Sprayen Ragdoll Katten?

Als uw kat zich tegen een deur of ander voorwerp keert en zijn staart optilt, betekent dit dat hij urine afgeeft. Dit kattengedrag wordt meestal sproeien genoemd en het is een probleem dat vooral wordt gezien bij binnen- en mannelijke katten. Dus de vraag is: spuiten ragdoll katten?
Sprayen Ragdoll Katten

Waarom spuiten katten?

Veel mensen denken ten onrechte dat spuiten een kattenbakprobleem is, terwijl het in feite de manier van een kat is om zijn territorium te markeren. Kattenurine die wordt besproeid, bevat feromonen, chemicaliën die door katten en andere dieren worden gebruikt om te communiceren. Net zoals vingerafdrukken worden gebruikt om mensen te identificeren, worden feromonen ook gebruikt om katten te identificeren met andere dieren.

Wanneer een kat iets spuit, markeert het gewoon zijn territorium met zijn urine.

Wanneer katten loops zijn, worden ze erg aangetrokken door de geur van urine. Daarom kan spuiten worden gezien als een uitnodiging om te paren.

Ongeacht de reden is spuiten niet altijd welkom en kan het storend zijn wanneer het zich in huis voordoet.

Sprayen Ragdoll Katten?

Ja, alle kattenrassen zijn gevoelig voor sproeien als ze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, maar met name Ragdolls kunnen dit vaker doen dan andere soorten katten, omdat ze voornamelijk als binnenkat worden gehouden.

Als u merkt dat uw Ragdoll overmatig spuit, kan het nuttig zijn om uw dierenarts te raadplegen over mogelijke onderliggende problemen die het gedrag kunnen veroorzaken.

Spinnen Ragdoll Cats?

Op welke leeftijd spuiten mannelijke ragdolls?

De meeste katten beginnen te spuiten rond de leeftijd van zes tot zeven maanden, hoewel mannelijke katten tussen de vier en vijf maanden geslachtsrijp kunnen worden.  Het wordt vaak geadviseerd om uw ragdoll kitten te castreren voordat ze geslachtsrijp zijn, om de kans op spuiten te verkleinen.

Spuiten vrouwelijke katten?

Het is algemeen aanvaard dat vrouwelijke katten spuiten om hun territorium te markeren. Hoewel sommige mensen geloven dat alle katten sproeien, is dit niet universeel waar. Sommige vrouwelijke katten spuiten alleen als ze loops zijn en anderen spuiten helemaal niet. Het is ook mogelijk voor een vrouwelijke ragdoll kat om te spuiten wanneer ze schrikt of bang is.

Hoe kun je voorkomen dat je Ragdoll-kat spuit?

Spuiten is een manier van communiceren voor katten, maar de geur voor mensen is verschrikkelijk. De meeste katten zullen het grootste deel van hun sproeien buiten doen, dus als je een binnenkat hebt die nooit naar buiten gaat, kan spuiten inderdaad een probleem zijn. Als je hebt gemerkt dat er in je huis wordt gesproeid, moet je actie ondernemen en er onmiddellijk iets aan doen.

Als u wilt voorkomen dat uw kat spuit, is castreren of steriliseren de gemakkelijkste en snelste manier om dit te doen. Mannelijke katten stoppen meestal met spuiten zodra ze deze operaties hebben uitgevoerd.

Het castreren van je kater maakt zijn urine ook beter beheersbaar en minder stinkend.

Als u uw kat niet wilt laten castreren of steriliseren, zijn er andere opties beschikbaar. Het is duidelijk dat als u van plan bent om uw kat op een dag te fokken, u niet wilt dat ze worden gecastreerd of gesteriliseerd.

Bicolor Ragdoll Kat

Waarom is mijn Ragdoll-kat plotseling begonnen met spuiten?

Als uw Ragdoll-kat plotseling is begonnen met het spuiten van urine, kan dit worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren, waaronder veranderingen in routine of stress of het kan een onderliggend medisch probleem zijn.

Medische problemen

Urineweginfectie (UTI)

Een urineweginfectie is de meest voorkomende medische reden waarom een kat plotseling kan beginnen met spuiten. Hoewel deze bij beide geslachten en op elke leeftijd kunnen voorkomen, worden ze het meest gezien bij oudere mannelijke katten.

Nierziekte

Een van de meest voorkomende medische problemen bij katten is nierziekte. Als u merkt dat uw kat veel meer water gaat drinken dan normaal en vaker urineert, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met de nieren van uw kat. In een poging om de pijn te verlichten of omdat ze niet op tijd in hun kattenbak kunnen komen, kunnen sommige katten hun toevlucht nemen tot sproeien.

Problemen met kattengedrag

Kattenbak Training

Katten houden van een routine en om een afgebakende ruimte te hebben. Als je de kattenbak onlangs hebt verplaatst, vinden ze het misschien moeilijk om zich aan te passen aan het nieuwe gebied.

Territorium

Als een van uw katten zich angstig voelt of zijn territorium is aangetast, kan dit soms leiden tot vreemd gedrag. Als u in een huis met meerdere katten woont, kan een van uw katten de andere pesten en de angst en stress die hierdoor wordt veroorzaakt, kan ertoe leiden dat de gepeste kat spuit.

Ragdoll Katten constipatie

Als u merkt dat uw Ragdoll-kat aan het spuiten is, praat dan met uw dierenartsrian is altijd een goed idee om erachter te komen wat het probleem zou kunnen zijn en hoe het het beste kan worden opgelost. Het is belangrijk om het probleem onmiddellijk aan te pakken. Dit bespaart je veel tijd en frustratie omdat de geur erg sterk is en zowat alles in je huis snel kan verpesten.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats