Pimobendan voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Pimobendan, die de algemene naam voor het merkgeneesmiddel Vetmedin, wordt vervaardigd door Boehringer Ingelheim Animal Health.Pimobendan is een medicijn dat soms wordt gebruikt bij katten in de diergeneeskunde als onderdeel van een medicatieprotocol voor bepaalde soorten hartaandoeningen.

In dit artikel leert u wat pimobendan is, hoe het het hart beïnvloedt, wanneer het kan worden gebruikt, veel voorkomende bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Pimobendan Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Dododilator

Formulier:

Orale tablet (een injecteerbare oplossing en drank zijn niet beschikbaar in de VS. De drank is alleen verkrijgbaar in AUS.

Recept vereist?:

Ja

Beschikbare doseringen:

Kauwtabletten: 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg, 10 mg. De drank (alleen verkrijgbaar in AUS) 3,5 mg / ml in flessen van 21 ml, 42 ml en 168 ml.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en tegen licht worden beschermd.

Over Pimobendan Voor Katten

Pimobendan is een medicijn dat een inodilator wordt genoemd. Een inodilator is een soort medicijn dat twee basisfuncties heeft.

De eerste is dat het werkt als een positieve inotroop. Positieve inotropen helpen het hart om efficiënter samen te trekken, door meer bloed te pompen met minder hartslagen.

De tweede is dat het werkt als een vaatverwijder. Dit betekent dat het de bloedvaten verwijdt of verwijdt. Dit verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar vermindert ook de weerstand die bloedvaten hebben tegen de bloedstroom.

De combinatie van het efficiënter maken van hartcontracties en het verminderen van de weerstand tegen de bloedstroom vermindert de werklast van het hart, waardoor het werk als het ware wordt vergemakkelijkt.

Bij patiënten met bepaalde soorten hartaandoeningen kan het hart veel harder werken om bloed door het lichaam te pompen, wat leidt tot abnormale verdikking van de hartspier en hogere druk in de bloedvaten, wat op zijn beurt leidt tot een voortdurende cyclus van verergering van de ziekte.

In theorie, door de werklast op een gestrest hart te verminderen, kunnen de effecten van pimobendan de progressie van hartaandoeningen vertragen, het begin van hartfalen vertragen en mogelijk de episodes van hartfalen verminderen.

Wat doet Pimobendan voor katten?

Katten met hartaandoeningen kunnen gemakkelijker moe worden tijdens speelsessies.

Hoewel het alleen door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij honden, wordt pimobendan nog steeds veel gebruikt bij katten, vooral katten die lijden aan de hartaandoening hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en vergelijkbare hartaandoeningen die hartaandoeningen veroorzaken.

Onderzoek is enigszins tegenstrijdig over hoe effectief pimobendan is bij katten met hypertrofische cardiomyopathie, waarbij sommige studies suggereren dat pimobendan de overlevingstijden van katten verlengde met HCM en congestief hartfalen (CHF), maar met anderen die niet dezelfde voordelen vonden.

De reden om pimobendan te gebruiken bij een kat met hartaandoeningen kan gebaseerd zijn op de klinische ervaring van een dierenarts met het voordeel bij het gebruik van de medicatie.

De aanwezigheid van een hartgeruis, hoge proBNP-bloedtestniveaus en röntgenfoto’s van de borstkas met een vergrote hartvorm kunnen wijzen op de aanwezigheid van hartaandoeningen, maar hartaandoeningen worden het meest specifiek gediagnosticeerd via een echocardiogram (echografie of echografie van het hart).

Dit wordt meestal uitgevoerd met een veterinaire cardiologiespecialist en zorgt voor de beste beoordeling van de verdikking van de hartspierwand, verdikking of vergroting van de hartkamer, de contractiliteit van het hart, klepaandoeningen, obstructies voor de bloeduitstroom, aanwezigheid van bloedstolsels en andere aspecten.

Bevindingen op basis van echocardiografie kunnen de meest specifieke manier zijn om te bepalen of pimobendan geschikt is om in een bepaalde kat te gebruiken of niet.

Omdat veterinaire cardiologie echter mogelijk niet voor alle kattenouders toegankelijk is, kan een huisarts bepalen dat pimobendan een waardevol medicijn is om op te nemen als een significante hartaandoening wordt vermoed.

Pimobendan bijwerkingen

Veel van de kennis van bijwerkingen veroorzaakt door pimobendan is vastgelegd bij honden. Bij honden worden gastro-intestinale effecten zoals verminderde eetlust, braken en diarree het vaakst opgemerkt.

Van de 41 bijwerkingen met katten die werden gemeld aan het ASPCA Animal Poison Control Center van 2009-2013 waar overdoses pimobendan plaatsvonden, vertoonden slechts zes van hen (ongeveer 30 procent) tekenen van braken.

Aritmieën, waarbij het hart in een abnormaal patroon klopt en een abnormale hartslag veroorzaakt, bleken zich te ontwikkelen bij sommige honden op pimobendan. Echter, sinds primair hart ziekte kan ook aritmieën veroorzaken, de betekenis is onduidelijk. Dit is niet specifiek gemeld bij katten.

Katten met een specifiek type hartafwijking genaamd een linkerventrikeluitstroomkanaalobstructie, die ook hypertrofische obstructieve cardiomyopathie kan worden genoemd, bleken het over het algemeen slechter te doen op pimobendan dan katten die deze afwijking niet hadden. Dit type afwijking kan worden gezien in slechts enkele gevallen van hartaandoeningen en kan worden bepaald met een echocardiogram.

Het gebruik van pimobendan bij drachtige of zogende dieren is niet bepaald en moet daarom voorzichtig worden gebruikt bij deze huisdieren.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van pimobendan, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, veterinaire cardioloog, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Pimobendan kan een negatieve interactie hebben met bètablokkermedicijnen en calciumantagonisten, die ook kunnen worden gebruikt bij sommige soorten hartaandoeningen. Bespreek altijd alle medicijnen die uw kat momenteel gebruikt met uw dierenarts of veterinaire cardioloog voordat u met pimobendan begint.

Pimobendan dosis voor katten

Eenmaal voorgeschreven, wordt Pimobendan meestal gegeven voor de rest van het leven van een kat.

Pimobendan kan worden gebruikt in combinatie met een ACE-remmer zoals enalapril of benazepril en furosemide (Lasix). Het opnemen van pimobendan met een medicatieregime voor hartaandoeningen mag alleen worden bepaald door uw dierenarts of veterinaire cardioloog en er mag niet van worden uitgegaan dat pimobendan altijd gunstig zal zijn voor elke kat.

Om deze reden en omdat pimobendan alleen off-label wordt voorgeschreven wanneer dat gepast is, wordt hier geen specifieke dosis gegeven.

De meeste hartmedicijnen zoals pimobendan worden op lange termijn voortgezet om hartaandoeningen te helpen beheersen en worden zelden gestaakt, tenzij er zorgen over bijwerkingen worden gezien. Als uw dierenarts of veterinaire cardioloog pimobendan voor uw kat heeft voorgeschreven, is het erg belangrijk om het in de voorgeschreven dosering voort te zetten en de dosis niet te staken of te wijzigen zonder eerst de behandelende dierenarts te raadplegen.

Conclusie

Als uw kat een abnormale hartslag ervaart, zal uw dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek doen, inclusief luisteren naar het hart van uw kat.

Pimobendan kan een nuttig medicijn zijn als onderdeel van een therapieregime voor katten met sommige soorten hartaandoeningen. Omdat het misschien niet geschikt is voor alle katten met hartaandoeningen, is het belangrijk om het alleen te starten op basis van de medische discretie van een dierenarts.

Veelgestelde vragen

Kan pimobendan aan katten worden gegeven?

Ja, pimobendan kan aan katten worden gegeven. Ga er echter niet vanuit dat pimobendan uw kat ten goede zal komen en gebruik nooit de voorraad pimobendan van uw hond in uw kat. Dit medicijn mag alleen worden gebruikt op basis van de klinische ervaring van een dierenarts of een veterinaire cardioloog na een volledige cardiologische beoordeling en diagnose.

Wat doet pimobendan voor katten?

Pimobendan is een verwijder. Dit betekent dat het de eigenschappen van een positieve inotroop combineert, die de efficiëntie van het bloed pompen door het hart verbetert, met bloedvatverwijding die de weerstand tegen de bloedstroom vermindert. De combinatie van deze eigenschappen kan helpen de werklast op het hart te verminderen, wat in sommige gevallen de progressie van hartaandoeningen kan vertragen en het risico op congestieve hartfalenepisoden kan verminderen.

Hoeveel pimobendan kan ik mijn kat geven?

Het beste antwoord is alleen de dosering voorgeschreven door uw dierenarts of veterinaire cardioloog. Dit medicijn is mogelijk niet gunstig voor alle katten met hartproblemen, omdat er een paar soorten en stadia van hartaandoeningen zijn. Om veiligheidsredenen mag u nooit een medicijn in uw kat gebruiken dat is voorgeschreven voor u, een ander familielid of een ander huisdier in huis.

Wat doet pimobendan met het hart?

Pimobendan helpt om het hart efficiënter te laten samentrekken, zodat het meer bloed pompt met minder slagen. Het leidt ook tot verwijding van bloedvaten, wat helpt om de weerstand tegen de bloedstroom te verminderen waar het hart tegen moet werken. De combinatie van deze eigenschappen helpt over het algemeen om de werklast op het hart te verminderen en maakt dingen “gemakkelijker” voor het hart.