Mijn oudere kat speelt ruw met mijn kat! Is dat normaal?

Katten groeien schijnbaar nooit op. Zelfs van de oudste katten is bekend dat hij af en toe een beetje plezier heeft, een vlieg of twee zwaait wanneer hij buiten ontspant. Spelen is intrinsiek bij katten, en met goede reden. Het helpt katten fysieke coördinatie te ontwikkelen en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Het is ook door spel dat katten hun roofzuchtige instincten kunnen laten groeien en hun jachtvaardigheden kunnen aanscherpen. Het is normaal als het spel in het begin een beetje ruw is, maar als het na verloop van tijd niet verbetert, moet je misschien andere acties ondernemen.

Het is echter een heel ander verhaal wanneer je oudere kat iets te ruw begint te spelen met de jongere. Er is altijd de mogelijkheid dat ze hen pijn kunnen doen, en als trotse ouder van een schattig kitten is het niet meer dan normaal dat je je zorgen maakt. Maar moet je dat echt doen? Blijf lezen om erachter te komen.

cat + lijnverdeler

De 4 redenen waarom uw oudere kat te ruw is met uw kitten

Er zijn tal van redenen waarom uw oudere kat te agressief kan zijn tegen de jongere. Hier zijn enkele van hen:

1. Dolende opvoeding

Speelgedrag varieert van de ene kat tot de andere; terwijl sommige katten zachtjes spelen, doen anderen dat niet. De belangrijkste reden is hoe de kitties in kwestie ter sprake zijn gebracht. Katten die te vroeg bij hun moeder worden verwijderd, leren nooit hoe ze zachtjes met anderen moeten spelen. Zonder een volwassene om hen de weg te wijzen, groeien de katten op tot agressieve spelers.

katten vechten
Afbeelding Credit: Samarskiy, Shutterstock
thematische pauze

2. Een gebrek aan een uitlaatklep voor expressie

Net als mensen moeten katten ook wat stoom afblazen. Zonder een uitlaatklep voor expressie zullen katten actief op zoek gaan naar anderen om mee te spelen. Het is niet ongewoon dat ze te agressief spelen om alle opgekropte spanning in hen los te laten. Dit is volkomen normaal en de agressie zou met de tijd moeten afnemen.

thematische pauze

3. Schijnagressie

Zoals eerder vermeld, ontgroeien katten nooit hun speelsheid. Als zodanig zullen ze hun kittenachtige gedrag nog steeds tot ver in de volwassenheid vertonen. Het enige verschil is dat hun lichaam nu volgroeid is en daadwerkelijk letsel bij kittens kan veroorzaken.

Terwijl je je kat misschien wilt straffen voor het agressieve gedrag. Dit zal hun angst alleen maar vergroten en de agressie verergeren. In plaats daarvan wilt u misschien andere alternatieven overwegen die we later zullen bespreken.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

4. Het is jaloers

Wanneer u een nieuw kitten in het huishouden introduceert, is het normaal dat uw huidige kat zich bedreigd of een beetje jaloers voelt. Deze jaloezie kan zich uiten als overdreven agressief spelgevechten. Het eerste instinct van de kat is om te denken dat de nieuwkomer zijn territorium binnendringt. Dit gaat meestal gepaard met sissen, grommen en swatten.

3 katten gezichtsverdeler

Moet ik me zorgen maken?

Het is gemakkelijk om te denken dat uw kat op een dag uw kostbare kitten zou kunnen doden. U hoeft zich echter geen zorgen te maken. Hoewel de kat uw kitten kan bijten en schoppen, is het niet de bedoeling om het te doden. In de meeste gevallen zal de agressie slijten, maar misschien moet je je kat proactief helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe huisgenoot.

Zal mijn oudere kat ooit het nieuwe kitten accepteren?

Na een paar weken agressief gedrag zou je kunnen denken dat je kat het nieuwe kitten nooit zal accepteren. Laat je nog niet ontmoedigen. Katten hebben verschillende tijden nodig om zich aan te passen aan nieuwe kittens. Terwijl anderen binnen een paar dagen de beste vrienden kunnen worden, kunnen anderen maanden duren.

Meestal, hoe ouder de kat is, hoe gemakkelijker het voor hem zal zijn om het nieuwe kitten te accepteren. Ook doen mannelijke kittens er langer over om de situatie te accepteren en zich eraan aan te passen dan vrouwelijke katten. In zeldzame gevallen kan de kat het kitten volledig afwijzen. Als dat het geval is, wilt u misschien gedragstherapie voor katten overwegen.

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Hoe lang duurt het voordat mijn kat gewend is aan het kitten?

Katten hebben nogal wat tijd nodig om nieuwe katachtige metgezellen te accepteren. Geen twee katten zijn hetzelfde en de aanpassingsperiode varieert van kat tot kat. Katachtigen staan bekend als solitair en zeer territoriaal. Extreem territoriale katten zullen zichzelf isoleren wanneer u een nieuw kitten in uw huis introduceert.

Net als elke andere vriendschap zal uw kat enige tijd nodig hebben om een solide relatie met de kittens op te bouwen. Het duurt ongeveer enkele weken tot maanden voordat uw kat het nieuwe kitten volledig accepteert. Wees gewoon geduldig en voor je het weet zijn het boezemvrienden.

Laat uw kat kennismaken met een kitten in 2 StePS

Alleen het plaatsen van beide katten in dezelfde kamer kan niet goed eindigen, vooral voor het jongere kitten. Dit veroorzaakt alleen de territoriale paniek van de oudere kat en leidt tot agressie die het kitten kan verwonden. Overweeg in plaats daarvan deze aanpak te volgen.

Eerst wil je je kat voorbereiden op de nieuwe gast. U kunt dit bereiken door twee dingen te doen:

1. Introduceer Schedule-Feeding

katten eten
Afbeelding Credit: Sharaf Maksumov, Shutterstock

De meeste kattenouders maken zich schuldig aan het gratis voeren van hun katten, waarbij ze hun huisdier voeren wanneer ze daar zin in hebben. Hoewel dit prima is, is geplande voeding meer geschikt bij het introduceren van nieuwe katten aan elkaar. Dit geeft hen een weg naar gedeelde ervaringen die de basis vormen van hun nieuwe vriendschap.

Dierenartsen raden aan om uw kat twee keer per dag te voeren.  Eerst ’s ochtends en de volgende keer ’s avonds. Het is echter prima om de kat één keer per dag te voeren, op voorwaarde dat je een duidelijk schema aanhoudt.

thematische pauze

2. Het basiskamp van uw kat instellen

Kat op vloer
Alexander Evgenjevitsj, Shutterstock

Het basiskamp is het ontheiligde gebied van isolatie of territorium van je huidige kat. Dit is meestal de plek waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Het kan je slaapkamer of thuiskantoor zijn. Alles kan, mits de ruimte je kat een huiselijk gevoel geeft.

De volgende stap is de moeilijkste stap van het proces: site swapping. Hier introduceert u de huidige kat aan het kitten. Volg echter de onderstaande stappen om dit naadloos te doen.


  • Draag de oudere kat voorzichtig naar de badkamer en sluit de deur

  • Maak wat ruimte vrij voor het basiskamp van het kitten en laat het daar blijven

  • Laat de oudere kat kennismaken met het basiskamp van het kitten en laat hem daar blijven

  • Laat het nieuwe kitten de rest van het huis verkennen

Doe dit steeds opnieuw totdat de twee katten aan elkaar wennen.  Wees geduldig en laat de band groeien met de tijd. Vergeet niet dat een beetje agressief spel deel uitmaakt van het proces.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten: Kitten Rough Play is volkomen normaal

Raak niet te opgewonden als je ziet dat je oudere kat een beetje ruw is met de kittens. Dit is volkomen normaal en zal waarschijnlijk niet resulteren in verwondingen. Als de agressie territoriaal is, introduceer de katten dan langzaam aan elkaar en laat ze een gemeenschappelijke maaltijd delen. Ze wennen in een mum van tijd aan elkaar.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: rihaij, Pixabay