Waarom bedekt mijn kat haar poep niet? Top 6 oorzaken uitgelegd

Ben je ooit thuisgekomen om de poep van je kat bloot, lelijk en stinkend te vinden? Laten we de binnenschep krijgen over de onbedekte poep van je kat!

Uitwerpselen in communicatie

Instinctief zetten katten urine en uitwerpselen af door eliminatie op rustige, afgelegen plekken waar verstoring minimaal is. Ontlasting is de techniek die uw kat gebruikt om vast afval te elimineren, hoewel sommige katten ontlasting gebruiken als een vorm van communicatie door Feromonen en geuren.

Chemicaliën uit uitwerpselen bij carnivore soorten kunnen informatie geven over het geslacht van de deposant, de reproductieve status, de gezondheidstoestand, voorbijgaande bewegingen en gedragingen.

Helaas is de precieze communicatieve chemische functie van uitwerpselen bij katten niet bekend, zoals urine, het brengt waarschijnlijk een verscheidenheid aan berichten over in een reeks omstandigheden. Onderstreepte functies over een reeks dieren bestaan uit territorialiteit, persoonlijke verdediging, groepsherkenning, en stresscommunicatie.

Waarom begraaft of bedekt mijn kat haar poep niet?

Twee katten die in kattenbak kijken

Een kat die zijn poep niet bedekt, kan je een bericht sturen.

Een kat kan zich al dan niet wenden tot geur of eliminatie verbergen op basis van oppervlaktevoorkeur, sitegebruik, potentiële gezondheidsproblemen en sociale interacties.

Laten we hypothesen onderzoeken waarom bepaalde katten weigeren hun poep te bedekken:

Mogelijke medische problemen

Instinctief zetten katten urine en uitwerpselen af door eliminatie op rustige, afgelegen plekken waar verstoring minimaal is.

Wanneer een kat plotseling zijn dagelijkse uitwerpselen verandert gewoonten, het zou onze aandacht moeten vragen om hun toiletpatronen en verder te controleren op andere symptomen.

Declawing, ongemak van constipatie of pijn tijdens de ontlasting kan de noodzaak om uit de lade te springen intensiveren wanneer een kat gastro-intestinale stoornissen ervaart of misschien Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD).

Problemen met de ontlasting kunnen worden veroorzaakt door beweging en neuromusculaire aandoeningen, terwijl bijwerkingen op medicatie samen met parasieten bouten kunnen overdrijven, wat allemaal een medische controle rechtvaardigt.

Vroege ervaringen

Wees- of buitenkittens die niet door hun moeder zijn getraind, mogen hun ontlasting nooit verbergen, tenzij ze door hun huisdierouders een manier leren om fecale uitwerpselen tijdens de kittentijd te verbergen.

Kattenbak Onvrede

overdekte kattenbak

Chemicaliën uit uitwerpselen bij carnivore soorten kunnen informatie geven over het geslacht van de deposant, de reproductieve status, de gezondheidstoestand, voorbijgaande bewegingen en gedragingen.

De frequentie van secretiebegraving kan ook worden gekoppeld aan afkeer van kattenbakken, ongunstig substraat en ongewenste nestbakgrootte; katten hebben flinke potten nodig om comfortabel te kunnen draaien voor en na de evacuatie.

Een studeren uit onderzoek naar het eliminatiegedrag van katten in zowel verrijkte als in-clinic omgeving bleek dat binnen de kliniekomgeving, waar katten niet voldoende strooiselsubstraat hadden om hun afval na eliminatie voor te bereiden of te bedekken, het pootgedrag werd omgeleid naar elk beschikbaar oppervlak, net als de vloer of muur in de buurt.

Deze observaties hielden verband met latrine-ontevredenheid opgemerkt door Cottam en Dodman (2007). Anekdotisch klagen eigenaren die trays met capuchon gebruiken vaak over ‘box banging’-gedrag waarbij katten herhaaldelijk aan de zijkant van de lade poten, dus het vermoeden bestaat dat onvermogen om te bedekken frustratie kan uitlokken (FrançoisMartin, 2017)

Territoriale verklaring

Wees- of buitenkittens die niet door hun moeder zijn getraind, mogen hun ontlasting nooit verbergen, tenzij ze door hun huisdierouders een manier leren om fecale uitwerpselen tijdens de kittentijd te verbergen.

Er wordt verondersteld dat bedekkend gedrag ontstond in wilde vrij rondlopende felids als een beschermend mechanisme om de blootstelling aan ziekteverwekkers te verminderen en te voorkomen dat roofdieren of onbekende katten de aanwezigheid van de kat detecteren (fecale geur) en het veilig houden.

Domesticatie heeft verschillende genetische factoren van dit gedrag veranderd; daarom begraven bepaalde binnenkatten hun uitwerpselen niet in hun kerngebied.

Sociale spanningen in huishoudens

laagzijdige open kattenbak

Een eigenaar die een kat aanraakt of probeert te vangen om medicijnen aan te bieden terwijl deze zich in de bak bevindt, kan een vervelende associatie veroorzaken en opstijgen.

Katten die in huizen met meerdere soorten wonen, kunnen de latrinefaciliteiten als onveilig ervaren als er een hond of extra moggie in de buurt is terwijl de kat probeert te poepen, wat een snelle ontsnapping of misschien toekomstige vermijding kan veroorzaken.

Een eigenaar die aanraakt of probeerting om een kat te vangen om medicatie aan te bieden terwijl deze in de bak zit, kan een vervelende associatie veroorzaken en opstijgen.

Snel vluchten kan bovendien optreden wanneer toiletfaciliteiten zijn geplaatst in gebieden met veel menselijk verkeer, zoals gangen, waardoor de kat zich geschrokken en kwetsbaar voelt.

Senior Katten

kattenbak cursus banner

Veroudering is een natuurlijk proces dat gepaard gaat met verschillende gedrags- en fysieke veranderingen zoals cognitieve achteruitgang en Degeneratieve gewrichtsziekte wat van invloed kan zijn op de toegang tot de kattenbak, het gebruik en de poepdekking, vooral als een geriatrisch huisdier trappen moet beklimmen of moet springen om in een lange privy te komen.

Hoe zorg je ervoor dat je kat zijn poep bedekt?

Kitten Training

Kat in kattenbak

Nu we weten waarom uw kat zijn poep mogelijk niet bedekt, laten we het hebben over hoe we het probleem kunnen verhelpen.

Sommige kittens begrijpen intuïtief niet hoe ze de kattenbak moeten gebruiken of de manier om hun uitwerpselen te begraven. Een kitten dat terughoudend is, heeft onze aanmoediging nodig om zijn uitwerpselen te maskeren door het gedrag van de koningin na te bootsen. Clickertraining door het creëren van een positieve associatie kan ook de truc doen. Ontdek hoe je een kitten kunt nesten door dit te volgen stapsgewijze handleiding.

Optimaliseer zwerfvuilfaciliteiten

Een kitten dat terughoudend is, heeft onze aanmoediging nodig om zijn uitwerpselen te maskeren door het gedrag van de koningin na te bootsen.

De beste manier om optimale latrinefaciliteiten en het substraat tot stand te brengen, is door meerdere keuzes te leveren en een voldoende aantal grote trays aan te bieden die op afzonderlijke locaties zijn verdeeld.

Eet- en overloopactiviteiten mogen niet op dezelfde locatie worden uitbetaald, mensen consumeren zelden voedsel en elimineren het in het toilet, hetzelfde geldt voor katten.

Toiletfaciliteiten moeten uit de buurt van glazen ramen, wasmachines en doorgaande wegen worden geplaatst, inclusief in- en uitgangen, omdat ze mogelijk worden gezien als een veiligheidsprobleem dat uw kat kan aansporen om te sprinten zonder de juiste verberging.

Bied talloze dozen met lage randen voor katten met heupdysplasie, artritis en mobiliteitsstoornissen.

Lees meer: Beste kattenbakken

Minimaliseer stress en conflicten

Eet- en overloopactiviteiten mogen niet op dezelfde locatie worden uitbetaald, mensen consumeren zelden voedsel en elimineren het in het toilet, hetzelfde geldt voor katten.

Toilet- en trappenhuisbewaking is gebruikelijk in huishoudens met meerdere katten uit diverse sociale groepen. Zorg ervoor dat alle katachtigen onmiddellijk en gratis toegang kunnen krijgen tot talloze dozen op verschillende verdiepingen zonder het gevaar een andere kat tegen te komen of geblokkeerd te raken.

Er moeten voldoende afzonderlijke middelen worden voorzien voor elke kat op discrete locaties waar katten elkaar kunnen vermijden als ze dat willen.

Zorg voor veel ontsnappingsroutes in huizen met meerdere soorten, zoals kattenpaden, catios en hoge kattenappartementen. Verminder stress door uw kat de kwantiteit en kwaliteit van de dagelijkse interactie te laten dicteren.

Vermijd medische ingrepen en straf naast toiletvoorzieningen.

Conclusie

Bedekte of blootgestelde ontlasting is een normaal gedrag voor een huiskat, dus maak je er geen zorgen over, tenzij je kat buiten de latrine elimineert, zich inspant om stoelgang te formuleren of er bloed in hun druppel zit dat een dierenartsbezoek noodzakelijk maakt.

Veelgestelde vragen

Waarom krabt mijn kat aan de muur na het gebruik van de kattenbak?

Uw kat kan een bepaald gedrag vertonen of een verklaring afleggen over zijn ontevredenheid over zijn toiletvoorziening: de bak is mogelijk niet voldoende groot; ze geven misschien de voorkeur aan een ander substraat, of ze houden niet van de strooiselvoering.

Muurkrabben kan ook wijzen op geurmarkering, maar vermoedelijk verwijst dit in dit geval naar ongenoegen.

Hoe vaak moet je het kattenbakvulling vervangen?

Vaste stoffen moeten dagelijks worden verwijderd, zelfs meerdere keren per dag voor kieskeurige katten, terwijl kattenbakken wekelijks moeten worden vervangen en gevuld met vers substraat.

Is het goed om kattenpoep door te spoelen?

Hoewel het spoelen van de poep van uw kat de belangrijkste logische oplossing kan lijken, moet u kattenbakvulling of uitwerpselen niet door de rustruimte spoelen.

Kattenafval kan parasieten bevatten, is vaak schadelijk voor het milieu en veroorzaakt zelfs sanitaire verstoppingen.

Waarom poept mijn kat ineens buiten de kattenbak?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor plotselinge ontlasting buiten de kattenbak. Het belangrijkste dat moet worden aangepakt, is de mogelijkheid van een medisch probleem zoals urinewegaandoeningen, gastro-intestinale problemen zoals IBD, nier- en schildklieraandoeningen en leeftijdsgebonden aandoeningentions.

Kattenbakaversie en Middening gekoppeld aan territoriale markering kunnen leiden tot bodembevuiling van huizen en vereisen zowel een veterinaire als gedragsevaluatie.

Bronnen weergeven

Bever, B. V. (2003). Feline Eliminative Gedrag. In Kattengedrag een gids voor dierenartsen (blz. hoofdstuk 8). VS: Elsevier Science Inc. Opgehaald 29 maart 2021

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 23 maart 2021

Care, I. C. (2020, 01 september). Katachtige zintuigen en communicatie. Advanced Feline Behaviour Course voor professionals in vet. Verenigd Koninkrijk: International Cat Care. Geraadpleegd op 22 maart 2021