Is mijn kat zwanger of gewoon dik?

De meesten van ons weten dat katten er in alle soorten en maten zijn, maar veranderingen in hun gewicht en uiterlijk kunnen wijzen op bepaalde aandoeningen zoals zwangerschap, zwaarlijvigheid, en ziekte.

Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen wat de oorzaak is van sommige van deze veranderingen en er zijn een paar factoren om rekening mee te houden. Hoewel we allemaal proberen om verantwoordelijke kattenouders te zijn, kunnen dingen verwarrend worden, vooral voor een nieuwe en onervaren eigenaar.

Vragen zullen opkomen als onze kittens volwassen worden, vragen zoals:

Is mijn kat zwanger of gewoon dik? De buik van een drachtige kat zal van bovenaf halverwege de nek tot aan de staart opgeblazen lijken, en van opzij lichtjes rond en uitpuilend. Hun rug zal er niet bijzonder dik uitzien en hun ruggengraat kan zelfs zichtbaar zijn, terwijl een kat met overgewicht overal dik zal zijn, nek en poten inbegrepen.

Als je meer wilt weten over of je kat zwanger is of gewoon dik, lees dan verder!

Laten we gaan!

Hoe weet je of een kat zwanger of dik is?

Als je een kater hebt of een gesteriliseerde kat is het antwoord eenvoudig, je kat is gewoon aangekomen, maar bij vrouwelijke katten die niet gesteriliseerd zijn, ligt het wat ingewikkelder. We hebben nuttige informatie verzameld om je op het juiste spoor te zetten, maar de beste manier om met 100% zekerheid vast te stellen of je kat zwanger is of aan zwaarlijvigheid lijdt, is door ermee naar de dierenarts te gaan.

U zult de mening en het advies van een deskundige nodig hebben, omdat beide aandoeningen vrij ernstig zijn met twee zeer verschillende gevolgen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de lichamelijke veranderingen van uw kat, ondanks uw beste inspanningen, te maken kunnen hebben met ziekte. Volgens het Cornell College of Veterinary Medicine kunnen katten “zelfs met uitgebalanceerde voeding, vaccins en een flinke dosis liefde en aandacht toch ziek worden.”

Natuurlijk zijn er een paar manieren om erachter te komen of uw kat klaar is om haar kroost ter wereld te brengen of gewoon extra is aangekomen. De manier om dit te doen is door goed te kijken naar tekenen en symptomen die u voldoende informatie geven om de situatie van uw kat vast te stellen.

Tekenen dat uw kat zwanger is

Katteneigenaars die hun kat strikt binnenshuis houden of als ze gesteriliseerd zijn, zullen hoogstwaarschijnlijk niet merken dat hun kat zwanger is. Maar als je kat toegang heeft tot de buitenlucht en ze zijn niet gesteriliseerd, dan is het heel goed mogelijk dat je uiteindelijk meer dan één kat hebt.

Hetzelfde kan gebeuren met degenen die denken dat hun poes nog te jong is om zwanger te worden, dus laten ze haar rondzwerven op het erf. Het kan ook gebeuren met binnenkatten die erin geslaagd zijn om door een per ongeluk open deur te glippen. Hoe het ook zij, als je merkt dat het lichaam van je kat verandert, dan zijn er een paar aanwijzingen die je kunnen vertellen of het met de zwangerschap te maken heeft.

1. Een krolse kat

Om een kat zwanger te laten worden moet ze ongesteriliseerd zijn en de fokleeftijd hebben. Misschien heb je gemerkt dat het gedrag van je kat veranderde, of de verandering was gering, zodat je er niet te veel aandacht aan besteedde.

Het is niet altijd gemakkelijk om de vroege tekenen van een krolse kat te spotten en katteneigenaren denken misschien dat hun poes nog niet klaar is om gesteriliseerd te worden. Maar volgens een review over Fokken en de Voortplanting bij Katten, gepubliceerd in het Veterinair Handboek, “kan de poes (poes) haar eerste krolsheid al op de leeftijd van 4 maanden krijgen, en ze heeft over het algemeen 2 of 3 cycli tijdens het broedseizoen, meestal februari tot oktober.”

De meeste mensen zouden 4 maanden oud nog steeds als een kitten beschouwen!

Dit maakt duidelijk dat poezen heel succesvol zijn in het fokken, omdat ze seizoensgebonden polyestrisch zijn. Dat betekent dat hun krolsheidscycli een paar dagen duren en als ze er niet in slagen zwanger te worden, begint het oestrusproces na één of drie weken opnieuw.

Als de paartijd nadert zal elke gesteriliseerde kat natuurlijk proberen het huis uit te komen. Voor een kat die voortdurend toegang heeft tot de buitenlucht is de kans dat zij ongemerkt het huis verlaat en zwanger wordt veel groter. Zelfs als uw kat binnen de omtrek van uw huis blijft, zullen er nog steeds katers zijn die op zoek zijn naar een partner.

Vrouwelijke katten of poezen zoals ze ook wel worden genoemd hebben een zeer specifieke manier om te laten zien dat ze krols zijn die je in verwarring kan brengen. Volgens Veterinary Centers of America, zijn de meest opvallende tekenen van oestrus, gedragsmatig. Dit betekent dat uw kat waarschijnlijk erg aanhankelijk zal worden.

Dus, als je jezelf afvraagt, is mijn kat zwanger of gewoon dik, probeer je dan te herinneren hoe hun gedrag was vóór de gewichtstoename. Was ze op zoek naar meer aandacht dan normaal, zoals overmatig wrijven tegen jou of andere objecten in huis? Krolse poezen kunnen ook erg luidruchtig worden, en als ze geaaid of over de ruggengraat geaaid worden, zullen ze hun rug buigen.

2. Eetgewoonten

De voedingsbehoeften van een kat kunnen veranderen gedurende haar levenscyclus. Als uw kat zwanger is, zal haar calorie-inname hoger worden en zult u merken dat uw kat om meer porties vraagt.

Een poezenzwangerschap kan 58 tot 70 dagen duren en volgens studies zal “een gezonde, goed gevoede poes gedurende de hele zwangerschap een gestage gewichtstoename ervaren.” Daarom is het belangrijk om vast te stellen of uw kat daadwerkelijk zwanger is, want als u besluit om de calorie-inname van uw kat te veranderen, zou u kunnen eindigen met een overvoede kat of een ondervoede kat.

Merken dat het lichaam van uw kat verandert en in gewicht toeneemt, kan een teken zijn van simpelweg te veel eten, maar wat als uw kat zwanger is? Zowel overgewicht als een laag gewicht kunnen leiden tot een mislukte of moeilijke zwangerschap. Daarom is het belangrijk om het gewicht van uw kat tijdens de zwangerschap in de gaten te houden en een dierenarts is de beste plaats om alle hulp te krijgen die u nodig heeft om gezonde kitten nakomelingen te krijgen.

3. Lichamelijke veranderingen:

Er zijn een paar veranderingen die je kat zal doormaken als ze inderdaad zwanger is en ze zijn gemakkelijk genoeg te herkennen. De eerste fysieke verandering die je zou kunnen opmerken is een snelle gewichtstoename. Onderzoek toont aan dat “de voedselconsumptie van de moeder vaak 50% meer zal zijn dan haar niveau voor de zwangerschap.” Dat is niet meer dan normaal, aangezien ze voor meer dan één kat eet!

Katten die zwanger zijn krijgen ook een aparte lichaamsvorm naarmate hun buikje groeit en het wordt vaak aangeduid als een “ezel” vorm omdat het lijkt op de buik van een ezel. In het begin merk je misschien niet veel van de verandering, maar na een paar weken wordt het heel duidelijk.

Kijk maar eens naar deze poezenmama, ze heeft zeker de “burro” vorm!

Afgezien van de zwelling van de buik, zul je merken dat het gewicht niet wordt verdeeld over de rest van hun lichaam, zoals de poten en de nek. Het is vooral hun buikje dat groeit en als je je katje van opzij bekijkt, zul je zien dat ze er een beetje slungelig uitzien.

Ten slotte kun je merken dat de tepels van je kat groter worden, maar dit kan ook betekenen dat je kat gewoon krols is en nog niet zwanger. Meestal, rond drie weken zwangerschap, kun je zien dat de tepels van je kat felroze worden en dat ze door de vacht heen steken, afhankelijk van de lengte natuurlijk. Deze verandering wordt ook wel “roze worden” genoemd.

4. Nestgedrag

Een andere verandering die je zou kunnen opmerken als je kat zwanger is en die niets met hun uiterlijk te maken heeft, is nestgedrag. Dit betekent dat je kat “een rustige plek kan kiezen en dekens gaat klaarleggen voor een geboorteplek,” legt dierenarts Dr. Rachel Barrack uit.

Central Texas Veterinary Hospital stelt ook dat “de meeste een ongewoon lief en liefdevol karakter ontwikkelen en meer genegenheid en aandacht vragen. Echter, sommige kunnen ongewoon prikkelbaar worden.” Dit gebeurt meestal tijdens de laatste week, en uw kat kan zelfs vermist raken, omdat sommige katten de voorkeur geven aan volledige privacy.

Nadat je je kat hebt genomen en hebt vastgesteld dat ze zwanger zijn, is het belangrijk om ze binnen in huis te houden. Probeer een warme kamer of een ruimte in je huis te vinden die geïsoleerd en veilig is. Zet een grote doos neer waar je kat en haar kittens zich vrij in kunnen bewegen en zorg ervoor dat ze alle benodigdheden heeft die ze nodig zal hebben, zoals eten, water en een kattenbak.

5. Ochtendziekte

Dit komt niet zo vaak voor bij de meeste katten, maar het kan voorkomen in de vroege stadia van de zwangerschap van je kat en het is belangrijk om het op te merken. Als u merkt dat uw kat braakt en niet eet, kan dat verwarrend zijn en u laten denken dat ze niet zwanger is.

Dit kan een gedrag van korte duur zijn, of het kan zijn dat je je kat naar de dierenarts moet brengen als het blijft gebeuren.

Het is ook mogelijk dat je kat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft, wat betekent dat een bevruchte eicel buiten de hoofdholte van de baarmoeder groeit. Symptomen zijn braken, anorexia, urineproblemen en tekenen als depressie en lethargie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk om op te letten en deze veranderingen bij uw kat te observeren!

6. Veranderingen in Gedrag

Je kunt natuurlijk lichamelijke veranderingen bij je kat waarnemen die je kunnen doen afvragen, is mijn kat zwanger of gewoon dik, maar als je kat zwanger is, kun je ook indicatieve veranderingen in hun persoonlijkheid vinden.

Natuurlijk zijn alle katten verschillend, en sommige kunnen zelfs hetzelfde blijven tijdens hun hele zwangerschap. Dierenarts Krista Williams stelt ook dat “het gedrag van de kat heel weinig verandert, hoewel sommige katten liefdevoller worden en weinig agressief.”

Als het zien groeien van het buikje van je kat nog niet genoeg een teken is dat ze een belangrijke verandering doormaakt, wil je misschien ook letten op haar stemming en expressiviteit. Een kat die tekenen van agressie vertoont, net als een kat die spint, kan ook pijn hebben, veroorzaakt door een ziekte of ongemak.

Het belang van steriliseren/castreren van uw kat

Het steriliseren en castreren van een huiskat is belangrijk om een aantal redenen en hun gezondheid is nummer één! Volgens de Humane Society of the United States, hebben gecastreerde/gesteriliseerde katten een langere levensduur en is het risico op bepaalde soorten kanker verminderd.

Specifiek, “intacte vrouwelijke katten en honden hebben een grotere kans op het ontwikkelen van pyometra (een mogelijk fatale baarmoederontsteking) en andere vormen van kanker van het voortplantingssysteem. Bij katers is er een beduidend kleiner risico op het krijgen van teelbalkanker en resulteert het in lagere percentages prostaatkanker.”

Andere studies tonen aan dat “vrouwelijke katten een significant verhoogd risico lopen op borsttumoren, en seksueel intacte katten hebben een zeven keer hoger risico dan gesteriliseerde katten.” En hoewel de gezondheid van onze kittens onze eerste prioriteit zou moeten zijn, zijn we ook verantwoordelijk voor het niet bijdragen aan de overbevolking van zwerfkittens.

Het is belangrijk om te onthouden dat het paarseizoen heel gevaarlijk kan zijn voor je kat. Katten hebben de neiging om agressiever te zijn en het castreren van je kat zou hun natuurlijke instincten en de drang om te vechten moeten verminderen. Op deze manier kunt u uw kat beschermen tegen mogelijke verwondingen en overdraagbare ziektes.

Zorg ervoor dat u uw dierenarts bezoekt en de juiste informatie krijgt over wanneer de beste tijd is voor uw katachtige metgezel om gesteriliseerd/gecastreerd te worden en de stappen die u zult moeten nemen. Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld vinden dankzij PetSmart door hier te klikken.

Tekenen dat uw kat overgewicht heeft

Voor kattenouders die een druk leven leiden of een vrij rondzwervende kat hebben, kan het als een schok komen om plotseling te zien dat hun pluizenbol er wat dikker uitziet. Onderzoeken tonen aan dat in Noord Amerika, “zwaarlijvigheid de meest voorkomende te voorkomen ziekte bij katten is”.

Dus, wat als je eerst wilt zoeken naar symptomen van overgewicht bij een kat in plaats van zwangerschap, waar zou je dan beginnen?

Lichamelijke veranderingen

Bij sommige katten is gewichtstoename moeilijker op te merken en het proces kan geleidelijk genoeg verlopen zijn om u te ontgaan. Langharige katten, vooral die met een robuuste lichaamsbouw zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat, bijvoorbeeld, kunnen hiermee wegkomen omdat het extra vet verborgen kan worden door de extra lagen vacht.

Om de conditie van uw kat te achterhalen, moet u hem visueel en op de tast onderzoeken. Bekijk uw kat van bovenaf en kijk naar hun taille, die een lichte deuk achter de ribben zou moeten vormen. Als u geen taille ziet, dan is uw kat waarschijnlijk te zwaar.

Bekijk je kat van opzij en observeer hun buik, als die uitgezakt is en een soort buidel vormt, dan is dit ook een teken. Zorg ervoor dat je ook met je handen aan weerszijden langs het lichaam van je kat loopt. De ribben, ruggengraat en heupbeenderen van uw kat moeten aanvoelen als de achterkant van uw knokkels en als u ze niet kunt voelen, betekent dit dat ze overgewicht heeft.

Volgens studies is een andere hint naar de conditie van je kat hun vacht. “Als ze vettige plekken haar, matte vacht, of schilferige huid hebben, kunnen ze overgewicht hebben en niet in staat zijn om dat deel van hun lichaam schoon te maken.” Het observeren van deze details zal u helpen meer te begrijpen over de fysieke conditie van uw kat. Het zou u moeten helpen om hun huidige toestand te vergelijken met hoe ze vroeger waren voordat ze aankwamen.

Lichaamsconditiescore

McDaniel, VMD, en een docent klinische wetenschappen stellen dat “waarschijnlijk 50% van de katten die tegenwoordig in dierenklinieken worden gezien overgewicht hebben, zo niet obesitas.” Zij ondersteunt ook studies die suggereren dat 5-10% van de katten als overgewicht kan worden beschouwd en 40% als zwaarlijvig.

De manier waarop dierenklinieken het gewicht van een huisdier bepalen is door gebruik te maken van de Body Condition Score. BCS en Muscle Condition Score helpen bij de beoordeling van het lichaamsvet en de spiermassa van uw kat. Het is gemakkelijk genoeg om een BCS tabel te vinden van organisaties zoals de American Animal Hospital Association of andere plaatsen online, maar zelf-diagnose zou niet uw eerste keuze moeten zijn als het gaat om de gezondheid van uw kat.

Het kunnen raadplegen van zo’n grafiek kan natuurlijk nuttig zijn bij de reis van je kat naar gewichtsverlies en het kan ook nuttige kennis zijn om te hebben als je kat ouder wordt. Maar raadpleeg eerst uw dierenarts en vraag hem of haar uit te leggen hoe dit systeem werkt, zodat u uw kat beter in de gaten kunt houden.

Gewichtstoename

Als uw kat niet lijdt aan een ziekte, dan kan het een kwestie zijn van overeten en gebrek aan beweging. Katten die meestal hun leven binnenshuis doorbrengen of weinig tot geen toegang hebben tot de buitenlucht, hebben minder mogelijkheden om te bewegen. Daarom is het de verantwoordelijkheid van de katteneigenaar om extra activiteiten aan te bieden en de toegang van hun kat tot voedsel te reguleren.

Hoe meer je je kat begint te verwaarlozen, hoe meer problemen er zullen ontstaan en gewichtstoename is niet het enige gevolg. Katten kunnen echt stressvolle wezens zijn en recente veranderingen in de omgeving van je kat kunnen angst en zelfs depressie veroorzaken. In deze situaties zijn er katten die gewicht verliezen en anderen die uiteindelijk te veel eten. Als u bijvoorbeeld een andere kat in huis heeft genomen, kan een van hen gaan stress-eten en uiteindelijk te veel gewicht aankomen.

Hoe behoud je een gezond kattengewicht?

Nadat u uw kat heeft gecontroleerd en u zich realiseert dat hij misschien te zwaar is, is de volgende stap een consult bij de dierenarts. Daar zal uw kat het juiste onderzoek ondergaan om te bepalen wat de oorzaak is van de gewichtstoename. En natuurlijk zult u weten hoeveel uw kat moet afvallen.

Het is niet eenvoudig om te meten hoeveel vet een kat heeft, en het lichaamsgewicht wordt meestal gebruikt als een richtlijn om te bepalen of het gewicht van een kat boven het ideale is. Om als overgewicht en obesitas te worden beschouwd, moet uw kat 10% en meer dan 20% zwaarder zijn dan het ideale lichaamsgewicht.

Als je eenmaal alle informatie hebt die je nodig hebt, is het belangrijkste dat je je aan het actieplan houdt! Het is van cruciaal belang dat u uw kat niet pusht, maar u moet ook het gewicht van uw kat niet negeren. Diabetes, artrose, raspijnproblemen en hartkwalen zijn enkele van de ziekten/aandoeningen die door overgewicht worden veroorzaakt.

Maak geleidelijke veranderingen, met eiwitrijk kattenvoer, bij voorkeur natvoer dat veel eiwitten bevat, en moet helpen de spiermassa van uw kat te behouden terwijl ze groeien. In het tijdschrift van de American Veterinary Medical Association, stelt Debra L. Zoran, DVM, Ph.D., DACVIM, dat “katten metabolisch zijn aangepast om bij voorkeur eiwit en vet als energiebronnen te gebruiken”.

Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je kat en met natvoer krijgt ze belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen en het is ook nog eens licht verteerbaar. Vergeet niet om de porties van uw kat af te meten en een strikt schema aan te houden. Met een automatisch voersysteem voor natvoer kan uw kat de hele dag door genieten van vers voer in kleinere porties en het kan perfect zijn voor baasjes die niet thuis werken.

Als u een huishouden met meerdere katten runt en een van uw katten vertoont tekenen van obesitas of een van hen steelt voedsel, dan de Surefeed Microchip Voederautomaat voor huisdieren zou wel eens perfect voor u kunnen zijn! Deze voederautomaat zorgt ervoor dat al uw katten voldoende te eten krijgen en dat niemand ooit nog voer van elkaar kan stelen, dankzij de chipherkenningstechnologie.

Probeer traktaties te vermijden of vervang ze in plaats daarvan door caloriearme snacks. Zorg ervoor dat je kat een kattenboom heeft die hoog genoeg is om in te klimmen en op te springen. Koop pluche speeltjes en speel zo vaak mogelijk met je kat om hem fit te houden en vergeet niet om hem liefdevol te knuffelen!

Houd de voortgang van het gewichtsverlies goed in de gaten om er zeker van te zijn dat die er is. Dr. McDaniel’s advies is om te streven naar een “geleidelijk gewichtsverlies, misschien één of twee procent verlies van lichaamsgewicht per week.” Ze stelt ook voor dat “een eigenaar van een mollige kat een babyweegschaal aanschaft om het gewicht van de kat thuis in de gaten te houden.”

Bezoek uw dierenarts

Het duurt misschien maar een seconde voordat je doorhebt dat je kat zwanger is of je zou het overgewicht kunnen verwarren met overeten, maar omdat zwangerschap een gevoelige aandoening kan zijn, is het belangrijk om naar je dierenarts te gaan.

Volgens VCA Hospitals, “zal een veterinair onderzoek drie tot vier weken na het fokken meestal haar zwangerschap bevestigen.” Zodra de conditie van uw poes zeker is, zal uw dierenarts u uitleggen welk proces van zwangerschap uw kat zal doormaken en welke noodzakelijke stappen u moet nemen om het succesvol te laten verlopen.

Een andere reden waarom u naar de dierenkliniek moet gaan volgens John A. Bukowski, DVM, MPH, Ph.D. is pseudopregnantie of schijnzwangerschap. Er is een kans dat uw kat tekenen van zwangerschap vertoont en “dit begint meestal aan het einde van de oestrus en kan enkele maanden duren.”

Dan weer als het gaat om gewichtstoename kan het advies van een dierenarts je ook helpen om er goed mee om te gaan. Een goede dierenarts zal u enkele belangrijke en gedetailleerde vragen stellen over het dieet, de lichaamsbeweging en het algemene welzijn van uw kat. Aangezien katten te laat tekenen van ernstiger aandoeningen kunnen vertonen, zou het zien aankomen van de kat voldoende moeten zijn om een bezoek te brengen aan de plaatselijke dierenkliniek.

Uw dierenarts moet een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Afhankelijk van de conditie van je kat zal hij bloed- en laboratoriumtesten doen. In het geval dat uw kat behandeling nodig heeft, moet u luisteren naar uw dierenarts en zijn instructies opvolgen. Als je niet helemaal zeker bent, kun je een second opinion vragen bij een andere dierenarts.

Aan het eind van de dag, zelfs als je je gewoon afvraagt, is mijn kat zwanger of gewoon dik, de beste manier om een duidelijk antwoord te krijgen is het vragen aan de mensen die het het beste weten. Zij zullen u verder kunnen helpen met de zwangerschap of het gewichtsverlies van uw kat.

Afsluitende gedachten

Het hebben van een kat gaat gepaard met een vleugje verwarring, een snufje doe ik dit wel goed, en natuurlijk liefde! Liefde leidt vaak tot traktaties en te veel traktaties leiden tot verwarring. Het soort verwarring dat je doet afvragen of je kat gewoon een beetje mollig aan het worden is… of zijn ze in verwachting!

Om jezelf te bevrijden van de mistige staat van wat er aan de hand zou kunnen zijn, neem je je kat mee naar de dierenarts!

Je zou kunnen proberen je kat te observeren, op zoek te gaan naar hints en aanwijzingen om te zien of het buikvet of kittens zijn, maar zelfs als je erachter komt zul je er toch mee naar de dierenarts moeten, dus doe het gewoon!

Ben je ooit verward geweest door de bolle buik van je kat? Laat ons weten of je kat zwanger of dik bleek te zijn?