Mijn kat stierf thuis, wat moet ik doen? (7 cruciale stappen om te nemen)

Het overlijden van een huisdier is een zeer pijnlijke en emotionele tijd voor iedereen die van hen houdt en door hen wordt bemind. In sommige gevallen weten we wanneer ons huisdier achteruitgaat en zijn we in staat om ons mentaal voor te bereiden op hun overlijden en afscheid te nemen, maar in andere gevallen gebeurt het volledig uit het niets. Wanneer u kapot bent van het verlies van uw huisdier, kan het nog moeilijker zijn om na te denken over welke stappen u vervolgens moet nemen.

Deze gids beschrijft belangrijke en praktische stappen die u moet nemen wanneer een kat thuis overlijdt. We weten dat deze stappen erg moeilijk zijn om over na te denken, maar we hopen dat dit je op de een of andere manier een beetje door deze verwarrende en hartverscheurende tijd heen kan helpen.

Kattenkogelverdeler 1De 7 kritieke stappen die u moet nemen wanneer uw kat thuis is overleden

1. Controleer vitale functies

Het is belangrijk om er 100 procent zeker van te zijn dat je kat echt is overleden. Soms, in de laatste levensfase, kan een kat dood lijken omdat ze helemaal stil liggen, maar ze kunnen nog steeds in leven zijn.

Om deze reden is het belangrijk om naar hun ademhaling te luisteren – soms is dit echt oppervlakkig wanneer een kat sterft, dus het kan moeilijk zijn om te zeggen of ze überhaupt ademen – en hun polsslag te controleren. Als u er niet zeker van kunt zijn dat uw kat echt is overleden, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Bengaalse kat die op de voeten van een persoon slaapt
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

2. Leg een handdoek onder je kat

Het is volkomen normaal dat katten uitwerpselen of urine afgeven na het passeren als gevolg van spierontspanning (hoewel dit niet altijd gebeurt), dus u wilt misschien een absorberend materiaal onder hen plaatsen voor het geval dit gebeurt. Dit is een manier om uw kat de zorg en waardigheid te geven die hij verdient.

thematische pauze

3. Stop de benen in

Zodra rigor mortis – de toestand die ervoor zorgt dat een lichaam een paar uur na de dood stijf wordt – intreedt, kan het bewegen van het lichaam van uw kat moeilijker worden. Stop de benen in de richting van het lichaam om het transport voor u gemakkelijker te maken. Wikkel je kat in een deken, handdoek of wat je hem ook wilt bedekken zodra hij in de juiste positie is.

kat die een echo heeft in de dierenkliniek
Afbeelding Credit: Libre, Shutterstock
thematische pauze

4. Laat andere huisdieren de kat ruiken

Andere huisdieren toestaan om het lichaam van de kat te besnuffelen is een belangrijk onderdeel van het rouwproces voor hen. Als ze niet weten wat er is gebeurd, kan dit verwarring veroorzaken, omdat ze zich afvragen waarom hun vriend gewoon is verdwenen. Voordat het lichaam van uw kat wordt verwijderd voor begrafenis of crematie, geeft u uw andere huisdieren een beetje tijd om ze te ruiken, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er is gebeurd.

thematische pauze

5. Begrafenis- of crematiediensten regelen

Dit is het moment om begrafenis- of crematiediensten voor uw kat te regelen. U kunt ervoor zorgen dat uw kat wordt opgehaald door een begraaf- of crematiedienst voor huisdieren, uw kat in uw tuin begraven als uw lokale wetgeving dit toestaat, of contact opnemen met uw dierenartskantoor om erachter te komen of ze crematiediensten aanbieden.

U kunt ook contact opnemen met een dierenasiel of organisatie voor advies. Uw lokale dierenbeschermingsdienst kan mogelijk ook het lichaam van uw kat verzamelen en cremeren, hoewel de as mogelijk niet aan u wordt teruggegeven. Sommige dierenbestrijdingsorganisaties staan echter individuele crematie toe met de terugkeer van as.

In termen van crematie zijn de twee opties meestal gemeenschappelijk en individueel. Gemeenschappelijke crematies zijn minder duur, maar je kunt de as van je kat niet terugkrijgen met deze methode. Als u de as van uw kat wilt ophalen voor begrafenis of verstrooiing, kunt u kiezen voor individuele crematie.

Wat begrafenissen betreft, moet u de wetten van uw staat controleren of het begraven van een huisdier in uw tuin is toegestaan. Zo niet, maar je wilt je kat heel graag laten begraven, dan zijn dierenbegraafplaatsen een andere optie om te overwegen.

gecremeerde resten van een kat
Afbeelding Credit: umaruchan4678, Shutterstock
thematische pauze

6. Plaats het lichaam op een koele locatie

Als u een tijdje moet wachten tot het lichaam van uw kat wordt opgehaald of naar een crematie- / begrafenisaanbieder wordt gebracht, is het belangrijk om het uit warme plekken te houden. Plaats het lichaam ergens koel en droog, zoals de kelder, bijkeuken of garage.

thematische pauze

7. Verzamel ondersteuning

Je zou niet alleen te maken moeten hebben met het verlies van je geliefde kat. U kunt overwegen om contact op te nemen met iemand die u vertrouwt in deze moeilijke tijd, of dat nu gewoon iemand is om emotionele steun te bieden of om u te helpen uw huisdier naar de begrafenis- of crematieaanbieder of het dierenartsenkantoor.

Als je niemand hebt met wie je je op je gemak voelt om mee te praten, zijn ondersteuningsforums voor dierenverlies een alternatieve manier om contact te maken met en ondersteund te worden door andere kattenliefhebbers.

Vrouw die een kat knuffelt naast een kerstboom
Afbeelding Credit: Karolina Grabowska, Pexels

Kattenkogelverdeler 1Hoe ga ik om met het verlies van mijn kat?

Iedereen heeft een andere benadering van verdriet en methoden om ermee om te gaan. Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat het helemaal oké is om je te voelen zoals je je voelt. Je kat was je geliefde vriend, metgezel en familielid – het is geen wonder dat hun overlijden zo moeilijk voor je is geweest.

Helaas “begrijpen” sommige mensen gewoon niet waarom het verliezen van een huisdier zo’n groot probleem is – dit zijn niet het soort mensen waar je nu bij wilt zijn. Laat niemand je vertellen dat je “eruit moet springen” of “er overheen moet komen”.

Hoewel er geen snelle of gemakkelijke manier is om door de troebele wateren van verdriet te navigeren, zijn er enkele dingen die je zou kunnen overwegen om te proberen.

Hier zijn enkele tips:


  • Neem contact op met mensen die je vertrouwt voor ondersteuning.

  • Neem contact op met mensen in een ondersteuningsgroep voor het verlies van huisdieren, of dat nu persoonlijke vergaderingen of online zijn.

  • Overweeg om met een therapeut of rouwbegeleider te praten.

  • Breng hulde aan uw kat op uw eigen manier (d.w.z. een kaars aansteken, een gedenkteken maken, een wandeling maken ter ere van hen, enz.).

  • Zorg voor jezelf, of dat nu schrijven is over hoe je je voelt, schilderen, een luie dag hebben, een mooie, lange douche nemen, wat kaarsen aansteken – wat je ook maar een comfortabel en vredig gevoel geeft.

divider-catclaw1Conclusie

Of uw kat nu thuis is overleden of u zich van tevoren voorbereidt op de mogelijkheid, we hopen dat deze gids u heeft geholpen bij het navigeren door de onmiddellijke nasleep van het verlies van huisdieren. Als huisdierouders zelf hopen we ook dat u wat rust en troost vindt in deze zeer verdrietige en moeilijke tijd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: PHONSIN AUPPACHAI, Shutterstock