Kunnen katten het kwaad in een persoon voelen? Kunnen ze zien of iemand slecht is?

We kunnen niet weten of katten het kwaad in een persoon kunnen voelen. Het definiëren van ‘kwaad’ vanuit een wetenschappelijk perspectief is immers onmogelijk. Daarom kunnen we niet testen of katten een slecht persoon kunnen uitkiezen van een niet-kwaadaardig persoon. Het kan gewoon niet.

We weten echter dat katten erg goed zijn in het lezen van menselijke lichaamstaal. Na zo lang naast mensen te hebben gestaan, hebben katten geleerd hoe ze de motivaties en het gedrag van een mens moeten interpreteren. Daarom kan een kat snode motivaties en intenties oppikken. Als iemand handelt af, onze katten kunnen het misschien oppikken voordat wij dat doen.

Toch zijn er geen studies over hoe goed katten slechte acties voorspellen. Verder weten we niet of katten vangen alle slechte acties of gewoon bepaalde soorten. Kunnen mensen hun ware bedoelingen maskeren voor een kat? Zullen katten hun eigenaar (op de een of andere manier) waarschuwen als ze iets raars voelen? Hoe gedragen katten zich als ze doen ‘kwaad’ voelen?

Helaas kunnen we geen van deze vragen wetenschappelijk beantwoorden. Katten kunnen ons niet vertellen waarom ze zich op bepaalde manieren gedragen, en het zou onethisch zijn om veel van deze vragen te testen.

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten het kwaad in een persoon voelen?

Katten zijn uitstekende rechters van karakter – of niet

Er zijn veel beweringen over de vraag of katten mensen al dan niet kunnen beoordelen. Er zijn veel onderzoeken geweest naar de vraag of katten menselijke lichaamstaal kunnen lezen. Over het algemeen hebben studies aangetoond dat katten lichaamstaal kunnen lezen en daarom mensen tot op zekere hoogte begrijpen. Studies hebben echter ook aangetoond dat katten ook de emotionele toestand van een mens kunnen oppikken.

Katten kunnen mogelijk geen taal begrijpen. Ze kunnen echter wel ons lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen om te bepalen wat we tot op zekere hoogte voelen en zeggen. Bovendien lijken ze hun gedrag te veranderen op basis van wat de mensen om hen heen voelen.

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Op basis van deze informatie kunnen ze waarschijnlijk voelen wanneer de dingen in de kamer een beetje gespannen zijn. Daarom, als je ruzie krijgt met iemand anders, kan je kat deze subtiele signalen misschien oppikken.

We weten echter niet in hoeverre katten emoties kunnen oppikken wanneer ze worden verborgen. Meeste studies1 mensen betrekken die duidelijk emotie tonen. In veel situaties in de echte wereld zijn de dingen echter een beetje ingewikkelder dan dat. Mensen verbergen vaak hun emoties of maskeren ze met andere emoties.

We weten niet in hoeverre katten emoties kunnen oppikken in moeilijke, alledaagse situaties. Bovendien is het een uitdaging om dit in een laboratorium te bestuderen. Het nabootsen van situaties in de echte wereld is immers bijna onmogelijk, vooral bij het bestuderen van emoties.

kattengezichtsverdeler 2

Kunnen katten giftige mensen voelen?

Katten hebben waarschijnlijk niet dezelfde sociale concepten als mensen. Een kat weet bijvoorbeeld waarschijnlijk niet wat een giftig persoon is. In plaats daarvan is het waarschijnlijk eenvoudiger dan dat. Katten weten waarschijnlijk wanneer ze iemand niet leuk vinden, bijvoorbeeld. Ze hebben echter misschien niet veel redeneringen achter waarom ze deze persoon leuk vinden of niet leuk vinden.

Katten zitten waarschijnlijk niet rond en worden psychologisch met hun menselijke relaties.

kat die op de grond ligt en zich achter het gordijn verschuilt
Afbeelding Credit: Mantikorra, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Uitzoeken of katten slechte mensen kunnen voelen of niet, is een uitdaging. Het is immers moeilijk om dit in een wetenschappelijke setting te bestuderen. Bovendien kan het interpreteren van het gedrag van een kat moeilijk zijn, vooral in situaties in de echte wereld. Hoe weet je dat de kat reageert op zijn “gevoel van kwaad” en niet hoe de persoon ruikt, bijvoorbeeld?

Veel mensen ervaren echter dat hun katten slecht reageren op een persoon – alleen om erachter te komen dat de persoon minder dan stellaire bedoelingen had. Daarom weten we wel dat katten soms door de acties van een persoon heen te kijken naar zijn ware intenties.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels