Salmonella bij katten: oorzaken, tekenen en preventie (Vet Answer)

Salmonella is een groot probleem voor de volksgezondheid omdat het de meeste dieren en mensen kan treffen. Salmonellose is de infectie veroorzaakt door Salmonella bacteriën. De ziekte kan worden overgedragen van katten op mensen en vice versa, omdat het de op één na meest voorkomende zoönotische aandoening is.

Katten kunnen de bacterie direct of door contact met de ontlasting van een ander besmet dier oplopen. Ze kunnen ook besmet raken wanneer ze besmet voedsel of water eten of drinken. Huisdieren kunnen ook last hebben van deze aandoening, of ze kunnen drager zijn.

Salmonellose kan zich ontwikkelen van acute of chronische enteritis tot bloedvergiftiging. De diagnose wordt gesteld door het pathogeen te detecteren (in dit geval de Salmonella bacteriën) in de ontlasting van uw kat, en de behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica (in milde gevallen) en ondersteunende zorg en ziekenhuisopname (in ernstige gevallen).

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Wat is Salmonellose (Salmonella Infectie) bij katten?

Salmonella Infectie, medisch salmonellose genoemd, is een bacteriële ziekte die het darmkanaal aantast. De bacteriën leven meestal in dierlijke en menselijke darmen en worden geëlimineerd in de ontlasting.

Deze infecties komen vaak voor bij katten over de hele wereld, met uitzondering van katten die in de Scandinavische landen (Finland, Zweden of Noorwegen) wonen, waar Salmonella infectie heeft een lage incidentie.

De meeste gezonde katten herstellen binnen een paar dagen zonder specifieke behandeling. In sommige gevallen kan diarree echter ernstige uitdroging veroorzaken, waarvoor onmiddellijke medische hulp nodig is omdat dit kan leiden tot de dood van uw huisdier. Ook kunnen levensbedreigende complicaties (bloedvergiftiging) optreden als de infectie de barrière van het spijsverteringsstelsel overschrijdt.

Salmonella-bacteriën groeien op petrischaaltjes
Afbeelding credit: Chansom Pantip, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van salmonellose bij katten?

De klinische symptomen zijn afhankelijk van het tijdstip waarop de infectie zich in het lichaam heeft gevestigd en de ernst van de aandoening. De klinische symptomen waarmee katten besmet zijn Salmonella kan als volgt worden weergegeven:

 • Braken
 • Diarree (soms met slijm)
 • Dehydratie
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Koorts
 • Verhoogde hartslag
 • Spontane abortus bij zwangere vrouwen
 • Abnormale vaginale afscheidingen
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Shock
 • Huidziekten

De chronische vorm van Salmonella Infectie bij katten kan leiden tot ernstige klinische symptomen, zoals:

 • Koorts
 • Langdurige diarree (3-4 weken of meer) die komt en gaat
 • Gewichtsverlies
 • Bloedverlies
 • Infecties in het lichaam

In andere gevallen heeft salmonellose geleid tot:

 • Geelzucht (gele slijmvliezen)
 • Vangsten
 • Gele tot donkerrode uitwerpselen
 • Bleek mondslijmvlies

3 kat face divider

Wat zijn de oorzaken van salmonellose bij katten?

Salmonella is een gramnegatieve bacil die tot de familie behoort Enterobacteriaceaegeslacht Salmonella. Deze bacterie is niet-gesporuleerd, mobiel en flagellaat en bezit een specifiek antigeen, somatisch O. Salmonella leeft in het darmkanaal van dieren en mensen. Ook al is het vooral een darmpathogeen, Salmonella kan ook systemische ziekten veroorzaken, geïsoleerd zijn van verschillende organen en bloed. Er zijn meer dan 2.500 soorten Salmonella. Geïnfecteerde dieren kunnen twee of meer soorten tegelijkertijd in hun lichaam hebben.

Katten kunnen besmet raken wanneer ze onjuist bereid of verwarmd voedsel consumeren. Kortom, ze raken geïnfecteerd wanneer ze in contact komen met geïnfecteerde materie, waaronder besmette uitwerpselen of urine. Een laag immuunsysteem en gevorderde leeftijd kunnen echter een vitale rol spelen bij de ontwikkeling van de infectie. Ook als uw kat is of wordt behandeld met antibiotica, vormen ze een groter risico om besmet te raken met Salmonella omdat antibiotica de darmflora uit balans brengen. Salmonella kan worden gedood bij temperaturen boven 70 graden Celsius (158 graden Fahrenheit).

Man aait een zieke Siberische kat
Afbeelding credit: Olesya_Alexandrova, Shutterstock

Hoe wordt salmonellose gediagnosticeerd bij katten?

Als ur kat vertoont een van de klinische symptomen, vooral diarree, breng ze onmiddellijk naar de dierenarts. Langdurige diarree kan leiden tot uitdroging, gebrek aan eetlust, lethargie en gewichtsverlies. Op zijn beurt kan uitdroging leiden tot de dood van uw huisdier.

De dierenarts kan bevestigen of uw kat aan een ernstige aandoening lijdt en of er reden tot bezorgdheid is. De diagnose salmonellose wordt gesteld nadat de dierenarts uw kat heeft onderzocht en een microbiologisch onderzoek van de ontlasting of sneltesten heeft besteld. De dierenarts kan ook bloed- en urineonderzoek aanbevelen.

Als de dierenarts vermoedt dat de klinische symptomen van uw kat te wijten zijn aan andere aandoeningen, kunnen zij symptomatische behandeling en toezicht aanbevelen.

Hoe wordt salmonellose bij katten behandeld?

De meeste gevallen van salmonellose zijn mild en de katten kunnen thuis worden behandeld volgens de instructies van uw dierenarts. In ernstige gevallen moeten katten echter in het ziekenhuis worden opgenomen en onder observatie worden gehouden.

Katten met ernstige infecties kunnen uitgedroogd raken, dus ze kunnen alleen in een dierenkliniek worden behandeld. Ook katten die een grote hoeveelheid bloed verliezen, hebben een transfusie nodig.

Over het algemeen kan uw kat, afhankelijk van hoe ernstig de infectie is, de volgende behandelingen nodig hebben:

 • Rehydratatie
 • Plasma- of bloedtransfusies
 • Antibiotica
 • Glucocorticoïden (om shock te helpen voorkomen)
Dierenarts controleert tabbykat in de kliniek
Image Credit: mojo cp, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met salmonellose?

Volg altijd de instructies en behandelingen die door de dierenarts zijn voorgeschreven. Een voedselbeperking kan ook worden aanbevolen/vereist voor uw kat. Zorg er dus voor dat u uw huisdier de juiste voeding kunt geven.

Als uw kat is gediagnosticeerd met Salmonella infectie, moet je ze gescheiden houden van andere huisdieren. Andere dieren of zelfs mensen kunnen ermee in contact komen en gemakkelijk besmet raken. Het wordt ook aanbevolen om uw handen te wassen na elke interactie met uw kat.

De hygiëne van uw kat mag niet over het hoofd worden gezien. Zorg ervoor dat de plaats die uw zieke kat inneemt schoon blijft gedurende de hele periode van de ziekte en daarna, Salmonella kan lang overleven in de omgeving (enkele weken tot enkele maanden). Wees voorzichtig om je kat op te pakken en laat hun uitwerpselen niet achter in het park, op straat of in de tuin; Andere dieren en mensen (vooral kinderen) kunnen hiermee in contact komen en besmet raken.

Hoe kan ik salmonellose bij katten voorkomen?

Om salmonellose bij katten te voorkomen, vermijdt u drukke ruimtes (als u ze meeneemt voor een wandeling) en biedt u ze geen rauw vlees of onvoldoende bereid voedsel aan.

De aandoening is niet echt te voorkomen, zeker niet als je je kat regelmatig mee naar buiten neemt of als hij buiten leeft. Deze bacteriën kunnen overal aanwezig zijn, maar vooral in vuile en onverzorgde ruimtes (zoals bepaalde dierenasielen).

Houd je huis schoon; Het is moeilijker voor bacteriën om zich te ontwikkelen als ze geen optimale omstandigheden hebben. Je kunt ook per ongeluk in de ontlasting van andere geïnfecteerde dieren stappen en meenemen Salmonella thuis op de zool van je schoenen, en je familie en huisdieren kunnen ermee in aanraking komen.

Mooie katachtige kat die op een metalen kom eet
Afbeelding credit: Krakenimages.com, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe lang duurt het voordat een kat herstelt van salmonellose?

Katten besmet met Salmonella die ongecompliceerde acute diarree hebben gehad, herstellen meestal zonder behandeling. Degenen die lijden aan complicaties hebben echter ziekenhuisopname, therapie en monitoring nodig. Ook zullen katten de bacteriën tot 6 weken na de eerste infectie uitscheiden. De meeste katten worden gezonde dragers van Salmonella, en de eliminatie van de bacteriën in de ontlasting kan worden gereactiveerd door een verzwakt immuunsysteem, andere infecties of stress.

Kunnen binnenkatten salmonellose krijgen?

Binnenkatten kunnen besmet raken met Salmonella door het eten van rauw vlees en onbewerkt voedsel. Ze kunnen ook besmet raken als je besmette dierlijke uitwerpselen binnenstapt en dit vervolgens op je schoenen mee naar huis neemt. Tekenen van salmonellose bij katten zijn braken, diarree, shock, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Breng uw kat naar de dierenarts als ze diarree hebben, omdat dit kan leiden tot uitdroging, wat fataal kan zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Salmonellose is een infectie veroorzaakt door de bacterie Salmonella Spp. Het zijn er meer dan 2.500 types wereldwijd. Hoewel alle katten besmet kunnen raken met deze bacterie, zijn degenen die niet in Scandinavische landen leven, die een laag immuunsysteem hebben, die oud zijn of die antibiotica hebben ingenomen of gebruiken, gevoeliger. Klinische symptomen zijn meestal mild, maar kunnen verergeren en leiden tot ernstige diarree die lang aanhoudt, samen met bloedverlies, geelzucht, koorts, uitdroging, braken, shock en bloedvergiftiging. Als uw kat diarree heeft, breng hem dan naar de dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Babul Hosen, Shutterstock