Siamese Vs Ragdoll Cat: overeenkomsten en verschillen

Er zijn veel verschillende soorten katten en elk heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en uiterlijk. Twee van de meest populaire soorten katten zijn de Ragdoll en de Siamees. Hoewel beide katten mooi zijn en hun eigen fans hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen. Dit artikel zal de Ragdoll versus Siamese Cat vergelijken en contrasteren, zodat u kunt beslissen welke voor u geschikt is.

Wat is een Ragdoll Cat?

Ragdoll katten zijn een type kattenras dat bekend staat als zeer zachtaardig en volgzaam. Ze danken hun naam aan hun neiging om slap in je armen te vallen, net als een lappenpop. Ragdolls worden gefokt vanwege hun vriendelijke temperament en ze zijn geweldige huisdieren voor mensen met allergieën, omdat ze niet zoveel verharen als andere katten. De Ragdoll is een relatief recent ras, ontwikkeld in de jaren 1960 in Californië door Ann Baker die een witte huiskat fokte met een langharige zwarte Angora-kat. Ze zijn gefokt voor hun kalme en volgzame temperament, evenals hun opvallende blauwe ogen en pluche vacht.

Ragdoll Kattengedrag ProblemenRagdoll Kat

728x90

Wat is een Siamese kat?

De Siamese katten zijn een van de oudste rassen van gedomesticeerde katten. Het ras heeft een lange en interessante geschiedenis die eeuwen terug te voeren is. Siamese katten worden verondersteld afkomstig te zijn uit Siam, het huidige Thailand. Deze katten werden zeer gewaardeerd door de koninklijke families en werden beschouwd als heilige dieren. Siamese katten werden in de jaren 1800 naar Europa gebracht en werden al snel populair onder kattenliefhebbers. Tegenwoordig is de Siamese kat een van de meest populaire rassen ter wereld.

Ze staan bekend om hun mooie, puntige oren en hun slanke, donkere vacht. Siamese katten staan ook bekend om hun extraverte persoonlijkheden, vocale aard en hun liefde voor aandacht.

SiameesSiamees

Ragdoll Vs Siamees: Uiterlijk

Ragdolls en Siamese katten zijn twee van de meest populaire rassen van gedomesticeerde katten. Ze staan allebei bekend om hun mooie, blauwe ogen en ze worden vaak voor elkaar aangezien. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen deze twee rassen die hen onderscheiden.

De Ragdoll Cat heeft een middelgrote kop en oren met een driehoekig gezicht en ovale ogen. De Siamese kat heeft een wigvormige kop met grote puntige oren en amandelvormige ogen.

De Ragdoll is een grote zware uitgebeende kat met een lang lichaam en lange poten. Ter vergelijking: de Siamees is een middelgrote elegante kat met een lange nek en poten en een lange dunne staart.

Beide zijn blauwogige katten met gekruiste ogen die veel voorkomen bij Siamese katten.

Siamese kat met gekruiste ogenSiamese kat met gekruiste ogen

De Siamese en Ragdoll kattenrassen delen dezelfde blauwogige, puntige kattenkenmerken en kleuren die zijn erkend als de rasstandaarden van de International Cat Association (TICA) en Cat Fanciers Association (CFA).

Beide kattenrassen zijn aanwezig in de volgende kleuren:

  • Zeehond – de ledematen (neus, oren, staart en poten) zijn donkerbruin en hun lichaam een crèmekleur met een tint bruin.
  • Blauw – de ledematen zijn donkergrijs en hun lichamen zijn crèmekleurige grijstinten.
  • Chocolade – de ledematen zijn lichtbruin en hun lichaam een roomwitte kleur.
  • Lila – de ledematen zijn lichtblauw en hun lichaam een ijzig witte kleur.

Ragdolls hebben ook de volgende extra kleuren:

  • Vlam – de ledematen zijn een rood / oranje kleur, en hun lichaam een romige kleur met een tint oranje.
  • Crème – de ledematen zijn ivoor en hun lichaam helder wit.

Siamese en Ragdoll kittens worden wit geboren en ontwikkelen kleur op hun ledematen tijdens de eerste paar weken van het leven.

Het grote verschil tussen het uiterlijk van beide rassen is dat de Siamees alleen in een kleurpatroon verschijnt, terwijl de Ragdoll ook kan worden uitgezonden, bicolor, lynx en tortie.

Kunnen Ragdoll Cats in een appartement wonen?Bicolor Ragdoll Kat

Ragdoll vs Siamese Kat: Grootte

Ragdolls, bekend als een van de grootste huiskatten, is de grootste van de twee rassen, met mannetjes van gemiddeld ongeveer 20 pond en vrouwtjes van gemiddeld ongeveer 15 pond. Siamese katten, aan de andere kant, wegen meestal ongeveer 10 pond.

Ragdoll vs Siamees: Jas

Uiterlijk is een belangrijke factor in de populariteit van Ragdoll-katten en Siamese katten. Beide rassen staan bekend om hun opvallend mooie vachten. Beide rassen hebben weinig onderhoud en weinig afstotende vachten die minimale verzorging nodig hebben.

De Ragdoll kat is een middelmatig tot langharig ras dat wordt gekenmerkt door zijn zijdeachtige en glanzende vacht, die qua textuur vergelijkbaar is met konijnenbont. Het heeft een lange, donzige vacht die zijn nek bedekt naarmate het ouder wordt, en heeft een vacht die niet parend is.

Het Ragdoll Kattenras heeft geen ondervacht, in tegenstelling tot veel andere kattenrassen. Het ontbreken van ondervacht zorgt ervoor dat er minder haar wordt afgeworpen door de kat.

Siamese katten staan bekend om hun slanke, lichtgekleurde vacht. De vacht van een Siamese kat is heel anders dan die van andere rassen en vereist minimale verzorging omdat de vacht dun en kort is, waardoor het gemakkelijk te verzorgen is.

Lila Siamese KatLila Siamese Kat

Ragdoll Vs Siamees: Persoonlijkheid

Ragdoll katten en Siamese katten zijn twee van de meest populaire kattenrassen. Ze hebben allebei unieke persoonlijkheden die hen plezierige huisdieren maken. Ragdolls zijn ontspannen en volgzaam, terwijl Siamezen actief en speels zijn. Beide rassen zijn zeer sociaal en kunnen niet voor langere tijd alleen worden gelaten, dus als je de hele dag op het werk bent, is het raadzaam om twee katten te nemen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.

Vriendelijkheid

Zowel Ragdolls als Siamese katten kunnen vriendelijke, aanhankelijke dieren zijn die graag tijd doorbrengen met hun menselijke metgezellen.

Ragdolls zijn echter over het algemeen rustiger en minder actief dan Siamese katten. Ragdoll-katten zijn ook meer ontspannen en minder snel boos of boos dan Siamese katten. Vanwege deze verschillen is de Ragdoll misschien beter geschikt voor diegenen die een kat willen die kalm en stil is, maar niet een die hyperactief is.

Vocaliteit

Siamese katten staan ook bekend om hun kenmerkende ‘miauw’. Ragdolls hebben meestal een meer gedempte miauw die minder snel mensen opschrikt.

Intelligentie

Beide rassen zijn zeer intelligent en kunnen worden getraind om te apporteren en aan de lijn te lopen.

Speelsheid

Wat is het meer speelse kattenras? Siamees of ragdoll? In werkelijkheid zijn beide rassen speels, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

Siamese katten staan bekend om hun ondeugende aard en liefde voor speeltijd. Ze vermaken zich vaak door rond voorwerpen op de vloer te slaan of met bungelende snaren te spelen. Ze houden er ook van om met mensen om te gaan en springen in hun schoot voor een goed spelletje catch.

Ragdoll katten zijn ook erg speels en vinden het leuk om rond ballen garen te slaan of achter speelgoedmuizen aan te jagen. Ze zijn echter niet zo actief als Siamese katten en kunnen soms tevreden zijn om gewoon op een zonnige plek te liggen en de wereld voorbij te zien gaan.

Compatibiliteit met kinderen en andere huisdieren

Beide rassen zijn de perfecte keuze voor een huisdier. Het zijn allebei sociale dieren en zijn tolerant voor jonge kinderen en andere huisdieren.

Ragdoll Kat

Ragdoll Kat

Ragdolls vs Siamese Katten: Gezondheidsproblemen

Beide rassen hebben hun eigen unieke gezondheidsproblemen waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u besluit een van deze katten te nemen.

Ragdolls zijn een vrij robuust kattenras met weinig bekende gezondheidsproblemen. Enkele veel voorkomende problemen zijn hypertrofische cardiomyopathie (hartaandoeningen), polycysteuze nierziekte, tandvleesaandoeningen en urineweginfecties. Ragdolls moeten regelmatig door een dierenarts worden gezien om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

Siamese katten kunnen gevoelig zijn voor een aantal gezondheidsproblemen. Sommige van deze gezondheidsproblemen omvatten verschillende erfelijke ziekten, waaronder amyloïdose, feline hyperesthesiesyndroom, kattenastma en verschillende oogproblemen. Siamese katten hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van kanker dan andere kattenrassen. Eigenaren van Siamese katten moeten zich bewust zijn van deze gezondheidsrisico’s en stappen ondernemen om te voorkomen dat ze zich voordoen.

Ragdoll vs Siamees: Levensduur

Beide rassen staan bekend om hun lange levensduur met een gemiddelde levensduur voor beide katten van ongeveer 15- 20 jaar.

Ragdoll vs Siamees: Kosten

Siamese katten hebben de neiging om minder te kosten dan Ragdolls met de gemiddelde prijs variërend van $ 400 – $ 1000, terwijl de prijs van een Ragdoll kan variëren tussen $ 500 – $ 2500

SiameesSiamees

Ragdoll Siamese Mix – De Ragamese

De Ragamese kat is een mix van zowel de Ragdoll als de Siamees. Dit unieke kattenras heeft kenmerken van beide ouders, waardoor het een zachte reus is met opvallende blauwe ogen. Ragamese zijn meestal middelgrote katten met lang, zijdeachtig haar en staan bekend om hun rustige temperament en liefdevolle aard.

Kortom, hoewel elk ras op zijn eigen manier mooi is, zijn er enkele verschillen die hen onderscheiden. Als u geïnteresseerd bent in het bezitten van een kat en wilt kiezen uit de twee soorten, neem dan de tijd om over beide te leren, zodat u een geïnformeerde cho kunt makenijs. En als je kunt kiezen tussen de twee, kun je altijd het beste van beide combineren met de ragdoll siamese mix – de Ragamese Cat.

Andere kattenrasvergelijkingen met de Ragdoll Cat

Ragdoll vs Maine Coon Kat
Ragdoll vs Sneeuwschoen Kat
Ragdoll vs Himalaya Kat
Ragdoll vs Ragamuffin Kat

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind Ragdoll Kittens te koop bij mij in de buurt