Kattenvriendschappen: hoe u kunt zien of uw katten het goed met elkaar kunnen vinden

Er kunnen ernstige gemengde gevoelens zijn wanneer twee dieren voor het eerst bij elkaar komen. Katten hebben een zeer hart-op-hun-mouw manier om de wereld meestal te bekijken. Wanneer ze zich ongemakkelijk voelen, bang zijn of zich anderszins niet zo goed voelen over iets, is het vrij gemakkelijk te vertellen. Lichaamstaal zegt genoeg.

In eerste instantie kunnen je kattenvrienden sissen, grommen, zwaaien en vele andere tekenen vertonen dat ze grondig ontevreden zijn met de nieuwkomer. Maar maak je geen zorgen. Al snel zullen ze aan elkaar wennen en in een mum van tijd vrienden worden (fingers crossed). Hier zijn enkele manieren waarop je kunt zien dat je katten aan elkaar beginnen op te warmen.

3 kat face divider

Hoe u kunt zien of uw katten het goed met elkaar kunnen vinden

1. Ontspannen lichaamstaal weergeven

Wanneer een kat in de war is, laten ze het iedereen weten. De oren gaan naar achteren, de pupillen verwijden zich en de vocalisaties beginnen. Sommige katten kunnen voor dekking bouten. Anderen zullen hun mannetje staan. Zodra uw kat echter begint op te warmen voor een ander, zal de lichaamstaal behoorlijk veranderen.

In plaats van die ongemakkelijke houding, zul je meer ontspannen gedrag opmerken. Ze lijken niet meer gespannen. Ze zullen met hun normale gelukkige passen over hun weg slingeren. Er zal geen haast meer zijn van plaats naar plaats of op scherp staan. En dit is nog maar het begin!

Al snel kunnen ze prima tegen elkaar wrijven en stoten, waarbij ze de helft van de tijd vergeten dat de ander er zelfs is.

thematische pauze

2. Elkaar verzorgen

Bengaalse kat die elkaar likt
Afbeelding credit: Ilona Koeleman, Shutterstock

Verzorging is een enorm teken dat je katten het goed met elkaar kunnen vinden. Dit gedrag wordt in het wild gedaan en is volledig instinctief om genegenheid en communicatie tussen katachtigen te tonen. Gemeenschappelijke verzorging wordt ook wel allogrooming genoemd.

Katten besteden maar liefst 30% tot 50% van hun dag aan het verzorgen van zichzelf, waardoor ze zeer efficiënt zijn in het onderhoud van de hygiëne. Maar wanneer ze elkaar verzorgen, tonen ze hun band en helpen ze hun nieuwe vriend langer te leven. Dat klopt. Het overlevingsinstinct van hun hersenen vertelt hen dat schone katten langer leven.

Katten weten heel goed dat sommige gebieden tijdens het verzorgen echt moeilijk te bereiken zijn. Soms vinden ze het gewoon leuk om een vriend te helpen.

thematische pauze

3. Samen knuffelen

Samen knuffelen is een trefzekere indicator dat vriendschap broeit. Ze leren elkaar goed kennen als je ze ziet nestelen voor een zonnig raam of opgestapeld op de bank.

Ze hebben de neiging om dit alleen te doen als ze de andere partij echt leuk vinden. Als ze knuffelen, zoeken ze warmte en een gevoel van bescherming. Deze methode van socialisatie begint al heel vroeg in de kittentijd en de meeste katten zetten het gedrag voort tot ver in de volwassenheid.

Als je op de bank naar een show zit te kijken of een boek leest voordat je naar bed gaat, probeer dan beide bij je te krijgen, zodat je evenveel aandacht kunt verdelen. Het kan helpen het proces te versnellen. Je weet maar nooit! Het kan ook helpen om ze allebei tegelijk aandacht te geven, zodat jij de bemiddelaar kunt zijn.

thematische pauze

4. Samen ruwhuisvesting

spelende katten
Afbeelding credit: Adina Voicu, Pixabay

Spelen en agressie kunnen er heel anders uitzien, maar het kan soms ook verwarrend zijn. Zijn je katten samen gaan ravotten? Als je hebt gemerkt dat ze elkaar door het hele huis achtervolgen of dartel worden als iedereen ’s nachts slaapt, ontwikkelen ze misschien hun band.

Het kan immers een beetje opwarmen in de beste speelsessies! Ze kunnen elkaar schoppen, grommen, beschimpen, krabben, hinderen en stalken als gewone wilde katten! Soms wisselen ze van rol. De ene zal het roofdier zijn, de andere de prooi – en heen, weer, heen, weer.

Het spelen van agressie is volkomen acceptabel en routine in het dagelijks leven van uw kat. Het is heel gezond voor hen om opgekropte energie vrij te maken om potentieel destructief gedrag te voorkomen.

Maar als je moeite hebt om te zien of alles leuk gebeurt, let dan altijd op de oren, want ze zijn een veelbetekenend teken. Als je kat agressief wordt, worden zijn oren naar achteren getrokken en wordt de spanning veel zichtbaarder. Het kan gepaard gaan met vocalisaties die hun afkeer en onbehagen tonen.

Het is cruciaal om katten het nooit te laten uitvechten, omdat ze elkaar ernstig kunnen verwonden met hun scherpe tanden en klauwen. In plaats van fysiek te proberen in het midden te komen, omdat dit je pijn kan doen, probeer je ze af te leiden met harde geluiden of zelfs een stroom water.

thematische pauze

5. Samen rustig eten

Als je katten niet voor elkaar willen zorgen, vinden ze het misschien niet leuk om hun etensbak te delen. Als je ze echter hebt zien spinnen tijdens de brunch, zijn ze al ver in dagen van gezelschap. Ze zullen je ’s ochtends taggen om een feestmaal te eisen en er als team van te genieten.

Dat wil niet zeggen dat sommige katten niet agressief kunnen zijn met eten en toch erg van hun huisgenoten houden.

Voedselschaarste zorgt ervoor dat hun instincten het overnemen, waardoor ze voedselagressiever zijn dan anderen. Sommige katten die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald, kunnen altijd voedselagressie vertonen. Dit is ook een typisch gedrag bij zwerfkatten of verwilderde katten.

Onthoud dus dat de bezitterigheid boven de voerbak niet altijd betekent dat ze niet van andere katten houden – het betekent alleen dat ze de voorkeur geven aan hun eigen porties.

thematische pauze

6. Ze raken neuzen aan

moederpoes neus aan neus met kitten
Afbeelding credit: Nyura, Shutterstock

We weten allemaal dat katten op geur gebaseerde wezens zijn. Ze pikken de meeste informatie uit hun omgeving op door alleen te ruiken. Het is dus geen verrassing dat het aanraken van neuzen iets te maken heeft met geur en feromonen.

Meestal wordt dit gedrag gedaan in een vriendelijke begroeting. Het stelt beide katten in staat om meer informatie over elkaar intiemer te krijgen. Snuiven, snuiven, nu zijn we vrienden.

Niet alleen kunnen ze informatie krijgen over de individuele kat, ze kunnen ook ruiken waar de ander is geweest of zelfs een soort sociale hiërarchie ontwikkelen. In sommige gevallen kan het aanraken van de neus leiden tot een catfight als er een machtsstrijd is.

Als je hebt gemerkt dat je katten neuzen aanraken en er eentje terugdeinst, zullen de dominantierollen waarschijnlijk worden vastgesteld en hoeven ze niet te worden uitgedaagd.

thematische pauze

7. Ze bunten elkaar

Misschien zie je je twee kittens elkaar kopstoten. Dit gedrag wordt bunting genoemd en het is een reactie op het tonen van genegenheid en het markeren van territorium. Is dat niet lief? Je katten claimen de ander als de hunne.

Katten dragen geurklieren in hun hoofd en wangen. Je hebt misschien ook gemerkt dat je kat je hand, voorhoofd en zelfs delen van je huis bunst. Hoewel dit een bezitterige eigenschap is, is het ook een trefzeker teken van goede gevoelens.

Wanneer katten wrijven om nabijheid te communiceren, wordt dit allorubbing genoemd. Het gebeurt vaak in verwilderde kattenkolonies en het helpt de behoefte aan conflict of geweld af te wenden.

Dus als je merkt dat je katten hoofden wrijven, kan dit een goed teken zijn dat de vriendschap van de grond komt.

cat + lijnverdeler

Als katten nog steeds niet met elkaar overweg kunnen

Soms lijkt het alsof bepaalde katten gewoon niet goed paren, ongeacht wat je doet of hoe je de twee introduceert. De ene kat kan volledig onderdanig zijn en klaar om vrienden te zijn; de ander heeft er niets mee te maken.

Of er kan een machtsstrijd zijn tussen twee dominante katten, waardoor het een uitdaging is om oog in oog te staan. Als dit gebeurt, lost het meestal op tijd op met voldoende aanpassingen aan beide uiteinden. Soms kunnen katten echter gewoon niet met elkaar opschieten, wat je ook doet.

Het enige wat je als huisdierouder kunt doen, is proberen de omgeving voor hen beiden zo vredig mogelijk te maken. Als de katten aan hun lot worden overgelaten, kunnen ze ernstige schade aanrichten, letsel veroorzaken en een waslijst aan andere kwalen veroorzaken die voor niemand goed zijn!

Hier zijn enkele tips om uw katachtigen te helpen tegen hun wil samen te leven, zoals voorgesteld door de ASPCA:


  • Laat katten het niet uitvechten

  • Zorg ervoor dat alle katten in huis gesteriliseerd/gecastreerd zijn

  • Apart speelgoed, voerbakken en kattenbakken

  • Zorg voor verschillende zitstokken, schuilplaatsen, kattenbomen en activiteiten

  • Bemoei je niet met een agressieve kat

  • Beloon gewenst gedrag

  • Probeer feromoonverspreiders

  • Scheid de katten zoveel mogelijk

  • Overweeg mogelijk medicatie voor extreme angst of agressie

De realiteit is dat elke kat anders zal zijn in de manier waarop ze met anderen omgaan. Als u een bijzonder uitdagend geval heeft, kunt u met uw dierenarts praten of hulp zoeken bij een kattengedragsspecialist voor aanvullende tips en trucs.

kattenpootverdeler

Conclusie

Vriendschap is bijna onvermijdelijk als twee katten lang genoeg samen in je huis zijn. In zeldzame gevallen zullen sommige katachtigen het misschien nooit met elkaar eens zijn. Als dat het geval is in uw huis, zijn er manieren die u kunt implementeren om ze naast elkaar te laten bestaan zonder al te veel problemen.

Als uw katten zich aan elkaar opwarmen, zou u een of meer van deze gedragingen moeten zien beginnen. Als het nog moet gebeuren, ga dan door. Je weet tenminste waar je op moet letten. Hopelijk zijn je katachtigen binnenkort twee erwten in een peul.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Aleesha Wood, Unsplash