Kunnen katten verliefd worden op elkaar of op mensen? Katachtige gevoelens onderzocht

In alle eerlijkheid, we weten niet hoe katten zich voelen. We kunnen katten niet precies vragen of ze verliefd zijn, en er is geen wetenschappelijke test die kan meten wat een kat voelt. Bovendien is de definitie van liefde moeilijk om het eens te worden! We weten wel dat katten zich tot elkaar aangetrokken voelen. Katten paren echter niet voor het leven en ervaren waarschijnlijk niet wat mensen zouden uiten als liefde voor degenen met wie ze baby’s hebben. (Als ze dat deden, zou je je voorstellen dat ze bij elkaar zouden blijven.)

Natuurlijk zouden de meeste katteneigenaren zeggen dat hun kat dol op hen is. Sommige katten houden duidelijk meer van sommige mensen dan anderen, dus er moet een reden zijn voor hun voorkeur. Verder hebben katten ook voorkeuren ten opzichte van andere katten. Het is niet ongebruikelijk dat katten een hekel hebben aan sommige katten en anderen leuk vinden.

Hoewel we tal van redenen kunnen aanwijzen waarom we denken dat katten liefde kunnen ervaren, is geen van deze wetenschappelijk bewezen. Je zou net zo goed kunnen beweren dat een kat de voorkeur geeft aan één persoon uit gewoonte of een associatie met voedsel – niet noodzakelijkerwijs vanwege liefde.

3 kattenverdelers

Worden katten verliefd op elkaar?

Katten paren niet voor het leven, dus ze ervaren waarschijnlijk niet dezelfde liefde die mensen voor elkaar hebben. Althans, geen liefde die langdurig is. Katten komen samen en gaan dan binnen een paar uur uit elkaar, meestal. Het is moeilijk voor ons om ons voor te stellen dat katten zo snel in en uit de liefde vallen. Katten hoeven geen band te hebben met een andere kat om met hen te paren.

Dat betekent echter niet dat katten nooit een band met elkaar hebben. Veel katteneigenaren zullen beweren dat hun katten van elkaars gezelschap genieten, elkaar knuffelen en elkaar lijken te tolereren bij de voerbak. Het is duidelijk dat sommige katten een band hebben met anderen, maar er is geen manier voor ons om te weten of dit liefde is of niet.

Katten knuffelen in een bank
Afbeelding credit: Fuu J, Unsplash

Hoe weet je of katten van elkaar houden?

Er is geen manier om zeker te weten of katten van elkaar houden. Katten kunnen niet praten, dus we kunnen niet zeker weten of ze liefde voor elkaar voelen of niet. Het is gewoon niet iets dat we door de wetenschap kunnen bepalen. Er zijn echter manieren om te zien of katten elkaar leuk vinden of niet.

Bijvoorbeeld katten die elkaar verzorgen en knuffelen zeker als Elkaar. Dit is echter een van de latere stadia van vriendschap en sommige katten houden misschien gewoon niet van knuffelen.

Een van de meest basale gedragingen die laten zien dat katten elkaar leuk vinden, is tolerantie. Als twee katachtigen samen door een hal kunnen lopen zonder overstuur te raken, vinden ze elkaar in ieder geval een beetje leuk. In een natuurlijke omgeving zouden veel van de relaties van uw kat op dit niveau zijn. Elkaar negeren is een manier waarop katten aangeven dat ze met elkaar overweg kunnen.

Spelen met vechten is ook een manier om te zien of je katten elkaar leuk vinden, vooral als ze aan de meer energieke kant van het spectrum zijn. Katten moeten elkaar vertrouwen om te spelen, zoals ze erop moeten vertrouwen dat de ander niet te ruw wordt. Kittens spelen vaak met andere kittens als teken dat ze elkaar leuk vinden.

verdeler-catclaw1

Raken katten gehecht aan andere katten?

Katten kunnen gehecht raken aan andere katten. Dit wordt vaak “bonded” genoemd. Katten die een band met elkaar hebben, zijn vaak broers en zussen of katten die samen zijn grootgebracht. Als een paar katten sinds de geboorte bij elkaar is geweest, hebben ze de neiging om extreem dichtbij te zijn. (Dit is echter niet altijd het geval. Soms vechten broers en zussen als broers en zussen!)

Bovendien kunnen katten bijzonder overstuur zijn als een katachtige waaraan ze gebonden zijn, sterft.

Katten zijn echter ook erg veerkrachtig en zijn niet biologisch geprogrammeerd om levenslang met een andere kat samen te zijn. Daarom kunnen ze terugveren als ze gescheiden zijn van hun gebonden metgezel.

Zwart-wit-Thaise-katten-met-bel-halsbanden
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

Zullen katten met elkaar knuffelen?

Zeer nauwe katachtigen zullen met elkaar knuffelen. Maar dit komt niet zo vaak voor als veel katteneigenaren misschien denken. Er zijn heel hechte katten nodig om met elkaar te knuffelen, en het knuffelen zal waarschijnlijk niet zo vaak gebeuren. Hoewel katten elkaar kunnen verzorgen, is knuffelen om te knuffelen vrij zeldzaam.

Kittens hebben de neiging om meer te knuffelen dan volwassen katten. Waarschijnlijk komt dit omdat kittens zijn ontworpen om met hun broers en zussen te knuffelen als een manier om warm te blijven. Het knuffelen van andere katten heeft echter de neiging om te verdwijnen naarmate de kat ouder wordt.

Natuurlijk spelen verschillende persoonlijkheden en temperamenten hierbij een rol.

Kussen katten elkaar?

Katten kussen elkaar niet echt. Althans, niet op de manier waarop mensen dat doen. Zoenen is een vrij ongebruikelijk gedrag in het dierenrijk. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat Katten doen het niet. Dat gezegd hebbende, katten zullen elkaar verzorgen als ze bijzonder dichtbij zijn. Katten die elkaar verzorgen is een manier waarop ze zich hechten. Bovendien helpt het katten ook om hun geur te mengen, wat een manier is waarop ze elkaar herkennen.

Dit gedrag komt vrij vaak voor in kattenkolonies. Het is een manier waarop de kolonie zijn identiteit behoudt, omdat katten elkaar zullen herkennen aan deze gedeelde geur. In huizen komt het echter iets minder vaak voor (waarschijnlijk omdat er vaak minder katten zijn).

3 kattenverdelers

Laatste gedachten

We weten echt niet of katten verliefd worden op hun persoon of andere katten. We weten wel dat katten bepaalde mensen en andere katachtigen leuk lijken te vinden. Ze lijken wel hun voorkeuren te hebben voor met wie ze omgaan. We kunnen echter niet zeggen of dit liefde is of niet.

Liefde is niet iets dat wetenschappelijk kan worden gemeten. Er is geen manier om liefde te beoordelen, vooral in termen van hoe katten het uitdrukken. Het is mogelijk dat liefde een puur menselijke emotie is, maar het is onmogelijk om het zeker te weten. Totdat we een manier ontwikkelen om met katten te praten, zullen we deze vraag waarschijnlijk niet kunnen beantwoorden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Magui RF, Shutterstock