Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? Een dierenarts legt uit

Kunnen kittens kattenvoer eten Functie

Er zijn talloze materialen en middelen gewijd aan kittens, maar hoe weet u wat u moet doen als het gaat om het voeden van uw prachtige nieuwe kitten?

Lees verder om kattenvoeding in detail te verkennen en ontdek waarom het zo belangrijk is dat elk kitten tijdens de groei het juiste voedsel krijgt.

Snel overzicht

01

Tijdens de eerste 6 maanden van hun leven ervaren kittens een snelle groei en hebben ze specifieke voedingsbehoeften voor verhoogde niveaus van eiwitten, energie en mineralen zoals calcium en fosfor.

02

Alle kittens moeten een complete en uitgebalanceerde kittenformule eten totdat ze minstens 1 jaar oud zijn.

03

Het voeren van kittens volwassen voedselformule kan schade veroorzaken omdat volwassen voedsel kittens niet voorziet van alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei.

Kortom, we zullen kijken waarom kittens geen volwassen kattenvoer zouden moeten eten.

Laten we beginnen met te onderzoeken wat een kitten maakt, nou ja … een kitten!

Lees ook: 22 leuke weetjes over kittens

Alles over de levensfase van het kitten

Jonge kittens ervaren een periode van snelle, intense groei die specifieke voeding vereist.

Er zijn drie goed gedefinieerde (maar misschien wel vier minder goed geaccepteerde levensfasen) die alle katten in de loop van hun leven ervaren. Deze zijn als volgt:

  1. Groei
  2. Volwassene
  3. Senior
  4. Geriatrisch

Het is de oudere kat / geriatrische fase die in sommige kringen nog steeds als behoorlijk controversieel wordt beschouwd, maar vandaag richten we ons op de groei- of kittenfase. Deze fase begint bij de geboorte en eindigt wanneer de groei stopt op de leeftijd van ongeveer 10 tot 12 maanden.

Gedurende de eerste 4 weken van hun leven moeten kittens al hun voedingsbehoeften uit de moedermelk kunnen halen. Op ongeveer 4 weken oud begint het spenen op te treden en moeten kittens langzaam worden geïntroduceerd in vast voedsel, met meer nat of ingeblikt voedsel dan droog voedsel in de komende vier weken. Dit komt omdat kleine kittentanden kunnen worstelen met droogvoer; ingeblikt of nat voedsel is gemakkelijker te eten.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Tegen de tijd dat kittens 2 maanden oud zijn, moeten ze volledig gespeend zijn en alleen commercieel bereid kittenvoer eten, nat of droog of een combinatie van beide.

Tijdens de eerste 24 weken van het leven ervaren kittens hun snelste groeiperiode. Hoewel ze tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, lijken ze volgroeid te zijn, ontwikkelen kittens zich nog steeds aan de binnenkant.

In feite zullen kittens tijdens hun eerste levensjaar hun lichaamsgewicht met maximaal 40 tot 50 keer verhogen dan toen ze werden geboren. Daarom is het zo belangrijk om een kittenvoeding te blijven voeren totdat al deze groei stopt.

Lees ook: Wat u moet weten bij het koesteren van kittens: 6 essentiële tips

Kittens voeden: de voedingsbenodigdheden voor groei

Een correct uitgebalanceerd kittendieet bevat meestal eiwitten uit verschillende bronnen.

Eiwit is de belangrijkste bouwsteen die essentieel is voor groei. Katten hebben als obligate carnivoren een unieke behoefte aan eiwitten, maar dit is nog belangrijker voor opgroeiende kittens. Eiwit is fundamenteel voor de vorming van spieren, huid, vacht, nagels en inwendige organen, evenals alle cellulaire groei, reparatie en regeneratie. Ook vormt eiwit de basisstructuur van hormonen, enzymen en antilichamen die nodig zijn voor een gezond immuunsysteem. Kortom, eiwitten zijn essentieel voor het leven!

Lees ook: De 8 beste kittenvoeding

Aminozuren, de basisbouwstenen van eiwitmoleculen, kunnen worden onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële categorieën. Essentiële aminozuren moeten in voedsel worden verstrekt, omdat het lichaam ze niet kan maken en voor zowel kittens als katten moeten deze voedselbronnen van dieren afkomstig zijn.

Geen enkele voedsel- of eiwitbron bevat echter alle aminozuren die katten en kittens uit hun dieet moeten halen. Dit is de reden waarom een correct uitgebalanceerd kittendieet over het algemeen eiwitten uit verschillende bronnen bevat, tenzij in plaats daarvan goed geformuleerde voedingssupplementen worden toegevoegd.

Jonge kittens moeten een minimale hoeveelheid van 30% eiwit in hun dieet hebben op basis van droge stof (DM). Dit betekent dat wanneer al het water uit het voedsel wordt verwijderd, de droge ingrediënten minimaal 30% eiwit moeten bevatten.

Lees ook: Beste natvoer voor kittens

Volwassen katten daarentegen hebben minimaal 25 tot 26% eiwit nodig op DM-basis, afhankelijk van of het voedsel in Europa of de Verenigde Staten is geformuleerd. Houd er rekening mee dat dit zijn de minimaal aanbevolen voedingsbehoeften voor eiwitten, maar veel katten- en kittenvoeding op de markt bevat veel hogere percentages eiwitten.

Een andere belangrijke voedingsstof voor groeiende kittens is vet en de belangrijkste reden hiervoor is vanwege de energiecapaciteit. Vet bevat 2,5 keer meer energie dan eiwitten of koolhydraten en jonge, snelgroeiende kittens hebben veel hogere energieniveaus nodig dan volwassen katten om al die groei te voeden.

Een van de voordelen van deze hoge calorische dichtheid betekent dat kleinere portiegroottes kunnen worden geformuleerd om ervoor te zorgen dat voldoende hoeveelheden energie worden opgenomen in hoeveelheden uitgebalanceerde voedingsstoffen die kleine magen niet overweldigen. Ongeveer 30% van de energiebehoefte van kittens zou eigenlijk via eiwitten moeten worden geleverd.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

De omega-3-vetzuren EPA en DHA, hoewel niet beschouwd als specifieke essentiële voedingsbehoeften voor opgroeiende kittens, zijn in feite van cruciaal belang voor een optimale hersen- en netvliesfunctie. Een kittenvoer met geschikte niveaus van zowel DHA als EPA wordt daarom aanbevolen voor optimale groei.

Bovendien is vet een vitale factor als het gaat om smaak of smakelijkheid en wordt het ook gebruikt om te helpen bij het absorberen en opslaan van vetoplosbare vitamines, zoals voorgevormde vitamine A. Vitamine A is, net als het vetzuur arachidonzuur, een andere essentiële voedingsvoedingsstof voor alle kittens en volwassen katten.

Lees ook: Beste Omega 3 visolie voor katten

Ingrediëntkwaliteit is fundamenteel

Afgezien van de verschillende soorten voedingsstoffen die opgroeiende kittens nodig hebben, is de werkelijke bron en de kwaliteit van die voedselbron van fundamenteel belang voor een geschikte groei.

Kittens moeten gemakkelijk toegang hebben tot de voedingsstoffen in hun voedsel zodra het begint af te breken (of te verteren) en in het lichaam wordt gemetaboliseerd. Dit betekent dat het kittenvoer moet worden geformuleerd om voldoende biologische beschikbaarheid en verteerbaarheid te garanderen. Dit betekent dat het dieet van voldoende kwaliteit moet zijn om licht verteerbaar te zijn.

Goede indicatoren van kwaliteit in kattenvoer zijn wanneer het type eiwit dat op het etiket wordt vermeld afkomstig is van een dier en een gemakkelijk herkenbare bron zoals zalm, lam of kip versus plantaardige of op granen gebaseerde eiwitten.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

Hoewel deze laatste ook aminozuren bevatten die kunnen helpen bij het opbouwen van het profiel van voedingsstoffen die nodig zijn om een compleet en uitgebalanceerd voedsel te creëren, weten we dat katten dierlijke bronnen nodig hebben voor hun essentiële aminozuren.

Een andere indicator van hoge kwaliteit is het label. Commercieel bereid kittenvoer moet altijd een zin hebben waarin staat:”Voldoet aan de voedingsbehoeften van kittens die zijn vastgesteld door de American Association of Feed Control Officials (AAFCO)” of “Complete en uitgebalanceerde voeding voor kittens op basis van AAFCO-voedingsproeven.”  Als het in Europa is, zou het label verwijzen naar FEDIAF (European Pet Food Industry Federation), de Europese vereniging voor de huisdiervoedingsindustrie.

Lees ook: Bevallen kat: wat je moet weten

Hoe zit het met calcium en fosfor?

Kittens spelen

Kittens hebben calcium en fosfor nodig, maar alleen in zeer specifieke hoeveelheden.

Groeiende kittens moeten zeer snel bot en spieren opbouwen, dus ze hebben verhoogde niveaus van calcium en fosfor in hun dieet nodig in vergelijking met volwassen kattenvoer. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de verhouding van beide mineralen erg gevoelig is en binnen een smalle veiligheidsmarge moet worden gehouden.

Commercieel kittenvoer zal het dieet hebben geformuleerd om aan deze voedingsbehoeften voor groei te voldoen. Daarom mogen supplementen nooit aan kittenvoer worden toegevoegd. Als calciumsupplementen worden toegevoegd aan een commercieel bereid kittenvoer, is er een groot risico op het onbedoeld veroorzaken van bot-, tand- en andere groeimisvormingen.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

Laatste gedachten

Ingrediënten in kittenvoer moeten van hoge kwaliteit zijn om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen licht verteerbaar zijn.

Kittens hebben veel te doen om op te groeien in een zeer korte tijd. Het is daarom dat ze het eerste levensjaar geen volwassen of senior kattenvoer mogen krijgen. Kittens groeien actief gedurende deze 12 maanden en hebben specifieke vereisten voor verhoogde niveaus van eiwitten, energie en mineralen zoals calcium en fosfor.

Bovendien moeten alle ingrediënten in kittenvoer van voldoende kwaliteit zijn om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen licht verteerbaar zijn, maar ook correct uitgebalanceerd en in verhouding om optimale groei te garanderen.

Last but not least, zorg er altijd voor dat uw kitten voldoende gebruik heeftgoed zoet water. Dit is de meest vitale voedingsstof voor katten van alle leeftijden!

Veelgestelde vragen

Wanneer kunnen kittens volwassen kattenvoer eten?

Pas als uw kat 1 jaar oud is, is het tijd om over te stappen op een volwassen onderhoudsformule volwassen kattenvoer.

Kunnen kittens volwassen natvoer eten?

Het is belangrijk om te onthouden dat kittens andere voedingsbehoeften hebben dan volwassen katten. Daarom is het voeden van volwassen natvoerformule mogelijk dat uw kitten niet alle essentiële voedingsstoffen krijgt die nodig zijn voor een gezonde groei.