Kunnen katten en cavia’s goed met elkaar opschieten? Onze dierenarts antwoorden

Ondanks reputaties en algemeen advies, zijn er altijd een paar voorbeelden van dierlijke interacties die op de een of andere manier aan de norm weten te ontsnappen. Als je op internet zoekt naar katten en cavia’s samen, vind je zeker een paar voorbeelden.

In het algemeen echter, cavia’s en katten kunnen niet met elkaar opschieten. De aangeboren prooidrift van een kat brengt je cavia in gevaar, die zich niet kan verdedigen. Helaas kan het enorme verschil in grootte alleen al een ramp betekenen voor uw cavia, zelfs met de meest goedaardige kat. Als je echter je hart hebt ingesteld op het bezitten van beide soorten, kun je er zeker van zijn dat het mogelijk is. Het gaat er alleen om ervoor te zorgen dat elk huisdier zijn eigen ruimte in huis heeft en dat ze voor het grootste deel geen interactie hebben.

3 kat face divider

Moeten cavia’s en katten in hetzelfde huis wonen?

Als je denkt aan een huishouden waar je kat en cavia elke kamer kunnen rondlopen, is het antwoord op deze vraag nee. Katten zijn roofdieren en zien cavia’s instinctief als prooi, niet als vrienden. Zelfs als je kat niet aan het jagen is, kan hij een cavia ernstig verwonden door hem tijdens het spelen ruw te huisvesten. Een kat kan ook door een kooi naar een cavia vegen en een verwonding veroorzaken.

Cavia’s zijn van nature neofoob, wat betekent dat ze bang zijn voor nieuwe omgevingen, objecten en ervaringen. Dit omvat voedselproducten waarmee ze niet bekend zijn. Een cavia die angstig is, kan weigeren te eten, wat ongelooflijk problematisch is voor de soort. Wanneer ze worden geconfronteerd met een roofdier, kunnen cavia’s uitzonderlijk stijf lijken als gevolg van stress, een fenomeen dat bekend staat als tonische immobiliteit.

Hoewel er voorbeelden zijn van deze twee soorten naast elkaar bestaan op het internet, is het belangrijk om te onthouden dat dergelijke voorbeelden uitzonderingen op de norm zijn en niet iets dat wordt aanbevolen of gegarandeerd als u ooit probeert zowel cavia’s als katten te adopteren.

Cavia’s en katten kunnen in hetzelfde huis wonen als ze hun eigen ruimte hebben, en de bezittingen van elk huisdier (inclusief hun speelgoed) worden nooit in een kamer geplaatst waar het andere dier verblijft.

kortharige kat liggend op bed
Afbeelding credit: Krakenimages.com, Shutterstock

Zullen een cavia en een kat vrienden zijn?

Hoewel wordt verondersteld dat katten en cavia’s “vrienden” kunnen zijn, is dit niet waar gebleken. Om te beginnen is vriendschap een menselijke sociale constructie. Dieren herkennen het concept instinctief niet, vooral als het om andere niet-menselijke soorten gaat. Hoewel katten, honden en een paar andere gedomesticeerde dieren metgezelachtige banden kunnen vormen met hun verzorgers, bekijken ze andere soorten niet noodzakelijkerwijs op dezelfde manier.

Er zijn voorbeelden van hoe cavia’s en katten kunnen worden gesocialiseerd en aan elkaar kunnen worden geïntroduceerd, en hoewel ze na een succesvolle introductie in bepaalde omstandigheden naast elkaar kunnen bestaan, is het nog steeds onmogelijk om een niveau van vriendschap tussen de twee soorten vast te stellen. Bovendien waarschuwen alle gidsen die zich richten op het introduceren van katten aan cavia’s om ze niet alleen te laten zonder toezicht, wat het punt verder versterkt dat hoewel ze elkaar kunnen tolereren, ze geen vriendschap vormen.

Moet je een cavia met een kat adopteren?

Bovenal moet de veiligheid van uw cavia voorop staan bij de beslissing of of niet om een ander huisdier te adopteren. Cavia’s zijn neofoob, wat hun gezondheid negatief kan beïnvloeden. Het adopteren van een nieuwe kat die hun kooi besluipt, onderwerpt hen aan intense angst, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen (soms onmiddellijk). Omgekeerd zijn katten vaak super nieuwsgierig of schichtig en kunnen ze zich ongemakkelijk voelen over het hebben van een nieuwe knaagdiervriend waar ze niet mee mogen communiceren.

Als je besluit om beide soorten mee naar huis te nemen, moet je ervoor zorgen dat beide individuen veilig zijn. Er bestaan verschillende theorieën over hoe de twee soorten aan elkaar moeten worden geïntroduceerd, maar het feit dat ze nooit zonder toezicht alleen mogen worden gelaten, betekent dat het proberen van een introductie tussen een roofdier en een prooi uiterst moeilijk en vol risico’s is.

Het is cruciaal om op te merken dat de pogingen van uw kat om de omgeving van de cavia te verkennen en te onderzoeken geen “slecht” gedrag zijn en dat ze niet voor deze actie moeten worden gestraft. Het is normaal voor een kat. Richt je in plaats daarvan op het op een positieve manier omleiden van de nieuwsgierigheid van je kat naar elders. Het scheiden van de twee dieren betekent ook niet dat je je eigen interacties met hen moet beperken, omdat scheiding een vereiste is en niet als een vorm van straf mag worden gebruikt.

cavia's in kooi op het gras
Afbeelding Credit: Piqsels

kattenpootverdeler

Conclusie

Terwijl we zouden willen dat iedereen in het dierenrijk vrienden, katten en Cavia’s zijn een onwaarschijnlijk paar. Katten zijn roofzuchtige dieren die van nature je cavia ernstig kunnen verwonden of doden, zelfs onbedoeld. Als je besluit om beide soorten te adopteren, is het het beste om ze gescheiden te houden. Pogingen tot een introductie moeten langzaam en met de juiste voorzorgsmaatregelen worden gedaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels