Kunnen zwangere katten kattenkruid hebben? Wat u moet weten!

Kattenkruid is een kruid met een breed scala aan toepassingen en is het meest bekend om het vreemde gedrag dat het veroorzaakt bij katten. Hoewel het onschadelijk en niet verslavend is voor katten van alle leeftijden, inclusief zogende katachtigen en kittens, wordt het niet aanbevolen om het aan uw zwangere kat te geven. Kattenkruid kan soms fungeren als een baarmoeder stimuleren en resulteren in vroegtijdige bevalling.

Ondanks dat het niet wordt aanbevolen voor zwangere katten, is kattenkruid veilig voor zogende katachtigen en kittens. Deze gids leert je meer over kattenkruid, wat het is en de geschiktheid ervan voor kittens en zwangere katten.

kattenpootverdeler

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is een niet-giftig kruid dat deel uitmaakt van de muntfamilie. Ook bekend als kattenmunt, veldbalsem, kattenkruid of Nepeta cataria in het Latijn, het is een plant met hartvormige bladeren die inheems is in Europa, Afrika en Azië.

Hoewel het in de VS vaak als een onkruid wordt beschouwd, heeft het een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, hoewel het vooral bekend staat om het inspireren van een reeks vreemd gedrag bij katten.

De reactie die het veroorzaakt bij katten is te wijten aan de chemische stof nepetalacton, een natuurlijk insectenwerend middel. Het fungeert ook als een feromoon waar katten zich toe aangetrokken voelen, daarom houden ze zo van kattenkruid.

Kunnen zwangere of zogende katten kattenkruid hebben?

kat ruikend kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Kattenkruid is misschien niet schadelijk voor katten, maar het wordt niet aanbevolen om uw zwangere kat er toegang toe te geven. Als uw vrouwelijke kat gevoelig is voor hyperactief gedrag veroorzaakt door een reactie op kattenkruid, kunnen ze zichzelf verwonden tijdens hun high. Dit kan de gezondheid van uw kat en haar ongeboren nest in gevaar brengen.

Het grootste probleem van kattenkruid voor zwangere katten is echter dat het kruid ook de baarmoeder stimuleert, wat de bevalling kan veroorzaken. Als ze gratis toegang krijgt tot kattenkruid, kan uw zwangere kat haar nest voortijdig afleveren, wat gevaarlijk kan zijn voor de kittens.

Het is echter veilig om kattenkruid te geven aan zogende katten. Het zal hen of hun kittens niet schaden. Dat gezegd hebbende, moet je er nog steeds voor zorgen dat je zogende kat de juiste voeding in haar dieet krijgt, dus geef haar niet te veel.

Vergeet niet dat zogende katten zichzelf en hun nest gezond moeten houden totdat de kittens zijn gespeend. Hiervoor hebben ze een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan voedingsstoffen, zodat ze kunnen herstellen van hun zwangerschap en de groei van hun kittens kunnen ondersteunen.

Kunnen kittens kattenkruid hebben?

Niet-toxisch, natuurlijk en niet-verslavend kattenkruid is veilig voor katten van alle leeftijden. Je kunt het ook aan kittens geven, hoewel ze veel minder snel op het kruid reageren. Ze kunnen echter uitgroeien tot volwassenen die van het spul houden.

Kittens worden vatbaarder voor de effecten van kattenkruid naarmate ze ouder worden en beginnen meestal een reactie te vertonen tussen 6 maanden en 1 jaar oud. Sommige kittens kunnen eerder een reactie vertonen, maar het komt niet vaak voor.

garen ball divider

Hoe beïnvloedt kattenkruid katten?

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

We hebben allemaal grappige verhalen gehoord over katten die hoog op kattenkruid zitten. Het is een kruid dat de meeste katteneigenaren minstens één keer hebben geprobeerd om te zien welk vreemd gedrag hun kat zou kunnen vertonen. Niet alle katten reageren echter op dezelfde manier als ze in de buurt van het kruid zijn.

Agressie

Soms resulteert kattenkruid in agressie. Dit is geen veel voorkomende reactie, maar het is een goede reden om toezicht te houden op uw kat wanneer hij in de buurt van kattenkruid is, vooral als u twee of meer katten heeft. Laat uw katten individueel kennismaken met kattenkruid om ervoor te zorgen dat ze geen agressieve reactie hebben. Als ze dat doen, is het beter om kattenkruid helemaal te vermijden.

Apathie

Kattenkruid treft slechts ongeveer 60% van de katten en sommigen reageren helemaal niet. Het is moeilijk te zeggen waarom dit het geval is, maar sommige studies geloven dat de reactie wordt veroorzaakt door de genen van uw kat. Sommige katten erven niet het gen dat nodig is voor een reactie met kattenkruid.

Katten worden ook tijdelijk immuun voor de effecten van kattenkruid gedurende een uur of twee na hun high. Hoewel de effecten van kattenkruid slechts een paar minuten aanhouden, zal uw kat een tijdje niet vatbaar zijn voor een andere high. Ze kunnen in de loop van de tijd ook een tolerantie voor kattenkruid opbouwen, wat betekent dat je eens zo gevoelige kat helemaal kan stoppen met reageren op kattenkruid als ze te vaak aan het kruid worden blootgesteld.

Hyperactiviteit

De meest voorkomende reactie – en de grappigste – is hyperactiviteit. Katten die gevoelig zijn voor het kruid gedragen zich vaak vreemd gedurende de 5-15 minuten dat hun kattenkruidhoog aanhoudt. Ze rollen rond, miauwen, racen door het huis of spelen een tijdje voordat ze zich opkrullen voor een dutje alsof er niets is gebeurd.

Kittens en Senioren

Van alle katten, khet is minder dan 6 maanden oud en oudere katten reageren het minst snel op kattenkruid. Oudere katten die een leven lang hebben gespeeld met kattenkruid, hebben in de loop der jaren misschien een tolerantie opgebouwd. Hoewel ze af en toe nog steeds high kunnen worden, maakt hun tolerantie voor het kruid hen ook meer kans om immuun te zijn voor de effecten.

Voor kittens is hun reukvermogen niet volledig ontwikkeld voordat ze 3 maanden oud zijn en kunnen ze minder snel kattenkruid goed ruiken. Om erachter te komen of ze vatbaar zijn voor kattenkruid, moet je wachten tot ze ouder zijn. Kattenkruid zal ze echter niet schaden en je kunt kittens een beetje kattenkruid geven om hun reactie te testen terwijl ze groeien.

Sedatie

Voor sommige katten, vooral wanneer ze de plant of de gedroogde bladeren eten in plaats van hem in te ademen, is het resultaat van blootstelling aan kattenkruid slaperigheid. Hoewel je misschien uitkijkt naar de hyperactiviteit van je kat, kunnen ze je verrassen door aan een paar van de bladeren te knabbelen en dan prompt op te krullen om te gaan slapen.

Kattenkruid heeft ook een kalmerend effect op honden en kan worden gebruikt om te helpen bij angst bij sommige honden.

Braken en diarree

Katten zullen waarschijnlijk geen overdosis kattenkruid nemen, maar als ze dat doen, kan het hun maag van streek maken. Omdat het niet giftig is en geen verslaving veroorzaakt, zal kattenkruid geen fatale reactie veroorzaken. Katten zijn ook goed in het weten wanneer genoeg genoeg is. Ze zullen de plant waarschijnlijk negeren zodra ze hun vulling hebben gekregen in plaats van te veel te eten.

Als ze het kattenkruid overdrijven, kunnen ze last hebben van braken en diarree, maar deze symptomen moeten vanzelf overgaan zodra het kattenkruid uit hun systeem is. U kunt helpen door de toegang van uw kat tot het kruid te beperken en de speeltijd te controleren. Dit zal u ook helpen voorkomen dat uw kat immuniteit ontwikkelt tegen de effecten van kattenkruid.

divider-catclaw1

Conclusie

Normaal gesproken is kattenkruid niet schadelijk voor katten. Het is veilig voor alle leeftijden, zelfs als sommige katten niet reageren op de effecten ervan. Kattenkruid kan echter gevaarlijk zijn wanneer het aan zwangere katten wordt gegeven. Het kan een baarmoederstimulerend middel zijn en kan ervoor zorgen dat uw zwangere kat gaat bevallen. Dit kan ertoe leiden dat de kittens te vroeg geboren worden.

Om veilig te zijn en de gezondheid van uw kat en haar kittens te waarborgen, moet u kattenkruid vermijden totdat de zwangerschap voorbij is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: fabiansaragoza, Pixabay