Kunnen katten de dood voelen?

Katten zijn extreem intuïtieve en instinctieve dieren die, hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, veel mensen geloven dat ze de dood bij mensen kunnen voelen. En hoe zit het als hun eigen tijd om is? Van katten is al lang bekend dat ze zichzelf naar een veilige afgelegen ruimte brengen als ze weten dat ze op het punt staan te sterven, maar weten ze het echt?

Een speciale kat met een speciaal zesde zintuig

Er is een verpleeghuis in Providence, Rhode Island dat zorgde voor terminaal zieke mensen die een kat hadden die Oscar heette.

Er is een verpleeghuis in Providence, Rhode Island dat zorgde voor terminaal zieke mensen die een kat hadden die Oscar heette. Naast de belangrijke rol van metgezel voor de bewoners, begonnen de zorgverleners te merken dat Oscar iets vreemds deed.

Oscar leek te weten wanneer bewoners van het verpleeghuis de dood naderden en hij op hun bed ging liggen en spinde. In hun momenten voor de dood zouden ze Oscar bij zich hebben als hun familieleden er niet op tijd konden zijn.

Oscar’s vermogen om te weten wanneer de bewoners zouden sterven, verbaasde de arts die voor hen zorgde en hij schreef een rapport over de nauwkeurigheid van de kat in het New England Journal of Medicine.

Wat kunnen ze voelen?

Een stervende persoon kan ook verschillende feromonen afgeven die hun katten met hun verhoogde zintuigen kunnen oppikken.

Er is nog weinig bekend over hoe katten de dood kunnen voelen, maar er wordt verondersteld dat katten hun ongelooflijke reukvermogen kunnen gebruiken om te detecteren wanneer de organen van mensen worden afgesloten.

Een stervende persoon kan ook verschillende feromonen afgeven die hun katten met hun verhoogde zintuigen kunnen oppikken. Van katten is bekend dat ze andere ziekten detecteren met hun reukvermogen, dus het is zeker aannemelijk dat ze een chemische stof kunnen voelen die vrijkomt vlak voordat mensen sterven.

Katten kunnen ook een verlaagde lichaamstemperatuur voelen bij mensen die bijna sterven, omdat ze stiller kunnen worden. De verandering in lichaamstaal kan katten ook waarschuwen voor wat er staat te gebeuren.

Lees ook: Kunnen katten geesten, geesten en engelen zien?

Hoe kunnen katten je waarschuwen voor de dood?

Katten hebben de neiging om rustige plekken te vinden om in te liggen wanneer ze hun eigen dood voelen.

Katteneigenaren hebben regelmatig gedragsveranderingen bij hun katten gemeld voordat geliefden stierven. Net als bij Oscar hebben katten mensen extra aandacht gegeven, zijn ze aanhankelijk geworden en zijn ze veel meer gaan spinnen en knuffelen dan ze normaal zouden doen.

Deze gedragsveranderingen weerspiegelen ook gedrag dat katten vertonen wanneer ze weten dat ze op het punt staan om ook te sterven. Wanneer katten voelen dat ze aan het einde van hun leven zijn, zijn ze misschien meer geneigd om met hun eigenaar te knuffelen om hen dit op hun eigen manier te laten weten.

Katten hebben de neiging om rustige plekken te vinden om in te liggen wanneer ze hun eigen dood voelen. Misschien vind je ze opgerold onder het bed of in een open kast als ze een binnenkat zijn, of onder de auto of wat struiken als ze een buitenkat zijn.

Lees ook: Waarom zitten katten op je borst? 10 redenen waarom!

Weten katten wanneer ze gaan sterven?

Katten aan het einde van hun leven kunnen vaak pijnlijk of zwakker zijn, dus ze kunnen hun kattenbak niet zo goed gebruiken als normaal.

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is om dit te bewijzen, kunnen eigenaren van gezelschapsdieren een verandering in het gedrag van hun kat opmerken in de dagen voorafgaand aan hun dood. Katten die normaal gesproken niet vocaal zijn, kunnen ook meer miauwen of spinnen. Net als bij mensen kunnen katten die hun dood naderen minder eten en een verandering in stemming hebben of onverzorgd lijken.

Katten aan het einde van hun leven kunnen vaak pijnlijk of zwakker zijn, dus ze kunnen hun kattenbak niet zo goed gebruiken als normaal. Katteneigenaren kunnen niet veel doen om een echt oude kat te helpen, maar streven er gewoon naar om ze zo comfortabel mogelijk te maken.

Een verandering in stemming kan er ook uitzien als een normaal zeer liefhebbende kat die afstandelijk, chagrijnig of stil wordt. Ze kunnen het vervelend vinden om opgepakt of geaaid te worden.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Katten en verdriet

Wanneer katten een menselijke metgezel hebben verloren, waren ze heel close met, ze kunnen rouwen om hen en zullen een stillere houding aannemen.

Katten zijn erg goed in het spiegelen van ons menselijk gedrag en stemmingen. Als wij gelukkig zijn, zijn katten gelukkig. Als we verdrietig of boos zijn, zullen katten dit ook oppikken. Rouwende katteneigenaren kunnen merken dat hun kat iets stiller is dan normaal als ze een grote stemmingswisseling hebben opgemerkt.

Het is onmogelijk om te zeggen dat katten rouwen om hun eigen. Katten zijn geen kudde- of roedeldieren, dus zijn onafhankelijker dan honden en zouden daarom normaal gesproken niet te veel geven om andere katten die in het wild sterven.

Wanneer katten een menselijke metgezel hebben verloren, were heel dichtbij met, ze kunnen rouwen en zullen een rustigere houding aannemen. Soms raken ze aanhankelijker of gehecht aan overgebleven familieleden of kunnen ze worden gezien op zoek naar de persoon die is overleden.

Lees ook: Hoe katten te helpen omgaan met verdriet

Conclusie

Het lijkt erop dat katten misschien wel een heel goed instinct hebben om te voelen wanneer de dood nabij is, hetzij voor zichzelf, hetzij voor hun eigenaren of verzorgers.

Het lijkt erop dat katten misschien wel een heel goed instinct hebben om te voelen wanneer de dood nabij is, hetzij voor zichzelf, hetzij voor hun eigenaren of verzorgers. Hoewel elke kat dit op een andere manier kan communiceren als u uw kat goed kent, zal het gemakkelijker zijn om grote veranderingen in hun normale gedrag te herkennen.

Zoals te zien is bij Oscar, gebeurt aangeleerd gedrag om mensen op de hoogte te stellen van iemand die hun dood nadert. En katten hebben hun speciale manieren om ons te vertellen wanneer er iets mis is.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Veelgestelde vragen

Kunnen katten aanvoelen wanneer er iets mis is?

Katten zijn zeer intelligente dieren en extreem gevoelig voor verandering en de lichaamstaal van hun eigenaren. Daarom, als iemand zich anders gedraagt, anders ruikt of zelfs anders klinkt, zullen katten oppikken dat er iets mis kan zijn.

Kan het katten iets schelen als je huilt?

Katten zullen het merken als je huilt en als ze normaal gesproken een aanhankelijke kat zijn, kan het goed worden beïnvloed. Het is moeilijk om te onderscheiden of katten er om geven, omdat ze moeite hebben om bezorgdheid te communiceren.

Zijn katten bang voor de dood?

Katten denken waarschijnlijk niet hun hele leven aan de dood, hoewel ze lijken te weten wanneer ze aan het einde van hun leven komen. Er is geen wetenschappelijk bewijs om te bewijzen dat ze bang zijn voor de dood en als zeer instinctieve dieren realiseren ze zich waarschijnlijk wanneer ze vertragen, maar weten ze dat het de natuurlijke loop van het leven is.

Hoe weet ik of mijn kat me iets probeert te vertellen?

Wanneer u uw kat goed kent, zouden plotselinge gedragsveranderingen erg merkbaar moeten zijn en kunnen dit betekenen dat uw kat u iets probeert te vertellen. Dit kan zijn dat ze meer aanhankelijk en meer vocaal of afstandelijker en stiller zijn.