Mogen katten hummus eten?

Het is Internationale Hummusdag! Als je vandaag naar deze romige, gezonde snack grijpt, vraag je je misschien af of je huisdieren ook een smaak kunnen hebben. Dus, kunnen katten hummus eten? Dit is afhankelijk van de specifieke ingrediënten in je hummus. Maar over het algemeen is het gemeenschappelijke ingrediënt knoflook maakt hummus een potentieel giftige snack voor katten.

Mogen katten hummus eten?

Laten we de ingrediënten die vaak in hummus worden aangetroffen, afbreken en of katten ze kunnen eten.

Bord hummus op een snijplank - kunnen katten hummus eten?

Kikkererwten

We hebben eerder besproken of katten bonen kunnen eten, waaronder garbanzo-bonen of kikkererwten. Hoewel bonen in het algemeen geen natuurlijk onderdeel zijn van een kattendieet (katten zijn obligate carnivoren), is het waarschijnlijk prima als uw kat gewone, gekookte kikkererwten eet. Sommige katten kunnen echter moeite hebben met het verteren van kikkererwten, wat kan leiden tot maagklachten, braken of diarree.

Tahin

Tahini, of sesamzaadpasta, is niet giftig voor katten. Maar net als kikkererwten is sesam geen aanbevolen voedingsbron voor uw kat.

Citroensap

Citrusvruchten en hun sappen zijn enigszins giftig voor katten, omdat ze psoralenen en essentiële oliën bevatten die braken, diarree, depressie en zelfs dermatitis kunnen veroorzaken. Gelukkig vermijden katten over het algemeen deze vruchten en hebben ze een hekel aan zelfs de ruiken van citroen-, limoen- en sinaasappelschillen.

Olijfolie

Hoewel olijfolie niet giftig is voor katten, kan het hoge vetgehalte te rijk zijn voor uw kat. Het innemen van iets meer dan een zeer kleine hoeveelheid olijfolie kan ertoe leiden dat uw kat braken of diarree ervaart.

Knoflook

Eindelijk zijn we bij het meest problematische veel voorkomende ingrediënt van hummus gekomen: knoflook. Leden van de alliumfamilie zoals knoflook en ui zijn extreem giftig voor katten. Deze items bevatten verbindingen die disulfiden en thiosulfaten worden genoemd, wat kan leiden tot de vernietiging van de rode bloedcellen van een kat. Zelfs een kleine hoeveelheid knoflook (ongeveer één teentje of 1/8 theelepel knoflookpoeder) kan leiden tot orgaanschade, orgaanfalen of de dood bij een kat.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat knoflook, ui of een ander lid van de alliumfamilie heeft ingenomen, wees dan de komende 2-4 dagen op zoek naar symptomen van vergiftiging, waaronder kwijlen, braken, diarree, verkleurde urine, onappetantie, lethargie, verhoogde hart- en ademhalingsfrequentie, hijgen of coma.

Kruiden en specerijen

Enkele veel voorkomende kruiden en specerijen die je in hummus vindt, zijn peterselie, paprika, komijn en sumak. (Sumakkruid moet niet worden verward met gifsumak.) Als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen deze ingrediënten de maag van uw kat van streek maken of, in het geval van peterselie, lichtgevoeligheid veroorzaken. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit gebeurt door hummus in te nemen.

Andere hummusvariëteiten

Andere soorten hummus omvatten de toevoeging van ingrediënten zoals geroosterde rode paprika’s, jalapenos, zongedroogde tomaten, olijventapenade, pijnboompitten, spinazie artisjok, koriander of limoen. Geef je kat over het algemeen niets pittigs. Begrijp dat de meeste plantaardige ingrediënten niet nutritioneel waardevol zijn voor uw kat. En nogmaals, actief vermijden hummus met ingrediënten uit de alliumfamilie: knoflook, uien, lente-uitjes, bieslook, sjalotten, enz.

Wit Siamees kitten likt zijn mond

Dus, kunnen katten hummus eten?

Als je hummus helemaal opnieuw maakt en de ingrediënten kunt beheersen , namelijk de knoflook overslaan en het citroensap minimaliseren – kun je je kat waarschijnlijk een beetje hummus laten eten. Als je in de winkel gekochte hummus eet, zorg er dan voor dat je de ingrediënten op de container leest voordat je je kat laat genieten.

Lees meer over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor katten en welke niet. Houd bij twijfel je hummus voor jezelf. De kans is groot dat je kat er toch niet zo in geïnteresseerd zal zijn! Een lekker stukje gekookte zalm daarentegen…