Kunnen katten kattenkruid eten?

Kattenkruid is een populair kruid dat aan katten wordt gegeven om te ruiken en mee te spelen – maar wat gebeurt er als ze het eten? In dit artikel zullen we kijken of kattenkruid veilig is voor katten om te eten en te snuiven!

Kort overzicht: Kunnen katten kattenkruid eten?

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is de algemene naam voor het meerjarige kruid Nepeta cataria. Het is een lid van de muntfamilie, dus je kunt het ook horen als kattenmunt, kattenkruid en kattenkruid. Er zijn echter enkele andere kruiden in de VS die soms kattenmunt worden genoemd, en hoewel deze gerelateerd zijn aan kattenkruid, is het belangrijk om de twee niet door elkaar te halen.

Nepeta cataria is inheems in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en delen van China, maar is nu wijdverspreid en wordt in veel delen van Noord-Amerika en de Verenigde Staten als invasief beschouwd. Het lijkt een beetje op een brandnetel, met getande bladeren, en is de hele zomer en herfst bedekt met kleine witte bloemen.

Kattenkruidplanten kunnen worden gekweekt uit zaad of door stekken te bewortelen tijdens het groeiseizoen, zodat u vers kattenkruid kunt bieden in de tuin of binnenshuis in een pot kunt worden gekweekt. Je kunt ook gedroogd kattenkruid alleen krijgen of in kattenkruidspeelgoed, kattenkruid etherische olie en kattenkruidspray van alle goede dierenwinkels.

Kunnen katten kattenkruid eten?

Het goede nieuws is dat katten kattenkruid kunnen eten! Volgens de Pet Poison Helpline is kattenkruid niet giftig voor katten en is het veilig om te consumeren. Hoewel de meeste gedragsveranderingen optreden wanneer een kat kattenkruid ruikt, is het volkomen veilig voor een kat om kattenkruid te eten.

Natuurlijk kan het eten van grote hoeveelheden plantaardig materiaal slecht zijn voor katten. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw kat genoeg kattenkruid zal eten om een probleem te veroorzaken, wordt de grote hoeveelheid vezels niet gemakkelijk verteerd door de darm en kunt u merken dat uw kat braken en diarree krijgt als ze te veel kattenkruid eten.

De ASPCA noemt kattenkruid daarom giftig voor katten. Dit is echter niet ernstig en is meestal zelfbeperkend.

Wat doet kattenkruid met katten?

Bundel kattenkruidbladeren, stengels en bloesems

De kattenkruidplant lijkt op andere leden van de muntfamilie, met puntige, gekartelde bladeren en witte of lavendelbloesems.

Kattenkruid is vernoemd naar zijn aantrekkelijkheid voor katten, maar wat doet het eigenlijk?

Nutritionele voordelen van kattenkruid

Calico kat spelen met kattenkruid

Kattenkruid is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder gedroogd kattenkruid, kattenkruid-gevuld speelgoed en kattenkruidsprays.

Van kattenkruid is niet bekend dat het voedingsvoordelen heeft voor katten. De plant bestaat voornamelijk uit vezels en kan niet gemakkelijk worden verteerd door het spijsverteringsstelsel van de katachtige. Kattenkruid levert geen waardevolle voedingsstoffen aan katten die het eten.

Gedragseffecten van kattenkruid

De aantrekkingskracht van kattenkruid op katten komt niet voort uit enig voedingsvoordeel, maar uit de psychologische effecten ervan. In feite wordt kattenkruid vaak beschreven als ‘marihuana voor katten’.

Kattenkruid beïnvloedt katten op verschillende manieren. Sommigen zullen stil worden en in de ruimte staren – bijna alsof kattenkruid een mild kalmerend middel is. Anderen zullen het tegenovergestelde effect ervaren en prikkelbaar en dartel worden. Sommige katten worden zelfs agressief.

De meesten lijken gewoon van de geur te houden – ze kunnen spinnen en zichzelf over het kattenkruid wrijven, kwijlen of bijna duizelig worden van plezier. Op dit punt kunnen ze het kattenkruid likken of bijten.

Lees ook: Kattenkruid: wat is het en waarom houden katten ervan?

De effecten komen van het ruiken van kattenkruid – uw kat zal niet dezelfde high krijgen als hij kattenkruid eet.

Nepetalacton – De reden waarom kattenkruid zo geweldig is

Grijze kat met kattenkruid

De vluchtige stof nepetalacton is geïdentificeerd als de chemische stof in kattenkruid die katten gek maakt. De plant gebruikt deze chemische stof ‘allomone’ om te proberen te communiceren met insecten – hetzij door insecten af te weren of door nuttige insecten aan te trekken. Nepetanzuur is ook aanwezig, maar de effecten ervan zijn onbekend.

Waarom heeft kattenkruid invloed op katten?

Kat op kattenkruid rollend op de grond met open mond

Dierenartsen en wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van waarom nepetalacton deze reacties bij katten veroorzaakt. Een mogelijkheid is dat de geur vergelijkbaar is met een geur die katten al produceren, mogelijk geassocieerd met in het seizoen zijn (oestrus).

Dit komt omdat het effect van het kattenkruid en het gedrag dat het produceert, vergelijkbaar is met katten die loops zijn. Katten reageren mogelijk niet op kattenkruid totdat ze 6 maanden oud zijn, wat ook een verband met geslachtsrijpheid suggereert.

Wat we wel weten, is dat, wanneer de nepetalacton wordt ingeademd, het zich bindt aan receptoren in de neus en berichten stuurt naar het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor gedrag. Vroeger dacht men dat nepetalacton een katachtig feromoon nabootste, maar het lijkt erop dat het met de neus wordt ‘geroken’ in plaats van met de vomeronasaal orgaan, waar feromonen worden gedetecteerd.

Kattenkruid treft echter slechts ongeveer 60 procent van de katten, waarbij het resterende derde helemaal geen reactie vertoont. Het is ook erfelijk en wordt verondersteld autosomaal dominant te zijn. Met andere woorden, als een van de ouders reageert op kattenkruid, is het waarschijnlijk dat het kitten dat ook zal zijn.

Kattenkruid treft ook andere katten, waaronder leeuwen en jaguars, hoewel tijgers en bobcats niet veel of helemaal niet reageerden.

Hoe kattenkruid aan katten te geven?

Grijze kat met kattenkruid

Het lijkt er niet op dat kattenkruid verslavend is, of dat de gedragsreactie op kattenkruid langdurige problemen voor katten veroorzaakt. Sommige behavioristen beweren zelfs dat kattenkruid ‘olfactorische stimulatie’ biedt voor katten, wat een vorm van milieuverrijking kan zijn.

Je kunt je katachtige vriend vers of gedroogd kattenkruid geven, dat vaak wordt aangetroffen in kattenspeelgoed. Om te voorkomen dat de vluchtige oliën verdampen, moet u gedroogd kattenkruid en kattenkruidspeelgoed in een luchtdichte container bewaren. Sommige mensen raden ook aan om kattenkruidspray of kattenkruidolie op de krabpaal van uw kat te spuiten om hen aan te moedigen deze te gebruiken.

Als uw kat reageert op de effecten van kattenkruid lijkt het prima om meerdere keren per week kattenkruid te gebruiken. Houd echter in de gaten hoeveel kattenkruid uw kat eet, omdat te veel eten maagklachten en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Conclusie

Kattenkruid veroorzaakt een gedragsreactie bij katten die rollen, likken en bijten omvat. Katten eten soms een beetje kattenkruid terwijl dit gebeurt, maar maak je geen zorgen – het is veilig voor katten om een beetje kattenkruid te eten.

Als katten veel kattenkruid eten, kunnen ze braken en diarree ervaren. Dit is mild, maar misschien wilt u contact opnemen met uw dierenarts voor symptomatische behandeling als deze doorgaat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat kattenkruid mee bij katten?

De reactie op kattenkruid omvat rollen, opwinding en kwijlen, en dit duurt 10-15 minuten. Zodra het is uitgewerkt, zijn katten een paar uur immuun voor kattenkruid.

Is kattenkruid schadelijk voor katten?

Er wordt niet gedacht dat kattenkruid schadelijk of verslavend is voor katten, en ze lijken geen nadelige gevolgen te ondervinden. Als katten te veel kattenkruid eten, kunnen ze braken en diarree hebben, maar dit is zeldzaam en meestal mild.

Op welke leeftijd kunnen kattenkruid hebben?

Katten kunnen op elke leeftijd kattenkruid hebben, maar jonge kittens reageren niet volledig op kattenkruid totdat ze zes maanden oud zijn. Sommige mensen denken dat oudere katten ook minder reageren op kattenkruid, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Kunnen katten te veel kattenkruid eten?

Ja! Idealiter zou uw kat het kattenkruid moeten ruiken, niet eten. Het eten van kattenkruid geeft geen voordelen en te veel eten kan braken en diarree veroorzaken. Als uw kat te veel kattenkruid probeert te eten, wilt u hem misschien overschakelen op kattenkruidspray.