunt krabben

Krabben aan de wangen van je kat kan een plezierige ervaring voor hem zijn, maar het is belangrijk om dit veilig te doen.

Tips voor het goed krabben van de wangen van je kat:


  • Gebruik geen scherpe nagels – begin met de pads van je vingers en gebruik lichte druk.

  • Vermijd porren of prikken in hun gezicht, omdat dit ongemak of pijn kan veroorzaken.

  • Beweeg je vingers in kleine cirkels rond hun wangen, in plaats van alleen maar op en neer te wrijven.

  • Neem aanwijzingen van uw kat over hoe ze willen worden gekrabd – als ze wegtrekken, stop dan onmiddellijk.

kattenpootverdeler

Veelgestelde Vragen over Cat Cheek Scratching

Is het normaal dat katten van wangkrabben houden?

Ja, het is volkomen normaal en natuurlijk voor katten om te genieten van het krabben van hun wangen! Dit is een instinctief gedrag dat hen helpt hun territorium te markeren, genegenheid te tonen en te ontspannen.

vrouw die de Perzische kat borstelt
Afbeelding Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Hoe weet ik of mijn kat van wangkrabben houdt?

Als uw kat spint of een ontspannen houding heeft terwijl hij wordt gekrabd, dan genieten ze er waarschijnlijk van. Als ze wegtrekken of ongemakkelijk lijken, dan is de kans groot dat ze de sensaties van het krabben op de wangen niet waarderen.

Welke andere tekenen van genegenheid vertonen katten?

Katten kunnen ook hun genegenheid tonen door te, hoofd te slaan, te kneden, te likken en zelfs gewoon oogcontact te maken met hun mensen.

Helpt het krabben aan de wangen van mijn kat om een band met hen op te bouwen?

Ja, katten zien wangkrabben als een daad van genegenheid en het helpt om vertrouwen op te bouwen tussen jou en je kat. Ze zullen waarschijnlijk het gevoel van gekrabd worden op hun wangen gaan associëren met zich getroost en veilig voelen.

Een gemberkat buiten aaien
Afbeelding Credit: dashkabudich, Pixabay

Wat is de geurklier in de wang?

De geurklier in de wang is een gespecialiseerd gebied dat katten gebruiken om hun territorium te markeren. Het geeft feromonen vrij wanneer ze worden bekrast of geaaid, wat hen helpt zichzelf en anderen te identificeren.

Wat communiceren feromonen?

Feromonen zijn chemische signalen die katten afgeven om te communiceren met andere katten en mensen. Ze kunnen verschillende dingen communiceren, zoals eigendom, territoriale grenzen en zelfs emoties zoals stress of aantrekkingskracht.

Zijn er speeltjes of apparaten waar mijn kat over zijn wangen kan wrijven?

Ja, er zijn verschillende speeltjes en apparaten beschikbaar waar katten over hun wangen kunnen wrijven. Deze omvatten krabpads, kattenbomen en zelfs speciaal wangwrijvend speelgoed!

Is het oké om mijn kat op de wang te kussen?

Ja, katten vinden het over het algemeen leuk om op de wang gekust te worden, zolang het maar voorzichtig en met hun toestemming gebeurt. Sommige katten zijn echter niet op hun gemak met dit soort fysiek contact, dus het is het beste om hun reactie te peilen voordat je dit doet.

Wat is de beste manier om mijn kat genegenheid te tonen?

De beste manier om uw kat genegenheid te tonen, is door zacht fysiek contact zoals aaien, borstelen en wangkrabben. Bovendien zijn zachtjes tegen ze praten en ze voorzien van speelgoed en traktaties ook geweldige manieren om je liefde voor je katachtige vriend te tonen.

vrouw die een oranje kat borstelt
Image Credit: cottonbro, Pexels

Kattenkogelverdeler 1Wanneer moet u uw dierenarts zien?

Als uw kat aan zijn wangen krabt totdat het gebied geïrriteerd of bloedend is, is het het beste om uw dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Uw kat kan last hebben van tandheelkundige problemen of een infectie in de mond en wang. Misschien wilt u ook met uw dierenarts praten als uw kat tekenen van angst vertoont of pijn lijkt te hebben wanneer u zijn wangen krabt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten houden ervan om wangkrabben van hun mensen te ontvangen! Dit gedrag is natuurlijk voor katten en heeft veel voordelen, zoals het markeren van territorium, stressverlichting en het tonen van genegenheid. Dus waarom zou je vandaag niet de tijd nemen om de wangen van je kat te krabben? Ze zullen het zeker waarderen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Yerlin Matu, Unsplash