Waarom verzorgt mijn kat mij? 9 veel voorkomende redenen

Katachtigen besteden een groot deel van elke dag aan het verzorgen van zichzelf – ongeveer 30-50%, in feite. Het zou dus niet verwonderlijk moeten zijn dat onze huisdieren soms besluiten om ons te verzorgen als we in de buurt zijn. Maar waarom verzorgen katten ons precies? Is het simpelweg omdat we er zijn, of zijn er diepere redenen dan dat?

Het blijkt dat er veel redenen zijn waarom onze kattenvrienden met hun schuurpapieren tongen aan je huid of haar beginnen te likken! Redenen variëren van troost zoeken tot je aandacht willen, maar hier zijn de top 10 redenen waarom je kat je zal likken en verzorgen.

3 katten gezichtsverdeler

De 9 meest voorkomende redenen waarom uw kat u verzorgt

1. Binding

Close-up van kat die menselijke arm likt
Afbeelding Credit: sophiecat, Shutterstock

Er is gediscussieerd over de vraag of katten ons beschouwen als grote katten die vreselijk katten zijn of gewoon vrienden van verschillende soorten, maar de manieren waarop ze met ons omgaan, zijn hoe ze zich zouden gedragen met andere katachtigen. Als je meerdere katten hebt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze elkaar likken en verzorgen; dit is een van de manieren waarop uw huisdieren zich binden en genegenheid aan elkaar tonen. Dus als je kat je begint te likken en te verzorgen, kan het gewoon hetzelfde doen.

thematische pauze

2. Gemak

kat die menselijke vingers likt
Afbeelding Credit: Pixabay

Je favoriete katachtige kan je ook gewoon laten zien hoe comfortabel het om je heen is. Likken en verzorgen kunt u betekenen dat uw huisdier tevreden, ontspannen en blij is om in de buurt te zijn. Laat je huisdier weten dat je net zo blij bent om in de buurt te zijn door de gunst terug te geven met wat huisdieren en knuffels!

thematische pauze

3. Kittenachtig gedrag

een huiskat die zijn poot likt
Afbeelding credit: Karin Laurila, Shutterstock

Als je je kat van een fokker hebt gekregen, moet hij oud genoeg zijn geweest om van zijn moeder te zijn gespeend tegen de tijd dat je de voogdij nam. Maar als je je kat in een asiel hebt gevonden of ergens bent achtergelaten, is je huisdier misschien te vroeg van mama weggespenen.

Dus als uw kat u niet alleen likt en verzorgt, maar ook spint en kneedt terwijl hij dat doet, kan het zijn dat hij te vroeg is gespeend. Katachtigen die worden gespeend voordat ze de neiging hebben om te beginnen met likken als een manier om het comfort te ontvangen dat gepaard gaat met borstvoeding van mama-kat.

thematische pauze

4. U markeren

Zwarte kat die de tenen van een vrouw likt
Afbeelding Credit: Jasmin Bauer, Shutterstock

Katten kunnen territoriaal zijn en hebben een paar verschillende manieren om dat territorium te markeren. Ze kunnen met hun wang wrijven tegen wat ze als de hunne beschouwen om een geur achter te laten. Of ze kunnen ergens aan krabben om niet alleen geur achter te laten, maar ook een visuele marker. Je likken is nog een andere manier waarop ze in staat zijn om zijn territorium te markeren. Samenwonende katten likken elkaar om een soort groepsgeur te creëren; als je huisdier je likt, laat het anderen weten dat je bij hen hoort.

thematische pauze

5. Vindt je lekker

kat likkende eigenaren gezicht
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Of je favoriete katachtige vriend kan likken, simpelweg omdat hij denkt dat je lekker smaakt! Er zijn tal van manieren waarop uw huid heerlijk kan smaken voor uw huisdier. Je hebt misschien aan het sporten, in welk geval er een zout residu op je huid achterblijft van al het zweet. Of je ruikt of smaakt interessant vanwege je shampoo, parfum, lotion of andere producten. Misschien heb je zelfs iets op jezelf gemorst, zoals BBQ-saus, dat je kat buitengewoon lekker vindt. Er zijn een groot aantal redenen waarom uw huid geweldig kan ruiken en smaken voor uw huisdier.

thematische pauze

6. Medisch probleem

witte kat zijn likkende poot
Afbeelding Credit: peter jung, Pixabay

Aan de meer serieuze kant kan je kat die je likt een teken zijn dat er iets mis is met zijn gezondheid. Vooral als uw kat u nog maar net begint te likken of als hij op een overmatige manier likt, zou het een slim idee zijn om hem naar de dierenarts te brengen. Pijn, misselijkheid en algemeen ongemak kunnen er allemaal toe leiden dat uw huisdier u of zichzelf likt. Let er dus ook op of uw huisdier zichzelf ook overmatig is gaan verzorgen.

thematische pauze

7. Angstig of gestrest

kat die zijn mond likt
Afbeelding Credit: Deedee86, Pixabay

Katten die zichzelf en anderen te veel likken, wijzen niet altijd op een medisch probleem; in plaats daarvan kan het betekenen dat je kat angstig of gestrest is en dat hij likken gebruikt als een copingmechanisme. Als u en uw kat recente veranderingen hebben ervaren, zoals verhuizen of een nieuw huisdier of mens die in y komtonze plaats, houd in de gaten hoeveel uw huisdier zichzelf en u likt. Je hoeft je niet veel zorgen te maken over het likken, tenzij je kat herhaaldelijk één plek genoeg likt om haar te verliezen of de huid geïrriteerd raakt. Probeer uw huisdier in dit geval echter te troosten en gerust te stellen.

thematische pauze

8. Klaar om te spelen

kattengeuren, likken voeten en tenen in bed
Afbeelding Credit: Beatriz Vera, Shutterstock

Als uw huisdier klaar is om te spelen (of een vorm van aandacht wil), zal het u benaderen om te proberen uw aandacht te trekken. Je kat kan naar je poten of miauwen of je likken om je uit te nodigen om met hem in contact te komen. In tegenstelling tot hierboven, zal dit gebeuren wanneer je katachtige je nadert, niet wanneer je het al aandacht hebt gegeven. Dus, geef je kat wat hij wil en ga spelen of geef hem veel huisdieren!

thematische pauze

9. Grooming

kat likkende hand
Afbeelding Credit: frankieleon, Flickr

Ten slotte probeert je kat je misschien te verzorgen. Je kat realiseert zich niet dat het verzorgen van jou je niet echt mooi en schoon zal maken zoals hijzelf doet, maar ze zullen het zeker eens proberen! Bovendien kan uw huisdier het op zich nemen om de allo-trimmer te zijn (één kat in een groep katten die alle anderen verzorgt) en zich bezighoudt met dit soort verzorging om u als onderdeel van zijn groep te accepteren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Uw kat zal u af en toe om verschillende redenen likken en verzorgen. Uw huisdier wil misschien spelen of klaar zijn met spelen, of het kan u markeren als een van zijn eigen. Wat de reden ook is waarom uw huisdier u verzorgt, tenzij het dit overmatig doet, is het geen reden tot bezorgdheid. Verzorgen en likken zijn gewoon normale onderdelen van kattengedrag en communicatie!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: ECOSY, Shutterstock