Moet ik mijn kat supplementen geven? Het verrassende antwoord!

Katten zijn familieleden en we willen ervoor zorgen dat ze gelukkig en gezond zijn en alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te gedijen. Katten hebben eiwitrijke diëten nodig, net als hun wilde neven en nichten. Omdat het obligate carnivoren zijn, nemen katachtigen voedingsstoffen op uit dierlijke eiwitten. En ze hebben ook specifieke voedingsvereisten met betrekking tot eiwitten, vetten, mineralen en vitamines.

Katten die niet de benodigde voedingsstoffen krijgen, hebben vaak een droge, doffe, langzaam groeiende vacht. Of u het dieet van uw kat moet aanvullen, hangt af van verschillende factoren, waaronder of u uw huisdier zelfgemaakt of commercieel voedsel geeft, de leeftijd van uw kat en de specifieke gezondheidsbehoeften van uw huisdier. Als je maatje is gezond en je geeft hem commercieel kattenvoer van hoge kwaliteit, het aanvullen van het dieet van je kat¹ kan meer kwaad dan goed doen. Katten die zelfgemaakt voedsel eten, hebben vaak voedingssupplementen nodig om alle noodzakelijke vitamines, mineralen en aminozuren binnen te krijgen.

cat + lijnverdeler

Welke katten profiteren van suppletie?

Dierenartsen raden vaak suppletie aan met glucosamine en chondroïtine¹ om kattenartritis te beheersen. Gewichtsbeheersing en senior commerciële formuleringen bevatten vaak deze twee gewrichtsverzachtende verbindingen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over supplementen, tenzij uw kat geen voedselverandering verdraagt. Als u uw kat liever een supplement geeft, gebruik dan kauwbare lekkernijen of poeders die u in het voedsel van uw huisdier kunt mengen om te voorkomen dat u uw harige vriend overtuigt om een pil te slikken.

Hoewel het helemaal opnieuw maken van het voedsel van uw kat ervoor zorgt dat u kunt bepalen wat er in het lichaam van uw buddy terechtkomt, kan dit soms resulteren in voedingstekorten bij katten vanwege de moeilijkheid om recepten te maken die alle vitamines, aminozuren en mineralen bevatten die katten moeten hebben om gezond te blijven.

Het vinden van de juiste mix om aan alle voedingsbehoeften van uw huisdier te voldoen, kan complex en tijdrovend zijn. De meeste dierenartsen stellen voor om samen te werken met een kattenvoedingsconsulent die geteste recepten kan bieden voor zelfgemaakte opties die alle voedingsstoffen bevatten die uw kat nodig heeft. Suppletie maakt bijna altijd deel uit van deze plannen.

kat die een kattentraktatie of kattenvoer met de hand krijgt
Afbeelding Credit: Jakub Zak, Shutterstock

Wat voor soort supplementen moet ik mijn kat geven?

Kattensupplementen zijn speciaal ontworpen door dierenartsen voor kattenconsumptie. Menselijke vitamines zijn nooit geschikt voor katten. Ze zijn vaak te sterk voor huisdieren, wat leidt tot vitaminetoxiciteit¹. En de meeste menselijke multivitaminen bevatten vitamine D, die giftig is voor katten wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.

Vitaminen die speciaal zijn gemaakt voor kattenconsumptie komen meestal in kleine doses ter grootte van een kat en bevatten vaak slechts één of twee vitamines of mineralen om een nauwkeurige dosering te vergemakkelijken. Supplementen lijken misschien onschadelijk omdat ze geen recept nodig hebben om te verkrijgen, maar dat betekent niet dat deze producten geen problemen kunnen veroorzaken, vooral in combinatie met andere medicijnen.

Raadpleeg altijd de dierenarts van uw kat voordat u uw huisdier voedingssupplementen geeft. Laat de dierenarts uw huisdier onderzoeken om er zeker van te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is dat de voedingstekorten van uw kat kan veroorzaken voordat u naar de dierenwinkel gaat om supplementen in te slaan. Als u ervoor kiest om het voedsel van uw kat thuis te maken, kan een kattenvoedingsdeskundige eventuele problemen met het dieet van uw huisdier identificeren en geschikte manieren voorstellen om eventuele problemen te corrigeren.

Kan het geven van katten kattensupplementen schadelijk zijn?

Ja, supplementen zijn gevaarlijk als ze al kattenvoer van hoge kwaliteit eten dat aan hun voedingsbehoeften voldoet. Katten die commercieel voedsel eten met voedingsstoffen die ze niet nodig hebben of te veel supplementen consumeren naast hun reguliere commerciële diëten, lijden vaak aan fysieke problemen met betrekking tot voeding. Deze katten vertonen dezelfde tekenen, zoals doffe vachten en een droge huid¹, als huisdieren die niet de juiste voedingsstoffen krijgen.

Je kat een multivitamine geven kan ook problematisch zijn als je hem zelfgemaakt voedsel geeft. Zonder het precieze voedingsprofiel te kennen van wat uw kat eet, loopt u het risico uw huisdier pijn te doen door hem meer voedingsstoffen te geven dan gezond voor hem is. Praat met een katachtige voedingsdeskundige om hulp te krijgen bij het ontwikkelen van een wetenschappelijk onderbouwd zelfgemaakt dieet voor uw huisdier.

bruine witte kat die van de voedertafel eet
Afbeelding credit: Princess_Anmitsu, Shutterstock

Hoe identificeer ik een commercieel kattenvoer van hoge kwaliteit?

Zoek naar producten met een verklaring van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO) over de toereikendheid van de voedingswaarde¹. De AAFCO stelt de richtlijnen voor kattenvoeding vast die overheidsinstanties gebruiken om voedsel voor huisdieren te reguleren. Katten hebben diëten nodig die bestaan uit of ongeveer 26% eiwit en 9% vet. Ze vereisen ook sporenhoeveelheden mineralen zoals zink, mangaan en selenium. Voedingsmiddelen met een AAFCO-verklaring van adequaatheid voldoen aan de basisvoedingsvereisten voor eiwitten, vetten, vitamines¹, mineralen en aminozuren, zoals taurine.

Het is het beste om een merk te selecteren dat voornamelijk bestaat uit vleeseiwitten; producten worden vermeld in volgorde van volume op ingrediëntenlijstetiketten. Merken met een voedend eiwit als eerste op de ingrediëntenlijst zijn geweldige keuzes. Zoek naar mengsels met heel vlees zoals eend, kip, rundvlees, zalm of tonijn.

Bepaalde rassen, zoals Savannahs, hebben een hogere eiwitbehoefte dan de meeste katten. Ze doen het het beste op graanarme, eiwitrijke diëten. Bij dit soort hybride katten is het belangrijk om alle voedingsinstructies van uw fokker en dierenarts op te volgen.

Als uw kat een gevoelige maag heeft, zoek dan naar een recept met één eiwit. Ook katten die baat kunnen hebben bij een beetje extra hydratatie doen het vaak goed met een overwegend natvoerdieet¹.

Gebruik de voedingsinstructies van de fabrikant van huisdiervoeding als leidraad om ervoor te zorgen dat uw kat een geschikte hoeveelheid te eten krijgt, maar pas op voor overvoeding! Ervoor zorgen dat uw kat een redelijk gewicht behoudt, is van fundamenteel belang voor het ondersteunen van hun gezondheid, omdat zwaarlijvige katten een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van aandoeningen zoals artrose en blaasstenen¹.

kattenpootverdeler

Conclusie

Gezonde katten die commercieel kattenvoer van hoge kwaliteit eten, hebben zelden baat bij voedingssuppletie en het krijgen van te veel vitamines, en mineralen kunnen net zo problematisch zijn als niet genoeg krijgen! Huisdieren met specifieke aandoeningen zoals artrose hebben vaak baat bij extra chondroïtine en glucosamine, en katten die zelfgemaakte diëten eten, hebben bijna altijd suppletie nodig.

Als de vacht van uw huisdier droog begint te worden of van kleur begint te veranderen, maak dan een afspraak om ze door de dierenarts te laten zien, omdat deze tekenen vaak wijzen op de aanwezigheid van een voedingstekort.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock