Spoelworminfectie bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Rondworminfectie bij katten kenmerk

Parasieten zijn er in vele vormen. Sommige kunnen we zien op onze katten, zoals vlooien en teken. Anderen zijn niet direct zichtbaar voor ons als eigenaren van gezelschapsdieren. Interne parasieten zoals hartwormen, rondwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen leven allemaal in de organen van uw huisdier.

Spoelwormen zijn een voorbeeld van een veel voorkomende darmparasiet, wat betekent dat ze in de darmen van uw kat leven en de spijsvertering en absorptie van voedsel beïnvloeden. Door deze parasieten te detecteren, te behandelen en te voorkomen, zal uw huisdier gezonder zijn en beschermen we ook onze menselijke familieleden tegen parasitaire infecties.

Snel overzicht: Spoelworminfectie bij katten

Wat is een rondworm?

Spoelwormen behoren tot een groep die nematoden wordt genoemd en worden ook wel ascariden genoemd. De rondwormsoort Toxocara cati | en Toxascaris leonina | katten infecteren, terwijl honden besmet zijn door Toxocara canis. Leden van de Toxocara familie zijn zoönotisch, wat betekent dat ze mensen kunnen infecteren. Als een mens besmet is met deze parasieten, kan een ernstige ziekte optreden.

Spoelwormen verspreiden zich via de moedermelk of via eieren die in de ontlasting worden doorgegeven. Een geïnfecteerde koningin, of moederkat, geeft onvolwassen rondwormen door aan haar kittens wanneer ze borstvoeding geven door transmammaire migratie.

Dit betekent dat de spoelwormlarven door borstklierweefsel naar de melktoevoer en naar het kitten gaan. Spoelwormeneieren komen ook voor in kattenuitwerpselen. Eenmaal in de besmette omgeving rijpen de eieren tot infectieuze larven, die vervolgens worden ingenomen door een ander dier of gastheer. De larven vinden hun weg naar de dunne darm waar ze leven en zich voeden met de gastheer.

Hoe katten rondworminfecties krijgen?

Spoelwormen infecteren meestal jonge katten en katten die immuun zijn aangetast, zoals zwangere of zieke personen. Volwassen katten die een plaag met rondwormen krijgen, kunnen de infectie zelf opruimen of asymptomatisch zijn.

Kittens krijgen een infectie door borstvoeding of door het innemen van spoelwormlarven. De meeste kittens hebben op zijn minst een milde rondworminfectie en kunnen symptomen vertonen als er veel rondwormen aanwezig zijn.

Een grote of opgezwollen buik kan wijzen op een parasitaire infectie. Bij zware infecties zijn de symptomen bloedarmoede, lethargie en braken of diarree. Af en toe kan de infectie zo erg zijn dat de wormen de darmen blokkeren, wat chirurgische interventie en geavanceerde behandeling vereist.

Behandeling van rondworminfectie

Persoon die een vel pillen naast een kat houdt

Om rondwormen bij een kat te behandelen, moet je ze de juiste ontwormingsmedicatie geven.

Anthelminticum, of ontwormingsmedicijnen, zal een rondworminfectie behandelen en elimineren. Het lastige is dat de medicatie alleen de rondwormen kan elimineren die bepaalde levensfasen van de levenscyclus van de rondworm hebben bereikt.

Herhaaldelijk ontwormen van kittens zorgt ervoor dat er geen darmparasieten overblijven. Een fecaal parasietonderzoek kan ook de aanwezigheid van rondwormen en andere darmparasieten bevestigen. Uw dierenarts moet meerdere keren controleren op wormen terwijl uw kitten groeit.

Ontwormingsmedicijnen werken het beste wanneer ze worden voorgeschreven en gegeven volgens de aanbevelingen van uw dierenarts. De juiste dosering hangt af van soort, leeftijd, gewicht en algehele gezondheid. Kittens hebben baat bij ontworming om de 2 tot 3 weken, beginnend rond de leeftijd van 4 weken, totdat is vastgesteld dat ze parasietvrij zijn.

Bij het opruimen van de worminfectie kunnen de rondwormen in de ontlasting van uw kitten terechtkomen of zelfs in braaksel verschijnen.

Hoewel sommige ontwormingsmedicijnen vrij verkrijgbaar zijn, kan uw dierenarts adviseren welke het veiligst is voor uw kat. Veel voorkomende medicijnen zijn pyrantel en fenbendazol. Sommige medicijnen zoals ivermectine kunnen toxische bijwerkingen hebben als ze niet correct worden gedoseerd.

Goed nieuws! Verschillende van de meest voorkomende preventies voor kittens omvatten medicatie om rondwormen en andere parasieten te behandelen en te voorkomen. Uw dierenarts kan helpen bij het kiezen van de beste optie voor u en uw katachtige vriend. Preventies, waaronder die met selamectine, moxidectine en milbemycine, kunnen goede opties zijn om uw kat te beschermen.

Lees meer: Beste ontwormers voor katten

Het beperken van de toegang tot gebieden waar andere dieren poepen, vermindert ook het risico op infectie. Zwerfdieren en mensen zonder reguliere zorg hebben de neiging om vaker parasieten te dragen.

Risico voor de mens

Vrouw schept kattenbak van een kat

Rondwormen vormen een risico voor de mens, vooral in landelijke of verarmde gebieden met een grote, minder gezonde zwerfdierenpopulatie.

Rondwormen vormen een risico voor de mens, vooral voor kinderen in landelijke of verarmde gebieden.  Deze gebieden hebben de neiging om een grotere en minder gezonde zwerfdierenpopulatie te hebben. In alle gevallen is het verwijderen van fecaal materiaal van kleine dieren belangrijk.

Schep de kattenbak dagelijks op en blokkeer de toegang van kinderen tot buitengebieden die door dieren worden gebruikt om te poepen, zoals zandbakken. De besmettelijke larven van de rondwormen leven in fecaal materiaal waar de eieren zijn uitgekomen.

Het omgaan met verontreinigde grond, planten of voedsel kan leiden tot inname van larven en menselijke infectie. Hygiëne, zoals het wassen van handen en kleding, vermindert het risico op overdracht.

Infectie bij mensen is zeldzaam, maar mensen zijn niet de typische gastheer, dus de infecties verschijnen als gevolg van de migrerende larven. Viscerale larve migrans (VLM) en oculaire larve migrans (OLM) komen beide voor als secundair aan rondworminfectie en kunnen pijnlijk en levensbedreigend zijn.

VLM veroorzaakt symptomen zoals maagpijn, braken, diarree, gewichtsverlies, koorts en zelfs de dood. OLM kan netvlies- en oogontsteking veroorzaken, wat vaak leidt tot blindheid. Uw arts kan uw zorgen over deze aandoening of risico aanpakken.

Het risico hierop neemt af met de juiste behandeling onder begeleiding van uw dierenarts.

U kunt rondwormen voorkomen

Rondwormen zijn een veel voorkomende, maar potentieel gevaarlijke darmparasieten van katten. De meeste, zo niet alle, kittens zijn geïnfecteerd. Detectie door fecale testen en goede ontworming resulteren in het elimineren van deze vervelende nematoden.

We willen ook van rondwormen af om onze menselijke familieleden te beschermen tegen mogelijke infecties. U en uw dierenarts kunnen uw kat behandelen en gezond houden door samen te werken en de medicijnen en preventieve medicijnen te kiezen die bij uw huisdier en zijn levensstijl passen.

Veelgestelde vragen

Zijn rondwormen bij katten besmettelijk voor mensen?

Ja, rondwormen kunnen mensen infecteren, vaak via vervuilde grond. Mensen zijn echter niet de typische gastheer en kunnen veel ernstiger aandoeningen hebben dan huisdieren, waaronder blindheid, pijn, koorts, maagklachten en zelfs de dood.

Zijn rondwormen bij katten besmettelijk voor honden?

Toxascaris leonina kan zowel honden als katten infecteren, vooral kittens en puppy’s. Regelmatige fecale monstercontroles om te zoeken naar spoelwormeieren, zelfs bij volwassenen, zullen helpen deze parasieten te detecteren, zodat uw dierenarts de juiste behandeling kan voorschrijven.

Zie je rondwormen in kattenpoep?

Ja, vaak als de dode volwassen wormen door de darmen gaan, zie je lange, witte, noedelachtige wormen in de poep. Bij zware infecties kunnen ook levende infecties passeren, wat een signaal is om uw huisdier meteen voor een controle te nemen.

Kunnen katten rondwormen overgeven?

Ja, bij zware infecties kunnen er zoveel wormen zijn, dat sommige braken veroorzaken. Deze volwassen rondwormen zien er meestal uit als lange, witte noedels en zijn een indicatie om uw dierenarts te bellen voor een afspraak.