Hoe sterk zijn katten?

Bij het zien van onze zachte kleine bontballen die op onze schoot slapen, is het gemakkelijk te vergeten dat ze ook fervente jagers zijn die in staat zijn de wilde natuur en zelfs stedelijke omgevingen te overleven.

Het onderschatten van de kracht van een kat heeft misschien te maken met hun kleine formaat, maar als je je kat ooit stil hebt moeten houden tijdens een consult bij de dierenarts, dan weet je dat ze veel sterker zijn dan ze eruit zien.

Maar hoe sterk zijn katten? Katten hebben een sterk en soepel lichaam, snelle reflexen, ze zijn ook uitgerust met scherpe tanden en intrekbare klauwen, wat hen taai en bekwame jagers maakt. Dankzij de krachtige spieren in hun achterpoten kunnen ze ook ongeveer zes keer hun hoogte springen.

Als je meer wilt weten over hoe sterk jouw kat is en hoe ze hun unieke krachten in hun voordeel gebruiken, laten we er dan meteen induiken!

Hoe sterk zijn katten?

De kracht van onze kat ligt in zijn bewegingsapparaat. Hun lichte, maar ongelooflijk stevige beenderstructuur en hun soepele spieren zijn geëvolueerd voor een levensstijl die gebaseerd is op plotse uitbarstingen van snelheid, gecombineerd met behendige behendigheid.

We hebben allemaal onze katten zien springen naar wat onmogelijke hoogten kunnen lijken en hun snelle reflexen waargenomen tijdens het spelen of als ze een vogel vangen die probeert weg te vliegen. Onze katachtige metgezellen hebben een complex netwerk van spieren dat hen hun slanke uiterlijk geeft, maar hun spierkracht helpt hen ook om snelle en behendige bewegingen te maken, en het geeft hen niet alleen de mogelijkheid om hun prooi te vangen, maar ook om te ontsnappen aan potentiële roofdieren en bedreigingen.

Katten hebben ook een relatief sterke bijtkracht, waarvan studies hebben aangetoond dat die wordt beïnvloed door hun totale lichaamsmassa. Het is ook belangrijk te onthouden dat katten niet voor grote prooien gaan, in plaats daarvan zoeken ze dieren van kleine afmetingen zoals muizen, konijnen en vogels die ze in één keer kunnen opeten, dus zowel snel als dodelijk zijn is cruciaal voor hun overleving.

Hoe sterk een huiskat is, hangt ook af van zijn ras, geslacht, grootte, en zijn voedingsgeschiedenis. Bijvoorbeeld, grote rassen zoals een Maine Coon of een Noorse Boskat zullen waarschijnlijk sterker zijn dan een kleine of zelfs een kat van gemiddelde grootte. Als we ze pond voor pond zouden vergelijken, dan zou er niet veel verschil zijn, omdat ze deel uitmaken van dezelfde katachtige groep van gedomesticeerde katten.

Zijn katten sterker dan honden?

Opnieuw is het niet gemakkelijk om een duidelijk antwoord te krijgen. Als een kat in gevecht raakt met een grote of zelfs een middelgrote hond, heeft hij enkele voordelen en enkele nadelen. Katten hebben scherpe klauwen, snelle reflexen en ze ervaren de wereld door een dubbele lens, wat betekent dat ze zowel opgejaagd worden als zelf de jager zijn. Een snelle sprint en een enkele sprong kunnen hen helpen te ontsnappen aan zelfs de meest zelfverzekerde hond, en als ze besluiten in een boom te klimmen dan worden de dodelijke hoektanden nutteloos.

Onze katachtige metgezellen kunnen ook een hond uitschakelen door hen te verblinden en hun neus te verwonden, en hoewel de aanval niet fataal zal zijn, zou het de hond weg moeten duwen. Maar als een kat gevangen raakt dan kan de aanval van de hond fataal worden, duidelijk vanwege het verschil in grootte en de kracht waarmee de hond bijt. Onderzoek dat schedelafmetingen en bijtkrachten bij de huishond bestudeerde toonde aan dat “de effecten van schedelvorm in wisselwerking staan met die van grootte, vooral bij kleine honden, waarbij brachycephale rassen lagere bijtkrachten lijken te hebben ten opzichte van kortgeknipte honden van grotere omvang.”

Dus, de hoeveelheid schade die een hond zou kunnen toebrengen aan een kat zal ook afhangen van het ras, en het is mogelijk dat een katachtige vergelding tegen een kleine hond veel gevaarlijker kan blijken voor de hond. Het is belangrijk om te onthouden dat grote honden gewend zijn om te jagen op prooien ter grootte van een kat, katten daarentegen vermijden grote dieren, en jagen op veel kleinere prooien.

Honden en katten vertrouwen op verschillende krachten, David Attenborough verklaart dat de wilde Afrikaanse honden, “de ultieme uithoudingsjagers en de meest efficiënte roofdieren in Afrika zijn, vertrouwend op teamwork en uithoudingsvermogen om ongeveer 80 procent van hun prooi neer te halen.” De meeste katten daarentegen “zijn solitaire jagers die jagen op knaagdieren en andere kleine dieren,” zegt Gary M. Landsberg, BSc, DVM.

Een studie van 2000 fossielen onthulde ook dat “katachtigen – de kattenfamilie – van oudsher veel beter zijn in overleven dan de “canide” hondenclan, en vaak ten koste van de laatste.” Dus, hoewel katten fysiek misschien niet sterker zijn dan een grote hond, hebben ze zeker een heleboel voordelenvooral als we hun grootte buiten beschouwing laten.

Zelfs als de pond-voor-pond kracht vergelijkingen tussen honden en katten dicht bij elkaar liggen, is het grote verschil dat katten zijn geëvolueerd om zich te richten op behendigheid en de evolutie van hoektanden zich heeft gericht op andere eigenschappen.

Zijn huiskatten sterker dan wilde katten?

Natuurlijk, in een gevecht tussen een wilde kat en een huiskat hebben de grote katten een krachtsvoordeel, maar als we ze moeten vergelijken in verhouding tot hun gewicht dan liggen de zaken niet zo rechtlijnig.

Laten we als voorbeeld het springen nemen. Huiskatten staan bekend om hun sterke achterpoten die hen helpen springen, en mijn beide katachtige metgezellen verrassen me af en toe door tot verbazingwekkende hoogten te springen alleen maar om de speelgoedmuizen te pakken die ik boven hen laat bungelen of wanneer ze achter een vliegend insect aanrennen.

Het is natuurlijk om aan te nemen dat als huiskatten zo hoog kunnen springen tot 2,4 meter, dat hun grotere neven dan nog betere springers moeten zijn. Tot op zekere hoogte is dat juist, want de grootste kat, de Siberische tijger, kan in één sprong een hoogte van 4 meter bereiken, en kleinere katten, zoals poema’s, kunnen een hoogte van 5,5 meter bereiken in één opwaartse sprong.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat, hoewel katten en wilde katten de meeste van hun functies delen “grotere katachtigen relatief zwakkere achterpootspieren hebben dan die van hun kleinere verwanten.” Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Anatomy, ondersteunt dit ook door te stellen dat “grotere katachtigen relatief zwakkere voorste postcraniale musculatuur hebben in vergelijking met kleinere soorten”.

Dus, terwijl onze harige couch potatoes misschien sterkere springers zijn dan een grote leeuw, volgens een studie gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, “zijn wilde katten van nature veel agressiever, terwijl huiskatten meer geneigd zijn om herinneringen te vormen en te leren door op beloning gebaseerde stimuli, evenals menselijke interactie en contact te tolereren en zelfs ervan te genieten, en samen te leven met de familiehond.”

Met andere woorden, de sterkste eigenschap van een kat is misschien niet per se fysiek, maar het is hun vermogen om van ons te houden!

Zijn Katten Sterker Dan Mensen Pond Voor Pond?

De skeletspieren van katten lijken nogal op die van andere diersoorten, en volgens onderzoek liggen ze ergens tussen “die van kikker, rat en konijn aan de ene kant en aap en mens aan de andere kant.” Er is dus een vage gelijkenis tussen mens en kat in de manier waarop ze gebouwd zijn, maar het skelet van de kat is zo geëvolueerd dat het flexibel is en in staat tot snelle snelheidsuitbarstingen om te jagen en weg te rennen van roofdieren. Terwijl menselijke skeletten zich onderscheiden door hun grootte en stabiliteit, en natuurlijk, in vergelijking met katten, zijn mensen veel groter en krachtiger.

We weten ook dat “een kat ruwweg 250 botten in zijn skelet heeft, vergeleken met de 206 botten van het menselijk skelet.” Deze extra botten zijn verantwoordelijk voor de flexibiliteit en beweeglijkheid van de kat, die wij als mensen duidelijk missen. Wij hebben ook 32-34 wervels, terwijl onze katachtigen er 52 tot 53 hebben, wat hen opnieuw het voordeel geeft dat ze kunnen draaien en kronkelen en glad zijn, en aangezien ze geen sleutelbeenderen hebben en een vrij zwevend stel beenderen in hun schouders hebben, kunnen ze zich door de meeste ruimtes wringen.

In werkelijkheid, kunnen huiskatten de mens niet overmeesteren, vanwege het verschil in grootte, maar ze kunnen wel schade aanrichten als ze proberen aan te vallen, en ze zijn in staat om te ontsnappen. Maar als onze katten in mensenmaten kwamen, zouden ze het gevecht zeker winnen, omdat ze pond-voor-pond sterker zijn dan mensen.

Wat maakt katten sterk?

Katten zijn misschien in het nadeel ten opzichte van grotere dieren door hun grootte, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen vechten of andere aangeboren krachten kunnen tonen die hen hebben geholpen om in deze wereld te overleven.

Dr. Daniele Silvestro, van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland, ontdekte dat in Noord-Amerika “katten een belangrijke rol hebben gespeeld in het doen uitsterven van 40 hondensoorten, door hen te overconcurreren voor schaarse voedselvoorraden omdat zij over het algemeen effectievere jagers zijn.”

Dus, wat maakte katten zo succesvol in het te slim af zijn van sterkere jagers en het vangen van prooien?

Sterk reukvermogen

We hebben allemaal lang geloofd dat honden een groter reukvermogen hebben dan de meeste katten, en tot op zekere hoogte is dat ook zo. Honden hebben meer geurreceptoren dan hun katachtige tegenhangers, maar wetenschappers hebben ook ontdekt dat “de neuzen van katten gevoeliger zijn dan die van honden.” Dit komt omdat katten meer receptoren hebben die verantwoordelijk zijn voor het onderscheiden van geuren.

Het reukvermogen is uiterst cruciaal als het gaat om de overleving van een kat, en dierenartsen kunnen beamen dat het geavanceerder is dan het onze door te zeggen: “de menselijke neus bevat ongeveer 5 miljoen olfactorische receptoren die aroma’s detecteren, terwijl de neus van een kat 45 tot 80 (mogelijk tot 200) miljoen geurreceptoren heeft.”

Dus, hun scherpe neuzen helpen hen prooien en roofdieren op te sporen, en houden hen gevoed en veilig!

Sterke Zintuigen

Een ander voordeel van hun beweeglijke lichaam, spierkracht en snelle reflexen is hun gezichtsvermogen. Katten zijn crepusculaire dieren, wat betekent dat zij bij dageraad en schemering beter kunnen zien dan de meeste dieren en mensen.

Zij hebben ook een breder gezichtsveld, ongeveer 200 graden, vergeleken met de mens die een 180-graden gezichtsveld heeft. Dit geeft hen een groter perifeer gezichtsveld en helpt hen een lekkere muis of een gevaarlijke vos te herkennen.

Sterk gehoor

Dr. Carly Patterson, een klinisch assistent-professor aan het Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, legt uit dat “katten geluiden van verschillende frequenties horen en dat ze vooral bedreven zijn in het horen van hoogfrequente geluiden.”

Dit betekent dat het gehoor van katten sterker is dan dat van mensen en hondenen het is een van de breedste gehoorbereiken onder de zoogdieren, aangezien het zich uitstrekt van 48 Hz tot 85 kHz, wat betekent dat zij zowel hoge als lage frequenties kunnen horen.

Daarom weten onze katachtige metgezellen altijd wanneer ze gevoerd gaan worden, waar ze zich ook verstoppen, het enige wat ze hoeven te doen is hun oren naar ons te richten en het blikje dat we gaan openen!

Sterke tastzin

De smaakzin is niet de sterkste eigenschap van een kat, maar de tastzin daarentegen wel!

De snorharen die zich op verschillende plaatsen op hun lichaam bevinden, zijn bijzonder gevoelig voor aanraking. “De snorharen zijn strategisch geplaatst op het gezicht van een kat om kritische zintuiglijke informatie door te geven, zoals het vermogen om door gangen te passen, potentiële obstakels, en zelfs een gevoel van algeheel evenwichtzoals Dr. Carly Patterson uitlegt.

Hun pootjes zijn ook extreem gevoelig voor temperatuursveranderingen en verschillende texturen, wat verklaart waarom ze er zelden van genieten als we hun pootjes aanraken en ze er extra beschermend over zullen zijn door ze in te stoppen.

Katten zijn ongelooflijk flexibel

Hoewel flexibiliteit niet noodzakelijk geassocieerd wordt met kracht, is het toch wat een kat tot een sterke en bekwame jager maakt.

Volgens het Cornell Center for Materials Research kunnen zij “vanuit een zittende positie tot negen keer hun hoogte opveren, en zij kunnen hun schouders en borstkas vernauwen om zich door bijna onmogelijke nauwe ruimten te wringen. In een oogwenk kunnen zij zich in de lucht oprichten en op hun voeten landen en plotseling van richting veranderen terwijl zij een prooi achtervolgen en vangen.”

Katten zijn ook ongelooflijk snel, dankzij hun flexibiliteit, “om hun topsnelheid te bereiken – ongeveer 30 mijl per uur – verlengen katten hun pas, en verhogen zo hun snelheid, door afwisselend hun rug te strekken en te buigen.”

Als u het niet gelooft, controleer dan de sprong van deze kat van 3 meter!

Hieruit blijkt dat een kat gemakkelijk kan ontsnappen aan een “sterkere” tegenstander of kan aanvallen met een ongelooflijke snelheid en wreedheid.

Hoe kun je een kat sterker maken?

Nu weet ik wat sommigen van jullie misschien denken, hoe kan mijn kat zo sterk zijn als ze het grootste deel van hun dag slapend doorbrengen? Maar katten slapen van nature tussen de 12 en 16 uur per dag, en als ze ouder worden, kunnen ze zelfs tot 18 uur of meer per dag slapen.

Natuurlijk, als een kat overgewicht heeft, en als ze geen fysiek en mentaal stimulerende uitlaatkleppen hebben, dan zijn ze waarschijnlijk niet zo sterk als ze zouden kunnen zijn, en ook niet zo gelukkig. Om ervoor te zorgen dat je kat zijn volledige krachtpotentieel bereikt, is het belangrijk dat je een paar uur per dag met ze speelt. Je zou ze ook mee uit kunnen nemen voor een wandeling als ze comfortabel zijn met een riem. Deze activiteiten zullen hen niet alleen helpen hun jagersenergie kwijt te raken, maar ook het extra vet te verbranden.

Juiste voeding moet ook helpen om je kat sterk te houden. Om overvoeding te vermijden heb je een voeding nodig die geen onnodige vulstoffen bevat, rijk is aan proteïnen, en veel vitaminen bevat. En laten we niet vergeten dat een gelukkige en liefdevolle omgeving jullie relatie zal helpen versterken en je kat een gezonde omgeving zal geven waarin hij kan gedijen!

Slotgedachten

Ik denk dat na deze wilde rit niemand van ons ooit de kracht zal onderschatten die onze katten bezitten. Ik bedoel, wie wist dat ze tot zoveel in staat waren en dat hun kracht vergeleken kon worden met die van veel grotere dieren?

Ik zal mijn katten voor altijd zien als twee dappere krijgers, zelfs als ze het grootste deel van hun tijd slapend doorbrengen en naar hun voerbak kijken voor extra vullingen!

Hoe zit het met jou? Wist jij hoe sterk katten zijn en zou jij ze vertrouwen om jou te beschermen?