Kunnen katten en konijntjes goed met elkaar opschieten? Kun je een konijn en een kat hebben?

In de lente neemt het aantal adopties van konijntjes toe. Als u uw huisdierfamilie wilt uitbreiden, moet u eerst overwegen hoe verschillende soorten in het huishouden op elkaar kunnen inwerken. Stel dat je al een katachtige in huis hebt: kunnen katten en konijnen goed met elkaar opschieten? En is het veilig om beide als huisdier te hebben? Blijf lezen om erachter te komen! (Opmerking: als u geïnteresseerd bent in het adopteren van een konijn, doe dit dan op verantwoorde wijze voor de lange termijn. Helaas worden veel konijnen 1-3 maanden na de paasvakantie ingeleverd.)

De feiten: katten zijn roofdieren, konijnen zijn prooien

Katten zijn obligate carnivoren – in feite zou je ze zelfs als toppredatoren kunnen beschouwen. Konijnen zijn natuurlijk herbivoren. In het wild dienen konijnen vaak als prooi voor grotere carnivoren en omnivoren.

Maar kunnen katten en konijnen met elkaar opschieten? Soms

Alleen omdat twee dieren een roofdier-prooirelatie vertegenwoordigen, betekent niet dat ze niet vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Belangrijke factoren voor hoe katten en konijnen met elkaar kunnen opschieten, zijn onder meer:

  • Leeftijd van introductie
  • Temperament van beide dieren
  • Grootte/ras van konijn

Leeftijd van introductie

De beste tijd om katten en konijnen te introduceren is wanneer beide dieren jong zijn, zelfs baby’s. Hoewel het niet hopeloos is dat een volwassen kat een nieuw familielid van een konijn accepteert, of omgekeerd, is een dergelijke situatie precairder.

Temperament van beide dieren

Volgens The Nest hebben katten en konijnen de beste kans om met elkaar om te gaan wanneer de kat “kalm en onderdanig” is en het konijn “assertief, maar niet agressief” is. (Met andere woorden, het konijn moet beleefd kunnen laten zien wie de baas is!) Bovendien zal een onderdanig konijn dat in constante angst leeft waarschijnlijk darmstasis ontwikkelen – wat op zichzelf levensbedreigend kan zijn.

Over het algemeen speelt het ras geen cruciale rol in hoe “roofzuchtig” een kat is. Veel katten worden beschouwd als geweldige mousers. Bepaalde rassen staan echter bekend om hun sterke prooidrift – waaronder Savannah-katten en Lykoi-katten – en zijn daarom mogelijk niet de beste metgezellen van konijnen, vogels en andere kleine huisdieren.

Grootte/ras van konijn

Het matchen van katten en konijnen die qua grootte vergelijkbaar zijn (of zullen worden) is een slim idee. Sommige konijnenrassen worden zo groot als middelgrote huiskatten, waaronder de Geruite Reus, Franse Lop en Reuzenchinchilla. En sommigen – zoals de Vlaamse Reus – kunnen zelfs opwegen tegen de gemiddelde kat!

Hoe katten en konijnen te introduceren

Zelfs wanneer katten en konijnen op de juiste leeftijd worden geïntroduceerd, compatibele temperamenten hebben en van vergelijkbare grootte zijn, nauwlettend toezicht is van cruciaal belang. Houd deze tips in gedachten als je klaar bent om het antwoord op de vraag te vinden: Kunnen katten en konijnen goed met elkaar opschieten?

 

Onthoud: als de kat te agressief is of het konijn te onderdanig, wees dan voorbereid op de mogelijkheid dat de dieren altijd gescheiden moeten worden – en dat het misschien beter is om een van hen te herhuisvesten.

 

Vaccineren en steriliseren/castreren

Zorg ervoor dat beide dieren zijn gevaccineerd zoals passend is voor hun leeftijd. Bepaalde ziekten (zoals hondsdolheid) kunnen zich gemakkelijk verspreiden tussen soorten. En met dat in gedachten, zorg ervoor dat je de nagels van je kat geknipt houdt!

We raden ook aan om zowel katten als konijnen te steriliseren en te castreren. Niet alleen is het op lange termijn beter voor beide dieren, sterilisatie en castratie zullen helpen agressie en territoriale instincten verminderen.

Introduceer ze langzaam

Katten en konijnen moeten op aparte plaatsen in het huis verblijven, althans vroeg. Laat ze elkaar observeren en veilig met elkaar communiceren met een manier van scheiding tussen hen:

  • Houd eerst het konijn in zijn kooi. Laat de kat kijken en zelfs aan de kooi snuffelen. Zorg ervoor dat het konijn een hok heeft waarin hij zich kan verstoppen als hij zich bedreigd voelt.
  • Draai vervolgens de rollen om: Laat het konijn uit de kooi terwijl je je kat in bedwang houdt. Doe dit wanneer beide dieren zich ontspannen voelen en onlangs zijn gevoerd. Houd uw kat in een reismand of in een aangelijnd harnas.
  • Laat de kat en het konijn vrij met elkaar omgaan terwijl je kat nog aangelijnd is. Op die manier kunt u uw kat in bedwang houden als er plotseling problemen zijn.
  • Naarmate beide dieren zich meer op hun gemak voelen, laat je konijn zich laten gelden – hij kan zelfs lijken om je kat op te laden. Je kat zal zich terugtrekken of weggaan van het konijn als hij zich op zijn gemak voelt.
  • Houd er rekening mee dat als je konijn rent, je kat de rabbit als prooi en achtervolg hem. Als dat gebeurt, scheid de dieren onmiddellijk en begin het proces om ze opnieuw te introduceren, deze keer langzamer te gaan.

Speel apart met je kat

Maak elke dag tijd vrij om met je kat te spelen zonder het konijn in de buurt. Niet alleen is beweging belangrijk voor uw kat, maar het is het beste om voldoen aan de drang van je kat om te jagen op manieren waar (natuurlijk) het konijn niet bij betrokken is. Moedig je kat aan om een toverstokje met een veer te achtervolgen, interactie te hebben met een laserpointerspeelgoed of kattenkruidspeelgoed rond te gooien om ‘jacht te spelen’.

Dus, kunnen katten en konijnen met elkaar opschieten? Onder de juiste omstandigheden, sommige katten en konijnen kunnen ga met elkaar opschieten. Zorg ervoor dat u de behoeften van beide dieren boven uw eigen wens stelt om een nieuw lid aan uw huisdierenfamilie toe te voegen.