Kunnen katten andere katten op je ruiken? Maakt dit hen jaloers?

Toen je afgelopen weekend naar dat huisfeest ging en de kat van je vriend op je schoot krulde, gaf je kat je dan één snuifje toen je thuiskwam en meed je dan de rest van de nacht? Kunnen katten eigenlijk andere katten op je kleding of huid ruiken? Zelfs als je kat andere katten aan je kan ruiken, worden ze dan jaloers?

Dit is wat je moet weten over waarom je kat zo geïnteresseerd lijkt in je kleding nadat je contact hebt gehad met een andere kat.

cat + lijnverdeler

Kunnen Katten Ruik je andere katten op je?

Je kat kan absoluut andere katten aan je ruiken! Katten zijn zeer territoriale dieren en geur is een enorm belangrijk onderdeel van territoriumidentificatie voor katten. Je kat kan elk dier ruiken dat je hebt aangeraakt of dat je kleding heeft aangeraakt zodra je thuiskomt. Ze kunnen al dan niet reageren na de eerste snuffels, maar dit hangt af van uw kat.

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Voelen katten zich jaloers als je naar andere dieren ruikt?

Terwijl de meeste katten je zullen besnuffelen en verder gaan met hun dag, of je besnuffelen en je een tijdje mijden, zijn er enkele katten die dingen tot het uiterste doorvoeren. Sommige mensen hebben gemeld dat hun katten hen aanvallen wanneer ze thuiskomen met de geur van een ander dier op hen, vooral als dat dier een andere kat is. Maar is dit jaloezie?

We hebben geen manier om te weten hoe onze katten zich voelen als ze een andere kat op onze kleding ruiken, maar er zijn gedragingen die sommige katten vertonen die wijzen op jaloezie. Deze jaloezie heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de inherente behoefte van uw kat om zijn eigen territorium te beschermen. Er is ook een mogelijkheid dat uw kat zich onzeker of onveilig voelt wanneer u naar een andere kat ruikt. In sommige gevallen kan de geur uw kat zelfs verwarren door te denken dat er een andere kat in zijn territorium is.

Wat moet ik doen als ik naar een andere kat ruik?

Wat je moet doen als je thuiskomt en naar een andere kat ruikt, is erg afhankelijk van hoe je kat reageert op jou die naar andere dieren ruikt. Als uw kat het type is om u aan te vallen wanneer ze een ander dier op uw kleding ruiken, dan is het misschien het beste om u in uw garage om te kleden. Sommige katten kunnen ook plassen of poepen op kleding die naar een ander dier ruikt, in welk geval je ze misschien rechtstreeks in de wasmachine wilt gooien in plaats van de vuile kledingstapel.

Voor de meeste katten moet je je niet al te veel zorgen maken over het feit dat je in huis komt en naar een andere kat ruikt. De gemiddelde huiskat gaat niet veel meer doen dan weigeren op je schoot te zitten terwijl je naar een andere kat ruikt. Als je kat vrij ontspannen is of zich veilig en veilig lijkt te voelen in huis, zelfs als je niet thuis bent, dan zal thuiskomen met de geur van een andere kat je kat waarschijnlijk niet in een chaotische staart van emoties sturen.

Huiskat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Je kat is zeker in staat om andere katten op je te ruiken, maar de meeste katten zullen hier niet overdreven op reageren. In feite zullen veel katten niet eens reageren dan je te besnuffelen en weg te lopen. Als uw kat het type is om overdreven te reageren op u die ruikt naar een ander dier of naar een ander dier in zijn territorium, dan is het misschien het beste om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen en u om te kleden voordat u uw huis binnenkomt en ruikt alsof u een andere kat hebt geknuffeld.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Koldunov Alexey, Shutterstock