Kattenbloeding uit de mond: oorzaken, behandeling en preventie

dierenarts controleert kattenmond

Het zien van een kat die uit zijn mond bloedt, kan erg eng zijn voor ouders van huisdieren. Er kunnen verschillende mogelijke oorzaken zijn: sommige meer kleine, zoals infecties of tandheelkundige aandoeningen, en sommige meer zorgwekkend, zoals kanker. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende, hoe je ze kunt herkennen, hoe ze worden behandeld en enkele veelgestelde vragen.

Kattenbloeding uit de mond: waar moet je op letten

Als een kat uit de mond bloedt, zijn er een paar manieren waarop dit kan gebeuren. Hieronder volgt een lijst met enkele verschijningen die u kunt zien.

  • Bloed op de vacht rond de mond
  • Speeksel/kwijl rond de mond met een roze of rode tint
  • Druppels bloed op de vloer of waar uw kat slaapt
  • Bloed of vlekken op speelgoed
  • Bloed of vlekken op voedsel, voedselbakken of waterbakken

Mogelijke oorzaken van kattenbloedingen uit de mond

Gingivitis/Stomatitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Stomatitis is de term die van toepassing is wanneer ontsteking aanwezig is in andere delen van de mondholte, zoals de binnenkant van de wangen, het dak van de mond, het zachte gehemelte en het vroege deel van de keel. Een kat met een ernstige ontsteking van zowel het tandvlees als de rest van de mond kan worden aangeduid als gingivostomatitis.

De ontsteking die leidt tot gingivostomatitis kan in sommige gevallen zo ernstig zijn dat het geïrriteerde of zwerende weefsel kan bloeden. Dit kan vooral gebeuren wanneer een kat iets harders eet, zoals brokjes of kauwen op een speeltje.

Er zijn veel onderliggende oorzaken voor gingivostomatitis. Belangrijke kunnen parodontale / tandheelkundige aandoeningen, virale infecties (vooral feline leukemievirus, feline immunodeficiëntievirus, feline herpesvirus en feline calicivirus), immuunstoornissen, bacteriële en schimmelinfecties en trauma omvatten.

Gingivostomatitis kan worden geassocieerd met katachtige orale resorptieve laesies (FORLs), die ulceraties zijn die zich op de tanden ontwikkelen en doorgaan totdat de hele tand zichzelf oplost. Deze laesies zijn pijnlijk en kunnen ook bloeden.

Het kan moeilijk zijn om te zeggen of uw kat gingivitis of stomatitis heeft als ze u niet toestaan om goed in de mond te kijken. Symptomen kunnen zijn het schudden van het hoofd, poten in de mond, moeite met eten of het laten vallen van voedsel tijdens het proberen te eten, zwaaien naar de voerbak en gedragsveranderingen zoals lethargie en prikkelbaarheid. Kletsende tanden is een teken van orale pijn waarbij een pijnlijke prikkel in de mond, zoals een zere of wond, onmiddellijk zal leiden tot een zichtbaar trillen of gebabbel van de mond en tanden.

Wonden en trauma

Elke vorm van wond die een schaafwond of snee in de mond veroorzaakt, kan bijdragen aan bloedingen. Trauma aan het gezicht of de mond kan leiden tot afgebroken of beschadigde tanden. Stomp trauma kan er ook voor zorgen dat de scherpe tanden van een kat het binnenoppervlak van de wang doorboren of snijden of ervoor zorgen dat een kat op zijn tong bijt, waardoor bloedingen ontstaan.

Trauma kan ook brandwonden omvatten. Katten die geneigd zijn om op elektrische snoeren te kauwen, kunnen een slechte elektrische brandwond in hun mond krijgen als ze erin slagen door de isolatie te kauwen.

Buitenkatten lopen een hoger risico op trauma, vooral door vallen en bijtwonden van andere dieren. Maar vergeet nooit potentiële gevaren binnenshuis, zoals elektrische snoeren, vallen van hoge plaatsen of scherpe voorwerpen die rond het huis zijn achtergelaten en die schade kunnen veroorzaken.

Vreemde voorwerpen

Net als bij trauma kan een vreemd voorwerp in de mond ook bijdragen aan bloedingen. Dit kunnen voorwerpen zijn zoals naainaalden of spelden voor onze katten die de naai- of knutselkamer niet kunnen weerstaan. Andere objecten kunnen andere stukken metaal zijn, zoals schroeven, scherpe stukken plastic en gebarsten glas of keramiek.

In veel gevallen zal een kat met een stuk vreemd materiaal zoals dit in zijn mond zeer abnormaal handelen. Ze kunnen abnormale of overdreven kauwbewegingen maken, poten bij de mond houden, hun hoofd schudden of prikkelbaar handelen. Sommige katten kunnen zich agressief gedragen ten opzichte van hun voedsel, terwijl ze terughoudend zijn om het te eten.

Chronische vreemde lichamen kunnen ook mondbloedingen veroorzaken, secundair aan de ontsteking dat ze er een tijdje zijn. Voorbeelden hiervan zijn stukjes stof of doek of een stuk rubber of plastic dat tussen de tanden blijft steken.

Infectie

Een infectie in en rond de mond kan leiden tot bloedingen van de geïnfecteerde plaats. Het gezicht is een veel voorkomende locatie voor bijtwonden bij katten die ruzie krijgen met andere katten.

Het is niet ongebruikelijk dat een bijtwond zich ontwikkelt tot een abces. Wanneer bacteriën zich vermenigvuldigen en ontstekingscellen die het lichaam gebruikt om de infectie te bestrijden dat ook doen, hoopt vloeistof genaamd pus zich op in die ruimte. Deze fluid kan zich ophopen en zichtbare zwelling veroorzaken. Uiteindelijk zal een abces, dat de weg van de minste weerstand volgt, zich openen en zal de vloeistof binnenin naar buiten lekken, wat een slechte geur kan hebben. Hoewel we vaak denken aan pus als wit, bevat het in veel gevallen ook een behoorlijke hoeveelheid bloed en kan het lijken op iets dat actief bloedt.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Tumor

Helaas kunnen kankertumoren altijd een potentiële zorg zijn, vooral voor oudere katten. Plaveiselcelcarcinoom (SCC) is veruit de meest voorkomende kwaadaardige kanker die voorkomt in de mond van een kat.

Bij katten komt SCC meestal voor onder de tong of langs het tandvlees. Het kan verschijnen als een kleine massa, vooral onder de tong. Als het langs het tandvlees optreedt, kan het meest voor de hand liggende teken zijn dat een of meer tanden in dat gebied ernstig zijn aangetast door ontstoken en geïrriteerd tandvlees. Tanden kunnen soms uitvallen.

Weefsel aangetast door SCC ontwikkelt vaak ulceratie en bloedt gemakkelijk, zelfs als het getroffen gebied klein is. Helaas komt het vaak voor in delen van de mond die moeilijk te zien zijn. De meest voor de hand liggende uiterlijke tekenen kunnen zijn terughoudendheid om te eten, poten aan de mond en overmatig kwijlen / kwijlen. Speeksel kan soms een bloedtint hebben.

Een fibrosarcoom is de volgende meest voorkomende kwaadaardige tumor bij katten. Het is zeer lokaal agressief en invasief. Hoewel het misschien niet gemakkelijk zweert of bloedt zoals SCC, kan het uitgroeien tot een grootte die ervoor zorgt dat de tanden erin prikken, wat leidt tot bloedingen.

Er is een goedaardige tumor genaamd een epulis of fibroom, die optreedt op het tandvlees naast tanden. Deze bloeden niet vanzelf, maar kunnen als een tand ermee in aanraking komt terwijl een kat aan het kauwen is.

Wanneer bel je de dierenarts?

Dierenarts controleert maine coon kattenmond

Als er een voorgeschiedenis is van bloed uit de mond, zal een dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek van uw kat uitvoeren.

Elke keer dat er bloed uit de mond komt, is het belangrijk om dezelfde dag nog een bezoek te brengen aan uw dierenarts, zelfs als uw kat zich anders goed lijkt te gedragen. Katten zijn erg goed in het verbergen of maskeren van tekenen van pijn en kunnen meer ongemak ondervinden dan ze toelaten.

Als u bloed in of rond de mond van uw kat ziet en dit gepaard gaat met andere abnormale tekenen zoals lethargie, verbergen, gebrek aan eetlust of zichtbare tekenen van pijn, moet dit worden beschouwd als een noodgeval met onmiddellijke zorg. Dit is ook het geval voor elk bevestigd of vermoed trauma waarbij bloedingen uit de mond optreden.

Behandeling van bloedingen uit de mond

Voor alle mogelijke oorzaken die we hebben beoordeeld, zullen we nu bespreken hoe uw dierenarts tot een diagnose kan komen en welke behandelingsopties kunnen worden besproken.

Gingivitis/Stomatitis

Meer eenvoudige gingivitis wordt vaak gezien en besproken tijdens jaarlijkse of tweejaarlijkse fysieke onderzoeken. Een verdovende gebitsreinigingsprocedure zal meestal worden aanbevolen.

Ernstige gingivitis, stomatitis of gingivostomatitis kan gecompliceerder zijn. Testen op kattenleukemievirus en feline immunodeficiëntievirus kan worden aanbevolen om deze als oorzaken uit te sluiten. Meer volledig laboratoriumonderzoek en tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen ook worden geadviseerd.

Initiële verbetering kan worden gezien met medische behandeling met behulp van antibiotica en steroïde medicatie, maar hoewel verbetering kan worden gezien, is een remedie niet gebruikelijk. Bij sommige katten waar de ontsteking zo ernstig is dat het hen constante pijn veroorzaakt, is het verwijderen van alle tanden met een volledige mondtandextractie onder algemene anesthesie vaak nodig om verlichting te brengen. Omdat katten in staat zijn om delen van hun voedsel in hun geheel door te slikken, kunnen de meeste katten zich aanpassen aan het hebben van geen tanden. Kattenouders zijn vaak verrast om te ontdekken dat hun katten eigenlijk veel beter eten wanneer de bron van pijn wordt verwijderd.

Lees ook: Wat te doen als je kat bloed niest

Wonden en trauma

Hoe een wond wordt benaderd en behandeld, hangt af van het type wond dat het is en hoe ernstig. De bron van sommige wonden is mogelijk niet zichtbaar tijdens een eenvoudig veterinair onderzoek, of een pijnlijke kat staat mogelijk niet toe dat een dierenarts veilig naar het gebied kijkt. In deze gevallen kan uw dierenarts de noodzaak van enige sedatie bespreken waarmee hij een pijnlijk gebied in de mond kan bekijken zonder uw kat pijn en stress te bezorgen.

Sommige soorten trauma aan het hoofd of de mond kunnen een röntgenfoto vereisen om de aanwezigheid van andere verwondingen zoals botbreuken te beoordelen.

Sommige wonden kunnen worden gehecht / gehecht gesloten, terwijl andere, vooral met betrekking tot tanden, een verdovingsprocedure nodig hebben om aan te pakken.

Antibiotica en pijnmedicatie zijn gebruikelijk voor alle wonden van de mond.

Vreemd voorwerp

Een vreemd voorwerp kan zichtbaar zijn tijdens een lichamelijk onderzoek, of een sEdated onderzoek kan nodig zijn voor uw dierenarts om een goede blik te krijgen. Soms kan een röntgenfoto nodig zijn, vooral als een voorwerp zoals een speld of naald kan worden vermoed.

Veel vreemde voorwerpen kunnen onder sedatie worden verwijderd, maar soms kan verwijdering ingewikkeld genoeg zijn om anesthesie te vereisen, vooral als een voorwerp tussen de tanden zit of verder naar achteren in de buurt van de keel is.

Infectie

Sommige infecties kunnen op een eenvoudige manier worden behandeld met antibiotica en pijnmedicatie.

Abcessen kunnen extra zorg vereisen met sedatie of anesthesie om het abces eruit te spoelen en eerst van puin te reinigen. Grote abcessen kunnen ook tijdelijk een drain moeten plaatsen om te helpen bij de genezing van het wondgebied.

Tumor

Behandeling van een epulis / fibroom wordt meestal bereikt door het onder anesthesie te verwijderen. Dit wordt vaak uitgevoerd tijdens een verdovende tandheelkundige ingreep. Soms moet een tand die ermee gepaard gaat ook worden verwijderd om ervoor te zorgen dat de epulis niet teruggroeit. Zodra deze volledig zijn verwijderd, worden ze als genezen beschouwd.

Dit is helaas niet het geval voor de kwaadaardige tumoren die we hebben besproken: plaveiselcelcarcinoom en fibrosarcoom.

Hoe behandelbaar deze tumoren zijn, hangt vaak af van hun grootte en locatie. SCC komt vaak voor onder of in de buurt van de tong, waardoor ze onpraktisch zijn om operatief te verwijderen. Kankers die in het tandvlees voorkomen, kunnen operatief worden verwijderd, maar kunnen een invasieve procedure vereisen waarbij ook een deel van het kaakbot moet worden verwijderd, als de tumor zich in het bot heeft verspreid.

Tumoren die niet operatief kunnen worden verwijderd, kunnen andere medische behandelingen hebben, maar deze zijn meestal palliatief en gericht op het aanpakken van pijn en het zoveel mogelijk helpen van de kwaliteit van leven. Euthanasie kan helaas in veel gevallen worden aanbevolen, vooral als een kat pijnlijk is en niet in staat is om te eten.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Preventie van bloedingen uit de mond bij katten

tandenborstel voor kat

Regelmatig tandenpoetsen wordt aanbevolen voor alle katten, om een goede mondhygiëne te garanderen

Net als bij behandelingsopties, zullen we enkele manieren bekijken om preventie van oorzaken te benaderen die leiden tot bloedingen uit de mond bij katten.

Gingivitis/Stomatitis

Preventie van gingivitis secundair aan tandheelkundige aandoeningen kan worden bereikt met goede tandheelkundige zorg thuis in combinatie met tandheelkundige reinigingsprocedures met uw dierenarts. Net als mensen begint de beste tandheelkundige zorg thuis voor katten met regelmatig poetsen. Als uw kat niet vatbaar is voor poetsen, zijn tandheelkundige traktaties en wateradditieven voor mondhygiëne redelijke follow-upstrategieën.

Sommige gevallen van meer gevorderde gingivostomatitis komen chronisch voor bij katten bij wie hun tandheelkundige aandoening niet is aangepakt.

Maar de vele andere oorzaken van gingivostomatitis zijn mogelijk niet gemakkelijk te voorkomen. FeLV- en FIV-virussen kunnen worden voorkomen door uw kat binnen te houden en de blootstelling aan buitenkatten te beperken. De FeLV- en FVRCP-vaccins kunnen sommige virussen helpen voorkomen die gingivostomatitis kunnen veroorzaken.

Sommige katten kunnen genetisch vatbaar zijn voor meer geavanceerde tandziekten en orale ontstekingsveranderingen. De onderliggende oorzaken voor immuungerelateerde aandoeningen zijn niet altijd duidelijk of te voorkomen.

Wonden/Trauma

Ongelukken gebeuren, maar er zijn manieren om ons best te doen om ze te voorkomen. Buitenkatten dragen altijd het grootste risico op traumatische verwondingen. Door uw kat binnen te houden, kan het risico op voertuigtrauma, bijtwonden en ernstige verwondingen door vallen aanzienlijk worden verlaagd.

Maar binnenkatten kunnen ook hun deel van de verwondingen hebben. Zorg ervoor dat de toegang tot risicovolle gebieden zoals werkkamers, de garage, naai- / knutselkamers en nutskasten met scherpe voorwerpen verboden terrein zijn.

Elektrische snoeren moeten zoveel mogelijk verborgen worden gehouden. Gebruik ritsbanden om groepen koorden ingesloten, georganiseerd en minder verleidelijk te houden.

Vreemd voorwerp

Het voorkomen van inname van vreemde voorwerpen kan lastig zijn, omdat katten zullen zoeken naar wat ze willen en er erg goed in zijn. Maar je huis beschermen tegen dingen als pinnen, naalden, spijkers, schroeven of iets anders waar je kat misschien op kauwt, is de beste aanpak. Hele kamers of kasten met dit soort items moeten ontoegankelijk worden gemaakt. Moedig uw kat nooit aan om met ongeschikte items te spelen en leid ongepast spel altijd om naar een katveilig speeltje.

Infectie

Infectie kan worden voorkomen door een goede tandheelkundige gezondheid te behouden en het risico op trauma en wonden die tot een infectie kunnen leiden, te verminderen.

Abcessen worden meestal veroorzaakt door gevechten met andere katten. De risico’s zijn altijd hoger voor buitenkatten, maar het is belangrijk om huishoudens met meerdere katten nauwlettend in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat individuele katten gebieden hebben om te be alleen of schuilen voor huisgenoten.

Tumor

Helaas is er geen bekende manier om orale tumoren bij katten te voorkomen. Hoewel plaveiselcelcarcinoom bij katten in verband is gebracht met blootstelling aan de zon / UV, is dit alleen voor kankerlaesies die op de huid voorkomen en niet voor die in de mond.

De beste aanpak voor orale tumoren is het zo snel mogelijk detecteren van hun aanwezigheid, zodat vroege interventies kunnen worden uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als de mond van je kat bloedt?

Wanneer de mond van een kat bloedt, kan dit verschillende dingen betekenen, waaronder wond of trauma, infectie, ernstige weefselontsteking van het tandvlees, een tumor en andere. Maar het belangrijkste is dat elke bloeding uit de mond betekent dat u zo snel mogelijk een onderzoek met uw dierenarts moet plannen.

Wat te doen als het tandvlees van mijn kat bloedt?

Op de korte termijn kan het helpen om zachter voedsel en speelgoed voor uw kat te bieden, omdat dit kan helpen om wat ongemak te verminderen. Maar als het tandvlees van uw kat bloedt, is dit waarschijnlijk een probleem waarmee uw dierenarts u moet helpen. Bijvoorbeeld, tandziekte die tandvleesbloedingen veroorzaakt, kan het beste worden behandeld met een gebitsreinigingsprocedure om infecties en ontstekingen in en rond het tandvlees te verwijderen en om mogelijk zieke tanden te verwijderen die ermee gepaard gaan.

Hoe behandel je een snee in de mond van een kat?

Een kleine snee aan de buitenkant van de mond vereist mogelijk geen behandeling als uw kat geen tekenen van pijn vertoont en er geen actieve bloeding is. Dit gebeurt soms door een nagelveegletsel door een andere kat.

Meer zichtbare wonden of open wonden kunnen het beste door een dierenarts worden onderzocht. Minderjarigen kunnen voorgeschreven actuele medicatie nodig hebben om toe te passen. Eventuele grotere wonden of wonden in de mond kunnen andere medische behandelingen of orale medicijnen nodig hebben.

Hoe ziet stomatitis eruit bij katten?

Stomatitis verschijnt als een ernstig rood uiterlijk voor de weefsels in de mond. Dit omvat de basis van het tandvlees, de binnenkant van de wangen, het dak van de mond, het zachte gehemelte en de achterkant van de keel. Gingivitis is ook meestal aanwezig bij stomatitis en omvat ontsteking en roodheid aan de uiteinden van het tandvlees waar ze de tanden ontmoeten. Wanneer deze aandoeningen samen voorkomen, wordt dit gingivostomatitis genoemd.

Is kattenstomatitis levensbedreigend?

Stomatitis kan levensbedreigend zijn als de pijn die het veroorzaakt zo erg is dat een kat niet in staat is om voedsel te kauwen en / of door te slikken, wat in wezen honger veroorzaakt. Veel katten zullen blijven eten totdat de pijn ernstig is, dus ingrijpen is in de meeste gevallen vaak nog mogelijk. Onderliggende oorzaken voor stomatitis, zoals bepaalde virussen of immuunstoornissen, kunnen ook hun eigen levensbedreigende zorgen met zich meebrengen, waarbij de stomatitis slechts één symptoom is.

Bekijk bronnen

Cornell Feline Gezondheidscentrum. Feline tandheelkundige ziekte. Cornell University College voor Diergeneeskunde. Bijgewerkt in juni 2017. Geraadpleegd op 14 juni 2023.

Reiter, AM Aandoeningen van de mond bij katten. Merck Veterinaire Handleiding Online. Laatst gewijzigd, oktober 2022. Geraadpleegd op 15 juni 2023.