Skip to Content

Geelzucht (Icterus) bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Een diagnose van geelzucht (icterus) bij uw kat kan zorgwekkend zijn voor katteneigenaren. Lees verder voor duidelijke feiten over wat dit betekent en over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van huisdieren.

Snel overzicht: Geelzucht (Icterus) bij katten

klok
Urgentie: Dit is een urgente kwestie die niet kan worden genegeerd. Breng uw kat onmiddellijk naar uw dierenarts
thuis
Huismiddeltjes: Huismiddeltjes zijn niet geschikt voor dit probleem
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Er is geen vaccin beschikbaar
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de geelzucht/ icterus. Uw dierenarts zal u geïndividualiseerde aanbevelingen geven, afhankelijk van het specifieke probleem van uw kat.
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Er is altijd een onderliggend probleem dat de geelzucht/ icterus veroorzaakt, en dit kan pre-hepatisch, hepatisch of post-hepatisch zijn, afhankelijk van het precieze type geelzucht/icterus.
medische dossiers
Diagnose: De diagnose geelzucht/icterus is vaak eenvoudig: uw kat lijkt geel, met gele oren, gele huid, gele ogen en geel tandvlees en tong. In minder ernstige gevallen, waar deze gele pigmentatie niet extreem is, kan de diagnose worden gesteld door uw dierenarts na onderzoek van een bloedmonster. De diagnose van de specifieke oorzaak van de geelzucht is complexer en vereist gedetailleerde anamnese, lichamelijk onderzoek, bloedmonsters, röntgenfoto’s, echografie en soms verwijzing naar een specialist.
pil
Vereist voortdurende medicatie: De onderliggende oorzaak van de geelzucht/icterus moet worden geïdentificeerd en vereist dan vaak voortdurende medicatie, afhankelijk van de oorzaak. Dit kan antibiotica, ontstekingsremmers, leverondersteunende medicatie en andere geneesmiddelen omvatten. Uw eigen dierenarts zal u adviseren.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Vergeling van de oren, ogen, huid en mond; verlies van eetlust (niet zoveel eten als normaal); anorexia (helemaal niet eten); polydipsie (overmatig drinken); saaiheid; gewichtsverlies; Kwijlen; overmatige speekselvloed; gastro-intestinale symptomen zoals braken en diarree; gezwollen buik (ook bekend als ascites); vertragingen in de bloedstolling, wat leidt tot onverwachte bloedingen Episodes
tekstgrootte
Andere namen: “Gele katten”

Wat is het verschil tussen geelzucht en Icterus?

Er is geen verschil tussen geelzucht en icterus – beide woorden hebben precies dezelfde betekenis. Beide worden gebruikt om de gele pigmentatie van de huid, de vergeling van het wit van de ogen en van de andere slijmvliezen in het lichaam te beschrijven.

 • Het woord “icterus” is afgeleid van het Griekse woord “icteric”, dat de medische aandoening beschrijft wanneer een persoon geelverkleuring van de huid heeft.
 • Het woord “geelzucht” is afgeleid van het Franse woord “jaune”, wat geel betekent.

Voor de doeleinden van dit artikel zal de term geelzucht worden gebruikt, om onnodige herhaling van beide woorden te voorkomen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Wat is geelzucht?

Geelzucht is de accumulatie van hogere dan normale hoeveelheden bilirubine in de bloedbaan en het lichaam.

Geelzucht beschrijft de accumulatie van hogere dan normale hoeveelheden van een geel pigment genaamd bilirubine in de bloedbaan en het lichaam. Geelzucht resulteert in zichtbare vergeling van een reeks lichaamsstructuren. Dit is te zien op meerdere plaatsen rond het lichaam:

 • De orale slijmvliezen (tandvlees, lippen en tong), die normaal roze zijn, vertonen verkleuring en worden vaak geel.
 • De ogen lijken geel omdat het conjunctivale membraan, dat normaal roze is, en de sclera (wit van het oog), die normaal wit beide geel lijken.
 • De huid van de kat, die normaal wit is, ziet er geel uit. Dit is niet altijd gemakkelijk te zien omdat een groot deel van de huid bedekt is met bont. De gele kleur is het gemakkelijkst te zien op haarloze plaatsen zoals de binnenkant van de oorpinnae of de onderkant van de buik.

Waarom ontwikkelt geelzucht zich?

Het gele pigment in het lichaam dat bekend staat als bilirubine wordt geproduceerd wanneer de rode bloedcellen in de bloedbaan worden afgebroken. Dit gebeurt normaal gesproken met de rode bloedcellen aan het einde van hun natuurlijke leven (ongeveer 120 dagen) en het resulterende bilirubine wordt normaal verwerkt in de lever.

Het wordt afgebroken tot bijproducten die vervolgens normaal gesproken via de gal in de ontlasting, via de galblaas, de galwegen en vervolgens in de darminhoud worden uitgescheiden.

Lees ook: Leververvetting bij katten: Causes, symptomen en behandeling

Wat zijn de oorzaken geelzucht?

De aanwezigheid van geelzucht geeft aan dat een overmatige hoeveelheid bilirubine zich in het lichaam heeft opgehoopt. Daar zijn drie belangrijke redenen voor:

 • Een overmatige hoeveelheid bilirubine wordt geproduceerd door de afbraak van rode bloedcellen en het systeem van metaboliseren is overspoeld en kan het niet aan
 • De lever functioneert niet goed en kan dus de normale hoeveelheden bilirubine niet metaboliseren
 • Er is een obstructie van het systeem van het uitscheiden van de bijproducten van het bilirubinemetabolisme in de gal en vervolgens in de ontlasting, wat resulteert in een ophoping van bilirubine in het lichaam

Enkele veel voorkomende medische problemen die geelzucht veroorzaken, zijn:

1. Pre-leverziekte

Dit betekent een ziekte die vóór de lever optreedt, en het meest voorkomende probleem is de zogenaamde “hemolyse” wanneer er een verhoogde vernietiging van rode bloedcellen is, waardoor ongewoon grote hoeveelheden bilirubine worden geproduceerd, die de lever niet aankan, wat leidt tot een hoger niveau van bilirubine in het lichaam, en dus geelzucht.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van hemolyse, waaronder auto-immune hemolytische anemie, sommige toxines en een bloedparasitaire bacterie genaamd Mycoplasma haemofelis.

Lees ook: Bloedarmoede bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

2. Leverziekte

De lever kan vaak nadelig worden beïnvloed door een aantal verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat deze niet normaal functioneert, waardoor de verwerking van de normale hoeveelheden bilirubine die worden geproduceerd, wordt voorkomen. In grote lijnen staat dit bekend als leverfalen en dit leidt tot de accumulatie van hogere niveaus van bilirubine in het lichaam, en dus geelzucht.

Er is een lange lijst van mogelijke soorten leverziekte, met veel voorkomende oorzaken, waaronder:

 • Acute hepatitis (toxines, geneesmiddelreacties, virale en bacteriële infecties)
 • Chronische hepatitis (virale en bacteriële infecties, geneesmiddelreacties, immuungemedieerde ziekte)
 • Cholangiohepatitis
 • Neoplasie (kanker)
 • Hepatische lipidose of leververvetting – de ophoping van vet in de lever, waardoor de normale werking ervan wordt voorkomen
 • Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)
 • Cirrose (langdurige veranderingen in de lever met proliferatie van littekenweefsel

Lees ook: Leverkanker bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

3. Post-leverziekte

Dit beschrijft de situatie waarin de normale passage van verwerkt bilirubine (bijproducten) van de lever naar de ontlasting wordt voorkomen door een soort obstructie tussen de lever, de galblaas, het galkanaal en de darmen.

De obstructie betekent dat het lichaam zich niet kan ontdoen van de gepigmenteerde door producten, en deze blokkade in het systeem leidt tot de accumulatie van hogere niveaus van bilirubine, en dus geelzucht. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Galwegstenen
 • Cholangitis (ontsteking van het galwegsysteem)
 • Cholecystitis (ontsteking van de galblaas en galwegen)
 • Galwegruptuur
 • Galwegkanker
 • Pancreatitis of pancreastumor

Lees ook: Hepatische lipidose bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Wat zijn de klinische symptomen van geelzucht?

Het is gemakkelijk om een zichtbaar gele huid te zien in de latere stadia van geelzucht.

In de vroege stadia kan geelzucht asymptomatisch zijn – er is mogelijk geen zichtbare vergeling, maar als een bloedmonster werd onderzocht, zou het verhoogde pigment in de bloedbaan worden geïdentificeerd. Naarmate de aandoening vordert, met verhoogde niveaus van bilirubine in de bloedbaan, wordt de vergeling zichtbaar en duidelijk.

Er zijn vaak andere tekenen van ziekte, niet veroorzaakt door de geelzucht, maar eerder veroorzaakt door de aandoening die de geelzucht veroorzaakt. Deze omvatten:

 • Verlies van eetlust (niet zoveel eten als normaal) of zelfs anorexia (helemaal niet eten)
 • Polydipsie (overmatig drinken van water)
 • Saaiheid
 • Gewichtsverlies
 • Kwijlen, overmatige speekselvloed
 • Gastro-intestinale symptomen zoals braken en diarree
 • Gezwollen buik, ook bekend als ascites
 • Vertragingen in de bloedstolling, wat leidt tot onverwachte bloedingsepisoden

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Hoe wordt geelzucht behandeld?

Geelzucht is een ernstig probleem dat dringende veterinaire aandacht vereist. Uw dierenarts zal veel vragen stellen over uw kat en zal bepaalde tests willen uitvoeren om erachter te komen wat de geelzucht van uw kat veroorzaakt.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat bespreken en de algehele gezondheid van de kat beoordelen. Thier zijn een aantal verschillende mogelijke oorzaken van geelzucht, en deze zorgvuldige geschiedenisbijeenkomst zal helpen om de oorzaak te achterhalen.

Veel factoren zijn belangrijk in deze geschiedenis. Oudere katten zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor bepaalde problemen dan jongere katten, en katten die vrij rondlopen zijn meer vatbaar voor sommige problemen dan katten die alleen binnenshuis zijn. Een voedingsgeschiedenis is ook belangrijk. Wat voor kattenvoer eet je kat? Is er onlangs een nieuw voedingsmiddel gestart? Krijgen ze supplementen?

Uw dierenarts zal ook vragen of uw kat medicijnen gebruikt, of er andere factoren zijn die hun spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden en of de kat normaal urineert (katteneigenaren moeten altijd het gedrag van hun huisdier in de kattenbak zorgvuldig observeren).

Lees ook: Waarom plast mijn kat veel?

2. Lichamelijk onderzoek

Naast het opmerken van de omvang van het geelzuchtige uiterlijk, zal uw dierenarts het lichaam van uw kat overal zorgvuldig controleren, de kat overal voelen en controleren op eventuele afwijkingen. Dit omvat normaal gesproken het opnemen van de temperatuur van de kat, het luisteren naar hun borst met een stethoscoop en het wegen van de kat.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

3. Routinematige bloed- en urinetests

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig bloedbeeld of CBC) en biochemische profielen (inclusief leverenzymen, elektrolyten en bilirubine). Eenvoudige urinetests kunnen ook worden uitgevoerd.

Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste zieke katten te beoordelen, ongeacht de tekenen van ziekte. De resultaten zullen nuttige richtlijnen bieden voor het type oorzaak van geelzucht.

Lees ook: Lethargie bij katten: oorzaken, tekenen, symptomen en behandeling

4. Gespecialiseerde bloedonderzoeken

Uw dierenarts kan specifieke bloedtesten aanbevelen, zoals schildklierhormonen (om hyperthyreoïdie uit te sluiten), evenals tests voor sommige virale infecties zoals feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV), omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze.

Soms kunnen extra tests die bekend staan als leverfunctietests ook worden gedaan. Deze meten de manier waarop sommige chemicaliën door de lever worden verwerkt, waardoor een duidelijker beeld ontstaat van hoe de lever eigenlijk werkt.

De stollingsfactoren in het bloed kunnen worden gemeten, vooral voorafgaand aan extra tests zoals leverbiopten, om complicaties van bloedingen tijdens deze procedures te voorkomen.

Lees ook: Hepatische lipidose bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

5. Aanvullende tests

Radiografie (röntgenfoto’s) en abdominale echografie-onderzoeken kunnen worden genomen om de details van de lever en gerelateerde structuren (zoals galblaas, pancreas en darmen) te onderzoeken. Afhankelijk van het geval kan meer gedetailleerde diagnostische beeldvorming (zoals CT- of MRI-scan) zelden worden aanbevolen. Tests voor hartworm kunnen worden uitgevoerd.

Als leverziekte wordt vermoed als de oorzaak van de geelzucht, om een precieze diagnose van het type leverziekte te stellen, kan een biopsie van de lever worden aanbevolen, hetzij als een fijn naaldaspiraat (om levercellen te verzamelen) of een trucutbiopsie (om een deel van het leverweefsel te verzamelen). Deze kunnen via de huid worden gedaan onder echografische begeleiding (met of zonder sedatie) of een volledige laparotomie (chirurgische ingreep) kan worden uitgevoerd, onder algemene anesthesie.

Lees ook: Hoeveel is een huisdierenverzekering voor een kat, en is het het echt waard?

6. Verwijzing naar een specialist

Uw lokale dierenarts kan verwijzing naar een specialist in interne diergeneeskunde aanbevelen, die een bijzonder belang heeft bij het onderzoeken en behandelen van geelzucht.

Behandelingsopties voor geelzucht bij katten

De behandeling van geelzucht hangt volledig af van de onderliggende oorzaak van de aandoening: pre-hepatische, hepatische en posthepatische geelzucht vereisen allemaal een ander type behandeling, en zelfs binnen elk van die categorieën heeft elke verschillende precieze oorzaak een andere aanpak nodig.

Het belangrijkste doel van uw dierenarts is om een nauwkeurige diagnose van de oorzaak van de geelzucht te bepalen en de juiste behandeling kan dan worden gegeven. Voorbeelden hiervan zijn:

Pre-hepatische geelzucht: Als auto-immune hemolytische anemie aanwezig is, kunnen immunosuppressieve geneesmiddelen nodig zijn, of als een M. Hemofelis aanwezig is, is hiervoor een specifieke behandeling nodig. Bloedtransfusies zijn soms nodig.

Lees ook: Cat bloedtransfusies: procedure, kosten, slagingspercentage, & Herstel

Lever geelzucht: De details van de behandeling zijn afhankelijk van het precieze type leverziekte, maar algemene leverondersteunende zorg wordt vaak gegeven om de lever te helpen zijn belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam te blijven spelen. Dit omvat:

 • Opname in het dierenziekenhuis voor ziekenhuisopname en intraveneuze vloeistoffen
 • Speciale diëten inclusief goed verteerbare koolhydraten
 • Een voedingssonde kan worden gebruikt om voeding aan te bieden als een kat is gestopt met eten
 • Voedingssupplementen
 • Vitamine K kan worden gegeven, vooral als er problemen zijn met de bloedstolling
 • Geneesmiddelen om de tekenen van ziekte van de kat te verlichten (bijv. anti-misselijkheidsmedicijnen en pijnstillende medicatie)
 • Antioxidanten
 • Galzuur modificerende supplementen

Post-hepatische geelzucht: De behandeling hangt af van het precieze type posthepatische geelzucht. Als er bijvoorbeeld een galwegobstructie is, moet dit mogelijk worden verwijderd, als er een ontsteking van de galblaas is, moet dit worden behandeld. Nogmaals, de sleutel is de precieze diagnose van het onderliggende probleem.

Wat is de prognose voor katten met geelzucht?

De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak van geelzucht. Veel van de mogelijke oorzaken hebben een goede prognose, met de juiste behandeling, maar anderen, zoals leverkanker, kunnen niet worden genezen. Katteneigenaren moeten de individuele aard van de toestand van hun kat bespreken met de dierenarts die hun huisdier behandelt, zodat geïndividualiseerd advies kan worden gegeven.

Lees ook: Weten katten wanneer je ziek bent?

Wat is de levensverwachting van een kat met geelzucht?

De levensverwachting hangt af van de oorzaak van de geelzucht. Sommige katten kunnen vele jaren leven; anderen kunnen een verkort leven hebben. Nogmaals, een gedetailleerd gesprek met uw eigen dierenarts is nodig om de verwachting voor uw individuele huisdier te kennen.

In het kort

Als u te horen krijgt dat uw kat geelzucht heeft, bespreek dit dan in detail met uw dierenarts, zodat de aandoening volledig kan worden onderzocht, de onderliggende oorzaak kan worden geïdentificeerd en een gedetailleerd behandelplan kan worden opgesteld. Hoe eerder de oorzaak wordt vastgesteld, hoe groter de kans op een positieve uitkomst voor uw kat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten leven met geelzucht?

Dit hangt af van de oorzaak van de geelzucht. Sommige katten kunnen een normale levensduur hebben; anderen kunnen slechts weken of maanden leven.

Wat zijn de tekenen van geelzucht bij katten?

Tekenen van geelzucht zijn geelverkleuring van verschillende zichtbare delen van het lichaam, waaronder de ogen (en de voering van de ogen), de mondholte (lippen, tandvlees, tong) en de huid (vooral de oren en de onderkant van de buik).

Is geelzucht bij katten behandelbaar?

Ja, er zijn veel mogelijke behandelingsopties voor de meeste soorten katten geelzucht, maar dit hangt af van het diagnosticeren van de precieze oorzaak.

Hebben katten met geelzucht pijn?

Geelzucht is over het algemeen niet pijnlijk, maar dit is een individueel probleem en voor sommige katten kan pijnverlichting van goede kwaliteit een belangrijk onderdeel van de therapie zijn. U moet dit bespreken met en u laten leiden door uw dierenarts.