Waarom brengt mijn kat me sokken?

Katten kunnen een beetje vreemd zijn… op zijn zachtst gezegd!

Maar dat is één van de vele redenen waarom we van ze houden! Een van de vreemdste gewoontes die sommige katten lijken te hebben opgepikt is het terloops brengen van sokken naar hun baasjes. Het internet staat vol met video’s van katten die sokken door het huis dragen en zelfs miauwen terwijl ze dat doen!

Waarom brengen katten mensen sokken? Hoewel we het niet met 100% zekerheid kunnen weten, heeft het waarschijnlijk iets te maken met het natuurlijke jachtinstinct van uw kat, dat hen ertoe aanzet hun “prooi” met u te delen, om u te leren jagen. Of het kan zo simpel zijn als gewoon plezier hebben!

Laten we eens wat dieper duiken in waarom sommige katten dit grappige gedrag kunnen vertonen.

Reden 1: Je kat helpt je te leren jagen

Een van de meest populaire theorieën over waarom katten eigenaren cadeautjes (zoals sokken) brengen, is omdat ze je proberen te helpen om te leren jagen. Het team en LiveScience.com leggen dat uit:

Gesteriliseerde vrouwtjeskatten brengen het vaakst bloederige cadeaus mee naar hun baasjes. Maar ze hebben hun redenen.

In het wild leren kattenmoeders hun jongen hoe ze hun voedsel moeten opeten door dode of gewonde prooien mee naar huis te nemen. Huiskatten zijn niet anders. Maar in dit moderne tijdperk van gesteriliseerde huiskatten, hebben veel vrouwelijke katachtigen geen jongen aan wie zij hun jachtwijsheid moeten doorgeven.

Als uw kat alleen binnenshuis is en geen toegang heeft tot wilde dieren om te vangen, dan is uw stinkende sok misschien de volgende beste optie.

Betekent dat, dat je sok naar een dood dier ruikt?

Ik laat jou beslissen.

Reden 2: Uw kat is een katachtige retriever

Op haar site, MessyBeast.com, beschrijft Sarah Hartwell het unieke maar niet geheel ongewone gedrag van de katachtige retriever. Dit zijn katten die het leuk vinden om voorwerpen uit het hele huis (inclusief sokken) naar hun baasjes te brengen als onderdeel van een spelletje.

Met andere woorden, uw kat wil misschien wel apporteren! Volgens Hartwell werd dit het vaakst gezien met wollen sokken en sommige katten gingen zelfs zo ver dat ze ze uit de wasmand trokken!

Er werd ook vastgesteld dat bepaalde kattenrassen meer kans hadden om katachtige apporteerders te zijn. Een informeel onderzoek uit 1990 wees uit dat Siamese katten vaker wilden apporteren, terwijl 35 van de 50 apporterende katten van oosterse rassen afkomstig waren.

Dus de volgende keer dat je kat je een sok brengt, probeer hem dan weg te gooien. Als je een katachtige retriever hebt, brengt hij hem misschien wel terug!

Reden 3: Het is leuk

Hoewel alles wat uw kat doet absoluut beïnvloed is door duizenden en duizenden jaren van instinct en evolutie, zou het zomaar kunnen dat uw kat u sokken brengt omdat het leuk is! Het meeste spel weerspiegelt jachtgedrag en het zou volkomen normaal zijn voor uw kat om een prooi in zijn bek rond te dragen.

Vaak brengen katten de prooi terug naar een veiliger plek waar ze het veilig kunnen opeten. Ik heb dit behandeld in mijn post waarin ik uitleg waarom katten dingen in hun waterbakje doen. Het wil niet zeggen dat je kat een sok wil opeten, maar het is niet moeilijk te geloven dat het ronddragen van je stinkende sok hen het gevoel geeft dat ze zojuist hun volgende maaltijd hebben veroverd.

En ik ben vrij dat dat klinkt als een goed moment voor een kat!

Het is waarschijnlijk geen moederlijk instinct

Ik heb nogal wat theorieën gezien die suggereren dat dit deel uitmaakt van het moederinstinct van een kat en dat ze denken dat de sok hun baby is. Hoewel ik heb geschreven over hoe katten hun kittens naar je toe brengen, lijkt deze theorie nog steeds een beetje vergezocht als het om sokken gaat. Ik heb niets gevonden dat erop wijst dat dit een gedrag is dat alleen door vrouwen wordt vertoond.

Ondanks de kleine steekproef, het onderzoek gepubliceerd in Cat World vond “een 50:50 verdeling tussen mannetjes en vrouwtjes, d.w.z. geen geslachtsvoorkeur voor het apporteren van speelgoed.”

Moet ik me zorgen maken?

Zolang uw kat alleen sokken bij zich draagt en niet probeert ze op te eten, is er niets om u zorgen over te maken. Katten die niet-voedsel-artikelen eten kunnen lijden aan een zeldzame aandoening die pica heet. In de meeste gevallen vinden katten het gewoon leuk om sokken op te halen en proberen ze ze helemaal niet op te eten!

Sommige katten kunnen ook besluiten om op sokken te zogen (vooral wollen sokken) en ook al brengt dat het hele sokken apporteren naar een ander vreemd niveau, tenzij je kat daadwerkelijk non-food materiaal binnenkrijgt, zou je oké moeten zijn.

Afsluitende gedachten

Uiteindelijk weten we niet zeker waarom katten sommige dingen doen, maar de kans is groot dat de meeste gedragingen een afspiegeling zijn van hun verleden als jager en roofdier. Het dragen van een sok kan de jacht en het vangen van een prooi nabootsen.

Ik ben nog steeds niet zeker wat dat betekent over de properheid van je sokken!