Kunnen katten tonijnwater drinken?

kunnen katten tonijnwater drinken

We weten al dat de meeste katten houden van tonijn. Maar hoe zit het met het water waar het in zit?

Kunnen katten tonijnwater drinken? Ja, in de meeste gevallen kunnen katten met mate tonijnwater drinken. Maar vanwege de bezorgdheid over kwik, zou je van tonijnwater of -sap geen vast onderdeel van het dieet van je kat willen maken. In plaats daarvan, is het het beste als traktatie of als een manier om uw kat aan te moedigen meer water te drinken.

Met grote verschillen in natriumgehalte, extra ingrediënten, en potentieel schadelijke kunstmatige smaakstoffen is het het beste om het bij de eenvoudigst mogelijke tonijn te houden. Mijn favoriet is Wild Planet’s tonijn die gebruik maakt van testfaciliteiten van derden voor het testen op kwik. Ze zijn niet de goedkoopste optie, maar het is de moeite waard voor mij en u kunt de laatste prijs op Amazon zien door hier te klikken.

Houd er wel rekening mee dat Wild Planet tonijn geen toegevoegd water heeft, dus als je je kat een lekker tonijndrankje wilt geven, zul je zelf wat water moeten toevoegen.

Maar laten we eens wat dieper ingaan op tonijn, tonijnwater, de grote verschillen tussen de merken, en of het wel of niet een gezonde traktatie is.

Kunnen katten tonijnwater drinken?

Terwijl katten kunnen. tonijnwater drinken zijn er enkele belangrijke dingen te overwegen voordat je dat blikje opent!

Controleer de ingrediënten

Terwijl je zou verwachten dat een blikje tonijn slechts een blikje van dat is vaak niet het geval. Het is niet ongewoon om ingrediënten als sojaolie, plantaardige bouillon, of olijfolie gemengd te zien met de tonijn.

Wanneer het aankomt op het voeren van onze katten met tonijnwater of -sappen, willen we er zeker van zijn dat we tonijn gaan gebruiken die in water is gezet met een beperkt aantal andere ingrediënten. Zelfs schijnbaar onschuldige ingrediënten kunnen een probleem vormen!

Een voorbeeld is het gebruik van kunstmatige visaroma’s, die niet alleen in tonijn, maar ook in sommige soorten kattenvoer terecht kunnen komen. Volgens Japanse onderzoekers kunnen “visaroma’s in kattenvoer bijdragen tot hyperthyreoïdie bij katten, omdat katten minder goed in staat zijn de chemische verbindingen in het voer te metaboliseren”.

Richt je op tonijnmerken die het simpel houden met ingrediënten als tonijn, water en zout.

Moet je je zorgen maken over natrium?

Als het om onze eigen voeding gaat, is natrium een behoorlijk belangrijk onderwerp. Natriumrijke voeding bij mensen wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk en een verhoogde belasting van ons hart- en vaatstelsel.

Maar is dit ook het geval bij katten?

Waarschijnlijk niet. Tenminste volgens dierenarts Jennifer Coates die tientallen studies over zoutinname en katachtigen bekeek om alleen te vinden dat “Dus terwijl we op onze zoutinname moeten letten, lijkt het erop dat we niet hetzelfde hoeven te doen voor onze katten.”

Zorg ervoor dat het BPA-vrij is (of BPA-beperkt)

BPA is een soort plastic dat vaak gebruikt wordt in voedselverpakkingen – vooral in metalen blikjes en flessendoppen. Hoewel er veel controverse is rond BPA en de mogelijk schadelijke effecten die het heeft, is het waarschijnlijk het beste om de hoeveelheid BPA waaraan uw kat wordt blootgesteld te vermijden of te beperken.

In de afgelopen jaren is de bezorgdheid over BPA groter geworden en het is een stuk makkelijker om het te vermijden. Toch moet je er zeker van zijn dat de tonijn die je koopt niet van het laagste niveau is en op zijn minst BPA-bewust is. U kunt hier meer te weten komen over Wild Planet’s standpunt over BPA.

Kunnen katten tonijn in olie eten?

Welke tonijn die in olie komt?

Kunnen katten tonijnolie eten? Hoewel het waarschijnlijk goed is voor katten om een kleine hoeveelheid olie met tonijnsmaak te hebben, is het het beste om het te vermijden. Het hoge vetgehalte van de olie zal waarschijnlijk de maag van uw kat van streek maken en diarree veroorzaken. Er is ook veel variatie in het soort olie dat gebruikt wordt en niet elke olie is goed voor uw kat.

De meest gebruikte oliën zijn plantaardige olie en olijfolie. Geen van beide zijn in lijn met het natuurlijke dieet van uw carnivore kat. In feite is uw kat een zogenaamde obligate carnivoor, wat betekent dat ze in het wild alleen dieren eten. Met andere woorden, er zijn geen vegetarische katten in het wild!

Is tonijnwater goed voor katten?

De meeste katten worden gek van tonijnwater, maar is het eigenlijk wel goed voor ze?

Tonijnwater is niet bepaald gezond voor katten, maar het is ook niet gevaarlijk, zolang het met mate wordt gegeven. Tonijn, of tonijnwater, zou nooit de primaire voedselbron voor katten moeten zijn, omdat het gewoon niet de juiste voedingsstoffen bevat om katten gezond te houden.

Maar laten we eens nader bekijken wat tonijnwater goed of slecht maakt voor katten.

Tonijnwater kan helpen de hydratatie te verhogen

Katten zijn berucht om het feit dat ze niet genoeg water drinken en de prevalentie van chronische nierziekte bij katten wordt geschat op maar liefst 3,0%! Maar katten hebben ook een lage dorstdrang en volgens Hills Science Diet omdat katten een lage dorstdrang hebben “voelen ze niet vaak de behoefte om water te drinken. Als uw kat uitgedroogd is, weet u dat misschien pas als ze een probleem ontwikkelt.”

Het mengen van wat tonijnwater in de bestaande waterbak van je kat kan een geweldige manier zijn om de interesse van je kat in water te vergroten en hun algehele hydratatie te verbeteren. Het is niet iets wat je elke dag zou willen doen, maar het kan een geweldige occasionele traktatie zijn om de hydratatie te verhogen.

Maar te veel tonijn kan uw kat veranderen in een “tonijn junkie”

Sommige katten houden een beetje van tonijn te veel. Volgens Cat Behavior Associates worden sommige katten zo geobsedeerd door tonijn dat ze weigeren iets anders te eten. Sommige dierenartsen noemen deze katten “tonijn junkies” en ook al klinkt die naam een beetje gek, het is eigenlijk een echte zorg.

Dus hoewel het goed is om er wat tonijnwater door te mengen, laat je niet meeslepen en je kat tonijngek maken!

Hoeveel tonijnwater mag ik mijn kat geven?

Enkele van de grootste zorgen als het gaat om het geven van uw kat tonijn zijn obesitas, kwik, en voedingsevenwicht. Maar als je je kat in plaats van tonijn tonijnwater geeft, vermijd je meteen een aantal van de grootste problemen!

Ten eerste, het aantal calorieën in tonijnwater zal veel lager zijn dan in de eigenlijke tonijn. Afhankelijk van hoeveel je het tonijnwater verdunt, kan het aantal calorieën nauwelijks merkbaar zijn.

Dan is er nog de kwestie van de voedingsbalans. Een volledig tonijn dieet mist niet alleen de benodigde voedingsbalans, maar sommige studies suggereren zelfs dat het negatieve gedragsveranderingen kan veroorzaken! Nogmaals, als u uw kat tonijnwater aanbiedt als supplement in plaats van tonijn als maaltijd, hoeft u zich geen zorgen te maken over deze problemen.

Tenslotte is er nog de kwestie van kwik. Tonijn absorbeert op natuurlijke wijze kwik uit het diepzeemilieu en het concentreert zich in hun weefsels. Als mensen of katten tonijn eten, eten we ook wat van dat kwik. Na verloop van tijd kan dit zich ophopen en een lange lijst van problemen veroorzaken. Volgens veterinair voedingsdeskundige Cailin Heinze van de Tufts Universiteit is kwikvergiftiging bij katten relatief zeldzaam en zijn incidentele tonijntraktaties waarschijnlijk veilig, “maar we raden af om uw kat dagelijks tonijnvoer te geven.”

Dr. Heinze gaat ook verder met te zeggen dat katteneigenaren zich moeten concentreren op ingeblikte brok-light tonijn en “niet op witte tonijn, die afkomstig is van een grotere soort tonijn met kwikgehaltes die bijna drie keer zo hoog zijn.” Ter verduidelijking, skipjack tonijn is de soort tonijn die gebruikt wordt in de meeste light tonijnproducten, zoals die Dr. Heinze aanbeveelt.

Hoewel kwik wordt opgeslagen in het weefsel van tonijn, verwachten we dat een deel ervan aanwezig is in het met tonijn doordrenkte water dat we onze kittens voeren. Helaas is er geen specifiek onderzoek gedaan naar tonijnwater, dus een vaste richtlijn is moeilijk te vinden. Het beste is om het met mate te doen en als u echt wat variatie in het dieet van uw kat wilt aanbrengen, overweeg dan eens andere dranken die veilig zijn voor katten, zoals bottenbouillon en geitenmelk.

Hoe maak je tonijnsap voor katten

Het maken van lekker tonijnsap is vrij eenvoudig, maar het hangt af van het type tonijn dat je hebt gekocht. Als je Wild Planet tonijn hebt gekocht, moet je iets meer werk doen omdat er geen extra water bij zit.

Meng in een kleine kom de tonijn met een kopje of twee water en meng het door elkaar. Probeer de tonijn te pureren met een houten lepel en zeef dan de extra stukken tonijn om het overblijvende tonijnwater of sap over te houden.

Als je tonijn neemt die al in het water zit (zoals StarKist), laat dan de tonijn uit de kat in een kommetje lopen en je bent klaar!

Maar hier is een kleine tonijnwater pro-tip voor je: neem het tonijnwater en vries het in, zodat je het klaar hebt om te gaan wanneer je het nodig hebt zonder je zorgen te hoeven maken dat het bederft. Als je dan je kat een kleine traktatie wilt geven, gooi dan een blokje in de waterbak en laat ze het vinden.

Ik gebruik graag deze ijsblokjeszakjes van Amazon, zodat ik me geen zorgen hoef te maken over het stinken van een ijsblokjesbak met de visgeur, maar alles kan werken. Je wilt gewoon niet dat je tonijnwater bederft terwijl het in de koelkast staat.

Kun je tonijnsap voor katten kopen?

Ja, dat kan!

Hoewel het niet echt tonijnsap heet, zijn er verschillende kattenvoermerken die toppers maken die kunnen worden toegevoegd aan het normale dieet van een kat. Ik ben al een grote fan van Tiki Cat (je kunt mijn review van hun voer hier lezen) en ik was blij om te zien dat ze een topper met tonijnsmaak aanbieden die ze Tiki Cat Broths noemen. Je kunt reviews lezen (de meeste zijn goed) en de laatste prijs op Amazon zien door hier te klikken.

Afsluitende gedachten

Tonijnwater kan een geweldige traktatie zijn voor katten! Het kan katten helpen om gehydrateerd te blijven en geeft ze de heerlijke smaak van tonijn, terwijl het een aantal nadelen van het voeren van tonijn minimaliseert!

Geeft u uw kat regelmatig tonijnwater?