Kunnen honden allergisch zijn voor katten? Onze dierenarts antwoorden

Allergieën komen vaak voor bij honden en zijn een van de belangrijkste redenen voor dierenartsbezoeken 1. We horen vaak over pollen, huisstofmijt en bepaalde voedingsmiddelen die allergieën veroorzaken, maar heb je je ooit afgevraagd of het, net als mensen, mogelijk is dat onze hondentegenhangers allergisch zijn voor katten? Het antwoord zal je misschien verbazen. Hoewel het ongebruikelijk is, is het in feite mogelijk dat honden allergisch zijn voor katten.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Allergieën bij honden begrijpen

Een allergie treedt op wanneer het natuurlijke afweersysteem van een hond (bekend als het immuunsysteem) ten onrechte een stof als schadelijk identificeert. De specifieke stof wordt een allergeen genoemd. Veel voorkomende allergenen zijn pollen, schimmelsporen, huisstofmijt, vlooienspeeksel en bepaalde voedingsmiddelen. Hoewel het ongewoon is, kunnen honden ook allergisch zijn voor katten. Het omgekeerde is ook mogelijk; Katten kunnen ook allergisch zijn voor honden.

Meestal zijn allergenen onschadelijk en veroorzaken ze bij de meeste honden geen probleem. Als een hond echter een allergie heeft voor een bepaalde stof, reageert zijn immuunsysteem overdreven door speciale eiwitten te produceren die bekend staan als antilichamen die zich aan het allergeen hechten. Dit veroorzaakt op zijn beurt de afgifte van histamine en andere chemicaliën in de bloedbaan, wat leidt tot jeuk en vele andere allergische symptomen.

Wat veroorzaakt een kattenallergie?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is kattenhaar zelf niet allergeen. De allergie wordt veroorzaakt door een eiwit dat wordt aangetroffen in het speeksel, de urine en de huidschilfers van een kat 2. Huidschilfers zijn samengesteld uit kleine huiddeeltjes die worden afgeworpen door katten, honden en andere dieren met vacht of veren.

Kattenallergenen zijn erg klein, dus ze komen gemakkelijk in de lucht. Eenmaal in de lucht blijven ze lange tijd hangen en vestigen ze zich uiteindelijk op tapijten, dekens, meubels en andere huishoudelijke artikelen. Wanneer een hond in contact komt met deze allergenen, kan hij een allergische reactie ervaren.

een hond en kat op een prachtige weide
Afbeelding credit: Bachkova Natalia_Shutterstock

Hoe weet ik of mijn hond een kattenallergie heeft?

Honden die allergisch zijn voor katten vertonen over het algemeen tekenen die vergelijkbaar zijn met andere omgevingsallergieën. Allergieën hebben de neiging om er hetzelfde uit te zien, ongeacht waar de hond allergisch voor is. Het meest voorkomende teken van allergieën bij honden is een jeukende huid. Allergische honden krabben, likken en kauwen op hun huid om te proberen de jeuk te verlichten, waardoor hun huid rood en ontstoken lijkt. Dit kan leiden tot een overgroei van gist en bacteriën, wat resulteert in secundaire huidinfecties. Een hond met een huidinfectie kan kleine met pus gevulde bultjes op zijn huid hebben, of een huid die schilferig, schilferig, knapperig of vochtig lijkt.

Sommige honden die allergisch zijn voor katten kan ademhalingssymptomen vertonen zoals hoesten, niezen, een loopneus of rode, waterige ogen, hoewel deze symptomen niet zo vaak voorkomen als bij mensen met kattenallergieën.

De enige manier om zeker te weten dat een hond een kattenallergie heeft, is door intradermale huidtests of een bloedtest uit te voeren, bekend als een radioallergosorbent (RAST) -test 3. Een dierenarts zal deze tests uitvoeren zodra andere niet-allergische oorzaken van de klinische symptomen van een hond zijn uitgesloten, zoals een huidschraapsel om schurft uit te sluiten, of een schimmelcultuur om ringworm uit te sluiten.

Intradermale huidtesten en RAST-tests helpen dierenartsen te bepalen welke omgevingsallergenen de allergieën van een hond kunnen veroorzaken, waardoor ze een plan kunnen formuleren om het probleem aan te pakken. Een test voor een huidschilferallergie voor katten wordt vaak opgenomen in deze allergietests. Deze tests zijn ook aangepast om allergenen op te nemen die specifiek zijn voor het klimaat of het gebied waarin de hond leeft.

cat + lijnverdeler

Zijn kattenallergieën behandelbaar bij honden?

De eenvoudigste manier om kattenallergieën te beheersen, is door de blootstelling van een hond aan katten te minimaliseren of te elimineren. Dit is echter niet altijd praktisch. Gelukkig zijn er andere manieren om kattenallergieën te beheersen, waarbij u uw huisdieren niet opnieuw moet plaatsen of scheiden!

Hoewel er geen remedie is voor allergieën, zijn er behandelingen beschikbaar die de klinische symptomen kunnen verminderen en de kwaliteit van leven van een hond kunnen verbeteren. Deze omvatten:

1. Hyposensibilisatietherapie

Als de specifieke allergenen die ervoor zorgen dat een hond een allergische reactie heeft, bekend zijn, kan hyposensibilisatietherapie worden gegeven. Hyposensibilisatie houdt in dat een hond een kleine hoeveelheid van het gewraakte antigeen (zoals huidschilfers van katten) krijgt als een injectie of orale druppels en de hoeveelheid in de loop van de tijd langzaam verhoogt. Het doel van de behandeling is om de gevoeligheid van de hond voor specifieke allergenen te verminderen, wat op zijn beurt de jeuk vermindert. Hyposensibilisatie kan also de behoefte aan andere allergiemedicatie te verminderen.

thematische pauze

2. Allergie medicatie

Traditioneel worden medicijnen, zoals antihistaminica en corticosteroïden, gebruikt om allergieën bij honden te behandelen. Echter, nieuwere medicijnen zoals oclacitinib (Apoquel®), en lokivetmab (Cytopoint®) zijn nu beschikbaar. Deze medicijnen blokkeren specifieke chemische signalen die verband houden met jeuk bij honden.

hond en kat gecontroleerd door dierenarts
Image Credit: v-svirido, Shutterstock
thematische pauze

3. Voeding

Bepaalde diëten zijn speciaal samengesteld om tekenen van omgevingsallergieën bij honden te helpen verminderen. Antioxidanten en andere ingrediënten zoals essentiële vetzuren, zink en vitamine A, worden toegevoegd om de huid te ondersteunen en de ontstekingsreactie te verminderen. Deze speciale diëten zijn meestal verkrijgbaar bij een dierenarts.

thematische pauze

4. Medicinale shampoos

Medicinale shampoos zijn speciaal geformuleerd om de conditie van de huid te verbeteren en opflakkeringen van allergieën te voorkomen. Het baden van uw pup kan ook het aantal kattenallergenen op zijn vacht verminderen, waardoor de allergische reactie mogelijk wordt verminderd.

thematische pauze

5. Andere strategieën

Regelmatig stofzuigen van uw huis om de hoeveelheid huidschilfers van katten in de omgeving te verminderen en het hebben van een luchtreiniger om huidschilfers van katten uit de lucht te verwijderen, kan ook een hond met kattenallergieën helpen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het zeldzaam is, is het in feite mogelijk dat honden allergisch zijn voor katten. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om allergieën te helpen beheersen, dus zelfs als uw hond allergisch is voor katten, kunnen uw honden- en kattenvrienden in harmonie blijven samenleven!

Als uw hond tekenen van een allergie vertoont, is het het beste om een afspraak te maken met uw dierenarts, omdat allergieën een negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven van onze hondenvrienden. Uw dierenarts kan een nauwkeurige diagnose stellen en helpen bij het formuleren van een behandelplan om uw hond te helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: StockSnap, Pixabay