Pet Poison Prevention Week – Hoe en wanneer wordt het gevierd

National Animal Poison Prevention Week (NAPPW) is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt tijdens de derde volledige week in maart en in 2023 loopt het van 19 tot 25 maart. Gedurende deze tijd worden eigenaren van gezelschapsdieren aangemoedigd om zichzelf te informeren over welke items hun huisdieren kunnen vergiftigen en hoe ze de tekenen van vergiftiging kunnen herkennen. Het is een geweldige kans voor eigenaren van gezelschapsdieren om ervoor te zorgen dat hun harige vrienden veilig en gezond blijven. Lees verder om meer te weten te komen over de week van de preventie van huisdiergif.

divider-catclaw1Wat is de Nationale Week van de Preventie van Dierengif?

zieke puppy met EHBO-kit
Image Credit: absolutimages, Shutterstock

NAPPW benadrukt de risico’s van accidentele vergiftiging voor huisdieren. Het informeert eigenaren van gezelschapsdieren over gewone huishoudelijke artikelen, zoals chocolade, schoonmaakproducten, antivries en menselijke medicijnen die giftig kunnen zijn voor hun huisdieren. Eigenaren van gezelschapsdieren worden ook voorgelicht over de tekenen van vergiftiging en wat te doen in geval van nood.

Wat is de geschiedenis van de Nationale Week van de Preventie van Dierengif?

National Animal Poison Prevention Week werd voor het eerst opgericht in 1972 door The Humane Society of the United States. Het is sindsdien een jaarlijks evenement en het bewustzijn van huisdiervergiftiging wordt elk jaar verhoogd met activiteiten zoals aankondigingen van openbare diensten, radio- en televisieprogramma’s, gemeenschapsevenementen, webinars en schoolprogramma’s.

Hoe wordt de Nationale Week van de Dierengifpreventie gevierd?

zieke kat die het voedsel braakt
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock

NAPPW wordt gevierd door dierenartsen, eigenaren van gezelschapsdieren en dierenwelzijnsorganisaties over de hele wereld. Vaak organiseren deze groepen gedurende de week evenementen om het bewustzijn over huisdiervergiftiging te verspreiden, zoals educatieve seminars, beurzen voor de veiligheid van huisdieren en meer. Sommige organisaties sturen ook mailers of hosten online campagnes om eigenaren van gezelschapsdieren eraan te herinneren hoe belangrijk het is om zich bewust te zijn van mogelijke gifstoffen in hun huis.

Hoe kunnen eigenaren van gezelschapsdieren hun huisdieren beschermen?

De beste manier om te voorkomen dat uw huisdier wordt vergiftigd, is door u bewust te zijn van welke items giftig kunnen zijn en ze op de juiste manier buiten het bereik van uw huisdier te bewaren. Eigenaren van gezelschapsdieren moeten ook altijd etiketten controleren, inclusief die op menselijke medicijnen, voordat ze ze aan hun huisdieren geven. Als u vermoedt dat uw huisdier iets giftigs heeft ingenomen of tekenen van vergiftiging vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts voor advies en mogelijke behandeling.

Waar kan ik meer te weten komen over de Nationale Week van de Preventie van Diergif?

U kunt meer te weten komen over NAPPW door de website te bezoeken. U kunt ook uw lokale dierenwinkels en dierenartsen raadplegen voor informatie of educatieve evenementen die tijdens de week plaatsvinden.

Hoe kan ik mijn dierenarts aanmoedigen om deel te nemen?

dierenarts controle hond en kat
Image Credit: Miljard foto’s, Shutterstock

Als u wilt dat uw dierenarts deelneemt aan de National Animal Poison Prevention Week, begin dan met het bezoeken van hun website of het bellen naar het kantoor en vragen naar evenementen die ze mogelijk organiseren. U kunt ook rechtstreeks contact met hen opnemen en aanbieden om te helpen bij het plannen van een evenement.

Wat zijn enkele manieren om het woord over de Nationale Week voor de preventie van dierengif te verspreiden?

U kunt het woord over NAPPW verspreiden door uw lokale dierenwinkels en dierenartsen te bezoeken voor informatie of educatieve evenementen. Bovendien kunt u online posten in groepen waar eigenaren van gezelschapsdieren samenkomen en uw kennis delen. Overweeg ten slotte vrijwilligerswerk bij een welzijnsorganisatie of liefdadigheidsinstelling om het woord te verspreiden.

Kattenkogelverdeler 1Veelgestelde vragen over vergiftiging van huisdieren

V: Wat zijn de meest voorkomende tekenen van vergiftiging bij huisdieren?

A: Veel voorkomende tekenen van vergiftiging door huisdieren zijn braken, diarree, lethargie, ademhalingsmoeilijkheden, epileptische aanvallen en gedragsveranderingen. Als u een van deze symptomen bij uw huisdier opmerkt, breng ze dan onmiddellijk naar een dierenarts voor beoordeling.

V: Wat moet ik doen als ik denk dat mijn huisdier vergiftigd is?

A: Als u denkt dat uw huisdier is vergiftigd, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor hulp. Probeer uw huisdier niet thuis te behandelen, omdat dit gevaarlijk en ineffectief kan zijn.

Bengaalse kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

V: Wat zijn de meest voorkomende giftige huishoudelijke artikelen?

A: De meest voorkomende giftige huishoudelijke artikelen zijn chocolade, schoonmaakmiddelen, antivries en menselijke medicijnen. Eigenaren van gezelschapsdieren moeten zich bewust zijn van deze potentiële gifstoffen en ze te allen tijde buiten het bereik van hun huisdieren houden.

V: Hebben honden of katten meer kans om huishoudelijke huisdiervergiften in te nemen?

EenHonden hebben meer kans dan katten om huishoudelijke huisdiergif in te nemen. Dit komt omdat ze natuurlijke aaseters zijn en vaak de gewoonte hebben om door het afval te gaan op zoek naar voedsel of items om mee te spelen. Dat betekent niet dat uw kat, of welk huisdier dan ook, kan worden vertrouwd rond giftige materialen. Je weet nooit wat er kan gebeuren!

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock

V: Kan ik hondenvergiftiging thuis behandelen?

A: Nee, je moet nooit proberen om huisdiervergiftiging thuis te behandelen. Neem in plaats daarvan contact op met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor advies en mogelijke behandeling. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk professionele hulp zoekt wanneer u huisdiervergiftiging vermoedt. Dit kan een levensreddende maatregel zijn.

V: Wat zijn de risico’s van vergiftiging door huisdieren?

A: Huisdiervergiftiging kan ernstige en langdurige gezondheidscomplicaties veroorzaken, zoals lever- en nierfalen. In sommige gevallen kan het zelfs fataal zijn als het niet snel wordt behandeld.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

V: Zijn vrij verkrijgbare medicijnen veilig voor huisdieren?

A: Nee, vrij verkrijgbare medicijnen zijn over het algemeen niet veilig voor huisdieren, tenzij ze specifiek voor dieren zijn geformuleerd. Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u medicijnen aan uw huisdier toedient.

V: Hoe gooi ik huishoudelijke artikelen die gevaarlijk kunnen zijn voor mijn huisdier veilig weg?

A: Voordat u potentieel gevaarlijke materialen in de prullenbak gooit, moet u ervoor zorgen dat ze goed zijn afgesloten of ingesloten, zodat nieuwsgierige huisdieren er geen toegang toe hebben. Als u niet zeker weet hoe u bepaalde items het beste kunt weggooien, neemt u contact op met uw lokale afvalbeheerservice voor meer informatie over de juiste verwijderingsmethoden.

infusie van vloeibare geneesmiddelen door een dierenarts
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

V: Zijn er bepaalde planten die giftig zijn voor huisdieren?

A: Ja, er zijn bepaalde planten die giftig kunnen zijn wanneer ze door katten en honden worden ingenomen. Veel voorkomende giftige planten zijn lelies, narcissen, tulpen en sagopalmen. Om mogelijke problemen te voorkomen, is het het beste om dit soort planten niet in huis te hebben als je huisdieren bij je hebt wonen. U kunt de ASPCA Toxic and Non-Toxic Plants List bekijken voor een uitgebreide lijst van welke planten u moet vermijden om huisdieren in de buurt te hebben.

V: Is het veilig voor mijn hond of kat om menselijk voedsel te eten?

A: Hoewel sommige menselijke voedingsmiddelen zoals gewoon gekookte kipfilet met mate goed kunnen zijn voor katten en honden, zijn niet alle menselijke voedingsmiddelen veilig voor consumptie door dieren. Voedingsmiddelen zoals chocolade, uien of knoflook kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze door huisdieren worden geconsumeerd, dus het is belangrijk dat ze geen toegang krijgen tot deze items. De ASPCA heeft ook een uitgebreide lijst van menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor huisdieren.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

divider-catclaw1Conclusie

De Nationale Week van de Dierengifpreventie vindt elk jaar plaats tijdens de derde volledige week in maart. Dit jaar wordt het gehouden van 19 t/m 25 maart. NAPPW is een belangrijk evenement om het bewustzijn over vergiftiging van huisdieren te vergroten en eigenaren van gezelschapsdieren te informeren over hoe ze hun harige vrienden veilig kunnen houden. Door te leren welke items giftig kunnen zijn en de tekenen van vergiftiging te kennen, kunnen we allemaal samenwerken om de veiligheid van onze huisdieren te waarborgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock