Spinnen katten als ze gestrest of nerveus zijn?


Bijna niets is zo ontspannend als een kat op je schoot, zachtjes spinnend. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom katten spinnen? Het lijkt alsof ze spinnen als ze gelukkig zijn, maar spinnen katten ook als ze niet zo gelukkig zijn?

Hoewel het niet zo vaak voorkomt als gelukkig spinnen, spinnen katten wel degelijk als ze nerveus of gestrest zijn.

Hier bespreken we waarom katten spinnen als ze gestrest zijn, evenals alle andere redenen waarom ze spinnen.

kat + scheidingslijn

Hoe werkt spinnen?

witte kat spinnen
Image Credit: AleksDaria, Shutterstock

Spinnen is slechts een van de vele dingen waar we van houden bij katten. Er is niets leuker dan je kat horen spinnen omdat ze blij zijn je te zien. Maar hoe spinnen katten precies?

Spinnen heeft te maken met hoe katten in elkaar zitten. Omdat de hersenen alles in het lichaam van de kat besturen, besturen ze ook het spinnen. De hersenen sturen informatie naar de spieren in het stemhokje van de kat. Dit signaal laat de spieren trillen, dus wanneer de kat uit- en inademt, stroomt de lucht over die trillende spieren, waardoor een spinnen ontstaat!

De trillende spieren gaan door als je kat in- en uitademt, daarom klinkt het spinnen continu. Maar als je goed luistert, hoor je een klein verschil in het spinnen als je kat in- en uitademt.

Waarom spinnen katten als ze gestrest zijn?

Het is niet zo moeilijk om een kat te stressen. Katten kunnen hun stress op vele manieren tonen, waaronder soms ook spinnen. Het is een vorm van zelfkalmering die een kat kan helpen te kalmeren en hem meer op zijn gemak te stellen. Het is vergelijkbaar met een techniek die u kunt gebruiken bij stress, zoals knijpen in een stressbal of mediteren.

Er zijn een paar manieren waarop u kunt zien of uw kat stress spint, bijvoorbeeld als uw kat spint maar zijn tanden laat zien of hijgt. Een andere manier is de toonhoogte van het spinnen. Als katten uit blijdschap spinnen, spinnen ze meestal op een lagere toonhoogte, terwijl een gestreste kat misschien op een hogere toon spint.

Men denkt dat wanneer katten spinnen uit angst, dit opzettelijk gebeurt, terwijl wanneer katten spinnen uit tevredenheid, het een bijna automatische reactie lijkt te zijn.

garenbalverdeler

Wat zijn andere redenen waarom katten spinnen?

Er zijn verschillende redenen dat katten spinnen, waaronder de volgende veel voorkomende.

Gelukkige kat

Geluk is een van de belangrijkste redenen waarom katten spinnen. Soms spinnen ze omdat ze genieten van die wangkrabben of zelfs van het eten. Opgekruld zitten op je schoot of languit in de zon geeft ze een tevreden gevoel, en spinnen is een natuurlijke reactie.

Bij pijn

Soms spinnen katten als ze gewond zijn of pijn hebben. Moederpoezen spinnen vaak tijdens de bevalling, en men gelooft dat het een vorm van zelfmedicatie is.

Spinnen egaliseert en reguleert de ademhaling, en het produceert ook een laagfrequente trilling, waarvan wordt aangenomen dat het de genezing stimuleert.

Er zijn toepassingen die gebruikt kunnen worden bij mensen die een soortgelijke laagfrequente trilling gebruiken om spierkracht en botgroei te stimuleren.

Communicatie tussen Moeder en Kittens

Siamees kitten en zijn moeder
Image Credit: Wirestock Creators, Shutterstock

Als kittens slechts een paar dagen oud zijn, beginnen ze te spinnen, waarmee ze communiceren en een band vormen met hun moeder.

De moeder spint voor haar kittens omdat ze blind en doof geboren worden, wat hen helpt hun moeder te vinden om te zogen.

Kat wil iets

Misschien heeft u gemerkt dat uw kat spint als het etenstijd is. Maar als uw kat wacht tot u opstaat om hem te voeren, wordt de frequentie van het spinnen hoger. We zijn geneigd om te reageren op een dringend geluid.

In een studie werden verschillende spinnen van verschillende katten afgespeeld, zowel spinnen met een lage frequentie, als spinnen met een hoge frequentie wanneer een kat iets nodig had (zoals voedsel). De menselijke proefpersonen vonden het spinnen om iets te vragen minder aangenaam, en ze herkenden dat er een urgentie achter zat.

Het begroeten van andere katten

Soms spinnen katten als ze een andere kat herkennen die ze kennen. Het is niet bekend wat dit spinnen precies betekent, maar men denkt dat dit soort begroeting bedoeld is om de andere kat te laten weten dat ze geen kwaad in de zin hebben en dat ze vriendelijk zijn.

Het is ook bekend dat katten spinnen terwijl ze elkaar verzorgen, wat gezien zou kunnen worden als een teken van vertrouwen, naast de gebruikelijke tevredenheid.

kat poot verdeler

Hoe te beoordelen waarom uw kat spint

U weet nu veel meer over spinnen, dus het zou gemakkelijker moeten zijn om uit te zoeken waarom uw kat spint.

Vergeet niet dat het deels zit in de toonhoogte van het spinnen en deels in de situatie. Als je in de trimsalon of dierenkliniek bent, is het spinnen waarschijnlijk omdat je kat gestrest is, vooral als het hoger klinkt dan normaal.

Als uw kat er comfortabel uitziet of op of naast u ligt te slapen, weet u dat dit een normaal tevreden spinnetje is.

Als uw kat zich anders lijkt te gedragen en ook spint, moet u voor de zekerheid contact opnemen met uw dierenarts.

kat spinnen
Image Credit: Amandad, Pixabay

Spinnen andere dieren?

Behalve gedomesticeerde katten maken veel dieren inderdaad een spinnend geluid.


 • Amerikaanse das: Ze spinnen als ze een hol graven.

 • Poolvos: Ze begroeten elkaar soms met kort gespin.

 • Zwarte beer: Moeders spinnen om hun jongen te kalmeren.

 • Bobcats: Ze spinnen om dezelfde redenen als katten.

 • Fennec vos: Ze spinnen als ze gelukkig zijn.

 • Cavia’s: Net als katten, spinnen ze als ze blij zijn, communiceren en gewond of ziek zijn.

 • IJsbeer: Ze spinnen met een lage frequentie als communicatie.

 • Konijnen: Ze spinnen als ze gelukkig zijn.

 • Berggorilla: Ze spinnen meestal als ze blij of nerveus zijn of tijdens het eten.

 • Hyena: Er is niet genoeg bekend waarom ze spinnen, maar het zou voor communicatie of dominantie kunnen zijn.

 • Wasberen: Ze maken veel verschillende geluiden, waaronder spinnen.

 • Eekhoorn: Ze spinnen als waarschuwing voor andere eekhoorns voor gevaar.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Katten gebruiken hun spinnen om vele redenen, waaronder het tonen van tevredenheid, voor zelfmedicatie, en wanneer ze nerveus of gestrest zijn. Als het spinnen hoger klinkt dan normaal, kan het een vraag naar voedsel zijn of kan er iets mis zijn, vooral als ze zich ook ongewoon gedragen.

Het begrijpen van de lichaamstaal van uw kat naast hun kleine eigenaardigheden, zoals spinnen en miauwen, zijn allemaal manieren waarop u uw kat veel beter kunt leren kennen. Dit zal de band tussen u en uw kat versterken.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Karpova, Shutterstock