Mogen katten spek of ander verwerkt vlees eten?

Fijne Internationale Spekdag! Het is moeilijk om de geur van knisperend spek te weerstaan – of je nu een mens of kat bent. Maar kunnen katten spek eten? En kunnen katten ham, salami of ander verwerkt vlees eten? Hoewel katten carnivoren zijn, moet u erachter komen waarom het niet wordt aanbevolen om ze verwerkt vlees te geven om te eten.

smoking kat die zijn mond likt

Wat zijn bewerkte vleessoorten en waarom zijn ze niet gezond?

Het is waar dat katten obligate carnivoren zijn, wat betekent dat ze een dieet nodig hebben met veel eiwitten en taurine uit dierlijke bronnen. Verwerkt vlees is echter geen aanbevolen bron van dierlijke eiwitten voor katten.

Verwerkt vlees is vlees dat wordt bewaard door zouten, roken, curen of het toevoegen van chemische conserveermiddelen. Volgens WebMD: “Mensen die veel van dit soort vlees eten, hebben meer kans op hartaandoeningen, diabetes en zelfs bepaalde soorten kanker, dankzij alle zout-, vet- en chemische conserveermiddelen.”

Dat geldt ook voor katten!

Kunnen katten ham eten?

Je vraagt je misschien in wanhoop af – is ham verwerkt vlees? Omdat ham meestal wordt bewaard door zouten, roken, uitharden of conserveermiddelen toevoegen, wordt het als verwerkt beschouwd.

Katten mogen geen ham eten vanwege het vet- en zoutgehalte. Zoutvergiftiging bij katten is niets om mee te spotten: sommige klinische veterinaire rapporten waarschuwen dat zo weinig als een kwart theelepel van zoutconsumptie kan giftig zijn voor katten die 10 pond of minder wegen. Een dieet met veel zout kan leiden tot inflammatoire darmaandoeningen bij katten, obesitas, pancreatitis en meer.

Dat gezegd hebbende, een kleine portie ham Zo nu en dan is waarschijnlijk goed voor je kat. Zorg ervoor dat de ham niet gekruid is met knoflook of uien. Knoflook, uien en andere leden van de alliumfamilie zijn zeer giftig voor katten.

Kunnen katten spek eten?

Womp, womp: Katten mogen niet regelmatig spek eten. Net als ham bevat spek veel te veel zout (en vet) voor katten. Een hele kleine hoeveelheid spek (zoals vandaag, op Internationale Spekdag!) is af en toe oké als speciale traktatie. Houd gewoon de knoflook en uien vast.

charcuterie bord van salami, kaas en crackers - kunnen katten salami eten?

Kunnen katten salami eten? Kunnen katten pepperoni eten?

Katten kunnen een beetje salami hebben, nietwaar? (Of zelfs “een beetje een salami”?) Helaas is salami, een vorm van gezouten worst, ongezond voor katten vanwege het vetgehalte, maar nog erger is de typische bereiding met zout, knoflookpoeder en andere kruiden die in overmaat giftig kunnen zijn voor katten. Hetzelfde geldt voor zijn populaire pizza topping familielid, pepperoni. (Je kat pizza geven in het algemeen is geen goed idee, omdat kaas de maag van je kat van streek kan maken.)

Geef je katten geen salami of pepperoni, ondanks hun schattige uitdrukkingen die anders smeken.

Kunnen katten hotdogs eten?

We raden niet aan om uw kat hotdogs te voeren, die zelfs tussen verwerkt vlees opvallen als boordevol bijproducten.

Kunnen katten worst eten?

Je kent de boor inmiddels: worst bevat, net als ander verwerkt vlees, te veel zout, vet en potentieel giftige kruiden voor katten om veilig van te genieten.

Kunnen katten bologna eten, het populaire lunchvlees gemaakt van worst? Nogmaals, het wordt niet aanbevolen om dezelfde redenen als hierboven beschreven.

Kunnen katten beef jerky eten?

De koning van zout verwerkt vlees op deze lijst, beef jerky wordt zeker niet aanbevolen voor katten. Ter herinnering, er is slechts een kleine hoeveelheid zoutconsumptie nodig (in sommige gevallen een kwart theelepel) om een kat te vergiftigen.

Dus, kunnen katten spek eten? Moraal van het verhaal: Verwerkt vlees is ongezond voor zowel mensen als katten. Als je in de verleiding komt om wat eiwitten met je kat te delen, bied hem dan in plaats daarvan een beetje gekookte zalm, mager kalkoenvlees of kip zonder vel aan. Lees meer over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor katten en welke niet.