Prazosin voor katten: Dosering, Veiligheid > Bijwerkingen

Prazosin voor katten uitgelichte afbeelding

Prazosin is een medicijn dat het vaakst wordt gebruikt bij katten om tekenen van urine-overbelasting te verlichten. In dit artikel leert u wat Prazosin is, hoe het wordt gebruikt in katten, enkele mogelijke bijwerkingen en veelgestelde vragen.

Prazosin voor katten Overiew

Medicatie Type:

Kalmerend, Anxilytisch

Formulier:

Capsule, Tablet, Oplossing

Recept vereist:

Ja

Merknamen:

Desyrel, Olepto

Beschikbare dosering:

50 mg tabletten is het meest voorkomende gebruik

Verloopbereik:

2 Jaar

Over Prazosin voor katten

Prazosine is een alfa-1 adrenerge blokker. Het werkt direct als een gladde spierverslapper. Omdat bloedvaten zijn bekleed met gladde spieren, kan het gebruik van prazosine ook leiden tot ontspanning van bloedvaten en een lagere bloeddruk.

Prazosin’s meest voorkomende gebruik in de veterinaire praktijk is om urine-overbelasting bij katten te verlichten door de gladde spiertonus van de urethrale sluitspier te ontspannen.

Voordat we verder gaan, moet u er rekening mee houden dat als uw kat tekenen van een urine-overbelastingsepisode ontwikkelt, zelfs als hij of zij er in het verleden een of meer heeft gehad, het altijd uiterst belangrijk is om uw dierenarts op de hoogte te stellen. Het is mogelijk dat een kat die zich inspant om te plassen een urethrale obstructie of verstopping kan hebben. Als een kat een urinewegobstructie ontwikkelt en niet kan plassen, wordt dit beschouwd als een medisch noodgeval dat onmiddellijke veterinaire zorg vereist.

Wat doet Prazosin voor katten?

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD), een syndroom van aandoeningen die leiden tot moeite met urineren en urinewegbelasting bij katten, komt veel voor, vooral bij mannelijke katten.

Bij katten die lijden aan stress-geïnduceerde urinewegontsteking (ook wel feline idiopathische cystitis of FIC genoemd), urinekristallen, slijmerig gruis, urineblaasstenen en andere oorzaken van FLUTD, zien we ze vaak duwen en overspannen om te plassen. De dringende noodzaak om te plassen en zich in te spannen om het te doen, kan het probleem vaak bestendigen, wat leidt tot pijnlijke spasmen van de urethra.

In theorie kunnen katten die een FLUTD-episode ondergaan en die zich erg moeilijk inspannen om te plassen, baat hebben bij het gebruik van prazosine, omdat het kan helpen om de gladde spier in de urethra te ontspannen, de urethrale spasmen te verlichten en een betere urinestroom te produceren, wat op zijn beurt de kat helpt te ontspannen en te stoppen met zoveel persen.

Prazosine gebruik bij katten is volledig off-label, wat betekent dat het niet FDA-goedgekeurd of geëtiketteerd voor dit gebruik. Er zijn weinig studies beschikbaar en beperkt wetenschappelijk bewijs om het gebruik ervan voor dit doel rechtstreeks te ondersteunen.

Dierenartsen die prazosine voorschrijven, gebruiken het voornamelijk op basis van anekdotisch bewijs en persoonlijke ervaring die het voordeel ervan voor kattenpatiënten in de praktijk zien. Er zijn veel dierenartsen die er vast van overtuigd zijn dat het gebruik van prazosine in gevallen van FLUTD-episodes of zelfs overbelasting door urineweginfecties op korte termijn een groot verschil maakt voor het verlichten van tekenen van urethrale spasmen en de terugkeer van comfort voor onze kitty-patiënten, waardoor de duur van individuele episodes wordt verkort.

Omdat het de gladde spieren van bloedvaten ontspant, wat leidt tot een lagere bloeddruk, kan het ook voornamelijk worden gebruikt als bloeddrukmedicijn voor katten met hoge bloeddruk of hypertensie, maar het is meestal geen eerstelijnskeuze voor katten en het gebruik ervan voor dit doel is over het algemeen ongewoon.

Evenzo, omdat een lagere bloeddruk de werklast op het hart kan verminderen, kan het worden gebruikt bij sommige katten met ernstige hartaandoeningen of bij congestief hartfalen. Maar nogmaals, het is geen eerstelijnskeuze en wordt zeer ongebruikelijk voor deze doeleinden gebruikt.

Bijwerkingen van Prazosin voor katten

Vermoeide bruine tabby kat die op de grond ligt

Bijwerkingen zijn zeldzaam bij katten die prazosine gebruiken, hoewel een overdosis kan leiden tot bijwerkingen, waarbij lage bloeddruk het meest voorkomende gevolg is van een overdosis.

Bijwerkingen van prazosine lijken ongewoon te zijn bij katten bij vaak voorgeschreven doseringen en lijken meestal te verschijnen in het geval van overdoses.

Hoewel er geen beschikbare studies zijn die specifiek kijken naar bijwerkingen bij katten, toonden blootstellingen aan overdoses gemeld aan het ASPCA Animal Poison Control Center tussen 2009 en 2013 lage bloeddruk als de meest voorkomende bevinding, die minder dan de helft van de ongeveer 25 gerapporteerde katten trof.

Tekenen van lage bloeddruk bij een kat kunnen verschijnen als lethargie, zwakte, struikelen / slechte coördinatie, slechte eetlust en bleek tandvlees, onder anderen.

Lees ook: Kattenruggen instorten: oorzaken, symptomen, behandeling

Vanwege het effect van het verlagen van de bloeddruk, prazosine moet zeer voorzichtig worden gebruikt bij katten met bestaand nierfalen, katten met reeds bestaande lage bloeddruk of katten met hypertensie die al een of meer medicijnen gebruiken die zijn voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen.

Gastro-intestinale bijwerkingen zoals braken, diarree en verminderde eetlust komen niet vaak voor, maar zijn gemeld.

Prazosin voor katten dosering

Dierenarts biedt een wit kitten een pil aan

De juiste dosering van prazosine voor uw kat hangt af van hun unieke situatie. Volg de instructies van uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste hoeveelheid krijgt.

De dosering van prazosine voor katten is variabel en meestal gebaseerd op de ervaring van een dierenarts met het gebruik ervan, daarom is het belangrijk om de instructies van uw dierenarts op te volgen wanneer dit wordt voorgeschreven voor uw kat.

Hoewel doseringsbereiken kunnen oplopen tot 2 mg per kat per dag, lijkt er anekdotisch weinig voordeel te zijn boven 1 mg per kat per dag en sommige dierenartsen gebruiken lagere doses dan dat. Het is gebruikelijk dat de dagelijkse dosis prazosine eenmaal daags wordt gegeven of in ten minste twee doses wordt gesplitst.

Hoewel protocollen kunnen variëren, wordt prazosine meestal alleen op korte termijn gebruikt om een huidige urine-episode te verlichten. Dit is meestal voor ongeveer 5-7 dagen.

Langdurig gebruik en als preventief middel voor urinewegklachten en overbelasting bij katten is niet gunstig gebleken. Een studie uit 2017 van het Journal of Veterinary Emergency and Critical Care vond geen bewijs om het gebruik ervan als een preventieve therapie op lange termijn te ondersteunen.

Prazosin komt alleen in poedervorm als een generieke of het menselijke merk Minipress. De capsules kunnen meestal worden geopend met het poeder besprenkeld en gemengd met ingeblikt of zacht voedsel. Alleen de 1 mg capsules worden meestal voorgeschreven, omdat het onwaarschijnlijk is dat doseringen hierboven per dag meer gunstige effecten hebben en het risico op bijwerkingen kunnen verhogen.

Om de dosering voor sommige katten gemakkelijker of specifieker te maken, kunnen sommige dierenartsen prazosine in vloeibare vorm of tabletten met een kleinere dosering laten samenstellen.

Conclusie

In de praktijk kan prazosine gunstig zijn om tekenen van urinebelasting bij katten te helpen verlichten. Er is wat meer recent debat geweest over het gebruik ervan voor dit doel, vooral bij mannelijke katten, vanwege beperkte studies en bewijs, maar het lijkt relatief veilig te zijn om te gebruiken bij vaak voorgeschreven doses. Veel dierenartsen denken dat prazosine echt symptomatische katten kan helpen en hebben vertrouwen in het gebruik ervan.

Veelgestelde vragen

Wat is Prazosin voor katten gebruikt voor?

Prazosin wordt het meest gebruikt bij katten om tekenen van urine-overbelasting te verlichten door de gladde spier in de urethra te ontspannen. Urinebelasting bij katten kan vaak voorkomen bij urineweginfecties, evenals de verschillende presentaties van feline lower urinary tract disease (FLUTD), waaronder stress-geïnduceerde urinewegontsteking (feline idiopathische cystitis of FIC genoemd), urinekristallen, slijm en sedimentgruis en urineblaasstenen.

Urinebelasting kan soms een teken zijn dat een kat een volledige urethrale obstructie of verstopping heeft. Prazosine wordt niet gebruikt om urinewegobstructies te verlichten en deze gevallen vereisen altijd onmiddellijke veterinaire zorg.

Hoe lang moet een kat Prazosin nemen?

Hoewel het off-label wordt gebruikt en verschillende doseringsprotocollen heeft, wordt prazosine meestal alleen voor een korte periode, van een week of minder, gebruikt. Hoewel veel dierenartsen vinden dat kortdurend gebruik gunstig is om overbelasting tijdens actieve episodes te verlichten, vond een studie uit 2017 van het Journal of Veterinary Emergency and Critical Care geen bewijs om het gebruik ervan als een langetermijntherapie te ondersteunen om actief te voorkomen dat urine-overbelastingsepisoden optreden.

Wat zijn de bijwerkingen van Prazosin voor katten?

Bijwerkingen lijken ongewoon te zijn met prazosine bij gebruik in vaak voorgeschreven doses. Dezelfde studie uit 2017 in het Journal of Veterinary Emergency and Critical Care vond geen significante bijwerkingen bij ongeveer 50 katten die 0,5 mg per kat per dag kregen voorgeschreven. Het is meestal ongebruikelijk om dosering van meer dan 1 mg per kat per dag te zien.

Bijwerkingen die worden gezien, zijn meestal bij overdoses en tekenen van hypotensie of lage bloeddruk kwamen het meest voor. Lage bloeddruk bij een kat kan verschijnen als tekenen van lethargie, zwakte, verminderde eetlust, struikelen / slechte coördinatie en bleek tandvlees, onder anderen.

Vanwege het effect van het verlagen van de bloeddruk, moet prazosine zeer voorzichtig worden gebruikt bij katten met een bestaande nierziekte, katten met een reeds bestaande lage bloeddruk of hypertensieve katten die al een of meer medicijnen gebruiken die zijn voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen.

Is Prazosin veilig voor katten?

Terwijl prazosine een menselijk medicijn is dat wordt gebruikt off-label en er zijn beperkte veiligheidsstudies beschikbaar, wordt het meestal gewaardeerd om veilig te gebruiken bij katten in vaak voorgeschreven doses.

De studie uit 2017 in het Journal of Veterinary Emergency and Critical Care vond geen significante bijwerkingen bij ongeveer 50 katten wanneer ze gedurende een maand elke 12 uur 0,25 mg kregen voorgeschreven.