Kunnen katten de dood van een andere kat voelen? Katachtige waarheid onthuld

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Katten vertonen veel vreemd gedrag en worden geassocieerd met veel mythen en legendes. Mensen schrijven ze vaak zelfs magische eigenschappen toe. Een kracht die echter enige waarheid kan hebben, is dat katten de dood van een andere kat kunnen voelen. Blijf lezen terwijl we naar de feiten kijken om te zien hoe goed uw kat de gezondheid van uw andere huisdieren kan diagnosticeren, zodat u beter geïnformeerd kunt worden.

Kattenpoot verdeler

Kan kattengedrag ten opzichte van de dood

Helaas hebben we op dit moment geen manier om definitief te bepalen of katten de dood van een andere kat kunnen voelen. Terwijl sommige katten onverschillig lijken, kunnen anderen zich vreemd gedragen voor en na het overlijden van een ander huisdier.

Veranderingen in gedrag

Sommige katteneigenaren hebben merkbare veranderingen in het gedrag van hun kat gemeld die hebben geleid tot de dood van een metgezel. Deze veranderingen kunnen bestaan uit verhoogde waakzaamheid, rusteloosheid of zelfs een terughoudendheid om de zijde van de zieke kat te verlaten.

Fysieke nabijheid

Katten met een sterke band met elkaar blijven vaak dichtbij. Wanneer een kat zich niet goed voelt, kunnen anderen in de groep zich rond de zieke kat verzamelen en tekenen van empathie en bezorgdheid vertonen.

Twee katten met afstandsbediening die op TV letten
Afbeelding tegoed: lucioly, Shutterstock

Verhoogde vocalisatie

Katten kunnen een verhoogde vocalisatie vertonen wanneer ze voelen dat een metgezel zich niet goed voelt. Deze vocalisatie kan hun manier zijn om je te vertellen dat een andere kat aandacht nodig heeft.

Voorkeur voor gezelschap

Zieke katten kunnen meer aandacht en genegenheid krijgen van hun gezonde metgezellen. Katten zoeken vaak troost bij elkaar als ze in nood zijn, wat aangeeft dat ze zich bewust zijn van de toestand van een metgezel.

Zieke Cyperse Kat die op het bed ligt
Afbeelding tegoed: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Gedrag na de dood

Na de dood van een medekat kunnen overlevende katten tekenen van verdriet of rouw vertonen, zoals verminderde eetlust, verhoogde vocalisatie of het zoeken naar hun verloren metgezel, wat aantoont dat de katten een diepe band met elkaar hadden.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Wegversperringen voor onderzoek

Subjectiviteit van gedrag

Een van de belangrijkste uitdagingen is de subjectieve aard van kattengedrag. Hoewel katteneigenaren veranderingen in het gedrag van hun huisdier kunnen melden wanneer een andere kat onwel is of de dood nadert, zijn deze observaties vaak anekdotisch en moeilijk in een onderzoek te plaatsen. Verschillende factoren beïnvloeden gedrag en het interpreteren van deze veranderingen kan subjectief zijn.

Gebrek aan gecontroleerde experimenten

Het uitvoeren van gecontroleerde experimenten om te bestuderen of katten de dood kunnen voelen, is een uitdaging. Het is niet ethisch of praktisch om de gezondheid of het leven van een dier te manipuleren uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden. In tegenstelling tot laboratoriumexperimenten, waarbij variabelen worden gecontroleerd, is het bestuderen van de reactie van een kat op de naderende dood van een andere kat vaak observerend wanneer de gebeurtenis zich voordoet.

Beperkte communicatie

Katten kunnen niet communiceren zoals mensen, waardoor het moeilijk is om hun bewustzijn of bedoelingen te begrijpen. Hoewel katten veranderingen in gedrag, vocalisatie of fysieke nabijheid kunnen vertonen wanneer een andere kat zich niet goed voelt, staat het interpreteren van deze tekenen als bewijs van het voelen van de dood open voor discussie.

Gele droevige zieke kat
Afbeelding tegoed: Nikolay Bassov, Shutterstock

Uiteenlopende reacties

Katten hebben verschillende persoonlijkheden en gedragingen. Wat de ene kat doet als reactie op de toestand van een ander, kan een andere kat niet doen. Deze individuele variabiliteit kan de studie van hun reacties op ziekte of overlijden bemoeilijken.

Ethische overwegingen

Het uitvoeren van experimenten waarbij een kat stress of schade wordt aangedaan om hun reacties op de dood van een andere kat te bestuderen, zou onethisch zijn en het zou de dood van een kat vereisen. Ethische richtlijnen en zorgen over dierenwelzijn beperken het soort onderzoek dat wetenschappers kunnen uitvoeren.

Moeilijkheid bij generalisatie

Onderzoek naar het gedrag van dieren, inclusief katten, wordt vaak geconfronteerd met uitdagingen bij het generaliseren van bevindingen naar alle individuen van een soort. Het gedrag van katten in huishoudens met meerdere katten kan verschillen van dat van solitaire katten, en het kan een uitdaging zijn om brede conclusies te trekken.

Interferentie door andere factoren

Katten leven in complexe omgevingen, met veel verschillen van het ene huishouden tot het andere. Andere factoren, zoals veranderingen in routines, de introductie van nieuwe huisdieren of omgevingsstressoren, kunnen hun gedrag beïnvloeden. Het kan moeilijk zijn om deze factoren te onderscheiden van het vermogen van een kat om de dood te voelen.

Beperkte financiering en onderzoekRch

Onderzoek naar diergedrag en cognitie heeft vaak te maken met beperkte financiering en middelen in vergelijking met andere wetenschappelijke studies, waardoor uitgebreide studies over dit onderwerp worden belemmerd.

kat + lijnverdeler

Tekenen dat een kat ziek of stervende is

Een zieke Balinese kat
Afbeelding tegoed: beka venezia, Shutterstock
 • Een verlies van eetlust of een aanzienlijke afname van de voedselconsumptie
 • Plotselinge veranderingen in voedselvoorkeuren of een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen
 • Merkbaar gewichtsverlies dat niet te wijten is aan een verandering in het dieet of verhoogde fysieke activiteit
 • Verhoogde lethargie of een significante afname van activiteit en speelsheid
 • Verminderde verzorging en een slecht onderhouden vacht
 • Veranderingen in de conditie van de vacht, zoals klitten of een gebrek aan glans
 • Ongewoon of agressief gedrag, wat een teken kan zijn van ongemak of pijn
 • Verbergen of isoleren van gebruikelijke sociale interacties
 • Moeite met plassen of poepen
 • Bloed in de urine of ontlasting
 • Frequent braken of diarree
 • Verhoogde slaap of moeite om comfortabel te worden voor rust
 • Verhoogde vocalisatie of ongebruikelijke geluiden die kunnen duiden op pijn of ongemak
 • Verlies van controle over blaas of darmen

Scheidingslijn-kattenklauw1

Samenvatting

Hoewel veel kattenbezitters je zullen vertellen dat hun huisdieren in staat waren om de aanstaande dood van een andere kat te detecteren, gedragsveranderingen vertoonden, waaronder het weigeren om de zijde van de andere kat te verlaten en tekenen van empathie te tonen voor hun zieke vriend, is er geen echt wetenschappelijk bewijs om de beweringen te staven, en daarom, Geen definitief antwoord op de vraag of katten de dood van een andere kat kunnen voelen.

Als u een zieke kat heeft en tekenen opmerkt zoals verlies van eetlust, veranderingen in vachtkleur of verlies van controle over hun blaas, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: WKanadpon, Shutterstock