Kunnen katten Thanksgiving-voedsel eten?

Kat op de schoot van de mens, bij feestelijke eettafel

Disuskin Dmitry / Shutterstock.com

Met Thanksgiving voor de deur, kan ik bijna de heerlijke gebraden kalkoen, pompoentaart en aardappelpuree proeven. Ons feestmaal zal tal van hartige gerechten bevatten, samen met heerlijke desserts om ieders smaak te prikkelen. Met al dit verrukkelijke voedsel dat beschikbaar is, lijdt het geen twijfel dat onze katten de charme zullen aanzetten in een poging een hapje of twee te nemen. (Ze verhongeren, tenslotte!)

Maar is Thanksgiving-voedsel veilig voor de harige leden van het gezin? Sommige voedingsmiddelen zijn met mate volkomen veilig, terwijl andere ernstige buikklachten of erger kunnen veroorzaken. We bespreken alles wat u moet weten over welke Thanksgiving-voedingsmiddelen veilig zijn voor katten om te eten.

Welke Thanksgiving-voedingsmiddelen zijn veilig voor katten om te eten?

pluizige kat die voedsel van witte kom eet

Katten kunnen kleine hoeveelheden veilig Thanksgiving-voedsel worden aangeboden. Natalia61 / Shutterstock.com

Er is zoveel voedsel beschikbaar op Thanksgiving, dat het moeilijk kan zijn om te weten wat veilig is voor katten om te eten. Over het algemeen is het veiliger om vast te houden aan eenvoudiger voedsel dat niet gekruid is of schadelijke toevoegingen bevat. Maar zelfs dan kunnen sommige voedingsmiddelen giftig zijn, dus controleer ALTIJD of een voedingsmiddel veilig is voordat u het aan uw kat voert.

Gelukkig zijn sommige voedingsmiddelen veilig voor katten om te eten tijdens Thanksgiving en kunnen ze met mate aan de meeste katten worden gegeven.

1. Turkije

Katten kunnen kleine hoeveelheden mager kalkoenvlees eten – en de meeste katten zullen blij zijn! De monsters die u aan uw kat geeft, moeten kruiden, olie, boter, vet of botten vermijden.

2. Ham

Een klein beetje ham, waarbij kruiden en vet worden vermeden, is veilig voor katten om te eten. Vermijd het geven van grote porties ham omdat deze veel zout kan bevatten, wat schadelijk kan zijn voor katten met een hart- of nieraandoening.

3. Zalm

Hoewel het geen deel uitmaakt van alle Thanksgiving-feesten, wordt gerookte zalm soms als voorgerecht gebruikt. Kleine hoeveelheden zalm zijn veilig om aan uw kat te geven. Vermijd de kruiden, het vet en die kleine visgraten.

4. Groenten

De meeste groenten, zoals broccoli, wortelen, maïs en zoete aardappel, zijn veilig voor katten. De meesten zullen niet geïnteresseerd zijn omdat katten obligate carnivoren zijn en geen groenten nodig hebben. Vermijd groenten die gekruid zijn of bedekt zijn met boter, olie of sauzen, omdat deze maagklachten kunnen veroorzaken. Dat betekent geen braadpan met sperziebonen voor katten.

5. Vruchten

De meeste vruchten zijn niet schadelijk voor katten, behalve citrusvruchten, druiven en rozijnen. Het is onwaarschijnlijk dat ze fruit willen als er vlees te krijgen is, maar ze kunnen het een beetje proberen. Ik had ooit een grappige kat die kwam aanrennen om te proeven als ze me in een appel hoorde bijten.

Veenbessen op zichzelf zijn in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor katten, maar cranberrysaus moet worden vermeden. Cranberrysaus kan veel suiker bevatten, wat niet goed is voor katten om in te nemen. Zorg ervoor dat ze geen fruitzaden, pitten of stengels eten, want deze kunnen schadelijk zijn.

Welke Thanksgiving-voedingsmiddelen zijn niet veilig voor katten om te eten?

Kat die gekookt kippenbeen eet

Vermijd het voeren van gekookte kippenbotten aan katten, omdat deze darmbeschadiging en verstopping kunnen veroorzaken. Rita Afbeelding / Shutterstock.com

Nu we weten welk voedsel we tijdens Thanksgiving aan katten kunnen geven, is het nog belangrijker om te weten welk voedsel verboden is voor katten. Sommige voedingsmiddelen kunnen veel vet bevatten en maagklachten veroorzaken (bijv. diarree, braken) of pancreatitis. Anderen kunnen zelfs giftig of giftig zijn. Laten we deze nu verder bespreken – sommige zullen je misschien verbazen!

1. Botten, huid en vet

Hoewel katten magere stukken kalkoenvlees kunnen krijgen, kunnen ze de rest van de vogel niet eten. Huid en vet kunnen mogelijk gastro-intestinale klachten en pancreatitis veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn. Gekookte botten kunnen een ernstig verstikkingsgevaar opleveren of een darmobstructie veroorzaken waarvoor een operatie nodig kan zijn.

2. Jus

Geef je kat geen jus als je niet weet welke ingrediënten erin zitten. Jus die uien en knoflook bevat, kan uw kat erg onwel maken. Leden van de alliumfamilie, zoals uien, knoflook, lente-uitjes en bieslook, kunnen de vernietiging van rode bloedcellen en bloedarmoede bij katten veroorzaken. Als de jus vrij is van uien en knoflook en voornamelijk vleessappen bevat, kun je ze een kleine hoeveelheid aanbieden.

3. Pompoentaart

Pompoentaart op tafel

Vermijd het voeren van pompoentaart aan uw kat tijdens Thanksgiving, omdat deze veel vet en suikers kan bevatten. Svitlini / Shutterstock.com

Pompoenpuree kan gezond zijn voor katten en zelfs nuttig in geval van buikklachten of obstipatie. Dit betekent echter niet dat pompoentaart gezond is voor uw katten om te eten. Pompoen taart Bevat toegevoegde kruiden, kruiden en een rijke deegkorst. Deze ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor katten.

4. Vulling en brood

Hoewel vulling heerlijk is en eenvoudig lijkt, moet je niet in de verleiding komen om wat aan je kat te geven. Vulling bevat vaak veel knoflook, uien en zout, waarvan we weten dat het bloedarmoede bij katten kan veroorzaken. Kleine hoeveelheden gewoon brood of broodjes zijn oké als ze niet gekruid zijn. Rauw gistbrooddeeg kan een opgeblazen gevoel en buikklachten veroorzaken.

5. Zuivel

Room, boter, kaas en melk zijn vaak direct verkrijgbaar tijdens Thanksgiving en katten zullen maar al te graag wat zuivel eten. Hoewel katten dol zijn op een beetje room, boter of melk, is het niet geweldig voor ze. Katten zijn lactose-intolerant en kunnen maagklachten krijgen als ze zuivelproducten eten.

6. Desserts en chocolade

Gemberkat die voor cake op aanrecht reikt

Zoete lekkernijen, zoals cakes, kunnen veel suiker en vet bevatten, wat schadelijk kan zijn voor katten. e-leet / Shutterstock.com

Iedereen lijkt te weten dat chocolade giftig is voor huisdieren. Maar alle desserts in het algemeen zijn een no-no omdat veel desserts veel suiker en vet bevatten en gezondheidsproblemen veroorzaken voor katten. Daarnaast kunnen desserts een kunstmatige zoetstof bevatten, xylitol genaamd, die giftig is voor honden en schadelijk kan zijn voor katten.

7. Druiven en rozijnen

Druiven- en rozijnenvergiftiging is goed gedocumenteerd bij honden, maar komt ook voor bij katten. Zelfs zeer kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn voor de nieren van uw kat en leiden tot nierfalen. Het is onwaarschijnlijk dat katten druiven of rozijnen eten in vergelijking met honden, maar het is het beste om ze buiten hun bereik te houden voor het geval dat.

8. Alcohol

Dit is misschien een voor de hand liggende. Geen enkele kattenbezitter zal vrijwillig alcohol aan zijn katten geven, maar ongelukken kunnen gebeuren. Dinergasten moeten waakzaam zijn met hun wijnglazen of andere dranken, omdat katten nieuwsgierig kunnen worden naar wat er in de onbewaakte glazen van mensen zit.

Hoeveel Thanksgiving-voer kun je je kat geven?

Het is geweldig nieuws dat katten een beetje Thanksgiving-diner kunnen eten, zoals gewone, ongekruide kalkoenfilet, maar dit betekent niet dat je hun borden moet opstapelen. Portiegroottes zijn nog steeds belangrijk, zelfs tijdens de feestdagen.

In normale situaties mogen traktaties niet meer dan 10% van het dieet van uw kat uitmaken. Dit is om gewichtstoename en obesitas, buikklachten en mogelijk pancreatitis te voorkomen. Probeer hier rekening mee te houden wanneer u uw kat tijdens Thanksgiving voert. Blijf bij het geven van kleine porties veilig voedsel en zorg ervoor dat uw gasten uw kat geen extra voer of tafelresten geven.

Wat als je kat iets slechts eet?

Als uw kat iets eet dat mogelijk schadelijk is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts voor noodgevallen. Neem ook contact op met de hulplijn voor huisdierengif of het ASPCA-dierengifcentrum als u denkt dat ze iets giftigs hebben gegeten. Neem nooit een risico als u zich zorgen maakt – neem altijd contact op met uw dierenarts. Tijd is van essentieel belang, omdat uw dierenarts mogelijk braken bij uw huisdier moet opwekken.

Advies van een dierenarts

Vraag uw dierenarts als u niet zeker weet wat u uw kat met Thanksgiving moet voeren, vooral als uw kat onderliggende gezondheidsproblemen heeft. In mijn advies als dierenarts, als je je kat wat lekkers van het Thanksgiving-feest wilt geven, blijf dan voor de zekerheid bij stukjes gewone kalkoenfilet.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Welke Thanksgiving-voedingsmiddelen zijn veilig voor huisdieren?

Thanksgiving-voedsel dat veilig is voor huisdieren om te eten, omvat kleine hoeveelheden ongekruide kalkoenfilet, ham, zalm, groenten en sommige soorten fruit (maar geen druiven, rozijnen of citrusvruchten). Vermijd voedingsmiddelen met knoflook, ui en andere kruiden.

Kunnen katten kalkoenvulling eten?

Nee, katten kunnen geen kalkoenvulling eten. Vulling bevat vaak veel knoflook, ui en andere smaakmakers die schadelijk kunnen zijn voor katten. Het kan ook veel vet en natrium bevatten, wat niet goed is voor katten!

Welk vakantievoer kunnen katten eten?

Katten kunnen een verscheidenheid aan groenten, fruit en vlees eten zonder botten, huid of vette stukjes. Katten zijn echter carnivoren, dus het beste om ze te voeren zijn gewone stukjes ongekruide kalkoenfilet.

Kunnen katten kalkoenlunchvlees eten?

Katten kunnen mager kalkoenvlees eten zonder vel, botten of vet. Wees echter voorzichtig met het voeren van bewerkt kalkoenvlees, omdat het additieven en zout kan bevatten om het te bewaren. Blijf indien mogelijk bij vers gekookt vlees.