Neuskanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

neuskanker bij katten functie

Hoewel neuskanker (neuskanker) relatief zeldzaam is, kan het de kwaliteit van leven van een getroffen kat aanzienlijk verminderen. In veel gevallen zijn de vroege tekenen van neuskanker niet te onderscheiden van andere ziekten.

Een kat met vroege neuskanker kan eruit zien alsof hij gewoon een milde infectie van de bovenste luchtwegen of een kleine korst op de neus heeft.

Tegen de tijd dat de kat ernstige of langdurige genoeg tekenen ontwikkelt dat een verdere work-up wordt overwogen, kan kanker veel schade aanrichten aan de neusholtes en zelfs de schedel. Dit maakt neuskanker een uitdaging om te behandelen.

Kort overzicht: Neuskanker bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Nasaal adenocarcinoom
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Overmatig niezen, nasale afscheiding vooral uit één neusgat, bloederige afscheiding uit de neus, verhoogde traanproductie, gezwollen of misvormd uitziende neus, slechte eetlust.
medische dossiers
Diagnose: Röntgenfoto’s van de schedel, CT, rhinoscopie (endscopisch onderzoek van de neus), MRI, nasale biopsieën.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Chirurgische verwijdering indien mogelijk, bestraling, chemotherapie. Ontstekingsremmende en pijnstillers voor palliatieve zorg.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is neuskanker bij katten?

Neuskanker verwijst naar elke tumor die optreedt op het nasale planum (het buitenoppervlak van de neus) of in de neusholte. Sommige neustumoren zijn zichtbaar aan de buitenkant van de neus, terwijl andere zich diep in de neusholtes of sinus bevinden.

Neustumoren zijn relatief zeldzaam bij katten, goed voor 1-5% van alle kattenkankers. Deze tumoren kunnen echter een aanzienlijke ziekte veroorzaken. Ongeveer 90% van de neustumoren is kwaadaardig, wat betekent dat ze zich kunnen verspreiden.

In tegenstelling tot andere kankers hebben neustumoren echter niet de neiging om te metastaseren naar verre locaties. In plaats daarvan veroorzaken ze aanzienlijke lokale schade aan de weefsels rond de tumor. In sommige gevallen kunnen deze tumoren de schedel binnendringen en zelfs de hersenen beïnvloeden.

Neuskanker wordt meestal gediagnosticeerd bij katten van middelbare leeftijd, op de leeftijd van acht tot tien jaar. Het kan echter ook voorkomen bij jongere en oudere katten.

Oorzaken van neuskanker

Verdunde calico kat zittend voor grijze achtergrond

Lymfoom, of kanker van de lymfocyten, is de meest voorkomende oorzaak van neuskanker bij katten.

De meest voorkomende oorzaak van kattenneuskanker is lymfoom. Lymfoom is een kanker van de lymfocyten, dat zijn witte bloedcellen die functioneren als onderdeel van het immuunsysteem. Het kan veel verschillende delen van het lichaam beïnvloeden, waaronder de neusholtes.

Er zijn een aantal factoren die de kans vergroten dat een kat lymfoom ontwikkelt, waaronder Feline Leukemie Virus (FeLV) infectie, Feline Immunodeficiency Virus (FIV) infectie en blootstelling aan rook. Er wordt ook vermoed dat chronische ontsteking een rol kan spelen bij lymfoom, hoewel dit niet definitief is bewezen.

De tweede meest voorkomende vorm van neuskanker bij katten is carcinoom, een tumor die rechtstreeks ontstaat uit de cellen die de neusholtes bekleden.  Veel voorkomende neuscarcinomen bij katten zijn adenocarcinoom en plaveiselcelcarcinoom (SCC). Deze tumoren kunnen zich ontwikkelen op het interne of het buitenoppervlak van de neus.

Katten kunnen ook sarcomen ontwikkelen, zoals fibrosarcoom, die de neus beïnvloeden.

Symptomen van neuskanker

De tekenen van kattenneuskanker kunnen meestal niet worden onderscheiden van de tekenen van een infectie van de bovenste luchtwegen of een andere neusaandoening. Daarom is het vaak alleen wanneer de tekenen ondanks de behandeling aanhouden dat een neustumor wordt vermoed.

Klinische symptomen van neuskanker kunnen zijn:

 • Overmatig of frequent niezen
 • Nasale afscheiding
 • Neusbloedingen
 • Snurken in een kat die altijd een rustige slaper is geweest
 • Zichtbare nasale zwelling of gezichtsmisvorming
 • Poten op gezicht of wrijven van het gezicht op voorwerpen
 • Gewichtsverlies
 • Verminderde eetlust of anorexia

Als uw kat deze tekenen vertoont en de tekenen langer aanhouden dan verwacht voor een eenvoudige infectie van de bovenste luchtwegen, wil uw dierenarts misschien beginnen met het uitsluiten van een neustumor.

Diagnose van neuskanker bij katten

Persoon die een kat afveegt neeSe

Uw dierenarts kan neuskanker diagnosticeren, beginnend met een lichamelijk onderzoek en overgaand naar bloedonderzoek en meer.

Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal beginnen met het uitvoeren van een grondig lichamelijk onderzoek. Naast het evalueren van de algehele gezondheid en lichaamsconditie van uw kat, zal hij of zij de neus van uw kat zorgvuldig onderzoeken, op zoek naar tekenen van afscheiding en asymmetrie.

De luchtstroom uit de neusgaten wordt beoordeeld en uw dierenarts kan met een fel licht in de neusholtes van uw kat kijken.

Bloedonderzoek

De volgende stap in de work-up van een kat met chronische bovenste ademhalingssymptomen is bloedonderzoek. Een volledige bloedceltelling en serumbiochemische test zal worden uitgevoerd om te zoeken naar interne ziekten die uw kat vatbaar kunnen maken voor ademhalingsproblemen. Bovendien kan uw dierenarts uw kat testen op Feline Leukemie Virus en Feline Immunodeficiency Virus.

Deze virussen kunnen op meerdere manieren een rol spelen bij de symptomen van de bovenste luchtwegen; ze kunnen katten vatbaarder maken voor infecties van de bovenste luchtwegen door hun immuunsysteem te onderdrukken, maar ze kunnen katten ook vatbaarder maken voor het ontwikkelen van lymfoom.

Na het uitvoeren van deze basistests zal uw dierenarts waarschijnlijk verdere tests aanbevelen.

Er zijn een aantal tests die waarschijnlijk worden aanbevolen bij een kat met een vermoedelijke neustumor, hoewel de exacte volgorde van deze tests kan variëren.

Aanbevolen tests kunnen zijn:

 • Röntgenfoto’s van de schedel (röntgenfoto’s)
 • Computertomografie (CT-scan) of magnetische resonantie beeldvorming (MRI) van de schedel
 • Neusspoeling, waarbij een kleine hoeveelheid zoutoplossing in de neus wordt gespoeld en hersteld voor evaluatie onder de microscoop
 • Rhinoscopie, waarbij een kleine camera in de neusholtes wordt ingebracht
 • Fijn naaldaspiraat of biopsie van de massa, gebruikt om cellen uit een massa te verzamelen voor microscopische evaluatie
 • Aspiraat van de lymfeklieren, gebruikt om te zoeken naar tekenen van metastase

Meerdere tests zijn vaak vereist voor de definitieve diagnose van neuskanker bij katten.

Neuskanker bij katten Behandeling

kat met vlooien

Behandelingsopties voor tumoren van de neus variëren, afhankelijk van het type tumor, de grootte van de tumor en de locatie van de tumor. Over het algemeen kunnen neustumoren niet operatief worden verwijderd. In de meeste gevallen is er niet genoeg weefsel aanwezig in het gebied om “schone marges” te krijgen met een operatie.

Neuslymfoom bij katten wordt voornamelijk behandeld met chemotherapie, net als andere vormen van kattenlymfoom. In sommige gevallen kan bestralingstherapie worden aanbevolen naast chemotherapie. Dit kan helpen de tumor te verkleinen, de kwaliteit van leven van de kat te verbeteren en chemotherapie effectiever te maken.

Andere kattenneustumoren worden voornamelijk behandeld met bestralingstherapie. In sommige gevallen kan bestralingstherapie leiden tot een volledige genezing van neuskanker. Zelfs als bestralingstherapie niet curatief is, kan straling de laesies verkleinen en de kwaliteit van leven van uw kat verbeteren.

Zowel chemotherapie als radiotherapie hebben bijwerkingen. De oncoloog van uw kat zal met u praten over wat u kunt verwachten met de behandeling van uw kat. Als uw kat geen goede kandidaat is voor een oncologische behandeling, of als u deze behandeling weigert, kan uw dierenarts met u praten over palliatieve zorg (hospice) opties.

Conclusie

Chronische neusklachten bij katten kunnen frustrerend zijn omdat er altijd een vraag is of het een onschuldige infectie van de bovenste luchtwegen is of iets sinisters.

Als uw kat ernstige of aanhoudende problemen met de bovenste luchtwegen heeft, zoals niezen of nasale afscheiding, praat dan met uw dierenarts over de juiste diagnostiek. Hoewel neuskanker relatief zeldzaam is bij katten, kan het voorkomen. Vroege diagnose en vroege behandeling zullen zich vertalen in betere resultaten voor uw kat!

Veelgestelde vragen

Hoe lang zal mijn kat leven met een neustumor?

De prognose van uw kat hangt af van het type kanker dat in de neus aanwezig is. Overlevingstijden voor lymfoom, de meest voorkomende kwaadaardige neuskanker, variëren van enkele maanden tot meerdere jaren.

Hoe ziet huidkanker eruit op de neus van een kat?

Het uiterlijk van huidkanker op de neus van een kat kan variëren. Een plaveiselcelcarcinoom op de neus van een kat kan er beginnen uit te zien als een kleine korst of slijtage, maar na verloop van tijd zal de massa beginnen te groeien en opzwellen.

Hoe snel groeit neuskanker bij katten?

Zonder behandeling kan neuskanker bij katten snel groeien. Afhankelijk van het type kanker dat aanwezig is, kan bestralingstherapie en / of chemotherapie helpen de tumor in remissie te brengen.