Mijn kat at een wesp: is het gevaarlijk? Dierenarts beoordeelde symptomen en behandelingen

Als je ooit door een wesp bent gestoken, is het zeker een ervaring die je niet wilt herhalen! Zelfs het zien van een wesp kan enige angst en bezorgdheid veroorzaken, vooral als je je kat er een ziet eten. Het goede nieuws is dat het eten van een wesp niet per se gevaarlijk is voor je kat, maar door een wesp gestoken worden kan dat wel zijn. Afhankelijk van waar die angel zit, kan het een bezoek aan uw dierenarts waard zijn.  Laten we de details bespreken van wat er gebeurt als een kat een wesp eet en wanneer een wesp een kat steekt, evenals de tekenen waar je op moet letten als het een noodsituatie wordt.

Klik om verder te gaan:

 • Wat te doen
 • Tekenen
 • Preventietips

kattenpootverdeler

Is het gevaarlijk voor een kat om een wesp in te slikken?

Afgezien van het steekprobleem, als de wesp al dood was of als ze erin slaagden om het op te kauwen zonder gestoken te worden, is het vaak veilig voor een kat om een wesp in te slikken.

Wespen dragen gif bij zich, dat wordt geïnjecteerd wanneer ze steken, maar dit gif werkt alleen als het de bloedbaan raakt, dus het inslikken van een wesp zal een kat meestal geen pijn doen. Het zal gewoon door het spijsverteringsstelsel gaan met misschien een beetje irritatie, maar meestal geen grote problemen.

Welke stappen moet je nemen als je kat een wesp eet?

1. Controleer uw kat

U moet de mond en het lichaam van uw kat controleren op mogelijke steken, omdat het ongebruikelijk is dat een kat een levende wesp inslikt zonder gestoken te worden. Wanneer een kat wordt gestoken, zullen de tekenen snel duidelijk worden.

Een persoon die een kat-biubiubiu23333 aanraakt
Image Credit: Een persoon die een kat aanraakt door biubiubiu23333, Pixabay

2. Bel uw dierenarts

Uw dierenarts vertelt u misschien niet om uw kat binnen te brengen, vooral als er geen teken van een steek is en uw kat geen zorgwekkende tekenen vertoont. Ze zullen u waarschijnlijk adviseren over de stappen die u moet nemen om uw kat comfortabel te maken.

Als uw kat ongemak vertoont zoals zwelling of ademhalingsmoeilijkheden, neem hem dan onmiddellijk mee naar de kliniek.

3. Breng Cold Compress aan

Het plaatsen van een koud kompres of ijspak gewikkeld in een handdoek op de angel zal de zwelling verminderen en een deel van de pijn verlichten. U kunt dit doen op weg naar de dierenarts of als zij u vertellen om de behandeling thuis te gebruiken.

4. Geef ze voorgeschreven medicatie

Geef uw kat geen medicatie, tenzij voorgeschreven of geadviseerd door uw dierenarts. Veel vrij verkrijgbare medicijnen kunnen giftig zijn voor katten, dus tenzij uw dierenarts u het groene licht geeft, probeer uw kat dan niets te geven. Antihistaminica worden vaak aanbevolen als uw kat tekenen van een allergische reactie begint te vertonen.

kat met medicatie
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

3 kat face divider

Wat zijn de tekenen dat uw kat is gestoken door een wesp?

Wespensteken bij katten kunnen verschijnen met een breed spectrum aan reacties – alles van mild tot zeer ernstig zoals anafylactische shock. Afgezien van de mogelijke anafylactische reactie, zullen sommige katten een minder ernstige reactie hebben. Toch is het belangrijk om je kat in de gaten te houden. Je zou vrij snel moeten kunnen bepalen of ze zijn gestoken, omdat ze kunnen laten zien:

 • Overmatige vocalisatie
 • Focussen op een gebied door het te likken, poten en knabbelen
 • Roodheid en zwelling op de site
 • Terughoudendheid om te spelen of te bewegen

Wespen kunnen meerdere keren steken, wat een allergische reactie kan veroorzaken die kan leiden tot lethargie en koorts. Dus, als uw kat begint te piepen en moeite heeft om te ademen, zoek dan onmiddellijk veterinaire hulp!

Anafylaxie

Anafylaxie is zeldzaam bij katten, maar er is altijd de mogelijkheid, daarom is het essentieel om de tekenen te herkennen:

 • Moeite met ademhalen
 • Braken
 • Diarree
 • Rusteloosheid
 • Incoördinatie
 • Overmatig kwijlen
 • Zwelling van het gezicht
 • Jeukende huid rond het gezicht
 • Bleek tandvlees
 • Koude ledematen
 • Beslaglegging
 • Coma

Op het moment dat u vermoedt dat uw kat misschien een reactie heeft op het eten van een wesp, breng hem dan onmiddellijk naar uw dierenarts of de dichtstbijzijnde noodkliniek. Het kan fataal zijn als het onbehandeld blijft.

Niet alle katten zullen zo’n ernstige reactie hebben, maar katten die al last hebben van allergieën hebben meer kans op anafylactische shock.

Hoe kun je voorkomen dat je kat wespen eet?

Kat die harnas draagt in kinderwagen
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock

Het is niet eenvoudig om te voorkomen dat je kat wespen achtervolgt en opeet. Katten zijn geboren jagers en kunnen een insect bespringen en opeten voordat je tijd hebt om te reageren. Maar er zijn een paar stappen die u kunt nemen om het gedrag te verminderen.

Houd je kat binnen

Als uw kat een buitenkat is, beperk dan zijn tijd buiten, vooral tijdens de late zomer- en vroege herfstmaanden wanneer wespen in volle kracht buiten zijn.

Door je kat binnen te houden, bescherm je hem ook tegen andere gevaren, zoals roofdieren en auto’s. Als je ze onder toezicht en in een afgesloten ruimte zoals een catio houdt, kunnen ze veilig buiten doorbrengen.

Houd vuilnisbakken verzegeld

Wespen voelen zich nogal aangetrokken tot afval, dus zorg ervoor dat je je vuilnisbakken goed afdekt. Dit zal helpen het aantal wespen rond uw huis te verminderen.

Dek eten en drinken snel af en berg het op

Berg eten en drinken op of dek het af. Wespen houden van zoete dingen, dus houd alles verborgen zodat wespen er niet bij kunnen komen. Dit omvat het meteen opvegen van gemorste vloeistoffen en u moet ook geen eten of drinken buiten laten.

Vensterschermen installeren

Eenvoudige raamplank voor katten
Image Credit: Instructables

Als u nog geen raam- of deurschermen heeft, moet u erin investeren, omdat ze kunnen helpen voorkomen dat wespen uw huis binnenkomen. Als je al schermen hebt, controleer dan op gaten of openingen – wespen zijn goed in het vinden van kleine ruimtes om doorheen te persen.

Gebruik wespenwerende middelen in je tuin

Er zijn verschillende planten die je in je tuin of rond je huis kunt planten die natuurlijke wespenwerende middelen zijn:

 • Venkel: De hele venkelplant stoot ongedierte af en is ook veilig voor honden en katten.
 • Citroengras: Citrus in het algemeen heeft de neiging om een effectief insectenwerend middel te zijn, en citroengras is niet anders. Het is eigenlijk waar citronella van is afgeleid. Het is alleen giftig voor huisdieren als ze grote hoeveelheden binnenkrijgen.
 • Munt: Groene munt en pepermunt zijn de meest effectieve pepermuntjes voor het afweren van wespen, maar kunnen in grote hoeveelheden giftig zijn voor katten en honden. Als u munt wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat het buiten bereik is.
 • Rozemarijn: Dit kruid kan het goed doen in tuinen of potten in uw keuken en is veilig voor huisdieren.
 • Salie: Dit kruid is winterhard en overblijvend en vrij veilig voor huisdieren.
 • Tijm: Dit kruid is veilig voor huisdieren en weert niet alleen wespen af, maar ook insecten zoals naaktslakken, tomatenhoornwormen en maïsoorwormen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Als uw kat een wesp heeft gegeten, controleer dan meteen zijn mond en gezicht op tekenen van een steek. Het is onwaarschijnlijk dat een kat een insect als een wesp kan eten zonder gestoken te worden, tenzij het al dood was. Bel uw dierenarts, zelfs als uw kat in orde lijkt, zodat ze kunnen bepalen of ze uw kat moeten zien en wat u in de tussentijd voor hen kunt doen.

Als je ziet dat je kat een wesp achtervolgt, doe dan iets om hem af te leiden (zoals een snoepzak schudden) en wanneer je kat er veilig vandaan is, doe je wat je kunt om hem uit de buurt van je kat te verwijderen. Aarzel niet om met uw dierenarts te praten – de gezondheid en veiligheid van uw kat zijn van het grootste belang!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: David Hablützel, Pexels

The post Mijn kat at een wesp: is het gevaarlijk? Dierenarts beoordeelde symptomen en behandelingen appeared first on Opgewonden katten.