Leverfalen bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Een diagnose van leverfalen bij uw kat kan zorgwekkend zijn voor katteneigenaren: dit artikel is bedoeld om kattenverzorgers duidelijke feiten te geven over wat dit betekent en over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van een kat.

Snel overzicht: Leverfalen bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Leverfalen
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Slechte eetlust, braken en/of diarree, geelverkleuring van het tandvlees en andere slijmvliezen (geelzucht), onverklaarbare blauwe plekken (door verlies van leverstollingsfactoren), lethargie, gewichtsverlies, gezwollen buik door vocht (ascites), overmatig drinken van water (polydipsie)
medische dossiers
Diagnose: Bloedonderzoek inclusief leverstollingsfactoren, röntgenfoto’s, echografie, leverweefselbiopsie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Soms
pil
Vereist voortdurende medicatie: Sommige oorzaken van leverziekte kunnen levenslange medische therapie vereisen.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Medische therapie kan antibiotica, steroïden, pijnstillers, anti-misselijkheid / anti-braken medicatie, eetlust stimulerende middelen, anti-diarree medicatie, en lever beschermende supplementen zoals Denamarin omvatten. Meer ernstige gevallen kunnen ziekenhuiszorg en plaatsing van voedingssondes vereisen.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is leverfalen?

De lever van een kat is een groot vast orgaan aan de voorkant van de buik van de kat, net achter het middenrif dat de buik van de borst scheidt.

De lever heeft een breed scala aan functies in het lichaam, speelt een sleutelrol bij de verwerking van voedsel nadat het uit de darmen is opgenomen, en is betrokken bij de verwerking van de afvalproducten en metabolieten die worden geproduceerd tijdens de normale werking van het lichaam.

 • Als de lever niet meer goed werkt, wordt dit leveraandoening, en katten kunnen nog steeds in redelijke algemene gezondheid lijken te verkeren, ondanks het lijden aan een zekere mate van leverziekte.
 • Als de leverziekte echter geavanceerder wordt, kan de lever niet blijven functioneren als gevolg van het ziekteproces, en dit wordt “Leverfalen“.
 • Een kat met leverfalen wordt duidelijk onwel en heeft dringend behandeling nodig.

Wat zijn de oorzaken leverfalen?

eddy kat met ibd

Er zijn twee hoofdtypen van veel voorkomende leverziekte bij katten die kunnen leiden tot leverdisfunctie en leverfalen. Deze worden geclassificeerd als primair en secundair:

A. Primaire leverziekte kan te wijten zijn aan een aantal veel voorkomende oorzaken

 1. Aangeboren afwijkingen (met welke dieren worden geboren) bijv. portosystemische shunt
 2. Bacteriële infectie (bijv. etterende cholangitis of cholangiohepatitis), waarbij vaak de lever, de galblaas en de galwegen betrokken zijn, die anatomisch nauw met elkaar verbonden zijn.
 3. Immuunsysteem-gerelateerde leverziekte, met name lymfatische cholangitis, die vaak in verband wordt gebracht met twee andere gerelateerde ontstekingsaandoeningen, pancreatitis en inflammatoire darmziekte (IBD), resulterend in een aandoening die gewoonlijk “triaditis” wordt genoemd.
 4. Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)
 5. Toxische schade aan de lever: een aantal toxines kan leverschade veroorzaken
 6. Hepatische lipidose ook bekend als leververvetting (gekoppeld aan obesitas, wanneer de lever wordt geïnfiltreerd met abnormaal vetweefsel bij zwaarlijvige katten)
 7. Tumoren, zowel goedaardig als kwaadaardig, inclusief lymfoom

B. Secundaire leverziekte kan optreden met een aantal aandoeningen

De lever kan vaak nadelig worden beïnvloed door andere ziekten, zoals:

 1. Pancreatitis
 2. Diabetes Mellitus
 3. Hyperthyreoïdie
 4. Andere aandoeningen zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen enz.

Wat zijn de tekenen van leverziekte?

zieke kat die wegkijkt

De geschiedenis van uw kat is belangrijk bij het bepalen van de oorzaak van leverfalen: oudere katten zijn vatbaarder voor sommige problemen dan jongere katten, katten die vrij rondlopen dan katten die alleen binnenshuis zijn, enz.

In de vroege stadia kunnen leverproblemen asymptomatisch zijn (er kunnen geen externe klinische symptomen zijn), maar naarmate de leverziekte vordert om een leverfalen te worden, worden tekenen van ziekte steeds duidelijker.

Deze omvatten:

 • Verlies van eetlust (niet zoveel eten als normaal) of zelfs anorexia (helemaal niet eten)
 • Polydipsie (overmatig drinken van water)
 • Saaiheid
 • Gewichtsverlies
 • Kwijlen, overmatige speekselvloed
 • Gastro-intestinale symptomen zoals braken en diarree
 • Gezwollen buik, ook bekend als ascites
 • Geelzucht (geelverkleuring van de slijmvliezen)
 • Vertragingen in de bloedstolling, omdat de lever een rol speelt in dit proces

Hoe benadert een DVM-dierenarts een geval van leverfalen?

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat bespreken en de algehele gezondheid beoordelen. Er zijn een aantal verschillende mogelijke oorzaken van de tekenen van leverfalen, en deze zorgvuldige geschiedenisverzameling zal helpen om de oorzaak te achterhalen.

Veel factoren zijn belangrijk in deze geschiedenis, bijvoorbeeld oudere katten zijn meer vatbaar voor bepaalde problemen dan jongere katten, katten die vrij rondlopen zijn, zijn meer vatbaar voor sommige problemen dan katten die alleen binnenshuis zijn, enz. Een dieetgeschiedenis is belangrijk: wat voor kattenvoer eet je kat?

Is er onlangs een nieuw voedingsmiddel gestart? Krijgen ze te eten? Supplementen? Zijn er andere factoren die hun spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden? Is de kat Urineren normaliter? (katteneigenaren moeten altijd het gedrag van hun huisdier in de kattenbak zorgvuldig observeren).

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal het lichaam van uw kat overal zorgvuldig controleren, de kat overal voelen en controleren op eventuele afwijkingen. Dit omvat normaal gesproken het nemen van de de temperatuur van de kat, luisteren naar hun borst met een stethoscoop en de kat wegen (gewichtsverlies wordt vaak gezien bij leverfalen).

3. Routinematige bloed- en urinetests

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (aantal bloedcellen) en biochemie profielen (inclusief leverenzymen, elektrolyten en bilirubine).

Eenvoudig urineonderzoek kan ook worden uitgevoerd. Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste zieke katten te beoordelen, ongeacht de tekenen van ziekte.

4. Gespecialiseerd bloedonderzoek

Uw dierenarts kan specifieke bloedonderzoeken aanbevelen, zoals schildklierhormonen (om hyperthyreoïdie uit te sluiten), evenals tests voor sommige virale infecties zoals FeLV en FIV, omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze.

Soms kunnen extra tests die bekend staan als leverfunctietests ook worden gedaan: deze meten de manier waarop sommige chemicaliën door de lever worden verwerkt, waardoor een duidelijker beeld ontstaat van hoe de lever eigenlijk werkt.

De stollingsfactoren in het bloed kan worden gemeten, vooral voorafgaand aan extra tests zoals leverbiopten, om complicaties van bloedingen tijdens deze procedures te voorkomen.

5. Andere tests:

Radiografie (röntgenfoto’s) en echografisch onderzoek kan worden genomen om de details van de lever en gerelateerde structuren (zoals galblaas, pancreas en darmen) te onderzoeken. Afhankelijk van het geval kan meer gedetailleerde diagnostische beeldvorming (zoals CT- of MRI-scan) zelden worden aanbevolen.

Om een nauwkeurige diagnose te stellen van de oorzaak van leverziekte, een biopsie van de lever kan worden aanbevolen, hetzij als een Fijn Naald Aspiraat (om levercellen te verzamelen) of een trucut biopsie (om een deel van het leverweefsel te verzamelen).

Deze kunnen via de huid worden gedaan onder echografische begeleiding (met of zonder sedatie) of een volledige laparotomie (chirurgische ingreep) kan worden uitgevoerd, onder algemene anesthesie

6. Verwijzing naar een specialist

Uw lokale dierenarts kan verwijzing naar een specialist in diergeneeskunde aanbevelen, die een bijzondere interesse heeft in leverziekte.

Behandelingsopties voor leverfalen bij katten

kat die een medicijn krijgt

Behandeling voor leverproblemen bij katten omvat algemene leverondersteunende zorg, evenals behandelingen die specifiek zijn voor de werkelijke oorzaak van de leverziekte of leverfalen

Er zijn twee brede soorten behandelingen voor leverfalen.

1. Algemene leverondersteunende zorg

Dit moet vooral worden gegeven tijdens de fase van acuut leverfalen, om de lever te helpen zijn belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam te blijven spelen.

Dit omvat:

 • Intraveneuze vloeistoffen
 • Speciale diëten zijn onder anderehet verstrekken van goed verteerbare koolhydraten
 • Een voedingssonde kan worden gebruikt om voeding aan te bieden als een kat is gestopt met eten vanwege sommige soorten leverfalen
 • Voedingssupplementen
 • Vitamine K kan worden gegeven, vooral als er problemen zijn met de bloedstolling
 • Geneesmiddelen om de tekenen van ziekte van de kat te verlichten (bijv. Anti-misselijkheidsmedicijnen en pijnstillende medicatie)
 • Anti-oxidanten
 • Galzuur modificerende supplementen

2. Behandeling specifiek voor de precieze oorzaak van de leverziekte

 • Antibiotica als bacteriële infecties zijn gediagnosticeerd
 • Ontstekingsremmende medicatie (zoals prednisolon) bij sommige soorten immuungerelateerde leveraandoeningen

Wat is de prognose voor katten met leverfalen?

FIP

De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak van leverfalen. Veel leverziekten hebben een goede prognose, met de juiste behandeling, maar andere, zoals leverkanker, kunnen niet worden genezen.

Katteneigenaren moeten de individuele aard van de toestand van hun kat bespreken met de dierenarts die hun huisdier behandelt, zodat geïndividualiseerd advies kan worden gegeven.

Wat is de levensverwachting van een kat met leverfalen?

De levensverwachting hangt af van de oorzaak van het leverfalen: sommige katten kunnen vele jaren leven, terwijl anderen een verkort leven kunnen hebben. Nogmaals, een gedetailleerd gesprek met uw eigen dierenarts is nodig om de verwachting voor uw individuele huisdier te kennen.

Conclusie

Als u te horen krijgt dat uw kat leverfalen heeft, moet u dit in detail met uw dierenarts bespreken, zodat de aandoening volledig kan worden onderzocht en een gedetailleerd behandelplan kan worden opgesteld.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten leven met leverfalen?

Dit hangt af van de oorzaak van het leverfalen: sommige katten kunnen een normale levensduur leiden, terwijl anderen slechts weken of maanden leven.

Wat zijn de tekenen van leverfalen bij katten?

Tekenen van leverfalen zijn onder meer inappetentie, polydipsie (overmatig drinken van water), dofheid, gewichtsverlies, spijsverteringsstoornissen zoals braken en diarree, gezwollen buik en geelzucht

Is leverfalen bij katten behandelbaar?

Ja, er zijn veel mogelijke behandelingsopties voor de meeste soorten kattenleverfalen, maar dit hangt af van het diagnosticeren van het precieze type leverziekte.

Hebben katten met leverfalen pijn?

Leverfalen is over het algemeen niet pijnlijk, maar dit is een individueel probleem en voor sommige katten kan pijnverlichting van goede kwaliteit een belangrijk onderdeel van de therapie zijn. U moet dit bespreken met en u laten leiden door uw dierenarts.