Moeten katten vasten voordat ze een operatie ondergaan? Wat u moet weten!

Wanneer een kat geopereerd moet worden, hebben eigenaren vaak veel vragen over hoe ze hem het beste kunnen voorbereiden op de komende procedure. Een van deze vragen is met betrekking tot vasten vóór de operatie. Kortom katten moeten meestal wel vasten voor de operatie en de duur van het vasten kan variëren, afhankelijk van de procedure of hoe oud de kat is.

In dit bericht beantwoorden we al uw brandende vragen over vasten voor de operatie.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom moeten katten vasten voordat ze een operatie ondergaan?

Katten met een volle maag hebben meer kans op gastro-oesofageale reflux – wat de oprisping van voedsel uit de maag is – terwijl ze onder narcose zijn. De reden waarom katten moeten vasten voor de operatie, is dus dat het het risico vermindert dat uw kat onder narcose overgeeft, wat gevaarlijk kan zijn als de kat vervolgens het braaksel in hun longen opzuigt.

castratie van de kat op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock

Hoe lang moeten katten vasten voor de operatie?

De standaardtijdsduur waarvoor katten voorafgaand aan de operatie moeten vasten, was vroeger 12 uur, maar tegenwoordig is het meestal rond de 6-8 uur. In sommige gevallen wordt voedsel slechts ongeveer 4 uur achtergehouden. Zoals we kunnen zien, is dit geen ijzersterke regel.

Bovendien verschillen de vastenvereisten vaak voor kittens. Kittens krijgen meestal een kleine hoeveelheid voedsel 1 of 2 uur voorafgaand aan de operatie – ongeveer een theelepel voor kittens onder de 4 pond, volgens de meeste sterilisatie- en castratieklinieken. Katten met diabetes kunnen ook een kleine hoeveelheid voedsel krijgen.

Omdat de tijdsduur en vereisten variëren, is het altijd het beste om het advies van uw dierenarts te volgen over hoe lang uw kat of kitten moet vasten.

Wat als mijn kat te laat of te vroeg vastte?

Misschien bent u vergeten om uw kat te vasten of heeft u de tijdsduur dat uw kat moest vasten van vóór zijn operatie door elkaar gehaald. Het gebeurt, maar het is niet het einde van de wereld.

eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Op basis van informatie van Riverview Animal Hospital, als uw kat te snel heeft gevast, geeft de kliniek hem een halve of een volle eetlepel voedsel om de maag een paar uur voordat hij de procedure ondergaat te bedekken. Als de kat te laat heeft gevast, vraagt de kliniek u om de operatietijd te laten wijzigen om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste tijd heeft gevast om een soepele operatie te garanderen.

Het lijkt erop dat het het beste wat u kunt doen als uw kat te vroeg of te laat heeft gevast, is om zo snel mogelijk met uw dierenkliniek te communiceren.

Kunnen katten water hebben tijdens het vasten?

Katten kunnen ’s nachts water hebben tijdens het vasten, maar u moet dit ten minste 2 uur voor de operatie wegnemen. Het wordt ook geadviseerd om uw kat ’s nachts binnen te houden terwijl ze vasten, omdat ze buiten voedsel kunnen vinden of niet op tijd terugkomen voor de operatie. Zorg voor een kattenbak in huis als je kat gewend is om ’s nachts buiten te blijven.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding Credit: Daria Kulkova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Om samen te vatten, is het erg belangrijk voor katten om te vasten voor de operatie om het risico op braken en mogelijk het inademen van braaksel in de longen te minimaliseren. Als u vragen heeft over vasten of niet zeker weet hoe lang uw kat moet vasten voor de operatie, neem dan contact op met uw dierenkliniek voor de details. Ook als uw kat te vroeg of te laat heeft gevast, geef dit dan door aan de kliniek.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock