Salmonella bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Oranje en witte kat liggend op een wit kussen; salmonella bij katten uitgelichte afbeelding

Salmonellose is een infectie met de bacterie Salmonella. Het kan ziekte veroorzaken bij elk dier of mens door inname van materiaal (meestal voedsel of water) dat is besmet met uitwerpselen. Katten worden zelden ziek, tenzij ze een onderdrukt immuunsysteem hebben, maar de ziekte kunnen overdragen.

Hier zijn een paar dingen die u moet weten als u denkt dat uw kat salmonellose heeft.

Snel overzicht: Salmonella bij katten

tekstgrootte
Andere namen:Salmonellose
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Koorts, lethargie, slechte eetlust, diarree, braken, bloed of slijm in ontlasting, vergrote lymfeklieren, abnormale vaginale afscheiding.
medische dossiers
Diagnose: Als Salmonella wordt vermoed op basis van symptomen, kunnen uitwerpselen worden gekweekt om Salmonella te detecteren. Polymerasekettingreactie (PCR) testen kunnen ook worden gedaan.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Katten kunnen asymptomatische dragers zijn. Klinisch zieke katten komen niet vaak voor.
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibiotica, intraveneuze vloeistoffen, ziekenhuisopname. Ernstig zieke kat kan geavanceerde zorg nodig hebben.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is Salmonella?

Hoe weet je of je kat geobsedeerd is door eten

Salmonella is een staafvormig gramnegatief geslacht van bacteriën onder de Enterobacteriaceae-familie. Er zijn twee soorten Salmonella, S. enterica en S. bongori die verder zijn onderverdeeld in zes ondersoorten en meer dan tweeduizend serotypen.

Salmonella kan ziekten veroorzaken bij zoogdieren (inclusief mensen), vogels en reptielen en kan een reëel probleem voor de volksgezondheid zijn in alle delen van de wereld.

Wat zijn de tekenen en symptomen van Salmonella bij katten?

Gehandschoende persoon die de buik van een kat palpert

De symptomen van salmonella bij katten (salmonellose) zijn afhankelijk van of uw kat lijdt aan enteritis of een systemische bloedvergiftiging, een vorm van bloedvergiftiging.

Ziekte van salmonellose (ziekte veroorzaakt door Salmonella), wordt meestal gevonden als enteritis of een systemische bloedvergiftiging, ook bekend als tyfus.

Enteritis is ontsteking en infectie van het darmkanaal, waarbij de Salmonella bacteriën dringen de darmen binnen en veroorzaken gastro-intestinale aandoeningen, dit kan ook gastro-enteritis worden genoemd wanneer de maag en dunne darm betrokken zijn.

Bloedvergiftiging is een bloedinfectie, ook bekend als bloedvergiftiging, wanneer de bacterie in de bloedbaan komt en zich door het lichaam verspreidt. Er zijn andere minder vaak voorkomende ziekten veroorzaakt door Salmonella zoals luchtweginfecties, meningitis, abortussen en artritis.

Het meest voorkomende type infectie staat eigenlijk bekend als de dragerschapsstatus. Dit is waar het geïnfecteerde dier grote hoeveelheden van de bacteriën in hun maagdarmkanaal draagt en de bacteriën in hun ontlasting afwerpt, maar ze vertonen er geen tekenen van ziekte van. Dit is algemeen bekend als een asymptomatische drager. De dragertoestand is de toestand waarin de ziekte het meest wordt verspreid naar andere dieren.

Salmonellose is katten is eigenlijk vrij zeldzaam.

Meestal is een kat besmet met Salmonella is in de dragerschap en vertoont geen ziekte maar kan het verspreiden. De katten die ziek worden van Salmonella hebben meestal een onderdrukt immuunsysteem met ziekten zoals het Feline Leukemia Virus of Feline Immunodeficiency Virus, of anderen.

Kittens die zijn blootgesteld aan een grote hoeveelheid van de bacteriën zijn ook meer vatbaar voor Salmonella infectie omdat hun immuunsysteem niet volledig ontwikkeld is.

Enteritis

Het meest voorkomende teken bij katten met Salmonella enteritis, is diarree. De diarree bevat soms bloed of slijm. Deze katten kunnen ook lusteloos zijn, koorts hebben, braken, anorexia krijgen, buikpijn hebben, afvallen en kunnen uitgedroogd raken met langdurige diarree of gewoon niet genoeg water drinken als gevolg van maagklachten.

Bloedvergiftiging

Katten met de septicemische vorm van Salmonella zijn meestal lusteloos, hebben koorts, zijn anorexia, hebben bleke slijmvliezen, hebben een verhoogde hartslag en respiratoire snelheid, en kan in shock raken. Deze katten hebben soms gezwollen lymfeklieren en gastro-intestinale symptomen.

Hoe diagnosticeer je Salmonella bij katten?

kat die weigert uit een kom te eten

Als men denkt dat een kat Salmonellose heeft, moeten ze meteen door een dierenarts worden gezien.

Meestal presenteert de kat zich met vage symptomen zoals chronische diarree of een van de andere hierboven genoemde symptomen. Een dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren dat al dan niet normaal kan zijn, afhankelijk van de toestand van de ziekte.

Om zeker te weten of een kat Salmonella de bacteriën moeten worden geïsoleerd en geïdentificeerd door middel van een kweek- en gevoeligheidstest. De bacteriën kunnen worden gekweekt uit het bloed, urine, beenmerg of ruggenmergvocht, maar wordt meestal geïsoleerd uit de ontlasting van geïnfecteerde dieren. Zodra de bacteriën in het laboratorium zijn gekweekt, kan een specificiteitstest worden uitgevoerd om te bepalen voor welke antibiotica de bacteriën vatbaar zijn voor een nauwkeurige en efficiënte behandeling.

Een PCR-test (polymerasekettingreactie) kan ook worden gebruikt om de Salmonella bacteriën.

Andere tests zoals bloedonderzoek kunnen afwijkingen vertonen die secundair zijn aan de bloedvergiftiging of enteritis veroorzaakt door de bacteriën. Het kan tekenen van uitdroging, infectie, ontsteking, bloedarmoede of orgaanfalen vertonen.

Hoe behandel je salmonella bij katten?

Kat krijgt onderhuidse vloeistoffen

Kat die onderhuidse vloeistoffen krijgt, een veel voorkomende behandeling voor vochtverlies als gevolg van diarree.

Antibiotische therapie

Veel dierenartsen gebruiken geen antibiotica om Salmonellose bij katten te behandelen, vooral als de kat een asymptomatische drager is of een milde gastro-intestinale ziekte heeft. Antibioticagebruik kan bijdragen aan de resistentie van de bacteriën en ergere infecties.

Antibiotische therapie is meestal gereserveerd voor extreem zieke katten met systemische infecties en katten die immuungecompromitteerd zijn. Het type antibioticum wordt geselecteerd op basis van de kweektestresultaten en door welk antibioticum de geïsoleerde bacteriën vatbaar zijn.

Ondersteunende zorg

Ondersteunende zorg wordt geselecteerd op basis van de klinische symptomen die de kat heeft van de Salmonella infectie en hoe ziek de kat is. Het is erg belangrijk dat de zieke kat goed gehydrateerd wordt gehouden met vloeistoffen, vooral als ze diarree hebben.

Hydratatie

In milde gevallen die poliklinisch worden behandeld, worden de vloeistoffen subcutaan (onder de huid) toegediend. In ernstige gevallen met systemische ziekte of bloedvergiftiging wordt de kat in het ziekenhuis opgenomen en gestart met intraveneuze vloeistoffen, intraveneuze antibiotica en soms is een plasma- of bloedtransfusie nodig voor katten met bloedvergiftiging.

Misselijkheid controle

Anti-misselijkheid medicijnen worden gebruikt als de kat overgeeft en een flauw, vetarm dieet dat gemakkelijk is voor de maag moet worden gevoerd. Milde gevallen hebben een goede prognose en kunnen poliklinisch thuis worden behandeld. Ernstige gevallen die ziekenhuisopname vereisen of katten die immuungecompromitteerd zijn, hebben meestal een slechtere prognose.

Hoe krijgen katten salmonella?

Dierenarts die in de mond van een kat kijkt

Katten kunnen besmet raken met salmonella door voedsel, water of grond in te nemen die besmet was met geïnfecteerde uitwerpselen.

Kat raakt besmet met Salmonella via de fecaal-orale infectieroute. Dit betekent dat de kat voedsel, water of grond binnenkrijgt die besmet is geraakt met uitwerpselen die zijn geïnfecteerd door Salmonella.

Dit is beter bekend als voedselvergiftiging of een door voedsel overgedragen ziekte wanneer een kat ziek wordt van het eten van besmet voedsel.

Een van de belangrijkste risicofactoren voor salmonellose bij katten treedt op wanneer een kat een rauw kattenvoerdieet krijgt, met name rauw vlees.

Het Center for Disease Control (CDC) heeft in studies vastgesteld dat 25% van de monsters van rauw huisdiervoer positief bleek te zijn getest op schadelijke bacteriën zoals Salmonella. Het is vanwege dit risico op voedselvergiftiging door Salmonella en andere schadelijke ziekteverwekkers, die de meeste dierenartsen geen rauw voedseldieet voor katten aanbevelen.

Omdat katten meestal asymptomatische dragers zijn, kan een geïnfecteerde Salmonella kan mensen infecteren, die vatbaarder zijn voor ziekte door Salmonella. Dit wordt een zoönotische ziekteverwekker genoemd wanneer deze kan worden overgedragen tussen huisdieren en mensen.

Een minder waarschijnlijke vorm van overdracht van Salmonella is via de lucht in de luchtwegen.

Veelgestelde vragen

Hoe doe je dat? Ik weet of mijn kat Salmonella heeft?

Een veel voorkomend klinisch teken van Salmonellose bij katten is diarree, maar aangezien katten meestal asymptomatische dragers van Salmonella zijn, is het zeer waarschijnlijk dat u niet zou weten of uw kat de bacteriën heeft. Als uw kat chronische of terugkerende diarree heeft, kunnen de uitwerpselen worden gekweekt om te zien of de Salmonella-bacterie geïsoleerd is, wat de infectie zou bevestigen.

Als u een immuungecompromitteerde kat of een jong kitten in een onhygiënische omgeving heeft, zullen ze meer vatbaar zijn voor het krijgen van een Salmonella-infectie. Een kat die ziek is van Salmonella kan diarree, lethargie, anorexia, gewichtsverlies, braken of andere systemische effecten hebben. Als uw kat een rauw voedseldieet eet en deze symptomen heeft, verhoogt dat de kans dat ze Salmonella-voedselvergiftiging hebben aanzienlijk.

Hoe wordt Salmonella behandeld bij katten?

Salmonella wordt alleen behandeld met antibiotica bij immuungecompromitteerde katten, katten met systemische ziekte of zieke jonge kittens. Bij milde infecties met gastro-intestinale symptomen worden geen antibiotica gebruikt, in plaats daarvan wordt ondersteunende zorg gegeven.

Ondersteunende zorg kan behandelingen omvatten zoals intraveneuze of onderhuidse vloeistoffen om de kat te hydrateren, anti-misselijkheidsmedicijnen om het braken te behandelen en een vetarm flauw dieet om het maagdarmkanaal te ondersteunen.

Kunnen katten Salmonella verspreiden?

Ja, katten kunnen Salmonella verspreiden. Als asymptomatische dragers kunnen katten zich volkomen normaal en gezond gedragen, maar toch de Salmonella-bacteriën in hun ontlasting uitscheiden die andere dieren of mensen kunnen besmetten of infecteren. Salmonellose is een zoönotische ziekte, wat betekent dat het zich van dieren naar mensen kan verspreiden en vice versa.

Wat is Salmonella-vergiftiging bij katten?

Salmonellavergiftiging bij katten wordt veroorzaakt door een infectie met de bacterie Salmonella. Een kat krijgt meestal Salmonella-vergiftiging door het eten van voedsel of drinkwater dat is besmet met geïnfecteerde uitwerpselen. De meest voorkomende oorzaak is het voeren van een rauw voedseldieet dat meer kans heeft om besmet te zijn.

Kan Salmonella katten doden?

Het zou onwaarschijnlijk zijn dat een Salmonella-infectie de dood bij een kat veroorzaakt. Als de kat echter een slecht immuunsysteem heeft van een virus, ziekte, andere ziekte, of als het een jong kitten is dat is blootgesteld aan een grote hoeveelheid bacteriën, zou het waarschijnlijker zijn dat het een ernstige vorm van de ziekte heeft en de dood zou een aanzienlijk en reëel risico zijn. Bij de meeste katten is de ziekte zelfbeperkend en verdwijnt vanzelf of met elementaire ondersteunende zorg.