Waarom bijt mijn kat in mijn voeten?

Alle katteneigenaren zijn het slachtoffer geworden van een voet hinderlaag. We kennen allemaal de routine – je gaat zitten om te rusten of in bed te komen en je kat springt zonder duidelijke reden aan je voeten. Op het moment dat je je tenen beweegt; die vallen ze ook aan.

Snel overzicht

01

De natuurlijke jachtinstincten van je kat komen op gang en vertellen hem om je voeten te achtervolgen wanneer ze bewegen.

02

Voetbijten kan een teken zijn van een onderliggend probleem zoals stress, pijn of overprikkeling.

03

U kunt voorkomen dat uw kat op uw voeten bijt door positieve bekrachtiging en vermijding.

Dus waarom vallen katten voeten aan? Katten staan bekend om het vertonen van vreemd en onverklaarbaar gedrag, maar er zijn verschillende intrigerende redenen waarom katten zo van voeten houden.

Waarom Voeten?

kat die vrouwenvoeten aanvalt

Katten willen instinctief op bewegende objecten springen, waaronder je voeten.

Er is één grote reden waarom katten je voeten en enkels bijten en aanvallen als je loopt, en dat is te danken aan hun natuurlijke instincten. Jagen is een aangeboren gedrag voor katten, en als roofdieren is het een tweede natuur voor hen om op een bewegend object of een bewegend mens te springen!

Lees ook: Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Natuurlijke instincten

kat die menselijke tenen achtervolgt

Bijten op waargenomen “prooi” is normaal voor katten, maar het is belangrijk om dit gedrag te ontmoedigen, zodat je niet gewond raakt.

Huiskatten hebben nog steeds sterke jachtinstincten en een menselijke voet is qua vorm en grootte vergelijkbaar met hun gebruikelijke prooi. Als je donzige pantoffels of sokken draagt die op een klein zoogdier lijken, kan dit het nog bemoedigender maken voor je kat!

Als je kat op je voeten bijt, neem het dan niet te persoonlijk op, het is gewoon hun jachtgedrag dat het overneemt en je voeten zijn de prooi geworden. Dit gedrag komt misschien vaker voor bij jonge katten die hun instincten verkennen en speelser zijn, of binnenkatten die niet de mogelijkheid hebben om te jagen.

Je hebt misschien wat stalkingsgedrag opgemerkt voordat je kat op je voeten springt, en soms kunnen de beten en krassen pijnlijker zijn of zelfs bloed trekken. Als uw kat uw huid bijt en breekt, is het belangrijk om het gebied grondig te wassen en contact op te nemen met een medische professional, omdat katten veel bacteriën in hun mond hebben die infecties kunnen veroorzaken.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

Spelen

kat ruikt babyvoetjes

Het is vooral van vitaal belang om te voorkomen dat uw kat op de voeten van baby’s of peuters met een gevoelige huid springt.

Katten zijn nieuwsgierig en speels, en omdat je voeten zo toegankelijk zijn, zorgen ze voor een onweerstaanbaar speeltje. Wanneer katteneigenaren vragen: “Waarom bijt mijn kat in mijn voeten en enkels als ik loop?” is spelen de meest voorkomende reden waarom.

Je voeten zijn een bewegend object en naarmate je verder van je kat af beweegt, worden ze speelser en kunnen ze het niet laten om verder te gaan met wat ze denken dat een spel is geworden. Katten monden meestal heel zachtjes als ze op deze manier spelen – het is als een liefdesbeet en teken van genegenheid.

Een andere veelgestelde vraag is “Waarom bijt mijn kat mijn voeten onder de deken?” Dit komt omdat een ander geweldig spel met voeten voor het slapengaan is. Wanneer je voeten onder de deken bewegen, voegt het een extra laag toe aan het spel en vangt het de intriges van je kat op.

Ze kunnen iets zien bewegen onder de dekens, dus ze kunnen van bovenaf aanvallen of eronder kruipen en aan je tenen knabbelen. Je voeten zijn beschermd, dus je zult minder snel gewond raken door dit spel, hoewel het vervelend kan zijn als je probeert te slapen.

Lees ook: Waarom kneden en bijten katten dekens?

Wanneer is voetbijten een probleem?

kat bijtende menselijke voet

Bijten aan de voeten kan gemakkelijk overslaan van ongevaarlijk spel naar pijnlijke blessures.

Het is soms schattig en speels als een kat je voeten aanvalt, maar andere keren kan dit gedrag problematisch worden. Als je kat regelmatig je voeten aanvalt, is het tijd om het te onderzoeken.

Verveling en aandacht zoeken

mens slapen op bed met kat

Verveling kan ertoe leiden dat een kat drastische maatregelen neemt om zichzelf te vermaken en je aandacht te trekken.

Als uw kat zich verveelt en niet genoeg stimulatie of beweging krijgt, kan hij zich tot u wenden om wat energie te verbranden of frustratie los te laten. In deze gevallen kunnen de beten of krassen opzettelijker zijn of de huid breken.

Dit kan de manier van je kat zijn om je aandacht te trekken. Misschien zijn ze te lang alleen thuis gelaten of hebben ze niet genoeg te doen, maar ze vinden het misschien gewoon niet leuk dat je goed op iets anders let.

Ook Read: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

Overstimulatie Agressie

kat bijtende baasjes voeten

Wanneer katten overprikkeld raken, reageren ze soms met agressief gedrag.

Er bestaat zoiets als te veel aandacht, en als je kat overprikkeld is, kan hij een beetje overijverig worden met agressief spel. Je voeten zijn vaak het dichtstbijzijnde ding voor hen om op te springen. Bijten en krabben is de manier van een kat om je te laten weten dat ze er genoeg van hebben, maar het kan ook een teken zijn dat ze overprikkeld zijn geraakt en het spel te ver hebben doorgevoerd.

Andere tekenen van agressie zijn:

  • Staart trillen of zwiepen
  • Oren naar beneden
  • Verwijde pupillen
  • Spiertrekkingen van de huid
  • Body spaning
  • Grommen of sissen
  • Het hoofd draaien

Agressie wordt vaak veroorzaakt door andere onderliggende problemen.  Veel voorkomende redenen zijn:

  • Pijn: Als uw kat pijn voelt, kan het meer defensief of op scherp staan, en agressie kan de manier van de kat zijn om u dit te laten weten. Pijn kan worden veroorzaakt door artritis, verwondingen aan zacht weefsel, buikpijn of tandziekte.
  • Stress: Veranderingen in de omgeving van een kat kunnen leiden tot tekenen van agressie en overstimulatie kan stress veroorzaken.

Als uw kat nieuwe tekenen van agressie vertoont, is het belangrijk om ze door een dierenarts te laten controleren voor een onderzoek. De dierenarts moet mogelijk enkele tests uitvoeren om medische problemen uit te sluiten. Eenmaal behandeld, kunnen medische problemen worden beheerd en agressie verdwijnt vaak. U kunt gedragsproblemen ook bespreken met een veterinaire gedragstherapeut voor verder professioneel advies.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

Hoe te stoppen met voetbijten

kat speelbal

Een van de beste manieren om ongewenst gedrag te corrigeren, is door uw kat om te leiden naar een meer geschikte activiteit.

Als het bijten van de voet van je kat een probleem is of agressief wordt, of als het gewoon heel vervelend is, er zijn verschillende eenvoudige manieren om het te corrigeren. Katten hebben tijd en geduld nodig om ongewenst gedrag te corrigeren, en je hebt veel traktaties en beloningen bij de hand nodig.

Negeer ze

kat die in het been van de eigenaar zit

Om je kat te laten zien dat je dit spel niet leuk vindt, sta je stil, draai je hem de rug toe en loop je langzaam weg.

Als je stopt met reageren wanneer je kat in je voeten bijt, zal hij snel leren stoppen. Dit is hoe kittens leren hoe ze zich van elkaar moeten gedragen – als ze hun nestgenoten iets aandoen en de broer of zus het niet leuk vindt, zullen ze weggaan en zal het kitten leren dat bijten het einde van het spel betekent.

Dus als je stilstaat, of jezelf rustig van je kat verwijdert zonder naar hem te kijken of te reageren, zullen ze tijd hebben om te kalmeren en te begrijpen dat dit geen geschikt spel is om te spelen.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

Omleiding en vermijding

kat speelbal en kattentunnel

Als het lijkt alsof je kat op het punt staat je voeten aan te vallen, gooi dan een speeltje weg van je lichaam om je kat om te leiden.

Zodra je jezelf van je kat hebt verwijderd en ze tot rust zijn gekomen, kun je ze omleiden naar een ander geschikter speeltje. Een bal voor ze gooien of spelen met een ander speeltje dat ze kunnen achtervolgen, zal hun aandacht van je afleiden.

Je kunt dan traktaties gebruiken om dit spel te belonen. Als je kat op zoek is naar een spelletje, haal dan zijn speelgoed tevoorschijn en speel ermee, zodat je volledig vermijdt dat hij je voeten als speelgoed kiest. Je moet er altijd voor zorgen dat je kat toegang heeft tot veel speelgoed en krabpalen om verveling te voorkomen en hem mentale en fysieke stimulatie te geven.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Positieve bekrachtiging

kat spelen kat speelgoed

In plaats van tegen je kat te schreeuwen, stuur je hem om met een speeltje en beloon je hem vervolgens met een traktatie voor het spelen ermee.

Je mag nooit negatieve straffen gebruiken wanneer je kat in je voeten bijt. Strenge woorden, schreeuwen of wegduwen zullen hen niet leren om het niet opnieuw te doen. Katten hebben moeite om de negatieve straf te associëren met hun gedrag. In plaats daarvan associëren ze het met het feit dat je iets negatiefs met hen doet. Dit kan schadelijk zijn voor je band met je huisdier en kan ze bang voor je maken en voorkomen dat ze naar je toe komen voor genegenheid.

Het gebruik van positieve bekrachtiging is veel effectiever. Beloon je kat met een traktatie voor het spelen met zijn speelgoed en hij zal leren dat dit de juiste manier is om te spelen.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

De onderliggende oorzaak aanpakken

kat aaien

Als u vermoedt dat uw kat last heeft van pijn of strelingens, werk samen met uw dierenarts om een oplossing te vinden.

Als de agressie van je kat het gevolg is van pijn of stress, zorg er dan voor dat je dit aanpakt. Behandel eventuele medische aandoeningen volgens het advies van uw dierenarts en identificeer stressoren in hun omgeving. U kunt synthetische kattenferomonen zoals Feliway gebruiken om een kalmerende omgeving te creëren en ervoor te zorgen dat uw kat voldoende veilige en comfortabele plaatsen heeft om te rusten of zich te verstoppen.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

In het kort

kat spelen

Gebruik uw voeten of handen niet om met uw kitten te spelen, anders kan het een slechte gewoonte worden.

Katten die op onze voeten bijten kunnen speels zijn, maar het kan ook problematisch zijn. Meestal is het omdat de beweging van onze voeten op de begane grond hun prooi nabootst, en hun natuurlijke instincten om ze te achtervolgen en te vangen.

Maar als dit verandert in agressie, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts en kijken naar de verschillende manieren om het gedrag te corrigeren. Het is belangrijk om de lichaamstaal van je kat te begrijpen en hoe zijn geest werkt, en je moet alleen positieve bekrachtiging en afleiding gebruiken.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met bijten in mijn voeten?

U kunt voorkomen dat uw kat op uw voeten bijt met behulp van positieve bekrachtiging van goed gedrag, hem afleiding biedt of ze negeert.

Waarom is mijn kat geobsedeerd door mijn voeten?

Katten houden van voeten omdat ze bewegen en omdat ze dezelfde grootte en vorm hebben als hun gebruikelijke prooi. Dus hun natuurlijke jachtinstincten komen op gang als ze onze voeten zien bewegen.

Waarom pakt mijn kat mijn poot vast en bijt me?

Katten kunnen speels in onze voeten en benen bijten, maar het kan ook agressief zijn. Agressie kan worden veroorzaakt door overprikkeling, pijn, stress en verveling.

Waarom valt mijn kat mijn voeten aan als ik wegloop?

Dit kan de manier van je kat zijn om meer aandacht van je te vragen als ze niet blij zijn dat je van hem weggaat.