Radiale hypoplasie bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Dit artikel is bedoeld om de details van radiale hypoplasie bij katten uit te leggen. Dit is de term die wordt gebruikt om een anatomische misvorming van de voorpoten van een kat te beschrijven die leidt tot een ongewoon uiterlijk en looppatroon bij katten.

Deze katten kunnen worden beschreven als RH-katten, kronkelige katten, squittens of kangoeroekatten. Ondanks enkele van deze schattig klinkende namen, zijn dergelijke katten geboren met een ernstige fysieke afwijking.

Snel overzicht: Radiale hypoplasie bij katten Samenvatting

tekstgrootte
Andere namen: RH katten, twisty katten, squittens, of kangoeroe katten.
zoeken
Katten met radiale hypoplasie hebben mobiliteitsproblemen: ze kunnen het gewicht niet normaal op hun voorpoten dragen vanwege hun misvormde vorm. Ze kunnen op hun ellebogen lopen, ze kunnen lopen met gedraaide voorpoten, of ze kunnen zelfs verticaal op hun achterpoten lopen.
medische dossiers
DiagnoseDiagnose van radiale hypoplasie kan worden vermoed door een huisdierouder op basis van het uiterlijk van het kitten, maar bevestiging is nodig van een dierenarts, die mogelijk röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) moet maken om precies aan te tonen wat er aan de hand is.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Ja
pil
Vereist voortdurende medicatieNaarmate getroffen katten ouder worden, hebben ze mogelijk voortdurende pijnverlichting nodig voor de degeneratieve gewrichtsziekte (artritis) die zich vaak ontwikkelt met radiale hypoplasie.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Niet geschikt
jam-medisch
Behandelingsopties: Behandeling is niet mogelijk; levenslang beheer van getroffen katten is nodig, met aandacht voor de speciale mobiliteitsbehoeften.
thuis
Huismiddeltjes: Thuiszorg is belangrijk en zorgt ervoor dat het kitten /de kat een geschikte omgeving heeft die gemakkelijk te verplaatsen is en veilig voor een dier met beperkte mobiliteit.

Wat betekent radiale hypoplasie?

De straal een van de twee belangrijkste botten die deel uitmaken van het antebrachium of het onderste voorbeen bij een kat (het voorbeen van de kat is het equivalent van de onderarm bij mensen). Radiale hypoplasie betekent dat de kat een kleinere dan normale straal heeft. Radiale aplasie of radiale agenesie betekent de volledige afwezigheid van de straal.

De term radiale hypoplasie wordt soms gebruikt om te verwijzen naar gevallen van radiale aplasie of radiale agenesie. Men zou kunnen stellen dat radiale aplasie eenvoudigweg een extreme versie van radiale hypoplasie is. Een andere term die soms wordt gebruikt is voorpootmicromelia.

De achterpoten van katten met radiale hypoplasie zijn meestal normaal en dus kunnen aangetaste katten op hun achterpoten lopen, maar ze hebben geen normaal gebruik van hun voorpoten.

Waarom krijgen getroffen kittens ongebruikelijke namen?

Deze namen worden meestal gegeven aan getroffen kittens vanwege misverstanden over de oorzaak van hun abnormale uiterlijk.

  • De term RH-katten verwijst eenvoudig naar een afkorting van de term radiale hypoplasie naar RH.
  • De term kangoeroekatten (of rookatten) verwijst naar de ongewone gang van sommige aangetaste katten, die met hun krachtige achterpoten en minder ontwikkelde voorpoten op een vergelijkbare manier rond kunnen springen als een kangoeroe.
  • De term squitten is afgeleid van “eekhoornkatje”, wat het nageslacht suggereert van een kat die met een eekhoorn heeft gepaard.
  • De term cabbit is afgeleid van “kattenkonijn”, wat het nageslacht suggereert van een kat die met een konijn heeft gepaard.
  • Het is duidelijk dat het voor katten onmogelijk is om met eekhoorns of konijnen te fokken.

Wat zijn de symptomen van radiale hypoplasie?

De symptomen van radiale hypoplasie bij katten worden veroorzaakt door een onvermogen om normaal gewicht op de voorpoten te dragen. Aangetaste katten hebben vaak kleinere, stijve of gedraaide voorpoten. Soms lopen ze met gedraaide voorpoten, soms lopen ze op hun ellebogen en soms lopen ze verticaal op hun achterpoten.

De abnormale voorpoot van een squitten kan worden beschreven als een flipper vanwege zijn ongewone uiterlijk.

Hoe vaak komt radiale hypoplasie voor bij katten?

Radiale hypoplasie is zeldzaam bij katten, maar het is zo onderscheidend dat wanneer een geval wordt gezien, het bekend kan worden en de publiciteit een illusie kan creëren dat het vaker voorkomt dan het in werkelijkheid is.

Wat zijn de oorzaken radiale hypoplasie bij katten?

Kittens geboren radiale hypoplasie zijn niet in staat om het gewicht normaal op de voorpoten te dragen.

Radiale hypoplasie is een aangeboren afwijking (het kitten wordt geboren met een kleinere of afwezige straal). Dit kan worden veroorzaakt door een erfelijke genetische mutatie (d.w.z. erfelijk) of het kan worden veroorzaakt door een eenmalige mutatie in de baarmoeder.

Is radiale hypoplasie geassocieerd met andere problemen?

Nee. Radiale hypoplasie is slechts een fysieke afwijking van een kitten en het geeft niet aan dat er iets anders mis is met een kitten. Aangetaste wezens zijn meestal normaal in het andere, met dezelfde miauw, spin en charme van elk ander kitten.

Hebben sommige kattenrassen meer kans op radiale hypoplasie?

Als een aandoening met een genetische oorzaak kan radiale hypoplasie vaker voorkomen bij bepaalde rassen, omdat elk kattenras per definitie zijn eigen specifieke en unieke verzameling genen heeft. Er is echter geen erkend patroon dat dit vaker voorkomt bij specifieke rassen.

Als algemene regel is het zinvol om aangetaste katten te castreren of te steriliseren om te voorkomen dat deze aandoening wordt doorgegeven aan de volgende generatie kittens. Dit is vooral belangrijk voor kattenfokkers die in de verleiding kunnen komen om met deze katten te fokken vanwege hun “schattige” aantrekkingskracht.

Diagnose van radiale hypoplasie

Krab in krabpaal

Wanneer een kitten niet in staat is om gewicht op beide voorpoten te dragen, kan radiale hypoplasie worden vermoed en moet u uw kitten naar uw dierenarts brengen voor een consult.

Uw dierenarts kan radiale hypoplasie vermoeden van een eenvoudig lichamelijk onderzoek, maar radiografie (röntgenfoto’s) zijn nodig om de diagnose te bevestigen. Deze zullen de verminderde grootte of afwezigheid van het radiusbot aantonen.

Behandeling voor radiale hypoplasie

Omdat katten met radiale hypoplasie hun voorpoten meestal niet normaal kunnen gebruiken, moeten ze binnenshuis leven.

Er is geen effectieve behandeling voor radiale hypoplasie. Het gebruik van spalken en verbanden is geprobeerd en orthopedische chirurgie kan worden voorgesteld, maar deze methoden maken meestal geen significant verschil voor de aandoening.

Op de lange termijn kunnen getroffen katten artritis (degeneratieve gewrichtsaandoening) ontwikkelen in de gewrichten van aangetaste benen, en dit moet mogelijk worden behandeld om de katten comfortabel en pijnvrij te houden.

Wat is de prognose voor katten met radiale hypoplasie?

Katten met radiale hypoplasie kunnen hun voorpoten meestal niet normaal gebruiken en hebben dus een beperkte levensstijl. Ze kunnen niet leven als buitenkatten en ze kunnen mogelijk niet normaal een kattenbak gebruiken. Ze kunnen niet op dezelfde manier van hoge plaatsen naar beneden springen als een normale kat en kunnen dus geen normaal leven leiden.

Sommige getroffen katten kunnen in gezinshuizen wonen, terwijl anderen speciale zorg nodig hebben, in dierenasielen of opvangcentra wonen als katten met speciale behoeften of gehandicapte katten. Getroffen katten zijn vaak populair op sociale media, omdat ze een zeer ongebruikelijk en onderscheidend uiterlijk hebben.

Conclusie

Radiale hypoplasie, evenals een aantal gerelateerde aangeboren afwijkingen van de botten, is een zeldzame aandoening die sommige kittens vanaf de geboorte treft. Behandeling is meestal niet mogelijk en getroffen katten hebben meestal een soort speciale zorg nodig voor hun leven.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten op oudere leeftijd radiale hypoplasie ontwikkelen?

Radiale hypoplasie is een ontwikkelingsaandoening die afhankelijk is van de genen van een kat. Kittens worden op deze manier geboren, dus het kan zich niet ontwikkelen bij een ouder dier.

Zijn er andere soortgelijke afwijkingen die katten kunnen treffen?

Er zijn veel mogelijke aangeboren afwijkingen van de botten van katten.

Sommige kittens worden geboren met misvormde achterpoten. Femorale hypoplasie betekent een abnormaal klein of afwezig dijbeen, het belangrijkste bot van de bovenachterpoten. Soms kunnen andere lange botten (bijvoorbeeld het opperarmbeen of scheenbeen in de voorbenen, of het scheenbeen of kuitbeen in de achterpoten) kleiner zijn dan normaal of afwezig.

Polydactylie is een aandoening waarbij kittens met extra cijfers worden geboren. Polydactyl katten hebben extra tenen, met meer dan de gebruikelijke vier tenen aan elke voet.

Zijn er andere aandoeningen die kunnen lijken op radiale hypoplasie?

Sommige kittens kunnen worden geboren met hersenafwijkingen, zoals cerebellaire hypoplasie, wat betekent dat ze moeite hebben met normaal lopen, en dit kan oppervlakkig lijken op radiale hypoplasie. Uw dierenarts kan deze diagnose stellen na onderzoek van een getroffen kitten en door in sommige gevallen indien nodig röntgenfoto’s te maken.