Skip to Content

Kunnen Munchkin-katten goed overweg met honden? – Het indrukwekkende antwoord!

Liefkozend bekend als de teckel van de kattenwereld, is de kleine Munchkin-kat pure, met bont bedekte schattigheid! Hun schattige uiterlijk wordt gespiegeld door even lieve persoonlijkheden en ze staan bekend als aimabele katachtigen die comfortabel passen bij de meeste huishoudens.

Het ras kan over het algemeen gelukkig overweg met honden, waarbij sommige bronnen ze zelfs opmerken als een van de beste keuzes voor door katten en honden gedeelde ruimtes. Zoals bij de meeste relaties tussen soorten, zijn er altijd een paar punten om in gedachten te houden voor een harmonieuze integratie.

kattenpootverdeler

Munchkin Kenmerken en Temperament

Het meest opvallende kenmerk van de Munchkin zijn de korte poten (de voorpoten zijn vaak iets korter), waardoor hij als een dwergras wordt geclassificeerd. Interessant is dat hun benen het enige deel van hen zijn dat in het niet valt – de rest van hun lichaam is qua gestalte vergelijkbaar met een kat van normale grootte. Ze zijn er in alle vachttypen, patronen en kleuren, vaak is het enige identificerende kenmerk hun korte benen. Dit is misschien wat hen hun unieke schattige uiterlijk geeft dat er op elke andere soort komisch uit zou kunnen zien!

Munchins zijn niet alleen aanhankelijk en sociaal, ze zijn ook actieve, speelse en nieuwsgierige katachtigen die tot ver in de volwassenheid een bijna kittenachtige houding kunnen behouden. Ze zijn zelfverzekerd en assertief, maar toch erg relaxt.

Het ras heeft ook een vertederende neiging om items te verzamelen waar ze zin in hebben, en sommige Munchkin-liefhebbers noemen ze liefkozend de eksters van de kattenwereld!

Ondanks hun korte benen genieten ze net zoveel van fysiek spel als elke andere kat. Ze zijn verrassend snel en kunnen in halsbrekende snelheid door het huis scheuren. Misschien minder verrassend om te leren – Munchkins zijn niet in staat om zo hoog te springen als kitties met benen van normale lengte.

Oorsprong van de Munchkin

Gele Tabby Munchkin Kat
Afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock

De korte benen van de Munchkin zijn te wijten aan een natuurlijke genmutatie, die resulteert in een aandoening die bekend staat als chondrodysplasie, ook bekend als achondroplasie. Bij dit soort chondrodysplasie worden de lange botten van de voor- en achterpoten aangetast, waardoor de ontwikkeling wordt belemmerd.  Na selectieve fokprogramma’s om opzettelijk de kortepootmutatie te reproduceren, werd dit vrij moderne kattenras voor het eerst erkend in de jaren 1990.

Alle moderne Munchkins stammen af van een binnenlandse korthaar genaamd Blackberry, die werd geboren in de jaren 1980 en de mutatie vertoonde. Ze werd gefokt tot een van haar mannelijke nakomelingen en produceerde een nest kittens, waarvan de helft korte benen had.

Helaas resulteert inteelt op deze manier vaak in een prevalentie van bepaalde genetische ziekten. Chondrodysplasie zelf is een aandoening die kan resulteren in moeilijke en soms pijnlijke symptomen. Om deze reden is het fokken van Munchkins gehuld in ethische controverse in bepaalde regio’s, waarbij sommige officiële organisaties associatie blijven weigeren.

garen ball divider

Kunnen Munchkins overweg met andere huisdieren en kinderen?

Munchkins zijn erg gezellig en zijn geweldige metgezellen voor andere huisdieren en kinderen in huis die even extravert zijn. Ze genieten echt van – in plaats van gewoon te tolereren – allerlei soorten gezelschap, en hun gedurfde, assertieve houding maakt ze bijzonder geschikt voor gezinnen met honden. Ze hebben de neiging om niet van nature geïntimideerd te worden door honden, zelfs degenen die groter zijn dan zij!

Het zijn bijzonder speelse kitties, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor huizen met andere jonge huisdieren en kinderen. Als ras geven ze de voorkeur aan drukke omgevingen met voldoende mogelijkheden om hun vele nieuwsgierigheid te bevredigen. Hun gemakkelijke houding maakt hen zeer tolerant voor overmatige (en misschien ongewenste) aandacht, en agressie is een zeer zeldzame eigenschap in hen.

kattenpootverdeler

Tips voor het introduceren van uw nieuwe Munchkin aan uw hond

Ierse Wolfshond zittend met een munchkin
Afbeelding Credit: Daria Bystritskaia, Shutterstock

Zelfs als zowel kat als hond zachtaardig en gemakkelijk in de omgang zijn, is het altijd raadzaam om bepaalde stappen te volgen bij het introduceren ervan. Dit is belangrijk om traumatische associaties te voorkomen en een samenhangende integratie te waarborgen.

Het is gemakkelijker om kittens en puppy’s aan elkaar voor te stellen, maar in werkelijkheid is dit niet altijd het geval. Laten we zeggen dat je al een hondenmaatje hebt. Ongeacht de leeftijd van je nieuwe Munchkin, hier zijn enkele tips en overwegingen voor hun eerste ontmoeting, de eerste paar weken van samenwonen en het voortgezette wederzijdse gelukkige bestaan:


  • Zorg ervoor dat uw huis klaar is om een kat en een hond in een gedeelde ruimte onder te brengen. Het voedsel en de kattenbak van de kat moeten bijvoorbeeld buiten het bereik van de hond zijn. Zorg voor een veilige ruimte waar je Munchkin weg kan komen van de hond als hij zich overweldigd voelt, en vice versa, indien nodig.

  • Probeer ze de eerste paar dagen gescheiden te houden, zodat ze kunnen beginnen te wennen aan elkaars geuren en geluiden, hoewel ze geen fysieke toegang tot elkaar hebben.

  • Probeer ze naast elkaar te voeren in hun afzonderlijke ruimtes, bijvoorbeeld aan weerszijden van een deur. Ze zullen elkaar nog steeds kunnen horen en ruiken, maar zullen de ander associëren met iets gelukkigs en opwindends.

  • Zodra ze ontspannen lijken met het eten van hun maaltijden in de buurt van elkaar, kunnen face-to-face introducties worden uitgevoerd. Dit moet gebeuren in een gemeenschappelijke ruimte die in de toekomst door beide dieren zal worden gedeeld. Houd hondje aan de lijn en betrokken bij jou, en laat Munchkin komen verkennen en zichzelf naar believen voorstellen. Laat je hond aan de lijn verkennen, want hij zal de gebieden willen ruiken waar de kat heeft verkend. Herhaal deze activiteit meerdere keren per dag gedurende een paar dagen.

  • Zodra je tevreden bent dat beide bontbaby’s ontspannen zijn in elkaars gezelschap, kun je ze ongeremd laten mengen. Zorg ervoor dat de eerste paar ontmoetingen begeleid worden!

  • Vergeet niet dat het prima is om dingen te vertragen of op elk moment terug te keren als er agressie of abnormale angst van een van de dieren lijkt te zijn.

garen ball divider

Speciale overwegingen voor Munchkins leven met honden

Vooral bij Munchkins is het belangrijk om een ruimte te hebben die een hondvrije zone is waarnaar de kat kan ontsnappen, indien nodig. Dit komt omdat dit ras niet zo behendig is als andere katten, omdat ze niet op hoge niveaus kunnen springen om te ontsnappen wanneer ze worden bedreigd vanwege hun korte benen.

Om dezelfde reden zijn ze redelijk beter als binnenkatten, dus er moet zorgvuldig worden nagedacht over de binnenruimte die ze zullen delen met hoektanden. Zorg ervoor dat ze nergens in het nauw kunnen worden gedreven of gevangen door een hond.

Als een van de huishoudelijke honden bijzonder agressief is, is het verstandig om ze volledig uit de buurt van je geliefde Munchkin te houden. Hetzelfde geldt voor andere agressieve huisdieren in huis, evenals over-luidruchtige kinderen, omdat Munchkins gewoon niet zo succesvolle ontsnappingskunstenaars zijn als de meeste andere kattenrassen.

Hun onevenredig lange ruggen betekenen dat dit deel van hun lichaam een hoger risico op letsel loopt. Hoewel je Munchkin kan genieten van elke minuut spelen met de kinderen, zorg ervoor dat de kinderen begrijpen hoe ze hun bontbaby correct moeten behandelen om te voorkomen dat ze hem of haar pijn doen.

divider-catclaw1

Conclusie

Munchkins zijn speelse en zeer sociale kitties die een geweldige aanvulling zouden zijn voor de meeste gezinnen. Mits deze paar voorwaarden in het achterhoofd worden gehouden, zullen ze steevast grote maatjes worden met hun hondenhuisgenoten.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Varvara_Gi, Shutterstock