Skip to Content

Krijgen katten de hik?

Hik lijkt misschien een unieke menselijke aandoening, maar ze kunnen bij veel soorten voorkomen. Dus, krijgen katten de hik? Ja— katten kunnen krijg de hik! Hik komt vaker voor bij kittens dan bij volwassen katten en wordt meestal veroorzaakt door te veel eten, te snel eten of haarballen. Lees meer over wat de oorzaak is van de hik van katten en wanneer – als dat ooit gebeurt – je je zorgen moet maken.

Wat zijn hik?

Medisch gezien zijn hik onvrijwillige samentrekkingen van het middenrif. Bij mensen worden hikten meestal veroorzaakt door te snel drinken of eten, koolzuurhoudende dranken of alcohol drinken, roken of kauwgom kauwen. Soms kunnen ze echter een teken zijn van een onderliggende ziekte.

Waarom krijgen katten de hik?

We hebben vastgesteld dat katten de hik kunnen krijgen. Kittens hebben meer kans op hik dan volwassen katten, hoewel ze op elke leeftijd kunnen voorkomen. Kattenhik klinkt niet als menselijke hik – in plaats daarvan klinken ze vaak als kleine, consistente tjilpen of zelfs piepen. Of u merkt misschien alleen een lichte spasme in de buik van uw kat. Dus waarom krijgen katten de hik?

Te veel eten of te snel eten

Net als mensen is de belangrijkste reden waarom katten de hik krijgen te veel eten of te snel eten. Het kan zijn dat uw kat zijn voedsel niet goed kauwt, waardoor hij overtollige lucht inslikt. (Dit is ook een veel voorkomende reden waarom uw kat nat voedsel of gas geeft.)

Hoe te helpen: Voer je kat kleinere, frequentere maaltijden of gebruik voedselpuzzels om je kat te dwingen om te vertragen tijdens het eten.

Haarballen

Een andere veel voorkomende oorzaak van katten die de hik hebben? Haarballen! Uw kat kan proberen de vacht los te maken of op te hoesten die zijn keel irriteert na het verzorgen, wat kan leiden tot de hik. Lees meer over haarballen en hoe je ze kunt voorkomen.

Hoe te helpen: Borstel uw kat minstens wekelijks of probeer haarbalspecifiek voedsel met een hoger vezelgehalte. Dierenartsen raden ook Laxatone aan, een smakelijk laxerend “glijmiddel” voor katten.

Angst

Minder vaak kunnen hik een teken zijn van emotionele nood bij uw kat. Als uw kat bijvoorbeeld last heeft van verlatingsangst, kan hij gestrest gedrag vertonen dat zich manifesteert in vreemde fysieke symptomen.

Hoe te helpen: Probeer te bepalen wat de angst van je kat veroorzaakt. De behandeling kan bestaan uit het creëren van een veilige ruimte voor uw kat, het bieden van dagelijkse speeltijd, het vasthouden aan een routine en het proberen van natuurlijke kalmerende feromonen zoals Feliway. Als al het andere faalt, praat dan met uw dierenarts over angstmedicatie voor katten.

Wanneer er reden tot bezorgdheid is

De hik van je kat moet van korte duur zijn, net als die van jezelf. Als uw kat ervaringen ervaart langdurige of chronische hik, dit kan een teken zijn van onderliggende medische problemen. Ernstige onderliggende oorzaken van de hik kunnen zijn:

  • Tumor
  • Hartaandoening
  • Orgaanziekte
  • Neurologische aandoeningen
  • Parasieten
  • Inname van vreemde voorwerpen
  • Ernstige allergieën

Bovendien wilt u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw dierenarts als de hik van uw kat gepaard gaat met piepende ademhaling, moeite met ademhalenof chronisch hoesten—aangezien dit allemaal tekenen van kattenastma kunnen zijn.

Dus, krijgen katten de hik? Ja, dat kunnen ze zeker. In de meeste gevallen zijn de hik van uw kat geen reden tot alarm en zal deze vanzelf verdwijnen. Maak bij twijfel een afspraak met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het geval van de hik van uw kat.