Kunnen katten een hondenfluitje horen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kunnen katten hondenfluitjes horen

Honden staan bekend om hun krachtige gehoor en het hondenfluitje is daar een perfect voorbeeld van. Deze fluitjes zenden een ultrasoon geluid uit dat mensen helemaal niet kunnen horen, maar onze honden zeker wel.

Maar wat katten? Kunnen katten een hondenfluitje horen? Ja, katten kunnen een hondenfluitje horen omdat, net als honden, ook zij in staat zijn ultrasone geluiden te horen. Hondenfluitjes hebben een frequentie tussen 23 en 54 kHz en katten kunnen ultrasone frequenties tot 79 kHZ horen – ruim binnen het bereik van een standaard hondenfluitje.

In feite hebben katten een indrukwekkender gehoorbereik dan honden, waardoor zij “een van de breedste gehoorbereiken onder de zoogdieren” hebben. Dit ultrasone hoorvermogen stelt katten in staat muizen en andere knaagdieren te horen die ultrasone frequenties gebruiken om met elkaar te communiceren.

Laten we eens wat meer te weten komen over het krachtige gehoor van onze katachtige vrienden, hoe ultrasoon horen nuttig voor hen zou kunnen zijn en of een hondenfluitje al dan niet praktisch nut heeft voor katten.

Maar laten we beginnen met een korte geschiedenis van het hondenfluitje.

Geschiedenis van de Hondenfluit

Het hondenfluitje is ook bekend als het stille fluitje of Galton’s fluitje naar zijn uitvinder Francis Galton. Maar de meeste mensen kennen het gewoon als een hondenfluitje. Galton vond het fluitje uit om meer te weten te komen over de gehoorafstanden van mens en dier. Een van zijn eerste onderwerpen voor het fluitje was een kat, dus hoewel het een hondenfluitje wordt genoemd, heeft Galton’s Whistle een lange geschiedenis met onze katachtige vrienden.

In onze oren is er alleen een stil en subtiel sissend geluid als er op een hondenfluitje geblazen wordt. Dat komt omdat het hondenfluitje een geluid uitzendt met een frequentie tussen 23 en 54 kHZ en het menselijk oor kan slechts tot 20kHZ horen in de beste omstandigheden.

Waar worden hondenfluitjes voor gebruikt?

Hoewel het hondenfluitje oorspronkelijk werd gebruikt om meer te weten te komen over de wereld om ons heen, werd het uiteindelijk gebruikt als een trainingsmiddel. Het idee is dat je het hondenfluitje kunt gebruiken om honden een signaal te geven zonder dat je de mensen om je heen stoort met een traditioneel fluitje.

Helaas, sommige trainers zouden ook het hondenfluitje als een vorm van straf voor honden gebruiken. In de loop der jaren wordt positieve bekrachtiging training steeds populairder en daarmee wordt het hondenfluitje steeds meer een relikwie.

Waarom Kunnen Katten en Honden Ultrasone Geluiden Horen?

Sommige dieren, zoals muizen, gebruiken ultrasonische frequenties om met elkaar te communiceren. Terwijl anderen, zoals vleermuizen, ultrasoon geluid gebruiken om prooien op te sporen en te leren over de wereld om hen heen.

Doen katten en honden iets bijzonders of verbazingwekkends met hun ultrasone gehoor?

Nope, in plaats daarvan, onze katten en honden hoogstwaarschijnlijk geëvolueerd het vermogen om deze frequenties te horen, omdat het hielp hen te vinden en prooi te vangen! Immers, als je muizen, knaagdieren en andere kleine zoogdieren kunt horen kwebbelen op een ultrasone frequentie is het een stuk gemakkelijker om ze te vinden!

Heeft een hondenfluitje nut voor katten?

Hondenfluitjes hebben niet veel nut voor honden laat staan voor katten! Als het op training aankomt, is clickertraining een duidelijke winnaar en is er echt geen reden om een hondenfluitje te gebruiken.

Het enige praktische gebruik dat ik heb gehoord is om buitenkatten te roepen. Je zou een hondenfluitje kunnen gebruiken om je kat te laten weten dat het tijd is om naar huis te komen (maar dan moet je wel wat eten klaar hebben staan). Met een hondenfluitje kun je een geluid maken dat luid genoeg is voor je kat om te horen, zonder te schreeuwen en de buren te storen.

Maar is dat wel nodig?

Ik durf te wedden dat het schudden van een zak kattenvoer of het openen van een blik kattenvoer een vergelijkbaar effect zal hebben! Als je een hond of andere katten in huis hebt, hebben zij waarschijnlijk ook liever dat je die weg inslaat in plaats van op het hondenfluitje te blazen!

Het gevaar van hondenfluitjes

Hoewel wij de wereld niet volledig op dezelfde manier kunnen ervaren als onze honden en katten, verwijdert een hondenfluitje ons bijna volledig van wat onze katten en honden ervaren. Dat maakt het hondenfluitje tot een uiterst onnauwkeurig communicatiemiddel dat een aantal reële gevaren inhoudt.

Je hebt absoluut geen idee hoe luid het fluitje eigenlijk is en hoewel we het zouden kunnen raden…blijft het maar een gok. Hondenfluitjes kunnen gevoelige dierenoren pijn doen en zonder enige feedback in onze menselijke oren, is het onmogelijk te weten hoeveel te veel is totdat we onze kat of hond zien reageren.

Simpel gezegd, er zijn veel betere methoden die we kunnen gebruiken om te communiceren met onze katten en honden.

Slotgedachten

Katten kunnen hondenfluitjes horen, samen met vele andere ultrasone geluiden. Hierdoor kunnen onze katachtige vrienden de communicatie van muizen, knaagdieren, en andere kleine zoogdieren horen, wat hen een voordeel geeft als het tijd is om te jagen.

Hoewel onze katten een hondenfluitje kunnen horen, zijn er niet veel praktische toepassingen. Er zijn betere methoden om zowel honden als katten te trainen en de onnauwkeurigheid van het hondenfluitje maakt het een slechte keuze voor zowat alles!

Toch is het interessant om na te denken over de wereld van ultrasonische geluiden die onze katten en honden en voortdurend horen!